Patong beach

Met heel veel dank voor de steunbetuigingen en adviezen op de eerste open brief. Ik wil graag het vervolg weergeven alleen al om anderen te laten weten hoe het niet goed afloopt.

Alle goed bedoelde, met name bureaus voor bemiddeling, adviezen zijn helaas voor ons niet haalbaar. Bedragen die echt niet normaal en haalbaar zijn in ons geval.

Met medewerking van de ambassade en de nodige Thaise formulieren uiteindelijk zicht op een uitstel van 30 dagen om de zaken te regelen. Na enkele wachtdagen bij immigratie in de tuin en gewapend met gecontroleerde formulieren, inleveren van het uitstel. Na weer een laatste controle blijkt dat het niet mogelijk is om 30 dagen uitstel te krijgen? Nee, u moet eerste uw werkvergunning en bedrijfsinschrijving beëindigen (wachttijd 21 werkdagen) en dan krijgt u uitstel. Waarom niet eerder vermeld met alle controles?

Ik wil het bedrijf niet beëindigen ik wil uitstel om de zaak te regelen, lang verhaal kort u moet voor de 27e het land uit met de toevoeging dat er anders inhechtenisneming dreigt. Dit geeft ons 5 dagen de tijd om contracten te beëindigen, gesprekken met verhuurders te voeren, bakkerij te verkopen en huisraad te verkopen! Kortom een belachelijke en niet normale gang van zaken met buitenlanders die normaal belastingen, sociale lasten, mensen aan het werk lieten en een normaal goed loon betaalde.

Uit de reacties, op de eerste brief bleek dat mensen ons naïef en voor een makkelijk verblijf in Thailand gingen. Niets is minder waar het was een opstart voor een verdere toekomst vooral voor mijn kleinzoon. En tot aan de covid-19, met alle bekende Thai gewoontes en overal voor betalen, een fijn land om te ondernemen en te wonen. Om dan zo te eindigen, door een overheid die geen enkel begrip heeft voor de buitenlandse ondernemers, is zuur (nu niet zeggen: Ik wist het al, omdat wij het wel konden duiden).

We gaan inpakken en gedwongen Thailand verlaten. Het zal de overheid een zorg zijn, we weten het, maar het zo geroemde Karma zal ook de overheid eens treffen.

Thailand tot ziens, voor de bevolking (en over gebleven buitenlanders) heel veel voorspoed en geluk.

Ingezonden door Hendrik.

Rating: 3.81/5. From 21 votes.
Please wait...

13 reacties op “Lezersinzending: Vervolg op open brief voor de Thaise overheid (slot)”

 1. Joop zegt op

  Jouw verhaal lijkt mij bepaald geen aanbeveling voor het toerisme in Thailand.
  Je kunt je afvragen of de Thaise overheid hier wel handelt volgens de regels van redelijkheid en billijkheid.
  Het heeft er alle schijn van dat je willens en wetens wordt benadeeld. Wellicht te overwegen om hier in Nederland een civiele procedure tegen de Thaise overheid aan te spannen om de door jou geleden schade vergoed te krijgen. Dat natuurlijk alleen maar doen als je nooit meer terug wil naar Thailand.

  • Hans zegt op

   Ontnuchterend. Woon nu 12 jr in thailand en realiseer me steeds meer dat er op elk moment ook een eind aan mijn droom kan komen. De Thaise overheid werkt top down met de meest onwaarschijnlijke details aan regels die meestal common sense en fairness missen en veelal de rijken rijker maken. En klagen werkt alleen averechts omdat je daarmee minachting uit over het gevoerde beleid. Overigens overkomt dit niet alleen de falang. De gewone Thai is hiervan ook de dupe.
   Succes me jullie reallocation en hoop dat jullie wonden snel helen
   En bedankt voor het delen van jullie verbaal.

 2. Bert zegt op

  Jammer dat jullie “avontuur” zo moet eindigen.
  Hoop als alles weer normaal is dat je dan een doorstart kunt en mag maken

 3. Pieter zegt op

  Beste Hendrik, het is goed dat je jouw verhaal hebt geplaatst. Wij kunnen er lering uittrekken. In een reactie bij deel 1 van jullie open brief stelde een zekere @Rianne al dat de Thai overheid/Immigration zeer hardvochtig optreedt. Maar we moeten bedenken dat zij ook maar deel van het systeem zijn. Immigration wordt geacht de regels te volgen, niet te interpreteren. Die ruimte hebben zij niet. Kunnen zij ook niet, want dat zou betekenen dat er een zekere mate van vrijheid zou bestaan. De Thaise samenleving is bureaucratisch en uiterst star georganiseerd. Dat blijkt maar weer. Het is niet zoals Joop hierboven suggereert dat in Thailand nagedacht wordt of zaken redelijk of billijk zijn. Jullie ondervinden dat aan den lijve. Ook wordt niet nagedacht of handelwijzen schadelijk zijn voor hetb toerisme. De maatregelen die in Thailand genoemn worden missen elke proportionaliteit gezien de absoluut liage aantal besmettingen.
  Helaas, het is niet anders. Thailand is en handelt zoals ze doet. Ik wens jullie veel sterkte.

  • Willem zegt op

   Het is een in en in triest geval wat jullie overkomt. In tegenstelling van Pieter( niks met jouw verhaal bedoeld) heeft elk immigration office z’n eigen interpretaties en/of afwijkings ” coulance” en AL HELEMAAL in dit geval zouden ze die moeten tonen………
   Dit is “slechts” 1 geval van iemand die de Nederlandse taal machtig is.
   Alleen al het feit dat je Thai in dienst hebt/had en doorbetaalde had voor imm een signaal moeten zijn van jullie coulance……
   Ik hen uren gewacht op andere reacties maar vermoed dat zij net als ik totaal verdooft zijn van deze beslissing.
   Wat voor jullie ongetwijfeld het leed op z’n allerminst verzacht helaas.
   Ik ken ook meerdere Thaise verhalen van hotel personeel wat eerst nog in de “5000 Baht” regeling viel waar ze een 2mnd geleden de bezem hebben door gehaald qua personeel
   Nu hadden ze de keus opstappen of werken voor half geld ……… zelfde uren, minder dan de helft personeel, zelfde arbeid + extra (om de laatasten de laan uit te sturen) en dan word er van uit BKK gesuggereerd dat 1200 toeristen p/m de boel moeten redden ?.?.?.
   Ik wens jullie veel voorspoed en laten we hopen dat karma diegene treft die dit veroorzaken
   Sterkte

  • Sjaak S zegt op

   In dit verhaal herken ik Thailand al zo lang ik hier naar toe kom en verwacht al helaas niets anders dan deze afloop.
   Maar toch moet ik even stilstaan bij de voorlaatste zin van Pieter. Er zijn inderdaad weinig besmettingen vastgesteld (de niet vastgestelde dus niet meegerekend). Als je Thailand vergelijkt met een Europees land met ongeveer een even groot aantal inwoners, Duitsland, is het duidelijk dat o.a. het beleid van Thailand (meteen vanaf het begin preventief opgetreden) het wint van Duitsland: 10.000 doden t.o.v. 60!
   Zou men hier net zo gereageerd hebben als in Nederland of ons buurland, dan denk ik dat deze getallen ook honderden keren hoger zouden liggen. Het is gemakkelijk te zeggen, dat men soepeler moet zijn gezien het aantal besmettingen, maar dat is verkeerd om redeneren. De maatregelen hebben veel ellende veroorzaakt, vooral onder de armeren van de bevolking. Veel bedrijven moesten sluiten en de vraag is of het zich uiteindelijk alles loont.
   Kijk maar eens naar eigen land… er is nu al een tweede golf, nadat de maatregelen versoepeld werden.
   En toch zal ook Thailand er niet omheen komen. Willen ze economisch overleven, zullen ze moeten versoepelen. Er komen slachtoffers te vallen, waarschijnlijk wereldwijd. Hoe dan ook. Of de wereld economie zakt zover in elkaar dat het niet meer mogelijk zal worden deze pandemie financieel te bolwerken. Men had, ik mag het niet opschrijven, meer covid-9 slachtoffers moeten toelaten, zodat degenen die gezond waren verder konden werken.
   Hoe dan ook, welke maatregel ook, de uitkomst levert slachtoffers. Je moet je alleen afvragen hoe ver je kunt gaan….
   Wat er in Europa gebeurt om bedrijven te redden en de pandemie te bestrijden, is dat de regeringen veel schulden op zich opnemen. Er worden miljoenen Euro’s bijgedrukt, zonder dat er een tegenwaarde is. De VS doen hetzelfde en hebben hun staatsschuld bijna verdubbeld. Gevolg is een enorme inflatie dat de bevolking al meteen aan de kassa voelt. Economisch gezien staat de wereld op instorten….

 4. Antoine zegt op

  Ik ga hier zeker lering uit trekken, mijn investeringsplannen voor na Corona heb ik nu afgeschreven, geen cent van mij wordt daar nog geinvesteerd, jammer voor de verschillende Thai met wie ik al vergevorderde plannen had maar nog meer jammer voor Hendrik en zijn naasten, wat een doffe ellende

  • Erik zegt op

   Is dat wel zo, Antoine? Je ziet over het hoofd dat de mensen die zo getroffen zijn in het eerste jaar van exploitatie zaten en zo te lezen geen jaarstempel hadden. Ik denk dat als je jouw jaarstempel hebt je die tijd normaal kunt uitdienen en gewoon tijdig een ander stempel kunt halen.

   De amnestie was immers alleen voor kortverblijvers die door een lockdown niet naar huis konden; longstayers hebben hiervan geen last ondervonden.

   Dit laat onverlet dat Thailand best iets soepeler had kunnen omgaan met ondernemers die getroffen zijn door corona. De houding van de overheid verdient bepaald geen lintje!

 5. chris zegt op

  Thailand kan wat betreft economische politiek geschaard worden onder de landen waar het vrije ondernemerschap wordt aanbeden en waar de overheid derhalve in verhouding tot een verzorgingsstaat als Nederland vrij weinig tot niets doet; niet voor burgers en niet voor ondernemers. Buitenlanders die hier gaan wonen, werken en ondernemen moeten zich dat terdege beseffen.
  Daarnaast is Thailand een erg bureaucratisch land. Dat wil zeggen: regels en regeltjes zijn belangrijk en daar wordt niet graag van afgeweken, met name omdat dat tot vervelende vragen kan leiden en tot gevolgen voor de betreffende ambtenaar. Klantvriendelijkheid en klantgerichtheid is voor de Thaise ambtenaar een vreemd woord. Veel belangrijker zijn zijn/haar baas, hun baas en dan weer hun baas.
  Dit wetende, is het voor ondernemers erg belangrijk om een goed en krachtig netwerk op te bouwen zodat problemen met allerlei overheidsinstanties adequaat kunnen worden opgelost. Dat kan al door niet alleen familieleden aandeelhouders te maken van je bedrijf maar meer invloedrijke Thais. Het gaat in dit land om wie je kent. En hoe hoger de trede is, waarop een Thaise persoon in de maatschappelijke hierarchie wordt ingeschaald, hoe invloedrijker hij/zij is; zelfs als het gaat om zaken waar de betreffende Thai helemaal geen zeggenschap of kennis heeft. Een bankdirecteur of hoge ambtenaar in je netwerk is veel belangrijker dan een bankmedewerker of de lokale politie-agent. Die kunnen niet de spelregels veranderen maar wel vragen om compassie. Uit eigen ervaring weet ik dat dit werkt en zonder een Baht te betalen.

  • Tino Kuis zegt op

   Het ondernemerschap in Thailand is helemaal niet zo vrij. Het bestaat voor een groot deel uit staatsbedrijven en monopolies.

   Maar je hebt gelijk dat Thailand een heel bureaucratisch land is. Dat heeft te maken met het bovenstaande. Krachtige netweken zijn inderdaad heel erg nuttig. Maar uiteindelijk zal Thailand daaraan ten onder gaan door een gebrek aan openheid, overleg en rechtvaardigheid.

   • Wat dat betreft lijkt Thailand wel op een communistisch land waar staatsbedrijven, bureaucratie en een enorm ambtenarenapparaat gemeengoed zijn.

   • chris zegt op

    Heb toch nog maar weinig winkels, shopping malls, wegtransportbedrijven, taxibedrijven, straatventers, staatslotenverkopers, bouwbedrijven, internetbedrijven, televisiezenders, artiesten, bioscopen, restaurants, hotels gezien die van de staat zijn of een monopolie hebben.
    En in tegenstelling tot Nederland zijn er hier wel commerciele ziekenhuizen en universiteiten.

    • Tino Kuis zegt op

     Ja, je hebt gelijk, Chris, er is ook best redelijk veel vrij ondernemerschap in Thailand. Maar veel winkelketens en commerciële ziekenhuizen zijn een monopolie en de meeste televisiestations zijn eigendom van de regering of de militairen. Het woordje ‘aanbeden’ stoorde me.
     Je advies om banden aan te knopen met hoge pieten in de bureaucratie pleit ook niet voor vrij ondernemerschap. Je maakt je van hen afhankelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website