Beste lezers,

De roofridders onder leiding van opperridder R, hebben weer op advies van hun speurders een geldbron gevonden. Ene A te S staat ook op de lijst van toekomstig roofridder. Hij heeft namelijk het advies gegeven de loonheffing op AOW met 70% te verhogen. Die idee heeft hem een salarisverhoging opgeleverd, van 80.000 naar de Balkenende-norm van ongeveer 178.000 euro. Uiteraard exclusief onkostenvergoeding en extra compensatie in verband met een veel hogere pensioenuitkering.

Ik ben boos en wel hierom:

Mijn loonheffing was in December 2014 € 57,17 en in Januari 2015 € 97,25, een verhoging van 70%! Na navraag bij de SVB bleek dit juist te zijn. Zie onderstaande reactie van het SVB:

Wij moeten u helaas meedelen dat de inhouding wel klopt. Naar aanleiding van diverse telefoontjes zijn wij er achter gekomen dat het enkelvoudig tarief loonheffing voor mensen woonachtig in het buitenland en waar alleen loonheffing wordt ingehouden met ingang van januari 2015 is verhoogd van 5,1% naar 8,35%.  Een en ander verklaart dan ook waarom  het netto bedrag een stuk lager is geworden.

Dat percentages iets omhoog gaan, bijvoorbeeld door inflatie, kan ik nog wel voorstellen maar dergelijke verhogingen zijn gewoon geldroof!

Ingezonden door Henk

20 reacties op “Lezersinzending: ‘Loonheffing op WAO voor pensionado’s in het buitenland is geldroof!’”

 1. Roel zegt op

  Henk,

  De verhoging van 5.1 naar 8.35% komt door een wijziging van de AWBZ, welke niet meer bestaat en is overgegaan in andere wetten naar gemeenten en zorgverzekeraars die daarvoor een vergoeding krijgen van 9%. Omdat de AWBZ premie altijd 12.25% was, heeft de overheid dat verschil van 3.25 % bij de percentage belasting gevoegd. Per saldo betaald een Nederlander die in NL woont gewoon hetzelfde tarief belasting en volksverzekeringen als het jaar daarvoor. Maar goed mensen die dus niet in NL of EU wonen moeten nu dus meer belasting gaan betalen. Daarbij willen ze de belasting voor AOW ers verhogen naar ca 19 %, dus met andere woorden maak je borst maar nat wat er komt nog 11 % bij de komende jaren. Voor een ieder die voor 1 september 2009 is geëmigreerd en is 10 jaar uit Nederland kan op basis grondwet fiscale vrijstelling aan vragen voor de ingehouden belasting, er zijn al mensen die totaal geen belasting meer betalen dus die zijn hier dan ook minimaal 10 jaar.

  Dat NL aan de AOW ers die buiten EU wonen wel belasting laat betalen maar niet de heffingskorting toepast is discriminatie en kan worden aangevochten in de wet gelijkheidsbeginsel of rechten van de mens.

  • Cornelis zegt op

   @Roel,
   “Voor een ieder die voor 1 september 2009 is geëmigreerd en is 10 jaar uit Nederland kan op basis grondwet fiscale vrijstelling aan vragen voor de ingehouden belasting.”

   Is daar iets over te vinden in het belasting dossier.

 2. Willem zegt op

  Beste Roel

  Is er een mogelijkheid om collectief te reageren en deze discriminatie aan te vechten bij de Nederlandse belasting autoriteit.

  groetjes Willem

  • Roel zegt op

   Beste Willem,

   Ik ben zelf geen AOW er, maar ik heb begrepen dat ze al bezig zijn om alles te onderzoeken, doch kan lang duren. Van vrienden heb ik begrepen dat hun vakbond vooraf had gezegd dat het een verlaging zou inhouden van ca 15 euro, dat is ca 100 euro geworden, dus die hebben ook tekst en uitleg gevraagd. Dat zijn geen AOW ers maar ambtenaren die op basis van cao en vroegpensioen zijn uitgetreden.

   De overheid had toen ook de eenmalige compensatie geschrapt voor iedereen woonachtig buiten de EU, de kop regeling zoals ik mij herinner, deze is ook teruggedraaid en met terugwerkende kracht uitbetaald. Dit heeft ook een 5 tal jaren geduurd. De AOW ers weten dit wel of zouden dat moeten weten.

   Zodra ik meer weet zal ik het delen via dit blog

 3. Dick zegt op

  Ik woon sinds oktober 2014 in Thailand.
  Ik heb alleen pensioen van het ABP.
  Sinds januari 2015 , met de nieuwe belastingtabellen en het stoppen van de loonheffingskorting,
  scheelt me dat 107 Euro per maand netto.
  Met dank aan Rutte en Samson en kornuiten.
  Tel daar bij op de waardedaling van de Euro en de minimale rente die we ontvangen .
  Kortom , onze belangen worden ,, goed ” behartigd.

  • Christina zegt op

   Het is inderdaad niet fraai wat er gebeurt. Ook in Nederland leveren we in.
   Dit jaar geen zorgtoeslag 800,00 euro minder alles is ook hier duurder geworden.
   Afgelopen jaar met pensioen koste mij 3000 euro kreeg 2 maanden later AOW Pensioenfonds rekende ook een hoger belasting tarief over 2 maanden. Kon mij hier niet voor indekken was net met vroegpensioen toen wet werd aangenomen. En zo kan ik wel doorgaan. Het wordt tijd voor een nieuw kabinet.

 4. ruud zegt op

  Niet alleen de mensen die buiten Europa wonen worden geraakt door deze wijziging in de AWBZ.
  Alle inwoners van Nederland zijn ook slechter af.
  Die hebben een verlaging van 3,25% bij de AWBZ en een verhoging bij de belasting van 3,25%.
  Ogenschijnlijk neutraal dus.
  Maar als je er even over nadenkt, realiseer je je, dat de uitvoering van die AWBZ doorgeschoven is naar de zorgverzekeraars.
  Die doen dat niet gratis, dus de kosten daarvaan vind je weer terug in de premie zorgverzekeringen.
  Eigenlijk is er sprake van een ordinaire indirecte belastingverhoging.
  De overheid verleent minder diensten voor het zelfde geld.
  Iets dergelijks is ook bij de woningcooperaties gebeurd.
  De overheid haalt geld op bij de cooperaties, die dit vervolgens bij de huurder mogen terughalen met huurverhogingen.
  Ogenschijnlijk belast de overheid de burger niiet zwaarder, omdat het indirect gebeurt.
  Maar in werkelijkheid is het natuurlijk wel een belastingverhoging, alleen de overheid zal het zo niet noemen.

 5. Kees zegt op

  Je kan ook gerust stellen dat meer rooftochten gehouden worden.
  Als je bent uitgeschreven als ingezetene en je hebt een pensioen van het ABP, dan wordt je geacht belasting te betalen. Daar kom je niet onder uit. Dat is je plicht, je MOET daar belasting over betalen. Van die belastingen worden ook de ziektekosten betaald en als Nederlander MOET je verzekerd zijn voor ziektekosten.
  Als je uitgeschreven bent blijf je wel de plicht houden om belasting te betalen maar je verliest het recht om indien nodig, gebruik te mogen maken van je eigen belastinggelden.
  Tegenover de plicht van het ene, staat het (on(recht van het andere.

 6. Willem zegt op

  Dank je wel Roel voor de uitleg
  Ik ben sinds 1 augustus met vroeg pensioen gegaan uitgeschreven uit Nederland heb een postpensioen.
  Zoals er hier al word aangegeven door Kees maken we nergens geen gebruik meer van in ons vaderlandje maar inhoudingen over iets waar we geen recht meer op hebben daar sta ik versteld van.

  ik zie je bericht wel te ge moet op het blog

 7. Hans Bos zegt op

  Hebben we hier kortgeleden op het blog geen uitgebreide discussie over gehad? En over de 3,25 procent hogere loonbelasting over de eerste schijf. Enkele lezers beweerden dat ze in januari zelfs meer kregen dan in december. Dat kan kloppen, want dan gaat de SVB nog steeds uit van de door hen aangevinkte loonheffingskorting. En zijn ze wettelijk verplicht een aangifteformulier bij de belastingdienst in te dienen. Ze krijgen dan vervolgens een aanslag van een paar honderd euro…
  Ik ben het overigens met de stelling eens dat hier sprake is van gelegaliseerde diefstal door de roverheid. Denk daar eens aan als u de volgende keer gaat stemmen!

 8. marianne h zegt op

  Vooropgesteld: ik ben het niet eens met de nederlandse regering die overall waar het maar kan geld bij elkaar probeert te harken. Dit treft de in Nederland wonenden misschien nog harder dan degenen in het buitenland, als bv Thailand.
  Aan de andere kant heb ik zo het eea aan artikelen over geimmigreerden gelezen, met hogere rente tarieven op de bank dan in Nederland (zo ongeveer 1% in Nederland, nauwelijks de inflatie dekkend).
  Met het geld van AOW danwel pensioen kun je zo’n beetje qua vaste kosten in Thailand als God in Frankrijk leven.

  Ik lees meerdere malen dat men geen gebruik maakt van de faciliteiten van Nederland. Maar is er eens een ernstige operatie, dan zie je de buitenlandse nederlander wel over de grens richting Nederland gaan.

  Uiteindelijk kun je met je AOW in een land als Thailand een beter bestaan leiden dan met hetzelfde bedrag in Nederland. Ieder voordeel heb zu’n nadeel, zoals Kruif altijd zegt. Ja het is zuur beste mede landgenoten, maar je hebt een keuze gemaakt en die kun je ook weer veranderen. Dus wat let je om weer in Nederland te gaan wonen. Van harte welkom. Maar dan zul je wel de voordelen van Thailand moeten gaan missen. En wat weegt dan zwaarder?
  .

  • Ruud NK zegt op

   Marrianne,
   Je bent niet echt goed geinformeerd volgens mij. De rente op de Thaise bank is ongeveer gelijk als in Nederland. Maar net als in Nederland kun je eventueel voor een hogere rente gaan. Echter dan wordt deze hogere rente weer belast (de bank houd in) met 25%
   Tevens mag ik van immigratie hier ter plaatse, voor de 800.000 bath visum eis, dit bedrag niet op verschillende rekeningen hebben.
   Inzake de ernstige operatie, dat is gewoon onzin. Wij zijn hier in Thailand particulier verzekend en deze verzekering dekken niet buiten Z-O Azie. Cq. in Nederland ben ik onverzekerd.

  • Bart zegt op

   Beste Marianne,
   Ik weet niet uit welk ei jij bent gekomen, maar leven als een God in Frankrijk dat moet je mij eens wat beter uitleggen , want nu ga je wel erg kort door de bocht. Idd hier wonen is een eigen keuze, en wel belasting betalen maar er niets voor terug krijgen ? Denk eens aan ziektekosten verzekeringen , asielzoekers in NL voor 80-90 euro een basis verzekering en wij hier de hoofdprijs. Ik weet niet welke God jij bedoeld maar hier woont hij al een tijdje niet meer……………………..

   • Johan zegt op

    Wees blij dat je geen asiel zoeker bent. Maar je moet de tering naar de nering zetten Bart.
    Ik begrijp eigenlijk nog niet waar je je zo druk om maakt, je woont toch in Thailand. Wel makkelijk om dan alleen nadelen op te noemen. Kom op zeg
    Succes

    • Bart zegt op

     Beste Johan,
     Ik denk dat jij mij verkeerd hebt begrepen, ik noem niet alleen de nadelen op , ik noem een nadeel op. Ik woon hier en besef hoe goed ik het hier heb maar we moeten ons nu ook niet weer blind staren op alle voordelen er zijn ook wat nadelen die mogen best bij naam worden genoemd toch ?
     En nee ik ben geen asiel zoeker, maar dat is een hele andere discussie en ik weet dat ik daar wat anders over denk dan jij maar dat mag toch in een democratie ?
     En druk ergens over maken deed ik vroeger nu heb ik puur gereageerd op iemand die vanuit Nederland achter zijn computer mij verteld dat ik (WIJ) het zo goed hebben en dus niet mogen zeuren, daar kan ik niet zo goed tegen. En ik vind ( maar dat is persoonlijk) dat als ik wel de belasting moet betalen daar best wat voor terug mag krijgen over er iets over mag vinden.
     Ook jij nog een prettige dag gewenst.

  • Johan zegt op

   Als je het alleen van je AOW moet doen in Thailand, heb je het naar mijn mening niet breed. Je huur, water en licht. Het levensonderhoud is ook in Thailand duurder geworden. Je hebt minder nodig, zoals kleding. Ik ken Nederlanders die iedere dag van kroeg naar kroeg gaan. Ja dan vliegt het uit je portemonnee.
   Vaak heb ik gehoord van die pensionado’s:”Nederland kan om mij gestolen worden. Ik ga nooit meer terug.
   Ik ben blij dat ik in Thailand woon. ”
   Beste mensen U bent allen VRIJWILLIG, behoudens enkele maar dan ook enkele uitzonderingen, naar het land van de glimlach gegaan. Niemand heeft u verplicht…..weet dat goed. De Nederlandse wetgeving is nog steeds van toepassing op u, zoals het AOW EN SVB beleid.
   Groot voordeel het is nu heerlijk warm in Thailand, denk daar maar eens aan tov dit koude klimaat.
   Het gaat u goed.

 9. Cornelis zegt op

  @Roel,

  “Voor een ieder die voor 1 september 2009 is geëmigreerd en is 10 jaar uit Nederland kan op basis grondwet fiscale vrijstelling aan vragen voor de ingehouden belasting.”

  Is hier over ergens informatie te vinden ??

 10. tonymarony zegt op

  Ja Comelis als je uitgeschreven bent uit Nederland in je vorige woonplaats kan je met dat uittreksel bij de belastingdienst HEERLEN vrijstelling vragen ifm het betalen van belasting, heb dit zelf ook gedaan en woon nu tien jaar hier en er word geen loonbelasting ingehouden en hoef ook geen aangifte te doen. Ik hoop dat je hier wat aan heeft ,en iedereen heeft recht op een persentage heffingskorting en het is al zo vaak gezegt als u een PENSIOEN HEEFT VAN DE OVERHEID ( BV ABP ) dan word daar belasting over ingehouden in Nederland.
  Hopende je hierbij geholpen te hebben.

 11. Aad zegt op

  We zijn nederlanders of niet soms dus als we niet zouden kankeren klopt er iets niet. Met de toeslag voor mijn vrouw scheelt het dus 11 euro per maand. Daar kan ik me als NL’er nou echt kwaad om maken vooral omdat het hier behoorlijk duur is in vergelijking met NL en ook niet altijd de zon schijnt zoals in het kikkerland. Bovendien steun ik de nederlandse regering in alles wat ze doen want het is de beste regering op aarde, vooral voor AOW’ers! Die hebben bijvoorbeeld ook de fameuze CVZ bijdragen bedacht en de fantastische EHIC card voor ons ontwikkeld die in heel Europa werkt behalve in de 26 landen in de EU buiten NL!. Ondertussen heet het CVZ wel anders want de naam riep teveel hartklachten op!
  En bovendien hebben al die klagers toch zeker een bedrijfspensioen opgebouwd en uit eigen vrije wil een particuliere, aftrekbare, pensioen uitkering opgebouwd?
  Sta daar maar eens bij stil vrienden!

 12. Cornelis zegt op

  @tonymarony,
  Je stelling heeft weinig van doen met de aanmgehaalde tekst va Roel.
  Over de AOW betaal je altijd belasting in Nederland en voor pensioen is vrijstelling aan te vragen,
  maar dat is onafhankelijk van vertrek voor of na 1 september 2009 en 10 jaar geëmigreerd zijn.
  Na 10 jaar vervalt wel een te conserveren aanslag.

  Slaat de tekst van Roel dus enkel op de AOW, komt uit AOW wetgeving.
  Of uit belastingwetgeving. Of is het een uitspraak van een rechtbank.

  Dat was dus de vraag die ik stelde en nog steeds stel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website