Lezersinzending: Zo kan het ook: Maleisië!

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
23 januari 2015

Soms verdwaal je op het wereld wijde web en kom je op verassende plekjes. Dit keer op de site MM2H. Dat staat voor Malaysia My Second Home. MM2H is een programma van de overheid van Maleisië om de vestiging van expats te stimuleren. Mijn oog viel op de mogelijkheid van een 10 jarig visum. Geïnteresseerd las ik door.

Om in aanmerking te komen voor het MM2H programma is een verklaring van een Maleisische dokter nodig en een fixed bankaccount van RM 150000 (ongeveer 38.000 euro) bij de start. Na een jaar kan er geld uit opgenomen worden voor uitgaven zoals het kopen van een huis of het financieren van de opleiding van een kind. Als de expat ouder is als 50 jaar is een vast inkomen van ongeveer € 2500 per maand ook voldoende en is de deposit niet meer nodig.

Vanzelfsprekend is het mogelijk om langdurig in Malaysia te verblijven zonder aan deze financiële eisen te voldoen, alleen vervallen dan veel van de later genoemde voordelen.

Voordelen Maleisië

Naast de meer promotionele teksten als de goede gezondheidszorg en het uitstekende onderwijs waren er ook een aantal concrete voordelen. Ik noem er een paar:

 • Een stabiele overheid.
 • De overheid communiceert ook in het Engels, dus tweetalig, en vele Malaysians beheersen het Engels.
 • Het is er veilig, weinig geweld tegenover expats en slechts 3 tot 5 moorden per 100.000 personen, iets meer dan Zwitserland.
 • Weinig verkeersslachtoffers.
 • Expats kunnen land en huizen kopen op eigen naam.
 • Hypotheek is mogelijk bij locale banken en tot 70% van de koopprijs van het huis.
 • Expats kunnen taxfree een auto aanschaffen of hun eigen auto taxfree importeren.
 • Als je toegelaten wordt tot het MM2H programma krijg je een 10 jarig visum met multiple entry (no limit) en verlengingsmogelijkheid (stel je voor, geen 40 keer naar immigration zoals in Thailand).
 • Familie die op bezoek komt kan tot 6 maanden blijven op een soort toeristenvisum.
 • Geen belasting over inkomen van buiten Malaysia.

De boodschap is duidelijk, de Maleisische overheid ziet brood in de vestiging van buitenlanders, lokt ze met een uitgekiend programma en werpt zo min mogelijk barrières op. Heeft visie.

Hoe anders dan in Thailand waar daar niets van te bespeuren valt. Zou het hier ook kunnen? Ik denk het niet, het lerend vermogen van de Thaise overheid sla ik niet erg hoog aan. Bovendien, Thailand there is no better!! De arrogantie ten top.

Waarom gaan er dan betrekkelijk weinigen (vergeleken bij Thailand) in Malaysia wonen? Misschien weinig naamsbekendheid, hebben geen Pattaya en de vrouwen lopen er gesluierd?

Maleisië zo dichtbij en toch zo ver weg.

Ingezonden door Klaasje123


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersinzending: Zo kan het ook: Maleisië!”

 1. Cornelis zegt op

  Wat de laatste zin betreft – dat van die gesluierde vrouwen klopt niet. Een hoofddoekje, dat wel, maar ook veel vrouwen zonder dat attribuut!

 2. lung addie zegt op

  een zeer goede vriend van mij woonde enkele jaren in Maleisia en is er van ellende weggelopen en naar Thailand komen wonen; Er is hier een opsomming van alle “voordelen”, maar geen woord over de nadelen. iedere medaille heeft namelijk twee kanten. Ik geloof dat ik geen uitleg moet geven wat één der grootste nadelen is…. kijk maar eens rond in de wereld en je zal genoeg weten. De meest Zuidelijke provincies in Thailand hebben met één dezer nadelen frequent te maken.

  lung addie

  • Patrick zegt op

   wat zijn dan de nadelen ? Ik las dat Maleisië duurder is dan Thailand. Er is ook het regenseizoen en de recente overstromingen.
   Bedoel je dit ?

   • De Kind Marcel zegt op

    Ik denk dat lung de islam bedoelt als nadeel ! Ook daardoor geen toestanden zoals in Pattaya .
    Ook zullen de meisjes hier niet achter de jongens fluiten .

 3. Jan zegt op

  Ik ben al wat jaren geleden op de hoogte gebracht van dit programma.
  Het eiland Penang (waar relatief weinig moslims wonen) is mede door dit succesvolle programma zeer populair bij buitenlanders.
  Ik kom daar elk jaar voor tenminste een maand op bezoek en ben goed op de hoogte van de situatie.

  Er wordt nog volop gebouwd. Dat heeft uiteraard ook weer gevolgen….

  Maar op zich is Maleisie als woonland in veel opzichten beter geschikt dan Thailand.

 4. Serge zegt op

  Een kritische noot is prima.
  Een korte opsomming van argumenten zou nog beter zijn, voor zij die iets minder op de hoogte zijn.
  ‘t is altijd leuk om iets op te steken hier 🙂

  Heeft Malaysia te maken met guerrilleros en terrorisme zoals geinsinueerd in de laatste zin?
  Dat wordt toch net ontkracht door erg lage crimi-cijfers?

 5. Harry Nieuwland zegt op

  Kijk ook eens op de website van de Philippijnse immigratie. Er is een speciaal programma genaamd de SRRV, Special Resident Retiree’s Visa, http://www.pra.gov.ph.
  Er is een eenmalige betaling van 1400 Dollar. Zonder pensioen een deposit van 20,000.00 Dollar en met pensioen 10,000.00 Dollar en een bewijs van een minimaal pensioen van 800 Dollar maandelijks is vereist voor personen boven de 50 jaar oud. Een jaarlijkse bijdrage van 360 Dollar is daarnaast vereist. De deposit kan na 6 maanden gebruikt worden ten behoeve van de aankoop van een condo of langdurige lease. De gebruikelijke documenten inclusief een gezondheids verklaring en een bewijs van goed gedrag zijn verplicht maar allemaal binnen een dag verkrijgbaar ter plaatse bij het one-stop immigratiekantoor.
  De benefits zijn talrijk en zolang men aan zijn financiële verplichtingen blijft voldoen, wordt er een permanent visum verstrekt met multiple entries en hoeft men zich niet meer te vertonen bij een immigratie kantoor.
  Er is een “great and assist “programma, waarbij een immigratiebeambte de aanvrager van het vliegveld ophaalt en vervolgens door de papierwinkel helpt!!
  De Engelse taal wordt naast het Filipino door iedereen in redelijke mate beheerst en gebruikt voor alle officiële documenten.
  Om één van de vorige reageerders aan te halen: heel veel zeer gematigde katholieken ter plaatse behalve in het uiterste zuiden.

  Khun Harry, Chiang Mai

  • lung addie zegt op

   Na het lezen van uw comment ben ik ergens verplicht te reageren op de laatste zin van schrijver van het artikel en op uw laatste zin. De ware reden waarom westerlingen niet happig zijn in Malaisia te gaan “resideren” heeft zeker niet als reden dat er geen Pattaya is en dat de vrouwen er al dan niet gesluierd zouden rondlopen. Dat is in geen geval de reden. Dat de vrouwen ergens gesluierd rondlopen in hun “eigen” land, daar heeft niemand wat op tegen, wel op wat er achter schuilt. Als toerist ergens gaan is niet te vergelijken met er vast te resideren.
   Zoals Khun Harry schrijft ivm met de Fillipijnen: het is er vast ook goed toeven, behalve in het Zuiden en daarmee bedoelt Khun Harry: Mudano, Sahu, Palawan …. en wat woont er daar ? Zoek het maar op en dan zal je weten waarom Maleisia niet op het verlangenlijste van de Westerlingen staat om er te “resideren”, wat de voordelen ook mogen zijn. Daarom dat Lung Addie ook naar de lijst met nadelen vroeg.

   lung addie

   • noah zegt op

    Lung Addie, u was verplicht te reageren? Ben ik nu ook! Aangezien uw posting geplaatst werd neem ik aan de mijne ook? Hier wordt namelijk zoveel onzin geschreven dat de waarheid wel geschreven mag worden mag ik hopen moderator?

    1) Mudano? Nooit van gehoord! Wel van Mindanao
    2) Palawan zuiden? Wie woont daar? Ik!!! Ik heb er een buitenhuis. Kan u nu al zeggen dat het nergens zo mooi is in Thailand ( strand ) als daar!!! Palawan ligt in het westen!!! van de Filipijnen en is een van de drukst bezochste trekpleister van de Filipijnen: U hebt helemaal geen idee hoe mooi het daar is. Maar op google kunt u fotos bekijken of wat meer info ipv medebloggers op een totaal verkeerd been te zetten!

    Soms heb ik het idee dat u reageerd om te reageren, sorry!
    Iedereen mag een mening hebben en meedoen aan de discussie of posting, maar aub: Als men het niet weet, reageer dan niet.

  • nisson zegt op

   “De Engelse taal wordt naast het Filipino door iedereen in redelijke mate beheerst en gebruikt voor alle officiële documenten.”

   Niet het Filipino-, maar Malay of BI (Bahasa Indonesia) is de landstaal.

   • nisson zegt op

    Vorige posting is incorrect, ik dacht dat het nog over Malaysia ging.
    Filipijnen: Engels naast Tagalok,
    Malaysia: Malay en Bahasa Indonesia

 6. roy zegt op

  Slechts 3 tot 5 moorden per 100.000 personen, iets meer dan Zwitserland.
  In Zwitserland is het 0,73 moorden per 100.000 personen dat lijkt mij toch een aanzienlijk verschil.

  • klaasje123 zegt op

   Zeker is dat zo, maar ook een paar minder dan in Thailand!!!!

 7. Sjaak S zegt op

  Het nadeel in Maleisië is natuurlijk de Islam. Niet zo streng als in het middenoosten, maar je moet met de restricties daarvan leven. Wat mij echter het meest stoort op de Filipijnen is niet alleen het katholicisme, maar ook de hoge criminaliteit net zoals in veel katholieke landen. Daarbij komt ook dat ik in Manila nooit lekker kon eten. De thaise keuken is vele malen spannender. Ook bij mijn laatste bezoek aan Maleisië was ik tamelijk teleurgesteld wat de keuken betreft. Misschien ben ik door de Thaise keuken verwend.
  Je mag ook het klimaat niet vergeten. Maleisië ligt dichter bij de evenaar en heeft een vochtiger klimaat.
  Inderdaad zijn de voordelen niet te vergeten. Engels kun je echt overal gebruiken en ook het Maleis, dat veel op Indonesisch lijkt, is gemakkelijker dan Thais.
  Ik zou, wanneer ik kiezen moest, buiten Thailand voor Maleisië gaan.

 8. klaasje123 zegt op

  Beste Bloggers,

  Mijn artikel had niet de bedoeling om een soort reclame voor Maleisië te maken. Hoofdreden was dat de overheid daar een visie heeft op het vestigen van buitenlanders, dat kennelijk aantrekkelijk vindt en daar ook beleid op heeft gemaakt. Het is toch niet raar om dat te vergelijken met het volledig ontbreken ervan in Thailand ? Dat is het punt dat ik wilde maken. En dat er her en der in de wereld problemen zijn op geloofsgebied is mij ook niet ontgaan. Maar wat is hier te verwachten als de roden en de gelen na de uitspraak van heden ook weer de straat op gaan?

 9. wilco zegt op

  draai er svp niet omheen,
  maleisie is streng islam

  • Jan zegt op

   Maleisie is een islamitisch land maar beslist geen streng islamitisch land. Ik ken het land goed en weet wat er speelt. Maar overdrijf niet!

   • wilco zegt op

    ok,no problem!
    maar laat mij maar naar thailand gaan!

 10. janbeute zegt op

  Geloof me , ik ken deze website al voor een heel lange tijd .
  Vind het daarom ook interresant dat het plotseling opduikt uit het niets op ons Thailand webblog .
  En geloof me , mocht het ook eens daadwerkelijk misgaan of ik de balen krijg van Thailand , dan ga ik zeker gebruik maken van hun Maleisie your second home program .
  Kunnen ze hier bij de Thaise emigratie nog een les van leren .
  Maar de visa vereisten zijn wel zwaarder dan in het land van de eeuwige glimlach .
  Maar ik kan tot op heden aan deze vereisten voldoen .
  Maar geen jaarlijkse emigratie rompslomp meer voor je retirement visa , 5 uur s morgens ( Chiangmai ) opstaan en dan in de Queqeu voor je visum tot laat in de middag .
  Hier een visa geldig voor 10 jaar .
  Ook geen gezeur voor een uitreis visa , vliegticket kopen en daar ga je dan .
  Hier in Thailand zijn ze verslaaft aan stempeltjes dit en stempeltje zo .
  Mis je er een groot probleem of geen probleem maar dan wel betalen .
  Elke 90 dagen een uur of twee zitten te wachten op de slowmotion ambtenaar voor een simpel stempeltje en papiertje . Goed nieuws , Thailand moet meer concurentie krijgen .

  Jan Beute .

  • Sjaak S zegt op

   Tja, het mag dan hier in Thailand niet zo gemakkelijk zijn, maar wanneer ik kijk hoe gemakkelijk het is om als Nederlander een maandje vakantie te houden in Thailand tegenover wat ik nu allemaal moet doen om een weekje met mijn vriendin naar Nederland te kunnen…wat een gezeik….

 11. Rick zegt op

  Ik ken Thailand goed en ga dit jaar voor de eerste keer naar Maleisië maar ook Indonesië en de Filipijnen ik kan dus pas echt goed vergelijken als ik daar ben geweest. Maar denk dat vooral Maleisië en helemaal buurland Singapore intussen kilometers voor liggen op alle gebied t.o.v. Thailand.

  Echter Thailand blijft dat heerlijke toeristenland waar alles kan en mag ( als je maar betaald 😉 ) maar een lastig land om zaken te doen en te wonen als farang.

 12. Eric Donkaew zegt op

  “en slechts 3 tot 5 moorden per 100.000 personen”

  Is dat zo weinig dan? Even uitgaande van 4 moorden is dat geëxtrapoleerd naar Nederland meer dan 600 moorden per jaar. In Nederland ligt dat aantal op iets meer dan 100…

 13. sabine zegt op

  Ook hier ben ik zeer in geïnteresseerd, zou graag op de hoogte blijven.
  bij voorbaat bedankt.
  sabine

 14. namphoe zegt op

  Een belangrijk aspect om niet vergeten, is als men AOW heeft Maleisie en de Filipijnen geen verdrag hebben met NL.
  De AOW wordt gekort tot 50 % van het minimum loon.

  Zie hier de link:http://www.svb.nl/int/nl/aow/additioneel/export_door_opschorting_beu.jsp

 15. PaulV zegt op

  Ik woon sinds 2009 op Penang eiland en heb het MM2H visum. Ik heb hier indertijd voor gekozen omdat dit zeker voor iemand die onder de 50 is een makkelijke manier is om aan een langdurig visum te komen in een Zuid-Oost Aziatisch land.

  Over de genoemde voordelen:
  “Een stabiele overheid.”
  Klopt niet er is veel politieke onrust, economisch gaat het slecht en er is een soort “apartheid” die de Malay bevoordelen ten opzichte van de bevolkingsgroepen. Er lijken fatsoenlijke regels maar die worden niet gewaarborgd en nageleefd, overheid en politie doen in dat geval niets.

  “Het is er veilig”
  Afgaande op statistieken misschien wel maar veel criminaliteit komt niet in de statistieken en mensen in Kuala Lumpur en Penang voelen zich een stuk onveiliger vergeleken met Bangkok of bijv. Chiang Mai : http://www.numbeo.com/crime/compare_cities.jsp?country1=Malaysia&country2=Thailand&city1=Kuala+Lumpur&city2=Bangkok&name_city_id1=&name_city_id2=
  Ter info in de afgelopen 12 manden zijn er op Penang minimaal 30 Birmezen vermoord en in stukken gehakt.

  “Expats kunnen taxfree een auto aanschaffen”
  Klopt maar als je die auto wil verkopen moet je alsnog belasting betalen.

  Penang is echt een stuk duurder dan Thailand dat verschil wordt nog groter wanneer van 1 april BTW op goederen en diensten wordt ingevoerd.

  Ik wordt volgende maand 50 en het eerste wat ik dan ga doen is naar het Thaise consulaat alhier gaan om een Thais visum aan te vragen, daarna verhuis ik zo snel mogelijk naar Thailand.

 16. Antony zegt op

  Heb zelf in Malaysia gewerkt en gewoond. In K.L is het goed leven en behoorlijk westers met zowel bars als goed eten overal. Zodra je buiten K.L komt in de kleinere plaatsen is het leven heel anders (door het geloof)
  Na 20.00 zeer moeilijk om buiten de deur te eten en natuurlijk gewekt worden in de vroege ochtend door het “gebed”.Ook mijn vrouw (Thai) had het daar absoluut niet naar haar zin door het nagefloten worden door 80% van de mannen daar. Zij voelde zich absoluut niet veilig en op haar gemak. Al met al was het niks voor mijzelf en voor haar.
  Geef mij het leven in Thailand maar met veel levendigheid en 24 uur per dag mensen op de straat en eten en drinken beschikbaar.
  Groet, A


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website