Patong beach

Onderstaand een Nederlandse vertaling van de open brief die we hebben gestuurd aan o.a. The Phuket News, deze brief is ook geplaatst op 14 september 2020

Phuket is badley affected by the current crises, uitspraak van V/Gov Phichet, 11 september 2020

Wat wil je als overheid met buitenlanders die geld investeren in een Thaise onderneming? Je bent een startup (restaurant en productie), juli 2019, met alle volgens de wet vereiste regels, Thaise aandeelhouder, alle inschrijvingen en registraties voor Ltd, belasting, sociale voorzieningen, vereiste Thaise medewerkers (in ons geval minimaal 8), diversen kosten die noodzakelijk zijn om twee aandeelhouders te laten verblijven en investeringen in apparatuur.

Om voorbereid aan het seizoen te beginnen gestart medio september 2019, alle ingecalculeerde aanloopverliezen lopen op als blijkt dat het seizoen later dan normaal op gang komt. Medio december gaat het beter en het gaat de goede kant op, januari 2020 is de eerste maand die wat winst oplevert, februari 2020 is niet top maar ook niet slecht. Maart is natuurlijk een historische maand geworden, de toeristenstroom valt volledig stil.

Dramatisch voor met name de werkende bevolking, noodvoorzieningen worden opgezet met maaltijdverstrekking voor de meest getroffene, het is treurnis alom. De ondernemingen die het in eerste instantie kunnen hebben (financieel) springen bij.

Tijdelijke sluitingen gepaard aan ontslagen medewerkers zijn realiteit en onontkoombaar. In eerste instantie wordt personeel doorbetaald zonder dat er inkomsten zijn. Daar waar de meeste van de ondernemers nog denken in een paar maanden blijkt dat het een veel grotere impact heeft dan een paar maanden. Gezien de huidige situatie en alle goed bedoelde overheidsinitiatieven moeten we niet hopen op een seizoen 2020-2021. Dit is geen doemdenken maar realiteit.

Wij kunnen met hangen en wurgen tot nu met uitstelregeling en nog met wat productie er “zijn”, meer is het niet, puur overleven inmiddels 7 maanden. Geen inkomsten, geen personeel, personeel is in de wachtgeldregeling gekomen, heeft ontslag genomen of is gewoon verdwenen.
Miljoenen aan geïnvesteerd kapitaal verder is het september 2020. Tijd om de visa te verlengen, dit is een enorme papierwinkel maar te doen. Er zijn een aantal vereiste die in “normale” omstandigheden geen probleem zijn, meestal zaken dit betrekking hebben op de laatste drie maanden van de business, onder andere een opgave van personeel aangemeld voor sociale voorzieningen. Bedrijf ligt, met aanmelding, vanaf medio maart stil. Er is geen personeel door de verplichte sluiting, de openstelling laat op zich wachten en de situatie is zoals die is, geen toerist te bekennen.

Dan is het jammer en mag u het bedrijf achterlaten en het land verlaten, ja maar… er is geen ja maar, regels zijn regels en er wordt geen uitzondering gemaakt omdat er een crisis is. We krijgen nog wel te horen dat er misschien een bureau is dat ons kan helpen….. we moeten daar wel een grote som geld voor meenemen maar we hebben geen grote som geld. Verdoofd immigratiekantoor verlaten.

Uit eigen ervaring, buitenlandse ondernemers en vermogende Thaise inwoners nemen het initiatief om de Thaise bevolking te helpen, gratis voor niks en geen bijbedoelingen voor later, zij steken hun nek uit om de lokale bevolking te helpen.

Overheid, wat heeft u gedaan om ondernemers, lokale en buitenlanders, te helpen in overleven? Banken geven geen softe leningen zonder zekerheid (wie kan zekerheid garanderen?), afstel van belastingen? bevriezen van schulden? huur ondersteuning/uitstel? Veel tegenstrijdige berichten/regels en zo veroorzaak je chaos en niemand achter een bureau neemt initiatief. Men beroept zich, omdat er geen eenduidige regelgeving is, op oude regels.

Ga vooral door met het stimuleren van de toeristen economie zorg dat Thailand op de wereldkaart komt als vakantieland. Maar het is wel wenselijk dat er buiten de kapitaalkrachtige hotel en resort ketens er ook nog lokale ondernemers zijn om uw gasten te ontvangen in de restaurants en de bars, steun ze ruimhartig!!

Overheid met al uw zorgen voor een mooie natie en een pracht land voor de noodzakelijk toeristenstroom, werk voor uw mensen wees niet star en gooi het kind niet weg met het badwater. Voor een groot deel draait de geldstroom op het eiland Phuket nog op buitenlanders die hier verblijven. Die kunnen de woningen betalen, regelmatig eten in restaurants en boodschappen doen bij de lokale ondernemers.

Met ons zullen er meer hardwerkend ondernemers en privépersonen de dupe zijn van de onnavolgbare regelgeving. Waarom jaagt u alle buitenlanders, met onmogelijke financiële eisen en regeltjes, het land uit? Waarom moet ik als ondernemer alles achter laten?

Ik wil een beroep doen op redelijkheid en compassie, van de overheid, voor alle mensen die zich, ook in crisistijd, loyaal hebben verklaard aan dit land, mee hebben geholpen aan voedsel en eerste hulp. De meerderheid van deze relatief kleine ondernemers hebben na 7 maanden zelf te lijden.

Wij gaan weer voor de deur staan bij de overheid om te kijken hoe we dit op een legale manier kunnen omkeren. Wij leven in onzekerheid over een langer verblijf.

Geef ons en alle andere ondernemers uitzicht op overleving in deze crisis.

Ingezonden door Hendrik Fakkel & Lars Schalkers.

Rating: 4.91/5. From 23 votes.
Please wait...

18 reacties op “Lezersinzending: Open brief voor wie het aangaat bij de Thaise overheid”

 1. sjaakie zegt op

  Frustrerende starheid, waar elk Immi kantoor toch z’n eigen regeltjes maakt, geen aanpassingsvermogen of flexibiliteit, geen benul van waar een ondernemer mee te maken heeft, geen verzachtende omstandigheden herkennen noch erkennen, enz., Thailand schiet met het beleid in z’n eigen voet. Zo ook het beleid tegen ongehuwde pensionado’s ipv. voor pensionado’s en zo ook tegen de eigen bevolking, geen werk, geen geld meer, zelfs de maandelijkse sociale uitkering aan bejaarden en gehandicapten is geen geld meer voor, hoop dat er inzicht komt voordat de tikkende bom barst.

  • GeertP zegt op

   De hoop dat er inzicht komt voordat de tikkende bom barst is al lang vervlogen.
   Mijn hoop en die van velen andere is nu gevestigd op aanstaande zaterdag.
   Zaterdag 19 September gaat de geschiedenis in als de dag dat alles anders werd.
   De huidige regering heeft zelfs het voordeel van de twijfel al lang verloren,de Thaise lente gaat beginnen,ik hoop dat het niet te laat komt voor de ondernemers,de bejaarden en de gehandicapten maar nog langer pappen en nathouden is geen optie meer.

   • Johnny BG zegt op

    @GeertP
    Kunt u mij uitleggen waarom u denkt of anders uw supporters denken dat een Thaise lente vooruitgang zal brengen in een economie die het zwaar heeft? Juist in dat geval zijn de zwakkeren het slachtoffer en dat lijkt op een opoffering van hen wat schijnbaar prima is want dan kan het vingertje weer omhoog.

    • GeertP zegt op

     Dat kan en wil ik je wel uitleggen,maar ik ben bang dat je het niet begrijpt of niet wil begrijpen gezien je eerdere postings.
     Op de eerste plaats moet je deel uitmaken van een gemeenschap waarin alle sociale klasse zijn vertegenwoordigd,dus geen moo baan gemeenschap die buiten de gewone samenleving staat.
     Als je ziet hoe de koopkracht van de mensen achteruit is gegaan sinds de ” briljante” generaal aan de gestolen macht is gekomen en dat een normaal gezin zelfs met 3 baantjes niet meer uitkomt dan begrijp je misschien dat de rek eruit is en dat afwachten geen optie meer is.
     Nee,dit heeft niets met Covid te maken maar meer met een totaal onbekwame regering.

     Dat er aan het begin van de lente een barre winter vooraf gaat snappen de mensen ook wel,maar ze zijn nu op een punt beland dat ze niets meer te verliezen hebben.

     Ik zou zeggen,zet die neo liberale bril eens af en ga eens praten met die productie medewerker die dat systeem in leven houdt.

 2. Rianne zegt op

  Het verhaal van Hendrik Fakkel en Lars Schalkers begrijp ik volkomen, maar ja: het betreft hier de poging een bedrijf op te zetten in Thailand, en volledig op jezelf aangewezen als het fout gaat, zelfs vanwege oorzaken die helemaal buiten je om liggen. In Thailand moet je 3 maal om je heen kijken, alles 3 controleren en checken, en nog ben je niet zeker. Reken er niet op dat je op iemand of iets kunt terugvallen als verwachtingen niet uitkomen? In normale tijden kun je die verwachtingen bijstellen, maar in deze corona-tijden is zelfs hier in Nederland voor startende ondernemers de situatie onzeker. Terwijl Rutte c.s. de ene na de andere opvangmogelijkheid creëren. In Thailand niet: daarvan is nooit sprake geweest, nooit aan wie dan ook gecommuniceerd als optie, en komt slechts voort uit wensdenken.
  Een vraag als: “Overheid, wat heeft u gedaan om ondernemers, lokale en buitenlanders, te helpen in overleven?” past dan ook helemaal niet in deze Thaise context want de Thaise regering heeft nooit ook maar enige duiding, laat staan belofte gedaan in die richting.

  Dat het wenselijk is dat naast grote hotel- en restaurantketens ook nog kleinere ondernemingen bezig zijn is iedereen wel duidelijk. Maar geen goed argument om de Thaise regering te bewegen financiële hulp te verlenen. Die ondernemingen waren er voor Corona in grote getale, en zullen na Corona in nog grotere getale terugkeren, immers de manier bij uitstek voor de gewone Thai iets aan (gezins)inkomen te genereren. Daarbij doet Prayuth voor die gewone Thai al niets, laat staan voor farang-ondernemers. Er was niet eens geld genoeg vrij gemaakt om Thai de beloofde 3 maanden van ThB 5000 uit te keren.

  Thailand is zonder meer een hardvochtig land. Dat blijkt telkens weer als je niet aan hun rigide regelgeving kunt voldoen bij jouw jaarlijkse verlenging van je verblijfsperiode, een toestand die Fakkel en Schalkers nu overkomt. Dat je huis en haard hebt in Thailand, betaald met hard werken en/of ondernemen: het deert hen niet. Je kunt zelfs stellen dat het Thailand wel goed uitkomt. Je besteedt (soms grote bedragen), je bouwt en onderhoudt, je zorgt voor gezin en familie, en je support de plaatselijke middenstand. Maar je investeringen ben je kwijt als je het land dient te verlaten, terwijl Thailand niet eens hoeft te onteigenen. Op den duur vervalt alles aan de Thai. Een voor ons belangrijke reden niet permanent in Thailand te gaan wonen en leven en alle eieren in hun mandje te leggen.

 3. leppak zegt op

  De open brief is een perfecte illustratie van het Thailand van nu. Bestuur en beleid nationaal en lokaal op niveau 0 en een ronduit ontmoedigende, zo niet vijandige houding naar het toerisme. Wat en wie steken hierachter? Heb zelf al 10 jaar een fijne relatie daar maar anders zagen ze mij in Thailand nooit meer!

  • Rob zegt op

   Ik hoop inderdaad dat er na zaterdag een ommekeer komt in Thailand zonder bloedvergieten, maar ik heb er een hard hoofd in, het pluche voelt te lekker voor de huidige machthebbers.
   En net als leppak, het is dat ik mijn vrouw en schoonfamilie een warm hart toedraag maar anders was Thailand voor mij passee.

   • HansNL zegt op

    Veronderstel er komt een ommekeer.
    Hoera?
    Denk je nu echt dat ervoor de farang ook maar iets zal veranderen?
    Of voor de arme Thai?
    Welnee, voor de Thai gaat het gezegde “of je nu door de hond of de kat gebeten wordt” helaas op.
    Ten tijde van de laatste “democratische” regeerperiode zakte het land helemaal in, kwam tot stilstand.
    Dit is Azië, keihard voor de armen, prettig voor de rijken.
    En reken nu maar niet op verandering.
    De economie is dalende, wereldwijd, en daar komt Thailand niet onder uit.
    Niet met deze regering, niet met een tegengestelde regering!
    Democratie?
    Het is net wat dictator Erdogan verkondigde, democratie is een trein waar we mee naar ons doel reizen, daar aangekomen verlaten we de trein, heeft voor ons geen nut meer.
    De EU doet in feite hetzelfde……

 4. Rys zegt op

  Een indrukwekkend verhaal. Echt heel triest allemaal. Hoe kunnen wij helpen om deze ‘open brief’ meer kracht bij te zetten? Laat dit als je blieft weten. Hoe is de naam van het restaurant en op welke adres? Zodra de grenzen open gaan kom ik iedere dag bij jullie eten! Sterkte!!

  • Cornelis zegt op

   Laat toeristen weer in Thailand toe

 5. Bob jomtien zegt op

  Ik kan e.e.a. alleen maar beamen. Ik sloot mijn restaurant in jomtien Complex, l’Olivier, al in juni
  De lasten zijn niet dragen zonder klanten. Wij zijn nu met de financiële uitwerking bezig. En dan wordt de ltd opgeheven. Verlies 3,5 miljoen baht. Het pand staat te koop.

 6. Mike A zegt op

  Het is mij ondertussen ook wel duidelijk dat het de Thaise overheid totaal niets uitmaakt wat de eigen bevolking moet doormaken en dat voor een virus wat nauwelijks doden veroorzaakt. Dat ze dan voor de buitenlanders al helemaal niets doen is, helaas, te verwachten.

  Door de absurde houding m.b.t. investeringen en woningbezit en nu dan ook nog eens de onmogelijkheid om Thailand binnen te komen op een retirement extensie, dan wel de onmogelijkheid om Thailand te verlaten omdat je er niet meer inkomt, heb ik besloten geen enkele investering meer te doen in dit land.

  Mijn enige grote bezit hier is een auto, ik heb er vaak over nagedacht om een huis te kopen/leasen hier maar na deze 6 maanden periode is dat van de baan. Huren en we zien wel waar het schip strand. Mijn wederhelft, die Thaise is, heeft het ook gezien met Thailand en hoopt net als de schrijver hier dat er komende zaterdag een begin wordt gemaakt met het einde van het huidige bewind.

  Wie weet wordt het nog wat met dit absurde land en anders getweeën naar Europa. Ik wens de schrijver van dit artikel veel sterkte.

 7. Johan zegt op

  Wij hebben ook een productiebedrijf in Thailand.
  Wij zijn ook net voor de Corona pandemie begonnen en hebben dus ook geen inkomen.
  Gelukkig heeft ons Nederlandse manager een visum voor langere tijd en kan hij dus voorlopig blijven.
  Een andere gelukkige bijkomstigheid is dat wij ook een productie in Nederland hebben en daar draait het extreem goed, dus kunnen we het even uitzingen.

  Men wil buitenlandse investeerders verlijden om naar Thailand te komen maar men heeft een zo grote regelzucht dat deze inderdaad worden afgeschrikt.

  Het is te hopen dat de Thaise overheid de effecten van deze pandemie goed evalueert en er lering uit trekt voor de toekomst.

 8. johank zegt op

  Heel erg spijtig voor u.
  Maar vergelijkt u het niet te veel met Nederland?
  Thailand is een bananenrepubliek, en ik denk dat dit juist de aantrekkingskracht was voor u (en vele andere), om daar een bedrijf te starten.
  Wat had er gebeurd met u bedrijf in de U.S.A.?
  Dat is toch in veel meer opzichten een gecultiveerd en meer wetten voor burgers, en een westers land.
  Ik denk dat de problemen die u schetst het zelfde waren geweest.

  Ps.
  Ik ken ook een (ex)ondernemer (kok) die 53 jaar zich de …. heeft gewerkt en AL zijn spaargeld is kwijtgeraakt.
  Deze man zit nu flink in de schulden en had nota bene een groot openingsfeest met alle toeters en bellen georganiseerd op de zondag avond van de lockdown!
  Dikke pech (thats life)

 9. Roland zegt op

  Compassie van een Thai mag je sowieso vergeten, laat staan van immigration.
  Hier is de realiteit “elk voor zich”.
  Ook als je een Thai (90%) helpt roept dat bij hem geen dankbaarheid op, enkel het gevoel van “hij geeft mij iets dus dat betekent dat hij teveel heeft”, that’s it…
  Niet dat ik hier de betweter wil uithangen, heb ook door schade en schande het een en ander zelf ervaren, ben hier in het grootste vertrouwen miljoenen kwijtgespeeld in dit land. Ok, het zij zo.
  Mijn raad is deze, vertrouwen is goed, zelfs zeer goed maar … controle is beter.
  En wees goed maar vooral niet naïef. Het is hier België of Nederland niet.

 10. Peter zegt op

  Hendrik en Lars, wat een open brief aan de overheid ik voel zo met jullie mee, heb ook een bedrijfje en het is nu ook kommer en kwel, het is inderdaad zodat alles is gestopt in Maart tot nu toe heb ik dat ook ervaren en sindsdien is het overleven. Had nog enige back-up voor een paar maanden maar de situatie is niet veranderd sterker nog nu zie je overal om je heen dat het water stijgt tot aan de lippen van vele, dit wordt vooral gegenered door de ondudelijke informatie en regeltjes die nergens op slaan, en een regering die alleen maar aan hun zelf denkt en de bevolking in de hitte laat staan. Geen vangnet en back -up voor niemand voor de werkende bevolking laat staan de farrangs. Voor mij ook geen duidelijkheid waarneer je weer naar andere landen kan zonder al te veel belemmeringen. En ik weet ook dat ondernemen is niet zonder risico maar het is wel erg hard dat je zoveel tijd energie en geld er insteekt en dan niet je door je eigen schuld zo in de problemen kan raken en heel hard die regeltjes van1 jaar werk vergunning en je moet voldoen aan de regels.
  Jongens ik wens jullie heel veel sterkte en ik zit niet in vergelijking met jullie zo in de problemen, maar weet uit ervaring dat het hard aankomt en voel erg met jullie mee, probeer je bij de les te houden en laat je hoofd niet zakken, vecht door!

 11. TheoB zegt op

  Ik heb met jullie te doen Hendrik en Lars, maar ik ben bang dat jullie appèl aan dovemansoren is gericht.
  Het resultaat van de door dit regime genomen maatregelen tegen verspreiding van COVID-19 zou ik willen omschrijven als ‘Operatie geslaagd, patiënt op sterven na dood’.
  Het huidige regime en de puissant rijke kliek die het huidige regime in het zadel geholpen heeft zijn niet geïnteresseerd in een florerend midden en kleinbedrijf.
  Thailand is niet voor niets het land met de grootste inkomens- en vermogensongelijkheid ter wereld.
  Als je in Thailand wat gedaan wil krijgen moet je over het algemeen vriendjes worden met de baas van het spul. De rest is voetvolk.

 12. Johnny BG zegt op

  Het is natuurlijk een triest verhaal maar ook een beetje naïef in de zin dat er een een constructie op drijfzand is gebouwd om een verblijf in Thailand mogelijk te maken.
  Als eigenaren hebben beide personen sowieso een minderheidsbelang en zijn aandeelhouders. Om te kunnen werken moeten ze aan specifieke eisen voldoen zodat ze bv manager kunnen zijn. Maar ja, als er geen buitenlandse toerist komt dan heb je ook geen buitenlandse managers nodig in een zaak waar amper omzet is.
  Het is een dure les en laat het een waarschuwing voor anderen zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website