Ik woon op Koh Lanta sedert 7 jaar en baat er het resort Relax-Bay uit op het Phrae ae strand. Nu, Koh Lanta is zeer mooi, maar een van de mooiste eilanden? Ons strand is wel uitgeroepen tot een van de tien mooiste stranden van Thailand volgens de Guardian, maar ook daar heb ik mijn bedenkingen bij.

Lanta is vuil. Wij reinigen ons strand dagelijks in het laagseizoen vanwege de rotzooi die er aanspoelt. Maar het wordt ieder jaar erger en erger. Nu, wij zitten vol en dus kan ik de waarheid vertellen. Maar mooie artikels over ons eiland zijn eerder nadelig dan voordelig.

Meer en meer Europese toeristen verlaten Phuket vanwege de te grote rotzooi en komen het hier nu verpesten. Grondprijzen omhoog, voeding omhoog, diefstallen stijgen, enz…..

Please, schrijf niet te veel over het eiland. Laat het zoals het is, diegenen die het willen bezoeken en de moeite doen om het op te zoeken, die komen al, maar Heer bewaar ons voor het massatoerisme. Dat maakt alles kapot.

Met vriendelijke groeten,

Alain


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Lezersinzending: Heer, bewaar ons voor het massatoerisme op Koh Lanta!”

 1. Lex k. zegt op

  Helemaal eens met Alain,
  Ten eerste een opmerking mijn huidige vrouw werkte begin jaren 90 van de vorige eeuw in Relax Bay.
  Ik kwam voor het eerst op Lanta in 1993, er was toen nog letterlijk niets, een paar resortjes her en der, de meeste rond Saladan en tot Long beach, daarna verder naar het zuiden werd het steeds minder en na Klong Khong was er niets meer.
  In die tijd was er geen verharde weg, we moesten het doen met een weg van aangestampt rood gesteente, als je op Lanta was geweest kon iedereen in Krabi en op Phi phi zien dat je op Lanta geweest was, alles was rood, je schoenen en je kleding b.v.
  Er was geen elektriciteits-net, ieder resort had zijn eigen generator, die meestal om 24.00 uur uitging, vanwege het lawaai en de besparing op brandstof, dus geen licht en ventilator meer, telefoons waren schaars, je moest naar een belwinkel en maar hopen dat de telefoon werkte, mobiele telefoons hadden geen bereik, de oorspronkelijke bewoners van Lanta zijn meest moslim en trokken zich steedds verder terug naar het binnenland, er moesten dus boeddhisten komen om te werken en die namen natuurlijk honden mee, voordien hadden we nooit problemen met zwerfhonden ( honden zijn onrein voor de meeste moslims) nu sterft het daar van de zwerfhonden.
  Het ” verval” ( sorry dat ik het zo benoem, maar zo zie ik het) ging in rap tempo, het werd ontdekt door het massa toerisme en bijna alle oorspronkelijk bewoners verkochten hun land aan bedrijven, met alle negatieve gevolgen van dien, de mensen wisten niet wat ze met zoveel geld moesten doen, dat werd dus drinken, gokken en karaoke, waardoor men binnen de kortste keren aan de grond zat en nog meer bezit moesten verkopen
  Er werden met een noodgang resorts en hotels uit de grond gestampt, liefst met zwembad, internet en alle “moderne gemakken” die de gemiddelde toerist eist, loeiharde muziek tot midden in de nacht, groepen toeristen die stom dronken midden in de nacht over het strand lopen te gillen en braken, ik heb meegemaakt dat ik wakker werd van lawaai, lagen er gewoon een man of tien te seksen in en om ons restaurant, toen ik er wat van zei kreeg ik nog een grote mond;” Hey this is Thailand man” met de nodige verwensingen erbij.
  Om aan de behoefte aan water te voldoen werden de putten steeds dieper geslagen, het meeste water wat er gebruikt wordt is grondwater, dus het eiland droogt op en aangezien het grondwater peil onder zee niveau kwam was er niet genoeg tijd om het water op natuurlijke manier zoet te maken( filteren door diverse grond en zand lagen) en het eiland is nu aan het verzilten en het is daar gewoonte om een put te graven voor het afval water, ook van het toilet, dat mengt dus nu ook ongezuiverd met het grondwater.
  Hele bergtoppen werden afgegraven om daar resorts, hotels en andere uitgaans-gelegenheden neer te zetten, in het begin toen ik er kwam was Lanta nog wild begroeid, nu is er nog wat van over in het binnenland, ongeveer in het midden van het eiland ligt een enorme vuilstort waar iedereen van alles neergooit en die regelmatig in de brand staat, een afvalverwerking-systeem kent men daar niet.
  Ik kan nog wel even doorgaan als het moet maar dan zou dit een boekwerk worden, elke keer als ik terug kom op Lanta zie ik hoe het verder aftakelt en de mensen die de stranden van Lanta nu om omschrijven als 1 van de 10 mooiste van Thailand die zouden maar eens verder moeten zoeken, want dat is echt niet meer waar, 20 jaar geleden waren het waarschijnlijk de mooiste strand van Thailand, maar nu, elke keer als ik weer terug kom, zie hoe het achteruit is gegaan met Lanta, helaas weer een paradijsje minder.

  Met een droevige groet,

  Lex k.

  • Leo Th. zegt op

   Als ik de reactie van Lex leest dan komt de smeekbede van Alain aan de Heer, om zijn eiland voor massatoerisme te behoeden, helaas te laat. Geldt natuurlijk niet alleen voor Koh Lanta maar eigenlijk voor de meeste Thaise eilanden. Een dagje uit naar het voor enkele jaren geleden nog zo idyllische eilandje Koh Lan, vlakbij Pattaya, schenkt mij tegenwoordig ergenis i.p.v. plezier en ook Koh Samet trekt mij niet meer. Overigens zijn de accomodaties op deze eilanden tegenwoordig ook vaak vrij prijzig. Toch ken ik nog wel leuke en rustige stranden her en der in Thailand. Waar die zijn houd ik, egoïstisch genoeg, voor mijzelf. Succes met je resort Alain!

 2. john zegt op

  Beste
  Ben er 3 jaar geleden nog eens geweest . Lanta is echt vuil .Ik schrok me rot dat het na zo vele jaren zo erg is van het zwerf vuil . Het was een mooi eiland maar jammer genoeg heeft de mens het weer verprutst. Als je ook kijkt welke meerendeel bevolkingsgroep daar leeft kan je het ook begrijpen .
  Nog een aards paradijs minder …..
  grt

  • Lex k. zegt op

   Beste John,

   ik zou graag weten wat je hiermee bedoelt; citaat “Als je ook kijkt welke meerendeel bevolkingsgroep daar leeft kan je het ook begrijpen .” einde citaat.
   Als je hiermee doelt op de oorspronkelijk bevolking, waarvan het merendeel moslim is, slaat je opmerking helemaal nergens op, het zijn juist de nieuwkomers die er zo’n bende van maken en de buitenlanders, Europeanen, die daar, al dan niet, illegaal verblijven, zonder visum dus, die zijn allemaal op het grote, snelle geld uit en het milieu boeit ze niet
   20 jaar geleden was het een schoon, netjes ( op zijn Thais natuurlijk) en een typische Thaise samenleving
   De Meeste moslims die het eiland bewonen hebben zich terug getrokken naar het binnenland van het eiland en als men de moeite zou nemen om dat eens te bezoeken, tref je een heel ander Lanta aan, schoon en netjes en ongeveer zoals 20 jaar geleden, met een gastvrije, warme bevolking, waar je gewoon welkom bent, maar dan moet je wel een keer van die strandweg af.

   Groet,

   Lex k.

 3. chris zegt op

  Dit is gewoon de ‘circle of tourist destinations life”. Kijk naar de historie van alle nationale en internationale toeristengebieden: de waddeneilanden, de Costa Brava en de Costa del Sol, Kreta, de Canarische Eilanden…enz enz.
  Het enige dat de ontwikkeling stopt en ten goede keert is ingrijpen van de overheid (bv. bouwvergunningen, optreden tegen allerlei vormen van overlast, controle op kwaliteit en prijs), het liefst in combinatie met en met medewerking van het zittende bedrijfsleven. Dat heet met een mooi woord zelfregulering. Zolang er meer mensen zijn en komen die uit de toeristenstroom een slaatje kunnen slaan, en met een overheid die een ‘mai pen rai’-politiek voert (deels omdat men er zelf wel bij vaart) wordt de ellende alleen maar erger.

 4. Jörg zegt op

  Spijtig, maar dit soort ontwikkelingen zijn niet te stoppen. Het heeft ook wel iets weg van het nimby-effect, er zelf willen wonen en een resort of restaurant runnen, maar niet teveel toeristen willen. Helaas, zo werkt het niet. Of toeristen die geen andere toeristen willen. Het klopt dat dit soort dingen verder alleen te voorkomen is door ingrijpen van de overheid. Dat zal in Thailand ook niet snel gebeuren.

 5. Mister BP zegt op

  Samen met mijn vrouw zijn we gewone toeristen, die wel elk jaar terugkomen naar Thailand. Deze zomer waren we ook een week op Koh Lanta. Het was er uitgestorven. Ik kon een kanon afschieten en zou niemand raken. Mijn vrouw en ik vinden dit heerlijk, maar wij zijn ook midden vijftig. Voor onze kinderen van midden twintig is dit te rustig. Daarnaast hebben we de hele week een auto gehuurd en op één plek na, zag het overal schoon uitop de stranden. Ik denk dat tijdens de zomervakantie periode er geen enkel probleem is in Koh Lanta en dat de plaatselijke bevolking blij is, dat je komt. Tijdens de andere perioden zal het inderdaad anders zijn, gezien de vele etablisementen, die nu dicht waren.

 6. ruddy zegt op

  Ik ben ook op al die omliggende eilanden geweest.
  Maar er is geen eiland waar geen resorts of mensen op wonen.
  Van ver hoor je de stroom aggregaat al draaien en om al die aggregaten ligt het 5 meter er om heen vol met olie.
  Ik begrijp niet dat ze dit nationale parken kunnen ( mogen ) noemen.
  Ze bouwen alles vol overal.

  Ruddy

 7. jacqueline zegt op

  Wij zijn in 2013 en dit jaar 1 week eind januari op Lanta geweest, en in die tijd is het er beslist NIET overvol met toeristen ,de stranden zeer beslist NIET vuil , en op de rest van het eiland , niet vuiler dan op alle andere eilanden in Thailand.
  Het is er zelfs zeer rustig , en op de avondmarkt in Saladan na is er verder ook s `avonds weinig te doen .
  We hebben op het hele eiland en Koh Lanta Noi met de brommer gereden , en het zijn inderdaad 2 mooie eilanden , maar zeer beslist NIET de mooiste in Thailand .
  Waarom denken sommige mensen dat ze de mooie plekjes op aarde , alleen voor zichzelf mogen houden , samen met de plaatselijke bevolking , zijn wij toeristen niet allemaal gelijk , of is niet iedere expat als toerist begonnen ?

 8. Philip zegt op

  Jammer dat de Thai niet wat meer respect heeft voor de schoonheid van zijn land, overal kom je sluikstorten tegen, overal achtergelaten isomo rijstbakjes enz.
  Hadden ze maar zoveel respect voor hun land als ze voor hun koning hebben, of is dat ook allemaal maar schijn.
  Grt Philip

 9. Han zegt op

  Was 5 jaar geleden op koh samet geweest ,was gewoon goed,
  Verleden jaar weer naar koh samet, zo vuil leek een vuilnis belt,
  Honden poep op het strand honden liepen gewoon los ,
  Bij een restaurant lag de hond op de bar,nee na enkele dagen weg gegaan,
  Aan het strand veel speedboten die je snel naar het vaste land brachten visa versa,hels motor geluid
  Het is een nationaal park,rust en schoon ,jammer weer een natuur gebied om zeep geholpen ,
  Ook veel vuil in zee,,THE sea take care of it volgens de bewoners,
  Veel lees plezier met Thailand blog,
  Vr Gr han

 10. Cú Chulainn zegt op

  Wel allemaal heel erg hypocriet die farangs die in Thailand wonen. Mischien is het wel zo dat de Thai elke avond bidden naar Boedha en bidden om Thailand niet overspoeld te laten worden door hordes farangs die met hun inkomen de onroerendgoed prijzen opduwen die de doorsnee Thai niet kan ophoesten, die met het opkopen met horecagelegenheden de Thai uit de business drijven, de vele farang die het systeem van smeergeld in stand houden om vergunningen voor elkaar te krijgen omdat zij wel het geld daarvoor hebben en de doorsnee Thai niet. De vele rijke farangs die wel dure medische zorg kunnen bekostigen waardoor diezelfde arts geen interesse toont in het behandelen van zijn eigen armere landgenoten. Het klinkt allemaal in de trand van “wij mogen wel in Thailand (ofschoon farang) wonen maar toeristen moeten maar ergens anders heengaan”.

 11. Sir Charles zegt op

  Kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een verkapte vorm van reclame maken is om juist wél (meer) toeristen te trekken.
  Reclames die negatieve emoties oproepen leiden niet altijd bij voorbaat tot negatieve associaties, sterker nog die kunnen zorgen tot juist meer betrokkenheid, nieuwsgierigheid en interesse, men zal zeggen dat Koh Lanta lijkt me toch wel interessant en uniek, binnenkort maar eens bezoeken.

  • Lex k. zegt op

   Beste Charles,

   daar zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben, want na een een periode van snelle ontwikkeling van het toerisme kampt het eiland momenteel met een over capaciteit aan bungalows, hotels, questhouses en andere horeca en de horeca wisselt nu bijna elk jaar van eigenaar, omdat er te weinig verdient wordt om nog rendabel te zijn, er staan daar momenteel hotels die 200 tot 300 euro per nacht durven te vragen.
   Vanaf ongeveer het jaar 2000 is Lanta vreselijk ontwikkeld, maar ook vervuild en was het de maanden december tot maart gierend druk, maar het bleef ook in de stille maanden doorlopen, wat voorheen echt het geval niet was, ongeveer eind februari tot en november sloten de meeste resorts en gingen de bewoners weer met hun normale werk verder, meestal rubber tappen, maar alle rubber plantages zijn nog in handen van de oorspronkelijke bewoners, het is hard en vies werk, vroeg op, etc. en degenen die naar Lanta kwamen om in het toerisme te werken hebben daar echt geen zin in en komen dus zonder werk en dus inkomen te zitten.
   De laatste 5 jaar gaat het goed bergafwaarts met het toerisme, de meeste toeristen vinden daar niet wat de folders beloven, rust en een ongerept eiland met een prachtige natuur en onderwater wereld en vertrekken dus weer snel, alleen de periode rond de kerst is het er goed druk, maar het zakt weer snel in, de meeste ondernemers klagen steen en been over de terug lopende inkomsten, maar in principe hebben ze het aan zich zelf te danken, omdat ze een prachtig eiland bijna helemaal naar de knoppen geholpen hebben.
   Eigenlijk, diep in mijn hart ben ik blij dat Lanta aan haar eigen succes ten onder aan het gaan is, misschien krijgen we het oude Lanta ooit nog eens terug.

   Met vriendelijke groet,

   lex K.

 12. henry zegt op

  Ik houd me al enkeld jaren aan de regel, om de verborgen schatten van Thailand, verborgen schatten te laten blijven. Vooral als ik zie hoe de Westerse toerist Pai om zeep heeft geholpen, en van festiviteiten zoals Songkran en full moon parties, een karikatuur gemaakt hebben. In Bangkok zijn nog honderden onbezoedelde pareltjes te vinden. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt, om die ten prooi te laten vallen aan het toerisme, trouwens de lokale bevolking wenst dit ook niet.
  Zo zijn er tientallen zeer atractieve en welvarende steden, waar men talrijke bezienswaardigheden en belangrijke godsdienstige en culturele festiviteiten viert, en tienduizenden bezoekers trekken, en waar ik toch de enige westerling ben.
  God beware het, dat Lonely Planet, Trotter en andere toeristische magazines daarover beginnen te rapporteren. Er zijn al genoeg plaatsen in Thailand om zeep geholpen.

 13. Leo Th. zegt op

  Ben het helemaal met je eens Henry. Jij noemt Pai, maar ik zou zomaar veel andere plaatsen in Thailand kunnen opnoemen waarvan het intieme karakter door de hordes toeristen totaal verandert. In Pai was ik een tiental jaren geleden, ik was op doorreis en trof in Pai hoofdzakelijk backpackers aan, ik was er niet kapot van maar smaken verschillen. Nu besef ik heus wel dat een publicatie op Thailand Blog niet direct een run naar een bepaalde plek zal veroorzaken. Eigenlijk ben ik ook een beetje hypocriet want ik lees met veel plezier op dit blog de tips voor bv. een leuk treinreisje vanaf Bangkok of een fijn adres van een typisch Thais restaurant. Toen ik jaren geleden voor het eerst naar Thailand afreisde had ik nog nooit van Songkran gehoord. Volkomen onverwachts en onwetend kwam ik op mijn allereerste dag in Bangkok in het feestgedruis van Songkran terecht. Ik wist niet wat mij overkwam maar heb er toen met volle teugen van genoten. Nu vermijd ik Songkran, zeker in Pattaya waar de westerse toeristen volkomen doorgedraaid zijn en dat gedurende een hele week. Ben het ook wel eens met de reactie van Cú Chulainn, alhoewel de Thai in mijn ogen erg orportunistisch overkomt zullen er toch een aantal zijn die de farang liever zien gaan dan komen. Behalve de alsmaar stijgende prijzen pikken wij ook nog eens hun vrouwen in, waar er gelukkig wel veel van zijn. Jörg en Ruddy zijn ook duidelijk, nationale parken die steeds meer worden bebouwd (vanwege corruptie, die nu wel wordt bestreden) en het ontbreken van een toekomstvisie, dan wel regels en toezicht. Laatst was ik weer eens op Phuket, de eens beboste heuvels tussen Patong Beach en Kamela Beach worden in een onvoorstelbaar snel tempo vol gebouwd met hotels en resorts. Alles schijnt plaats te moeten maken voor het financiële gewin, bomen verdwijnen er als afgebrande lucifers. Alain en Lex K., ondanks al het pestimisme hoop ik dat jullie toch nog kunnen genieten op Koh Lanta!

 14. alain zegt op

  WOW,

  ik had nooit verwacht dat het een artikeltje zou worden en ik had nooit verwacht dat er zo veel reacties zouden komen. Kijk, ons bedrijf zit vol, van november tot einde maart. Betreffende inkomsten en werk heb ik helemaal niet te klagen. Beter kan niet. Maar ik was niet naartoe gegaan voor het geld. Werken, ja, maar ook om weg te zijn van het “Moderne” gejaagde Europa. zoals velen. En nu, komt die moderniteit met krasse schreden veel te snel aan. Ik zie het paradijs veranderen in een moderne geld economie waar vriendelijkheid en echtheid verloren gaat. Mijn personeel is zeer vriendelijk, en ik probeer dat tegen te gaan in de mentaliteit, maar onze klanten eisen steeds meer dat Thailand, net dezelfde service , en professionalisme geeft als in Europa.. Ik had daar een bekend restaurant in het mondaine Knokke, dus ik weet wel iets van hoe het niet moet.
  Ik vraag me dus af waarom sommige toeristen naar Thailand komen. En hetzelfde eisen als “back home”. Totaal onlogisch. Maar met het geld dat er met toeristen te verdienen is, komt de hebzucht en veranderd de mentaliteit van de bevolking; De meeste eigendommen met zeezicht en zeker langs de zee zijn al allen verkocht aan de rijke klasse. 20 jaar geleden: 1 rai 700.000 THB, nu vragen ze 20.000.000 THB ?? . Maar die rijkdom, verkregen door het toerisme, gaat naar een minderheid. En het eiland, veranderd maandelijks. Het is er nog altijd mooi, zeer mooi zelfs, zeker als je Phuket kent. Maar vergeleken met vroeger … Brrrr….
  en nu de brug komt, … Het wilde bos is al voor het grootste deel weg en het lokale bestuur wilt inplaats van smalle wegen met ernaast fietswegen, zoals voorgesteld door lokale (Thaise) hoteliers, een viervaksbaan en verkeerslichten. Alleen , er is geen enkel kruispunt waar 4 straten op uit komen.
  en die opmerking dat de lokale Farangs geen toeristen willen slaat op niets. Alles is welkom, alleen je hebt toeristen en toeristen. En dit verhaal is ook geen verkapte vorm van publiciteit. Ik laat ook opmerken dat ik op geen enkele wijze de naam van mijn zaak vernoem. Gezien het feit dat er al zon reactie op mijn schrijven komt heb ik spijt dat ik het opgestuurd heb. Voor mij is de zaak dus gesloten.

  alain

 15. Lex k. zegt op

  Sorry Alain,
  Maar in je artikel zeg je, ik citeer; ” Ik woon op Koh Lanta sedert 7 jaar en baat er het resort Relax-Bay uit op het Phrae ae strand.”einde citaat en in je reactie van 2 november 2014 om 03:32 zeg je nu dit, weer een citaat; ” Ik laat ook opmerken dat ik op geen enkele wijze de naam van mijn zaak vernoem.” einde citaat.
  Wat is het nu? Relax Bay is een bekend en 1 van de oudste resorts op Lanta, mijn vrouw heeft er gewerkt, zo rond 1990, ik kwam er zelf regelmatig, er woont een goede vriend van onze pal aan de overkant en iedereen, op het eiland, kent het want bijna ieder jong meisje is haar werkende leven daar begonnen.
  Ik ga nu echt mee in de mening van Sir Sharles, negatieve berichten zijn ook reclame, ik kreeg echt het idee dat er nog iemand was die oprecht ongerust was over de “over ontwikkeling” van Lanta, maar binnenkort ben ik weer op Lanta en dan zullen we eens een boom opzetten, over het wel en wee van het eiland.

  Groet,
  Lex K.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website