Op mijn bericht van 15 februari 2020 komt er helaas weinig reactie, het is dus duidelijk dat niemand weet wat er gaande is.

In Hua Hin stellen we vast dat Makro, Villa Market en Tesco geen Franse wijnen in kartons meer te verkrijgen, volgens een belangrijke bron zou de Thaise regering eisen dat ze hun wijnen in tankcontainers aanleveren en hier de wijn in kartons dient te worden gevuld.

Een importeur zegt dat hierom sommige wijnbouwers al weigeren aan Thailand te leveren om dat de kans groot is dat ze die wijn mengen met de Thaise fruitwijn (niet te zuipen) gezien ze die niet verkocht krijgen.

Een reactie verteld, niets van tankcontainer af te weten maar anderzijds vermeld hij dat het in Vietnam wel is? Mijn verder onderzoek toont mij dat Marysol, oorsprong Chili thans wel in plastic zakken van 1,5 l nu wel aan te kopen is en bovendien stel ik ook vast dat op die verpakking niet eens meer het land van herkomst staat. Mijn vermoeden is dat die wijn dit lot reeds ondergaat in Thailand?

Ter bijkomende info, Marysol is overal te koop in flessen waar alles wel op vermeld staat: prijs +/- 400 THB. Als we dan even verder gaan rekenen, de eerste kostprijs: 569 THB voor 1,5 l dat zijn dus in feite 2 flessen van 0,75 liter wat de prijs terugbrengt op 284,50 THB . De vraag is spreken we nog over dezelfde kwaliteit?

Ik doe eerstdaags de proef inhoud zak en fles. Tot zover mijn eigen bevindingen …..


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Lezersinzending: Verkrijgbaarheid Franse wijn in Thailand”

 1. TH.NL zegt op

  Hoelang kan de Thaise overheid nog doorgaan met het koeioneren van allerlei niet Thaise producten. Eigenlijk is het gewoon een ordinaire extra zware importheffing. Ik kan me voorstellen dat men de bal ooit terug kan verwachten.

 2. Bert zegt op

  Zelfde soort zakken van Peter Vella.
  Bij de Makro 599

 3. Kees zegt op

  Als ik het goed begrijp probeer je hier de kwaliteit vast te stellen van wijn wat in een plastic zak wordt verkocht?

  Peter Vella, Marysol, Mont Clair etc.: het is allemaal niet te zuipen!

  Helaas is het zo dat er enorme heffingen op wijn zitten in Thailand en daar is niet aan te ontkomen. Voor een fatsoenlijke fles betaal je minimaal tussen de THB 700-1,000 retail en tussen de THB 1,000-1,500 in een restaurant. Wine Connection heeft vaak hele redelijke Franse en Italiaanse wijnen (‘nieuwe wereld’ wijn ben ik sowieso niet kapot van) voor nog geen 1,000 THB. Dat diezelfde fles dan in Europa tusssen de 5 en 10 Euro kost, tja, so be it. In Thailand zijn andere zaken weer goedkoper.

 4. Christiaan zegt op

  De hele gang van zaken met betrekking tot wijnen is een rommeltje. Men wil de eigen wijn bevorderen, maar ook die is erg duur, als het een redelijk goede wijn is. Importtarieven voor wijnen uit Europa, Zuid Afrika en Chili zijn enorm hoog.
  Toen ik eens visite kreeg van een liefhebber van een goede witte wijn, heb ik lang gezocht en vond er een redelijk goede voor 3400 Bath!! Een duur slokje dus.

 5. Hugo zegt op

  Bin 5 en bin 9 zijn een hele goede wijn voor een hele schappelijke prijs.volgens mij 500 per fles. Zeker aan te bevelen…!

 6. leo bossink zegt op

  Zoals Kees terecht opmerkt is een redelijk goede fles wijn (0,75 cl) te koop voor 700 tot 1.000 baht. Daar koop je bijvoorbeeld een Jacob Greek voor. Echte wijn. In de restaurants zijn de echte wijnen te koop per fles tussen de 1.200 (Faroh House en Sizzler in Udon) en 1.600 baht (Pannarai Hotel in Udon).

  De “wijnen” die in plastic zakken of kartons worden aangeboden, zoals MarYsol, Green Castle, Peter Vella en Mont Claire zijn allemaal fruity whites, of zoals Mont Claire het noemt WHITE Celebration.
  Bij deze aanbiedingen is er geen druif bij de productie aan te pas gekomen.
  In de meeste hotels krijg je de fruity whites als echte wijn aangeboden, tenzij je een specifieke fles bestelt.
  Voorbeeld: Het Pannarai hotel in Udon schenkt, indien gevraagd om een glas witte wijn, een Peter Vella uit.
  Zoek je een van de echte wijnen in het wijnrek uit, dan krijg je inderdaad een echte wijn. In het geval van het Pannarai hotel tussen de 1.400 en 1.600 baht per fles.

  Overigens raak je aan de smaak van de fruity whites wel gewend. Zelf drink ik regelmatig de Mont Claire en als die niet voorhanden is de MarYsol. Beide fruity whites hebben een acceptabel alcohol percentage van 12%. Green Castle komt met 10% toch wel erg waterig over.

  • Maryse zegt op

   Sorry, ik kan het niet laten te corrigeren. Het is Mont Clair. Zonder e er achter. Verder een goede analyse van wat er zo al te zuipen is qua wijn.

 7. BramSiam zegt op

  Dat wijn in zakken niet goed zou kunnen zijn is natuurlijk een onzinnige en snobistische redenering. In Nederland zijn uitstekende ‘bag in box’ wijnen te koop in diverse prijsklassen. Het probleem is niet de zakken, maar de wijn waar fruit bij gemengd wordt, hetgeen een belediging van de oorspronkelijke producent, zowel als van de consument is.
  Wijn is inmiddels zo duur dat ik het niet meer drink.
  Dat is wel een paardenmiddel om van de drank af te geraken, maar het werkt, met dank aan de regering Prayuth. Als er iemand beter van wordt, dan ben ik dat zelf dus.

 8. don zegt op

  In Thailand verandert de wijn consumptie thuis van kwaliteit naar kwantiteit vanwege de kosten.

 9. l.lagemaat zegt op

  Men weet wel wat er gaande is ( 15 febr.) maar het heeft geen zin om te reageren op wijnen die men niet meer koopt: kwaliteit versus prijs en dan soms ook nog in plastic zakken!!!! Vloeken in de kerk!!!!

 10. Johnny BG zegt op

  Voor de thuiskok is er wellicht hoop.

  Produkten kunnen helemaal ontleed worden en daarna weer in elkaar gezet.
  Rode wijn extract + verdunde wodka zou een oplossing kunnen zijn om een goedkopere wijn te kunnen maken. Mogelijk dat er nog een bepaalde gist toegevoegd moet worden voor de smaak maar niets is onmogelijk voor mensen die houden van een half vol glas wat constant gevuld wordt.
  En alles legaal ook nog..leuker kan het niet zijn alleen moet het woord verspreid worden wat het beste recept is.

 11. jacob zegt op

  Volgens mij zit er geen frans wijntje tussen de box/plastic verkochte wijnen, dat zijn blended wines van diverse komaf, maar veel meer via APEC landen dan vanuit Europa. Dat verklaart ook gelijk de lagere prijzen als de euro wijnen… geen import duties

  Er zijn goede zuid amerikaanse, zuid afrikaanse, califonische en australische wijnen te koop tegen redelijke prijzen, Wel fles uiteraard, iets duurder maar beter als de blended en sommige neigend naar de eu kwaliteiten.
  Maar dan moet je ook weer iets meer willen betalen

  Bovenstaande landen zijn ook lid van APEC dus zelfde voordeel kwa duties

 12. Jeert zegt op

  Interessant onderwerp.
  Zelf ben ik een wijnliefhebber, doch absoluut geen kenner.
  Drink graag mijn eigen “wijn” verkregen door wei te vergisten met behulp van een zoetstof of een suiker bevattend product. (met dat laatste heb ik nog weinig ervaring})
  Ik maak kaas van 20 liter melk geleverd door de boerderij.
  Na het pasteuriseren en verzuren van de melk voeg ik kalfsstremsel toe waarna ik van de ontstane wrongel kaas maak en van de wei limonade of “wijn”
  Dit is absoluut niet mijn eigen uitvinding, Google even naar “BLAAND” en je vind voldoende informatie.

  Helaas mag Homebrew niet in Thailand.
  Er zijn echter genoeg Thaien die thuis lekker bier maken. ook is er genoeg lokaal te koop om een biertje te maken.
  21 maart as. is er een Bangkok een homebrew festival.

  Een licentie is te verkrijgen maar helaas te duur voor mij. 65.000 Thb.
  Het zit wel in de planning omdat de buitenlanders en de Thaien die mijn BLAAND hebben geproefd allemaal een fles willen kopen.

  Maar goed even terug naar het onderwerp.
  Als ik een wijn wil drinken. koop ik bij de Tesco in de straat hier een fles wijn van anderhalve liter voor ongeveer 550 Thb.
  Deze wijn is Produced and Bottled by de Firma in Australie
  Hier is de site: https://www.cranswickwinesaustralia.com/laughing-bird

  Naar mijn smaak is die wijn best te drinken en betaalbaar.
  Ben benieuw naar reacties die ook deze Australische wijn kennen/drinken.

 13. Facttester zegt op

  In de FoodMart in Jomtien, Thappraya Road naast het busstation, is permanent een zeer uitgebreid wijn assortiment, zowel de kartons als flessen. Deze staan keurig uitgestald per land. Redelijk goede Merlot, Sauvignon, Syrah uit Australie, Zuid Afrika, Chili e.d. verkrijgbaar vanaf 405 Baht per fles. Franse en Italiaanse wijnen zijn veel duurder, maar wel verkrijgbaar. Voor elk wat wils…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website