Lezersinzending: ‘Waar gaat dat heen?’

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
6 januari 2015

De oliebollentijd is weer voorbij. Velen, waaronder ikzelf, vragen zich af waar al die bakolie heen gaat? En wat doet de Thaise straatverkoper met zijn of haar gebruikte olie? Mijn Thaise buren gooien het rustig in een rioolput of erger nog in het water. 

Uit de tijd dat ik in Nederland nog vis bakte, ging het om tientallen liters per week. Wij bewaarden het in een ton waar we geld voor kregen omdat ze het gebruikten om zeep van te maken.

Rioolzuiveringsinstallaties heb ik hier in Thailand nog nooit gezien. Zelf plaats ik de oude bakolie in een gebruikte haringemmer en zet deze buiten naast de afvalbak. Op de deksel schrijf ik wat er in zit, in de hoop dat de vuilophaler er raad mee weet. Zo hoop ik ook dat degene die de septic tank komt legen, tegen een voor Thailand aardig bedrag, weet wat hij er mee moet doen?

In drukke badplaatsen ga ik daarom nooit de zee in. Ik weet niet waar het riool van al die grote hotels in die omgeving eindigt. Milieu? Nooit van gehoord! Dat vraag ik mij ook af als er bij de autokeuring niet eens naar de uitstoot van de gassen wordt gekeken. Om van het bijstellen van de koplampen maar niet te spreken, hierdoor zijn er zeker ook veel extra verbrandingen in de tempel.

Er is nog veel te doen op het gebied van recycling, willen we dit Thailand prachtig houden.

Ingezonden door Pim Hoonhout


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Lezersinzending: ‘Waar gaat dat heen?’”

 1. Castille Noel zegt op

  Mijn oude frituurolie vroeg ik aan mijn Thaise vrouw wat moet ik daar mee doen kan die toch niet in het
  riool gieten . Helemaal niet er zijn mensen die dat goed kunnen gebruiken zal het morgen naar het winkeltje doen.Had geen lege olieflessen meer dus gewoon in cola flessen met etiket er op dirty oil .
  Week later ga ik met mijn vrouw naar een klein restaurantje en de dame begint olie in de pan te gieten
  met mijn olie in de cola fles ! Ogenblikkelijk geen honger meer en restaurantje links laten liggen uitleg van
  dame de meeste restaurantjes hebben geen geld om goede olie te kopen iedereen hier gebruikt steeds de
  gebruikte olie die er nog fatsoenlijk voorkomt (was reeds 12 maal gebruikt om te frituren en meer bruin dan
  geel) goede gezonde kost in thailand heb hier al veel dingen meegemaakt ?
  Vlees stinkt dan wassen ze dat met lauw water en zout en voorwaar je ruikt niks meer alleen het kleurtje
  ziet er niet gezond uit maar ja het weggooien is niks voor thais ,indien het te rot is geven ze aan de hond.
  Woon wel in Udon Thani de isaan maar vermoed dat het ook in Bangkok zal gebeuren kijk nu steeds eens naar de olie voor iets te bestellen soms ziet die zelfs zwart zeker gezond ?

 2. bob zegt op

  Er wordt wel wat gerecycled. In mijn restaurant werd het gebruikte vet, een vies karwei, altijd terug in de blikken gegoten en die werden regelmatig opgehaald. En daar werd voor betaald door de ophaler. Dat geld ging altijd in de fooien pot. Ik weet van veel restaurants waar dit gebeurd. Tot zover valt het wel mee. Maar wat de straatverkopers en de privé gebruikers doen weet ik niet maar heb vermoedens. Zelf bewaar ik de lege plastic flessen en geef het apart aan het personeel van het condotel. Die weten er wel raad mee zoals ook met papier, plastic, glas, etc.

 3. Harry zegt op

  Moderator: er staan zoveel schrijffouten in dat het onleesbaar is.

 4. Taitai zegt op

  Niet iedereen in Nederland weet de zeepfabricanten te vinden. Ook daar gaan in heel wat huizen blijkbaar de nodige liters het riool in. Daags voor oud en nieuw stond er in menig krant het dringende verzoek om dit toch vooral niet te doen.

 5. Christiaan H zegt op

  Mijn vrouw verzamelt gebruikte olie in oude olieflessen. Regelmatig wordt dat opgehaald maar niet voor hergebruik. Het schijnt te worden verwerkt tot biodiesel.

 6. philip zegt op

  Je moet eens het filmke bekijken, The making of gutter oil. Weliswaar in China, maar het zou mij verbazen dat ze het in Thailand niet doen,
  http://www.youtube.com/watch?v=zrv78nG9R04

  Groeten Philip

 7. pietchiangrai zegt op

  Gebruikte spijsolien, waaronder palmolie, (om andere millieuredenen ook te mijden,) worden door de meeste uitbaters van straat- en marktvoedselstalletjes gefilterd dmv trechter en oude katoenen doek, waarna hergebruik volgt. Is allemaal te zien aan de kleur van de olie in de wok. Vraag ook voor je een bestelling doet in een foodcourt eerst naar de staat van de olie, wil je zeker zijn van kwaliteit.

 8. lung addie zegt op

  Een Belgische vriend zijn echtgenote verkoopt, in een eetstalletje langs de weg, in Saphli ( Chumphon) chickendrums. Ik heb reeds gezien dat haar gebruikte olie, in grote metalen bussen, opgehaald wordt door een Thais koppel en ze er wat geld voor krijgt. Is dit nu door de milieubewustheid van haar Belgische echtgenoot of spontaan zo weet ik niet, doch ze doet het. Er wordt wel nog vaak olie gewoon in het riool gedeponeerd. Heb zelfs olievernieuwen van de wagen gezien over een rioolrooster.
  Lung addie


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website