Onlangs was er een vraag op Thailandblog naar waar het levensbewijs van de SVB te ondertekenen. Eén van de drie overgebleven mogelijkheden is de Thaise SSO. De andere twee mogelijkheden zijn: de Nederlandse ambassade te Bangkok, en het Nederlandse consulaat op Phuket: www.thailandblog.nl/lezersvraag/svb-levensbewijs-laten-ondertekenen-en-stempelen/

Ik meen dat dit toch wel erg mager is gezien het aantal Nederlandse gepensioneerden in Thailand, en dus elke maand ontvangers van een AOW-uitkering. Dat moet toch gemakkelijker en beter, dacht ik zo. Bij voorbeeld via de DigiD app en een gekoppelde ID-check, en als dat technologisch (nog) niet kan, dan dichtbij in persoon bij de Thai Immigration, op een plaatselijke Amphur of een juristenkantoor.

Sinds langere tijd is de Stichting GOED www.stichtinggoed.nl/ bezig om de gebruiksonvriendelijkheid van DigiD aan de kaak te stellen. Hoe fraai zou het zijn als zij én DigiD én de SVB aan tafel weet te krijgen. Uiteraard niet alleen ten gunste van de in Thailand wonende AOW’ers, ook van hen elders op onze aardkloot. GOED werkt ondermeer samen met de NVT- Nederlandse Vereniging Thailand. Van deze club moet het absoluut mogelijk zijn de nodige argumenten aangevoerd te krijgen.

Ik heb de Stichting GOED d.d. 1 augustus jl. de volgende vraag gesteld:

“Er wonen een groot aantal Nederlanders met hun AOW-uitkering in Thailand. De SVB vraagt hen jaarlijks een bewijs van in-leven-zijn aan te leveren. Per 2019 dient dit bewijst te worden ondertekend door een medewerker van:

 1. de Nederlandse Ambassade te Bangkok, of van;
 2. de Nederlandse Consulaat op het eiland Phuket, of;
 3. op een van de provinciale kantoren van de Thaise instelling SSO-Social Security Office.

Voor veel van de AOW’ers betekent dit dat er veel gereisd moet worden: van woonplaats kilometers verder naar dichtstbijzijnde SSO-kantoor. Prima als je 68 jaar oud bent, minder als je de 80 bent gepasseerd, of ziek, of minder mobiel.

Voorheen was het mogelijk dat ook op het politiebureau van de woonplaats, op het gemeentehuis, op het kantoor van Immigration of bij een notaris bedoeld bewijs kon worden ondertekend.

Vraag: kan Stichting GOED bij de SVB bepleiten minder stringent om te gaan met wie en waar in Thailand het levensbewijs kan en mag ondertekenen?

Indien niet mogelijk voor de Stichting in verband met het verwerken van de eigen prioriteitenlijst, kan Stichting GOED aangeven hoe collectief een signaal kan worden afgegeven naar de SVB?

Is u bekend of bijvoorbeeld uw de Nederlandse Vereniging Vereniging te Bangkok als partnerorganisatie te betrekken is?

Vandaag (5 augustus) ontving ik als antwoord:

“Hartelijk dank voor de informatie betreffende het SVB-levensbewijs. Het ‘Bewijs van in leven zijn’ staat op onze prioriteitenlijst. We zullen dit hoogstwaarschijnlijk in de herfst gaan oppikken, op dit moment hebben we al veel feedback ontvangen van Nederlanders wereldwijd. Ik zal in ieder geval dit specifieke probleem voorleggen bij onze vertegenwoordiger in Thailand en zijn advies vragen in hoeverre we als Stichting hier ondersteuning in kunnen geven.”

Voorstel: beste lezers, beschouw het antwoord als een oproep om zowel GOED als de NVT te voorzien van de nodige argumentatie waarmee najaar 2019 begonnen kan worden bij SVB een omslag te bewerkstelligen. Mailadressen? Zie respectievelijke websites!

Ingezonden door RuudB


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

29 reacties op “Lezersinzending: Waar het levensbewijs van de SVB te ondertekenen?”

 1. ruud zegt op

  Weet iemand, hoe je het adres van het plaatselijke SSO kunt vinden?
  Khon Kaen in mijn geval.

  Ik ben nog niet zover voor de AOW, en ik kon tot op dit moment voor handtekeningen bij de Amphur terecht, maar toch wel handig voor de toekomst.

  • l.lagemaat zegt op

   Veel Thais moeten ook gebruik maken van de SSO dan zal het adres bekend moeten zijn bij de amphur of de immigratie in uw omgeving.
   Voor Jomtien/Pattaya is dat Laem Chabang 15 km.verder.

  • Sander zegt op

   even googlen op Social Security Office Khon Kaen en je komt een aantal websites tegen
   http://www.sso.go.th/khonkaen/
   https://map.longdo.com/p/A00008826/mobile?locale=en

 2. Harold zegt op

  Ik denk dat de SVB U een lijst kan toezenden,

  Eerder zond de SVB de lijst met SSO kantoren mee bij de aanvraag levensbewijs !!

  Waarom ze dat niet meer doen is een raadsel.

 3. Antonius zegt op

  Beste Ruud,

  Ik lees op de website van het SVB dat men in Turkije met een proef is gestart middels chatten met een medewerker. gewoon even je paspoort laten zien een paar vragen beantwoorden . Het is te eenvoudig voor woorden. Via de video een levend bewijs.
  Voorlopig is dit alleen nog maar een proef.
  Wist u trouwens dat het SVB aanzet tot fraude. Men vraagt niet alleen of u in leven bent, maar ook over je woon situatie. Of je de voordeur deelt of je samenwoont etc. Dit is door veel gemeenten (Amphur),ambassade,SSO kantoren niet te controleren maar zij tekenen hiervoor wel.Wat gaat de Nederlandse justitie hier aan doen ?

  Groet Antonius

  • Piet zegt op

   Ik heb daadwerkelijk in Pattaya 2 controleurs van de SVB op bezoek gehad die allerlei zaken hebben gecontroleerd, samenwonen ed door gewoon een kastdeur open te trekken of er geen dameskleding in lag ( hebben ze wel eerst netjes gevraagd dat wel ,maar weigeren leek mij niet zo’n beste handeling en ik heb ook niets te verbergen)
   Maanden later een nette brief ontvangen dat alles in orde was
   Groet
   Piet

 4. C.G.M. van Osch zegt op

  Wat te denken van een bewijs van in leven zijn via Whats app, Line, Skype, Messenger, Facebook?
  Dan kan men bewijs leveren via een video gesprek en men kan het paspoort tonen via de camera als bewijs dat ze de goede persoon voor zich hebben.
  Zijn geen kosten aan verbonden en gaat een stuk sneller.
  Ook kan er geen bewijs zoek geraken zoals dit bij de post gebeurt.
  Volgens mij heeft iedere emigrant een internet verbinding en men wil toch niet dat ze bij de overheid in Nederland achterblijven wat digitaal verkeer bereft via internet?

 5. tooske zegt op

  Niet zo heel erg moeilijk hoor, ffff googlen SSO KHON KAEN en je bent er al, pagina in engels of vertalen naar het nederlands .

 6. Bob, jomtien zegt op

  Het verhaal is al een paar jaren oud. Waarom de briefschrijver stelt m.i.v. 2019 is een raadsel. Verder stond er enkele dagen geleden een item met vele adviezen op de site. Dus even terugbladeren.

 7. Erik zegt op

  Waarom alleen de SVB? Je zult er 4 pensioenen bij hebben en zien dat ze alle 4 andere regels hebben EN andere data om in te leveren. Dat eens goed coördineren zal veel schelen al zijn er pensioenbetalers die een kopie van het SVB bewijs aanvaarden.

  • Antonius zegt op

   Beste Erik,

   Een goede co ordinatie is niet in het economisch belang. Ik heb een correcte levens verklaring van het BPF naar het SVB gestuurd deze werd niet geaccepteerd . Het SVB heeft zijn eigen formulieren die hetzelfde beogen maar er anders uitzien.

   Groet Antonius

   • Erik zegt op

    Antonius, en ik deed het andersom. Een staats-stempel van het SSO voor de SVB heb ik mogen gebruiken voor mijn Zwitserleven pensioen na uitgebreide uitleg over de functie van de SSO (het Thaise UWV) en de overeenkomst tussen SVB en NL. En toen was het gepiept.

    Het zal wat moeite kosten alle pensioenbetalers op een lijn te krijgen maar wie niet waagt die niet wint. Het is een poging waard.

   • teun zegt op

    Ik heb toch andere ervaring. Naast SVB nog 3 andere aanvullende pensioenen. Daar hoef ik al jaren niks voor te doen, want die nemen vaststelling SSO/SVB gewoon over.

  • RuudB zegt op

   Waarom alleen de SVB? Wat let je om e.e.a. eveneens aan de orde te stellen, en de resultaten ervan op Thailandblog te melden.

   • teun zegt op

    Ruud,

    Als je mij bedoelt dan even het volgende. Ik heb mijn andere pensioenfondsen gevraagd hoe zij met “Bewijs van in leven zijn” om gaan en of ik daar jaarlijks bewijs van moest aanleveren. Alle drie: niet nodig, want zij hebben kennelijk toegang tot die informatie via SVB.

    En dat gaat al vanaf het begin goed. Dus ik hoef slechts 1 x per jaar naar SSO.

    Ik kan niet garanderen, dat alle pensioenfondsen dat doen/kunnen. Kennelijk niet, want anders zou er hier op het blog geen discussie over zijn.

   • Erik zegt op

    RuudB, daarvoor moet je bij de overkoepelende organisatie van verzekeraars zijn EN bij de SVB EN bij het ABP. Als ze allemaal nu eens beginnen met het levensbewijs te vragen in de maand van je verjaardag, dat scheelt al veel.

    Jij bent topicstarter hier dus ik geef je het advies het aan te kaarten bij de contacten die je al warm hebt.

 8. janbeute zegt op

  En wat doe je als de Amphur niet wil tekenen .
  Een notaris waar vind je die zomaar ergens in Thailand.
  Ik was toevallig vandaag op het Amphur in Pasang voor mijn inlevens bewijs van de ABP .
  De chef van de burgerzaken afdeling wou niet tekenen, ik moest naar de ambassade zij hij .
  Vervolgens heb ik terplekke mijn mobieltje gepakt en een mevrouw opgebeld die bij het provinciale belastingkantoor werkt in lamphun.
  Zij was een tijdje in gesprek met de chef.
  Oh je hebt ook yellow home book en Thai paarse ID kaart.
  Ik stond zelfs al voor enkele Jaren ingeschreven bij deze gemeente.
  Toen veranderde er wel wat ik kreeg een soort van op een uittreksel lijkend formulier zelfs in het Engels en Thais van het bevolking register met de naam Thor Ror 14/1 het die hij wel op dag datum wou ondertekenen , maar de inlevenszijnde verklaring van de ABP ondertekende hij nog steeds niet .
  Ik stuur beide formulieren aan elkaar geniet terug naar het ABP en zien wel of het geaccepteerd wordt of niet.
  Het gezeur begint voor mij nu ook daar ik de 66 gepasseerd ben, en met straks 3 pensioenfondsen jaarlijks geconfronteerd wordt.
  Ben twee weken geleden met de inlevenszijnde verklaring van de PMT pensioenfonds van de metaal naar de SSO gegaan in Lamphun .
  Tekenen ook niet alleen voor de SVB.
  Ook zij zijden ik moest naar de Nederlandse ambassade in Chiangmai, heb nooit geweten dat er in Chiangmai ook nog een Hollandse ambassade is.
  Toen ben ik naar een prive hospitaal gegaan in de stad lamphun en heb de inlevenszijnde verklaring door een arts die zowel goed Engels kan spreken als lezen laten ondertekenen.
  Ik lees hier bij enkele boven staande reacties dat zij het wel voor elkaar kregen bij het plaatselijke Amphur.
  Proficiat.
  Ik woon in de stad Pasang waar wel behoorlijk wat buitenlanders wonen maar deze zijn niet bekend op het Amphur ik was de eerste en enigste met Yellow book en registratie.
  Zo te zien is het een grote ambtelijke willekeur en onbekend is onbemind bij de lokale Amphur alhier.

  Jan Beute

  • RobHuaiRat zegt op

   Beste Jan het PMT accepteert een kopie van de SVB-verklaring en dat staat ook in de brief. Veel pensioenfondsen doen dit. Dus gewoon naar SSO 1x per jaar en dan een kopie naar het pensioenfonds. Ik heb begin van de maand nog een kopie naar het PMT gestuurd en een bevestiging ontvangen dat het verwerkt is.

   • janbeute zegt op

    Bedankt Rob voor je advies, alleen mijn eerste pensioen uitkering van de PMT begint eerder dan mijn SVB AOW uitkering.
    En in de brief die ik kreeg voor de aanvraag van het pensioen van het PMT werdt niet geschreven over dat je een SVB verklaring ook gebruikt kan worden aangaande de inlevenszijnde verklaring.
    Ik wacht af hoe het PMT en ABP zullen reageren.

    Jan Beute.

  • Chris van het dorpje zegt op

   Ik had afgelopen jaar het zelfde probleem .
   Ging om een in leven zijn formulier van een pensioenfonds
   Amphur heeft geweigerd te ondertekenen ,
   omdat ze het niet kunnen lezen .
   SSO in Khorat ondertekenen alleen formulier van SVB en keen ander .
   Ging dan naar een Notaris in Khorat en voor 3000 Baht heeft die dan wel ondertekent
   en dit was dan wel voldoende .

   • janbeute zegt op

    Beste Chris, ook al kom je met een vertaalde versie in het Thais, vertaald door een erkende vertaler dan weigeren ze het hier nog te ondertekenen.
    Ambtenaars hier zijn bang om hun rustige baantje met een redelijk goed Thais overheids pensioen te verliezen als ze iets hebben ondertekend wat ze niet kennen.
    Onbekend maakt onbemind is de slogan hier op het Amphur.
    Dus hun kreet luid, go to your embassy where ever it is.

    Jan Beute.

 9. Jeffrey zegt op

  Wat een vraag totaal overbodig om hier te stellen het is namelijk nodig dat u voor de svb 1X PER JAAR NAAR EEN BEVOEGDE INSTANTIE GAAT EN DAAR BEWIJST DAT U IN LEVEN BENT.
  Dat dit niet meer mag/kan bij Thaise instanties komt doordat deze makkelijk nog steeds omkoopbaar zijn en dus niet te vertrouwen zelfde geld voor die visa bureaus daar kunt u ook niet meer terecht voor uw inkomens bewijs dus gewoon naar de NEDERLANDSE AMBASSADE of CONSULAAT en/of naar de SSO wat als enige Thaise instantie geaccepteerd wordt door de SVB .

  • RuudB zegt op

   Precies, en daar willen we van af, want te beperkt. Dat moet anders kunnen met hedendaagse technologie. Antonius meldt om 12u19 dat de SVB bezig is met een proef in Turkije om via chatten erachter te komen of je nog leeft. Skypen is ook zo’n mogelijkheid.

  • janbeute zegt op

   Beste Jeffrey de Thaise SSO is ook een overheids instelling ,en is die dan als enigste instelling niet omkoopbaar dan?
   Hangt van de instelling van een enkel persoon of meerdere personen af , en geloof me in elk land van de wereld dus niet alleen in Thailand zijn er ambtenaren omkoopbaar zelfs nog in Nederland en Belgie.
   Lees het zelf regelmatig in het nieuws.
   En waarom naar de Nederlandse ambassade gaan ik lees op dit en andere blogs dat die het hier al meer dan razend druk hebben met hun dagelijkse werkzaamheden.
   Dit onder andere allemaal te danken aan de bezuinigings woede van onze laatste kabinetten.
   En zelfs de Schengen visum aanvragen hebben uitbesteed aan een of ander visa buro ergens in Bangkok.
   Jan Beute.

 10. Aduard zegt op

  In elke grote of middelgrote stad in Thailand is een office van de SSO , je word er vriendelijk geholpen met het invullen van het levensbewijs voor de SVB, en het is gratis, makkelijker kan niet.

 11. Philip zegt op

  Ik moest vorige week nog één hebben, wel voor België dus weet niet of het geldig is voor Nederland. Ik moest het document dat moest getekend worden door de ambassade aan hen mailen, samen met een foto van de krant van de dag of een attest van de dokter. Ik had net dag voordien bij de dokter geweest, dus stuurde dat mee. Twee dagen later kreeg ik, ook per mail, het gevraagde attest.

  • janbeute zegt op

   Dat is dan ook Philip, dat ik liever naar een bevoegde arts ga in een erkent hospitaal.
   Want wie kan het verschil tussen leven en dood zijn niet beter bepalen dan een arts.
   Zelfs bij een sterfgeval in Nederland bij oa ook mijn ouders kwam de arts eerst om de dood vast te stellen en daarna kwam pas het stadhuis met de burgerzaken aan bod.
   Dus wat is er mis mee om een bevoegd arts de inlevenszijnde verklaring te laten ondertekenen met stempel en rekening van een erkend hospitaal ergens in Thailand.
   Lijkt me beter dan een of andere ambtenaar op een Amphur ook ergens in Thailand die nog van de hoed of de rand weet en om enige kennis van de Engelse taal nog maar te zwijgen.
   En geloof me de artsen die ik hier aangetroffen heb in al die Jaren dat ik hier verblijf konden zelfs alle Engels lezen en schrijven een enkele zelfs nog Duits.

   Jan Beute.

 12. Frans zegt op

  Gewoon de consequentie van wonen/leven in Thailand. Met het aanvaarden van de uitkering aanvaard je ook de verplichtingen die dit met zich meebrengt. M.a.w. wel de lusten dus ook de lasten. Wat is het bezwaar voor niet werkenden om enkele keren per jaar te moeten reizen om aan de verplichting waardoor het recht op de uitkering tot uitbetaling komt, te voldoen?

 13. janbeute zegt op

  Beste Frans, wat het bezwaar is.
  Als je ouder wordt of slecht terbeen bent of je gezondheid laat het afweten, ik denk dat je er dan gauw anders over gaat denken.
  Dan kan alleen al een reis naar Bangkok meer een kwelling zijn dan een zegen.
  En over de lusten en de lasten nog het volgende.
  Hebben wij niet zelf de werknemers en oa ook de werkgevers niet jaren en jaren met ons zuur verdiende geld verdient met hard werken niet zelf ingelegt in pensioenfondsen en ook nog AOW premie afgedragen.

  Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website