Als je in Thailand zo eens rondkijkt zie je, waar je ook bent, veel mannen van allerlei leeftijd, snit en nationaliteit. Je ziet ze in shoppingmalls, op de stranden, aan de beerbars.

Wat opvalt is dat zij rondslenteren, op hun rug liggen, op een kruk zitten. Behoudens natuurlijk andere actieve bezigheden. En een ander opvallend iets is dat vaak eerst een buik voorbij komt, dan de rest; een buik bollig fors rond in de hoogte en weerszijden steekt en hangt, dan wel een buik tot aan de knieën in hun schoot rust. Daarbij wordt veel gerookt en vloeit fors het gerstenat. Dan nog zijn zij veelal vergezeld van of omringd door jongere vriendin, vrouw of anderszins, ter bewaking van hun sabaai-gevoel. Alles een kwestie van leefstijl, uiteraard, naast het ongetwijfeld hebben van velerlei interesses en het aanhouden van goede voedingsgewoontes.

Nu was ik gistermorgen ter Immigration vanwege mijn ‘negentig-dagen-adresmelding’, al wachtende zag ik een compleet vierkant iemand binnen waggelen. Een klein rond hoofdje, twee opzij uitstekende dunne armpjes, magere beentjes in sandalen: het was geheel uit zijn proporties. Die man van nog maar vroeg in de zestig, schatte ik, was zo goed als wel 4 meter in de omtrek bij een hoogte van 170 cm en toch zeker zo’n 160 kilo. Hoe doe je zoiets vroeg ik me verbaasd af en waarom toch? Hij was vergezeld van een oudere vrouw die een stoel opzij schoof en hem erin plantte, zich met stuurs gezicht naast hem posteerde. Een tweede jongere vrouw met een hand vol paperassen en een Brits paspoort ging bij haar staan. Even later kwam nog een beste man, wat nerveus friemelend met autosleutels, een snelle blik werpend op de dikkerd, zich bij de twee vrouwen voegend. De chauffeur van de pick-up, dacht ik zo.

Tijdens een, door gloeiende temperaturen gedwongen, ledig middaguur in de tuin, in een luie stoel in de schaduw, een groot glas door ega gefabriceerd gezond binnen handbereik, rondstruinend op het internet. Was ik een afgelopen dagen gestuit op een Brits onderzoek naar risicofactoren die min of meer kunnen aangeven hoeveel procent kans iemand heeft binnen 5 jaar te overlijden. Brits onderzoek weliswaar, onder Britse m/v onderdanen en zeker niet representatief voor enkel NL/BE mannen.

Op betreffende website een “RISK CALCULATOR”. Vul je die in dan krijg je direct uitsluitsel over jouw huidige biologische leeftijd die je dan kunt vergelijken met jouw kalenderleeftijd; en je krijgt een indicatie hoe lang je nog te leven hebt uitgedrukt in een %: een aanwijzing. Voor wat het waard is, over hoe je ervoor staat. Bedenk wel, alles is relatief niets absoluut. Heb je gelijk een indicatie of een dure ziektekostenverzekering nog wel nut heeft.

Het gaat mij niet om de validiteit van het onderzoek, noch om de relevantie van de calculator. Ook niet om hoe serieus te nemen of om de toepasselijkheid ervan, niet of statistiek iets zegt, enz. enz. enz. Maar gewoonweg om de vraag: hoe komt het dat men het met zijn gezondheid niet zo nauw neemt?

Zie aldus: http://www.ubble.co.uk/

Ingezonden door Soi

20 reacties op “Lezersinzending: Hoezo neemt men het niet zo nauw met de eigen gezondheid?”

 1. Frank zegt op

  Ben het met eerste stukje wel eens. Veelal “ietwat” forse Farang. Maar je voorbeeld over die te zware meneer bij de “90 dagen melding” , vind ik iets te kort door de bocht. Zou het niet zo kunnen zijn dat meneer een ziekte/aandoening heeft? Je kent hem niet en hebt hem ook niet zien eten/drinken/feesten/leven. Ben zelf eerder iets te mager, maar vind niet dat we zomaar iemand een stempel kunnen geven dat hij niets zo nauw neemt met zijn gezondheid.

 2. Yuundai zegt op

  Ik denk dat veel mannen denken lang leven de lol, ik eet, ik drink en ik doe wat ik kan en wil zó lang het kan en ik er dood bij neerval, desnoods boven op mijn jonge Thaise vriendin. Máár ik hoop dat dat nog JAREN duurt.

 3. Barbara zegt op

  Ik las die test ook van de week, en ik verwonderde mij over één van de vragen: ‘hoe je pas is, snel? traag?’ dat begrijp ik echter niet. Lopen ongezonde mensen trager? Of juist sneller? geen idee. Mijn score was 1% kans om te sterven binnen de 5 jaar (hout vasthouden)

 4. Frans Nico zegt op

  Ben het eens met het feit dat veel mensen het niet zo nauw nemen met hun gezondheid. Waarom, weet ik niet. Het kan al of niet bewust onwetendheid zijn. Of “het zal mijn tijd wel duren”. Feit is wel dat het vlees zwak is en daardoor te vaak en te ongezond wordt gegeten en gedronken.

  Ik zelf probeer wel zo gezond mogelijk te eten, al “zondig” ik wel eens. Daarnaast heb ik gezondheidsklachten die mijn mobiliteit beperken. Op mijn 58ste een heupprothese gekregen en op mijn 65ste een revisie-operatie ondergaan vanwege een medische miskleun bij de eerste operatie. Daarnaast twee maal een licht herseninfarct gehad.

  Met vermelding van deze “gebreken” (voor zover dat mogelijk was) heb ik de calculator ingevuld. En wat blijkt? Met mij 67 kalenderjaren blijkt mijn “biologische” leeftijd 65 jaar te zijn. Verder heb ik het risico van 8% voor overlijden binnen 5 jaar…. Ik troost mij met de gedachte dat ik dus 92% kans heb NIET binnen 5 jaar te overlijden. Geweldig toch?

 5. Meggy zegt op

  Ja inderdaad Barbara, mensen die dik zijn (zeg gerust vet), lopen langzamer, ze waggelen.En de mooiste smoes is: “Het zit in de genen “. Nu, ik had vroeger nog nooit zoveel dikke mensen gezien en vooral niet in het uitgaansleven. Nu struikel je erover, op straat vooral, soms op het werk en ook in het uitgaansleven. En sommige mensen eten niet gewoon, maar proppen zich vol, dat zie je ook als je uit eten gaat. Ze eten niet alleen hun eigen bord leeg, maar als ” proeven ” doen ze ook te goed aan andermans borden. En wat over is, nemen ze nu ook de rest mee in een zak. We weten natuurlijk niet wat ze thuis eten.

 6. Henk zegt op

  Is inderdaad een eigenschap van de mensen om snel te oordelen over een ander .
  Alleen de achtergrond is meestal onbekend dus verbeter de wereld en begin bij jezelf is een perfecte leus.
  Is het immers niet zo als we iemand een frietje of iets dergelijks op straat zien eten we direct ons oordeel klaarhebben?
  Een dun en mager iemand zullen we niet snel iets over zeggen of maximaal dat hij dat best kan gebruiken .
  Staat er iemand van fors formaat een frietje te eten dan is de reactie ::kijk die vetzak daar staan vreten !!is hij nog niet vet genoeg ??
  Persoonlijk heb ik altijd een goed BMI gehad totdat ik stopte met roken ,daar kwamen de eerste kilootjes al aan .Toen ik later kanker kreeg NHL en daardoor vele chemokuren kreeg werd mij al meteen verteld dat ook mijn gewicht door deze chemo behoorlijk zou toenemen.
  Ook ik weet dat ik veel te zwaar ben en moeite doe om er iets af te krijgen (3-4 flessen bier per week )en hoofdzakelijk Thais eet maar het valt niet mee om er iets af te krijgen .
  Ook voor zwaarlijvige mensen zou het soms leuk zijn dat ieder zijn mening voor zich hield en desnoods maar even de andere kant opkijken .
  Maar::ondanks mn 130 kilo en mijn verleden met mijn ziekte leef ik gelukkig nog .

  • johan zegt op

   Helemaal mee eens Henk mensen moeten niet te snel oordelen,ik ben 65 en heb al 45 jaar suikerziekte
   10 jaar geleden gestopt met roken 30 kg aangekomen.
   Ik eet heel weinig en drink zelden sterke drank of bier maar gewicht eraf bijna niet.
   110 kg nu met een lengte van 1.82 m en ja ik loop ook slecht dat komt door gewrichts problemen door mijn suikerziekte.
   Dus mensen hou je stil.

   Johan

 7. Chandrer zegt op

  Menselijke gebreken ontstaan niet altijd opeens. Het is een geleidelijke proces.
  Een paar voorbeelden:
  1. Iemand heeft van geboorte af een zeer gevoelige maag. Die is zijn/haar hele leven aangewezen op maagzuurremmers. Met als gevolg overbelasting van de lever en de nieren. Bij het ouder worden beginnen deze organen minder goed te functioneren, met alle gevolgen van dien.

  2. Van jongst-af-aan is iemand dol op een vette hap. Op latere leeftijd beginnen de bloedvaten dicht te slippen. Met als gevolg allerlei hart-en-vaat ziektes. Mocht daarbij medicijnen gebruikt worden, dan krijgen de lever en de nieren ook het zwaar te verduren. In dit geval is dit probleem ontstaan bij de opvoeding.

  3. Als iemand denkt dat er geen verschil is drinkwater en alcohol, dan heeft hij/zij bij voorbaat al een probleem.

  3. Men kan ook dik of dun uitzien als men een schildklierafwijking heeft.

  Zo zijn er meer dingen te bedenken. Soms is dat eigen schuld, maar soms kan die persoon ook niks aan doen.

  Denk erom, dat de bijwerkingen van medicijnen worden behoorlijk onderschat!

  Van Harte Beterschap

  Chander

 8. Cornelis zegt op

  Verbaas me ook vaak over die bierbuikdragers en vraag me dan ook af waarom men het zo ver laat komen. Dan weet ik ook direc zeker dat mij dat niet gaat gebeuren…………
  Even getest – mijn 69 jaren blijken aan de hand van de testresultaten op 59 uit te komen, met een goede 4% risico van overlijden in de komende vijf jaar. Gelet op de uiterst beperkte, oppervlakkige vragen hecht ik aan die uitkomst niet veel waarde. Gewicht/omvang in relatie tot lengte, bij voorbeeld, lijkt me toch ook een belangrijke indicator voor gezondheidsrisico’s.

  • Frans Nico zegt op

   Het probleem met de calculator is dat je de juiste antwoorden wel moet kennen. Als je, zoals ik, twee lichte herseninfarcten heb gehad zonder dat je er weet van hebt en een en ander niet is gecontroleerd, dan vul je de vraag daarover feitelijk fout in en lijk je gezonder dan je bent.

   Ik ben het niet met je eens dat de vragen oppervlakkig zijn. De antwoorden geven toch wel een redelijk beeld van je gezondheidstoestand en -risico’s. Ook ik heb lange tijd gedacht dat ik kerngezond was, totdat bij toeval problemen werden geconstateerd die al langer, zonder dat ik daarvan afwist, aanwezig waren. Nu ik dat weet ben ik allerter en laat ik om de paar jaar een aantal testen doen. Ook luister ik nu beter naar de mij gegeven adviezen.

  • David H. zegt op

   Het rare met die test is dat ik in tweede lezing en met een lagere leeftijd in te geven dan u en op alle vragen negatief antwoordend, m.a.w meest gunstige, invullen kerngezond nooit gerookt enz enz toch op een hoger sterfterisico kom , dus alles gelogen en meest gunsig ingevuld , dus zet ik hierbij ?????? bij die test .
   Nadeel is dat nu velen met hun neus op sterftecijfer gedrukt worden as reel aftikklok …. terwijl het voorheen meer in achterhoofd zat ……..!
   niet te veel van aantrekken als je nummer getrokken wordt is het maar zo , niks aan te doen …. ondertussen geniet van je resterend leven .

 9. Ruud NK zegt op

  Ik heb de eerste vijf vragen van de test gedaan en ben toen gestopt. Waarom willen de mensen dit soort onzin? Misschien heb je morgen een ongeluk en dan. Ga je dan klagen dat je voor je tijd bent overleden??

  Ik denk dat veel mensen zich niet realiseren dat je in Thailand je eetpatroon moet aanpassen. Je hebt minder calorien nodig dan in Nederland. Wil je hetzelfde eten als in je thuisland dagelijks, dan zul je revaren dat je enkele of meer kilo’s aan bent gekomen binnen korte tijd. Nu in deze hete periode is je activiteit waarschijnlijk laag. Pas je eten hierop aan.
  Zelf ben ik een runner, maar ‘s-morgens nu even 15 of 20 km lopen is geen optie. Ik ben 4 kg aangekomen in de laatste 2 maanden, maar sla nu een maaltijd over de laatste 2 weken zonder dat ik daar een probleem mee heb. Toch loop ik nog rond de 40 km hard per week en ben 68 jaar.

 10. Simon zegt op

  Hoe komt het dat men het met zijn gezondheid niet zo nauw neemt? De meesten, die ik ken, hanteren eigen opvatting over wat daar mee bedoelt wordt.
  Gemiddeld rook ik 10 sigaretten, maar met een biertje kunnen dat er meer zijn. Ook eet ik niet elke dag 2 stuks fruit en de “schijf van 5” heb ik al een hele tijd niet geraadpleegd. Volgens de publieke opinie leef ik dus niet echt gezond. Wel, zet ik me er toe om genoeg water per dag tot mij te nemen.
  Dat ik 5 dagen in de week train (Ik loop naar de 70 jaar) en het met gemak kan opnemen tegen, de gemiddelde prestatie van iemand van 50, is voor mij een overtuiging, dat ik me er niet zo druk om moet maken. Een opkomende verkoudheid kan ik nog steeds onderdrukken door extra hard te trainen.
  De laatste keer dat ik ziek was, moet ongeveer 30 jaar geleden zijn geweest en de dokter heb ik nog nooit gezien. Alleen de tandarts om het half jaar.
  Waar ik eigenlijk op aanstuur met mijn reactie, is dat een arts of welke deskundige ook, altijd wel wat kan vinden om mij ongezond te verklaren. En daar trapt deze jongen niet in. Zij zijn namelijk niet de enigst die aan mij willen verdienen. 🙂

 11. Ron zegt op

  Veel van die mannen zitten reeds vanaf het middaguur aan de Chang (big).
  Veel bewegen zit er vooral door de hitte niet in.
  En dan is het een simpele rekensommetje : een enorme toename van calorieën en haast geen vetverbranding maken dat er elke maand wel een kilootje bijkomt.

 12. Jack G. zegt op

  Ik merk dat veel mensen die slank zijn en altijd met het vingertje wijzen naar horecaspoilers en waggelbillen zelf hun gezondheid totaal niet in de gaten houden. Tot het moment dat ze keertje toevallig een bloedsuikertje laten prikken of even de bloeddruk wordt genomen. Vaak met zeer tegenvallende uitkomsten. Of opeens liggen ze met hartproblemen in de ambulance. Het is gewoon zaak voor een ieder om het in de gaten te houden. Smoezen zijn inderdaad snel gemaakt. Maar elkaar gek maken werkt ook niet echt. En ja, ik ben nu 35 kg kwijt in een rustig tempo en dat zonder sportschool en zonder galstenen door een crashdieet. Ik let goed op wat ik doe op eetgebied en qua rust pakken. Zeker als je veel op pad bent zijn gezonde voedselkeuzes en rust pakken niet altijd gemakkelijk. Maar wel haalbaar. Ook in Thailand. Alleen is het totaal geen garantie om 120 jaar te worden zonder problemen. Wil ik eigenlijk wel zo oud worden? Ik heb een buurmeisje die in Anna zit en al 4 keer met loeiende sirene is opgehaald. Ook een drama. Dus gewoon een gezond gewicht en probeer allemaal even aan jezelf te denken. Maar kijk zelf ook in de spiegel als je denkt dat je mister perfect bent. Succes allemaal!! En proost. O, nee, ik drink geen alcohol meer.

  • Frans Nico zegt op

   Ben het volkomen met je eens, Jack. Ik ben overigens erg benieuwd hoe jij de 35 kg kwijt bent geraakt zonder sportschool of veel beweging. Mij lukt dat niet, mede vanwege mijn mobiliteitsbeperkingen.

 13. Sjaak S zegt op

  Voor mij zijn dikke personen, mensen die gewoonweg te veel calorieën naar binnen stoppen. Meer niet. De een of ander zal misschien een hormoon storing hebben, maar dat geldt niet voor het gros.
  Maar dat er hier in Thailand relatief veel dikke mensen zijn, is ten dele door het verkeerde eten hier (men houdt niet van pittig, wil zijn vette westerse kost verder eten en beweegt veel minder) en ten dele dat er al velen dik waren toen ze naar Thailand gingen. Want hier kun je nog een vrouw (of seks) krijgen, wanneer je dik of lelijk of allebei bent en die je dan nog iedere keer weer over je enorme buik streelt en je zegt hoe leuk ze dat vindt en hoe lelijk dunne mensen zijn.

 14. Santo zegt op

  ik verbaas me steeds weer over hoe men het voor elkaar krijgt om steeds de farang aan te vallen?
  Ouderen in nederland zitten achter de garaniums. Kunnen 8 maanden in een jaar nauwelijks buiten zitten van de kou. Zitten dus achter de geraniums en enigste wat men doet is gaan kaarten of biljarten of de kleinkinderen uit school halen. Mannen met een zgn bierbuik, betekent niet altijd dat dat van het bier komt.Staat men er ook bij stil dat mannen op oudere leeftijd minder plassen en door de warmte ze toch veel water drinken en daardoor ook een bierbuikje krijgen. Waarom moet men toch altijd de negatieve dingen opzoeken. Vele van mijn vrienden gaan zwemmen en of doen aan fitness. Kijkt men enkel naar de strandgangers? Vele genieten van hun leven, dat mag toch, dat er bij sommige een risico aan vast hangt omdat men ongezonder leeft, dat is toch hun levenswijze. Waarom bemoeien andere zich altijd met de levenswijze van anderen. en die wijzer heeft men helemaal niet nodig. iedereen weet wat wel en niet goed is t.a.v. suikers of teveel alcohol. Daar heeft men echt geen wijzer voor nodig. Ik ben benieuwd wat het volgende onderwerp is wat negatief is voor de Nederlandse farang

 15. Rembrand zegt op

  Het is heerlijk om door de reactie te lezen en hoe verschillend er gedacht wordt. En dat is ook goed zo want iedereen moet het leven leven dat hij wenst.

  Ik wil de discussie wat aanscherpen met de stelling dat het er niet omgaat hoe oud je wordt, maar voornamelijk hoe je oud wordt en vooral in de laatste jaren van je leven. We willen allemaal erg oud worden en net als de Japanners nog met 80 in de fruitbomen klimmen.

  Dat “gezond” oud worden kan iedereen bereiken, maar daar moet je dan wel iets voor doen:
  1. heeft u een te hoge BMI dan moet u zich afvragen hoe u dat gaat aanpakken? Als u minder eet dan voor het statonair draaien van uw lichaam dan gaat u echt in gewicht naar beneden. U kunt ook letten op wat en waar u eet. Verpakte levensmiddelen in Thailand bevatten veel te veel zout en suiker dus moet u omschakelen op verse producten. Ook in de Thaise restaurants is het eten veel te zout en veel te zoet. Dus matig het uit eten gaan en laat vooral de fast-food ketens liggen. Er bestaan genoeg programma voor pc of tablet waarbij u precies kunt zien hoeveel calorieen u eet;;
  2. beweegt u wel voldoende? Koop voor circa 2 x 7000 Baht een ATB en ga minimaal vijf keer per week samen met uw vriendin ’s ochtends om 6.30 uur minimaal een uur fietsen. Op dit uur zijn de dieren ook net wakker en stikt het van de vogels en andere dieren dus het is leuk. En na afloop bij de overal uit de grond rijzende koffiehuizen lekker een kop thee drinken. En als u een goede conditie heeft dan is dat ook nog eens gunstig voor uw HDL en ook nog voor uw sexleven;
  3. alkohol is voor mensen het verkeerde voedingsmiddel. Met maximaal 1 of twee glazen per dag voelt u zich veel beter en neemt u aanzienlijk minder koolhydraten en daarmee suikers tot u;
  4. rookt u nog steeds? Stop er dan eerder gisteren dan mee. De dood van mensen met longkanker is een van de naarste manieren om dood te gaan;
  5. houdt u uw gezondheid in de gaten? De dokters- en laboratoriumkosten zijn in Thailand laag. Laat regelmatig uw cloresterol en uw nier- en leverfunctie testen en neem actie op afwijkende waarden. Koop bloeddrukmeter (1200 B) en een digitale weegschaal en meet regelmatig bloeddruk en gewicht. Bloeddruk verlagende tabletten kosten in Thailand slecht 130 Baht voor 30 pillen. Veeal heeft u bij een te hoge bloeddruk een halve per dag of per twee dagen nodig.
  5. enz, enz, enz

  Ik wens iedereen toe dat hij of zij gezond oud wordt in Thailand. Het klimaat om gezond oud te worden hebben we al mee in Thailand. Nu alleen zelf een beetje oppassen en zelf actie nemen.

 16. Sir Charles zegt op

  Wanneer je niet rookt en drinkt en ook nog dagelijks sport en op je voeding let krijg je dikwijls te horen dat je niet zou genieten van het leven. ;(
  Veelal geuit juist door degenen met een vetpens zuchtend, steunend en hoestend die na 10 meter lopen en of twee traptreden op al moe zijn alsof dát zo genieten is.
  Het tegenstrijdige maar ook wel grappige van hun is dat ze dan óók vaak zeggen dat ze daarom eigenlijk toch maar liever willen stoppen of minderen, tsja doe dat dan ook als je het zo goed weet!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website