Motorrijbewijs gehaald, yeah! (lezersinzending)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
23 januari 2023

Ja, ik heb hem. Ik moest mijn autorijbewijs sowieso verlengen en dacht, laat ik maar gelijk proberen een motorrijbewijs te krijgen. En het is gelukt. Ik zal uitleggen hoe het is gegaan zodat anderen hier hun profijt van kunnen hebben.

Stap 1: was het halen van een residence certificaat bij het immigratiekantoor in Chiang Rai. Altijd heel aardige mensen daar. Het ging heel gemakkelijk. Kosten 300 Baht.

Stap 2 was het halen van een medische verklaring. Dus naar de kliniek. Nu heb ik het zogenaamde “witte jassen’ syndroom. Als ik bij een dokter kom is mijn bloeddruk altijd een stuk hoger, ook nu weer: 180/110. Ik had mij hierop voorbereid en al enkele dagen steeds mijn bloeddruk gemeten met mijn eigen bloeddrukmeter en daar foto’s van gemaakt. De arts schreef netjes op het formulier de uitslag van een van de foto’s 136/80. Voor de rest was alles okay. Kosten 50 Baht.

Stap 3 was – op de volgende dag, een vrijdag – het gaan naar het departement van transport met alle papieren. Alles afgeleverd aan het loket en wachten. Werd opgeroepen om slechts 2 testjes te doen: een kleurentest (rood, geel, groen verkeerslicht) en een test om te controleren of ik rechts en links de rood/geel/groene kleuren kon zien en onderscheiden zonder met het hoofd te draaien. Geslaagd! Na betaling van 505 Baht werd er voor mij een nieuw autorijbewijs klaar gemaakt die ongeveer 5 jaar en 8 maanden geldig is (geldigheid stopt altijd op de datum van je verjaardag). Toch weer een bonus van 8 maanden!

Stap 4 was het doen van een theorie test. Ah, dat lukte even niet, moest 43 van de 50 vragen goed hebben en bleef steken op 42. Er zaten toch wat typisch Thaise vragen in, zoals of monniken een helm moesten dragen of niet, en of de Thaise hofhouding hun vervoermiddel moeten registreren. Heb wel eens gelezen dat men op sommige plaatsen eerst naar een video moest kijken, maar hier in Chiang Rai niet. Toch nog even thuis in het weekend wat beter studeren.

Stap 5 was het doen van een praktijktest, op mijn eigen scooter. Wat handelingen verrichten op een testbaan. Ik geloof dat zolang je niet van je scooter valt je altijd meteen geslaagd bent. Of was het mijn charme? In ieder geval vertelde de vrouwelijke examinator me vrolijk dat ik geslaagd was.

Stap 6: Toch maar in het weekend even duiken in de theorie. Er is niet veel in het Engels te vinden op het Internet. Er zijn wat Engelse testvragen, en ook een video, maar deze behandelt slechts een deel van de mogelijke theorievragen. Er is wel een lijst te vinden van de meeste examenvragen van de afgelopen jaren. Maar de vragen en antwoorden waren waarschijnlijk met Google Translate vertaald vanuit het Thais, en de vertaling niet altijd duidelijk of zelfs onjuist. En in sommige gevallen waren ook de antwoorden zelf niet correct. Dus ik had niet het volle vertrouwen in het materiaal, maar moest het er mee doen.

Stap 7: Op de maandag opnieuw de theorietest gedaan, en waarachtig: 48 van de 50 goed. Geslaagd! En na betaling van 105 Baht kon ik mijn motorrijbewijs laten maken.

Kortom, ofschoon het in een andere plaats of provincie in Thailand heel anders kan zijn, ging het hier in Chiang Rai vrij gemakkelijk. Hoefde niet van tevoren een afspraak te maken, het praktijkexamen was een makkie, en als ik op de vrijdag 1 vraag meer in het theorie-examen goed had beantwoord, had ik in een halve dag, en voor 105 baht (en de kosten voor het residence certificaat en de medische verklaring die ook voor het verlengen van mijn autorijbewijs nodig waren) mijn motorrijbewijs gehaald!

Ik hoop dat mijn ervaring ook voor anderen van nut kunnen zijn. Het hebben van een rijbewijs geeft toch een meer gerust gevoel. En het is sowieso toch goed om eens de Thaise verkeersregels bekeken te hebben.

Ingezonden door Rob

Nota bene, mijn Thaise vrouw moet nog steeds haar motorrijbewijs halen!

6 reacties op “Motorrijbewijs gehaald, yeah! (lezersinzending)”

 1. Chris zegt op

  Hierbij een link naar testvragen voor het rijbewijs.
  Ik zit steeds rond de 45 goede antwoorden
  Zodra ik weer naar Thailand kan wil ik ook mijn motor rijbewijs halen. https://www.thaidriveexam.com/

  Chris

  • Jos zegt op

   Er zaten toch wat typisch Thaise vragen in, zoals of monniken een helm moesten dragen of niet, en of de Thaise hofhouding hun vervoermiddel moeten registreren.

   Ik ben benieuwd naar de antwoorden maar ik vermoed dat ik ze al weet …..

   • Bert zegt op

    Volg de link zou ik zeggen en er gaat een wereld voor je open.

 2. Sojaroht zegt op

  Ik heb in Petchabun mijn rijbewijs voor auto en moto in december 2022 gehaald.
  Mijn international rijbewijs was voldoende, tesamen met mijn “yellow book” en medisch attest.
  Op het department van transport enkel een kleurentest en remtest op een simulator.

 3. Bert zegt op

  Proficiat met 7je rijbewijs en vele veilige kilometers in LOS.
  Voor hen die willen oefenen, deze link is daar zeer geschikt voor. Zou wel in het engels oefenen want het examen is ook in het engels. Deze situe is qua opzet en vragen gelijl aan het examen

  https://thaidriveexam.com/

 4. Gerard Lonink zegt op

  Ik heb een paar jaar geleden een soortgelijke ervaring achter de rug bij een rijschool en Khon Song (RDW) in Ch-Am. Hier was een goed Engelstalig theorieboek beschikbaar, en ook het theorie examen kan op de computer in het Engels worden gedaan, allemaal prime verlopen. Kan net als Rob onderschrijven dat je we een aantal weet-vraagjes moet leren, anders haal je het theorie gedeelte niet. Voorbeelden bi mij waren: 1/ je legt een ladder op de auto, hoe lang mag die voor en achter oversteken. 2/ Je spuit je auto over in een andere kleur. Binnen hoeveel dagen moet je dat melden bij Khon Song. Prima te doen !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website