Lezersinzending: Tuinadvies gevraagd (gazon ophogen) deel 2

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
29 januari 2021

Dank voor alle reacties op mijn eerdere inzending. Ik zal wat foto’s sturen over het verloop.

@Jan.S

Volgens mij bent u nog jong, vitaal én een perfectionist.

Nouja, ik ben pas 73, zeker vitaal en voor de rest geldt voor mij altijd: Als je iets doet, doe het dan meteen goed.

Half werk breekt je later altijd op en in dat opzicht heb ik inderdaad nog weleens moeite met de Thaise mentaliteit: als het scheef hangt is het bijna recht toch?

@Roel

Zal je ook uitleggen waarom je dat zo moet doen als je niet wilt verzuipen bij langdurig regenval. De grond beschikt of maak capilaire vaten aan, de bloedvaten van het grond. De capilaire vaten gaan door tot aan grondwaterstand.

Dank voor het advies. Ik vraag me af of Uw kennis van de tuinaanleg gestoeld is op ervaring in Nederland of de Thaise omstandigheden?

Ik heb zelf vrij veel ervaring in de aanleg van tuintjes in Nederland maar hier in Thailand liggen wat dat betreft de kaarten totaal anders en heb je niets aan die Nederlandse ervaring. De grond en de weersomstandigheden zijn in de Isaan totaal anders (3 tot 4 meter zware klei) en van capillaire werking in de beton harde klei is hier geen sprake. Is de klei eenmaal uitgedroogd dan wordt er geen water meer doorgelaten en blijft het water staan.(ook na zware regen in de regentijd) Met een grondboor gaten boren met de hand is uitgesloten.

Daarvoor moet je een met een motor aangedreven grondboor gebruiken die meestal niet dieper gaat dan 1 meter. En dan zit je nog drie meter van de onderliggende zandlaag af dus dat zie ik niet als een mogelijkheid.

De omgeving hier is uiteraard niet representatief voor heel Thailand en ook de verkrijgbaarheid van materialen verschilt enorm van wat er bijvoorbeeld in Bangkok mogelijk is.

Zo vraag ik me bijvoorbeeld al jaren af waarom een klein aannemertje geen kleine betonmolen heeft, zo’n ding is hier voor 15000 baht bij een bouwmarkt te koop. Nee, men staat liever het beton met de hand aan te maken en te mixen met de hand in een speciekuip, maakt niet uit hoe warm en hoe zwaar werk dat is en…hoe langzaam dat gaat.

Zo is kokosvezel, wat je in Nederland op iedere hoek van de straat kunt kopen, hier volstrekt onbekend en men kijkt je echt ongelovig aan als je zegt dat het bedoeld is om in de grond te stoppen voor een betere waterhuishouding.

Kunstmest is hier overal te koop. Vlakbij zit een handelaar die wel 40 of 50 verschillende merken en samenstellingen verkoopt. Maar vraag je welke samenstelling voor jouw het meest geschikt is haalt hij z’n schouders op en zegt: het is allemaal kunstmest meneer, allemaal goed, kies zelf maar. En daarmee zit je in de kern van het probleem hier, vakkennis op welk gebied dan ook ontbreekt hier volledig. Je moet het allemaal zelf uitzoeken en dat lukt op internet wel aardig maar ik spreek en lees geen Thai dus….

Inmiddels heb ik een frees aangeschaft, maak eerst het oude gazon nat, frees erover, verwijder het gras en onkruid zoveel mogelijk en breng dan zand aan tot de gewenste hoogte. Vervolgens frees ik het zand door en hark de boel glad. Nu laat ik het een paar weken liggen en het opkomende onkruid spuit ik dood. Pas als ik zeker weet dat er geen kiemende onkruiden en grassen zijn ga ik nieuw gras leggen.

@PEER

Wij wonen nét aan de Nrd kant van Ubon in Kham Yai en zou best ‘ns graag jouw tuin komen bewonderen.

Nou, er valt momenteel weinig te bewonderen hoor. De tuin lijkt nu meer op een bouwput. Momenteel zijn we deel voor deel aan het frezen, gras verwijderen en ophogen. Dat doe en kan ik niet alleen uiteraard en ik heb hulp van 2 sterke kerels uit de buurt die komen wanneer ze tijd hebben. En ze zeggen het niet maar ze denken het wel:….die Farang….die is hartstikke gek….

Ik houd u op de hoogte,

Ingezonden door Pim

Rating: 5.00/5. From 6 votes.
Please wait...

10 reacties op “Lezersinzending: Tuinadvies gevraagd (gazon ophogen) deel 2”

 1. Pim zegt op

  Even een kleine aanvulling.
  Bij dat bedrijf waar we die freesmachine kochten verkopen ze ook van die versnippermachines, van die haksel apparaten.
  Omdat het hier steeds lastiger wordt om alle snoeihout, en dat is soms nogal wat, te verbranden vanwege de rook ontwikkeling hebben we ook maar gelijk zo’n machine aangeschaft voor de wat dunnere takken en kokospalm takken en bladeren.
  En..die frezen we nu mee onder de grond.
  Geen kokosvezels….dan maar versnipperd snoeihout…

 2. klaas zegt op

  Inderdaad, half werk breekt je op. We wilden een nieuw gazon op het oude gras. In het dorp geen probleem, deskundigen zat, prijs laag! Het oude gras afgemaaid en zoden erop. Snel klaar, avondje buffelen. Na 4 maanden kwam het oude grove gras door onze nieuwe zoden heen gegroeid. Vonden ze hier geen probleem, groen toch? En die mooie blauwe bloempjes, schattig! Ik wilde dat niet ,maar wilde ook niet met chemicalien spuiten. Dus het gazon afgedekt met zwart plastic en 5 maanden gewacht. Nu is alles er echt af en kan het nieuwe gazon komen.

  • Pim zegt op

   Ik zou toch even kijken of nadat het zwarte plastic er af is er toch niet allerlei groene plantjes naar boven komen.
   Aan de oppervlakte is misschien alles weg maar mogelijk ontkiemen er toch nog allerlei soorten onkruid in de ondergrond.
   Ik zou even een paar weken afwachten en sproeien.
   Anders komt er straks toch nog van alles door je nieuwe gazon heen en ben je terug bij af….

 3. Roel zegt op

  Beste Jan,

  Alle grondsoorten, hoe vast ook hebben capilaire vaten, zou dat niet zo zijn dat vloeit er totaal geen regenwater de ondergrond in ter afvoer en als dat niet gebeurt al eeuwen lang, hadden wij niet eens bestaan, was alles 1 grote zee geweest.

  Kokos vezel is hier in Thailand nog beter te koop dan in Nederland, vrachtwagens vol kan je wel krijgen. zijn speciale bedrijfjes die de schalen van kokos vermaken. Uiteraard ken ik jouw omgeving niet, maar ben op vele plaatsen in Thailand geweest en overal waar ik ben geweest hadden ze het.

  Grond kan hard zijn door uitdrooging en daardoor moeilijk te bewerken met een grondboor. Maar niets is te moeilijk en een boorgat maken van 4 meter is een eitje. Waterputten worden ook geslagen, gebeurt gewoon met een ronde widea kop met zaagtandjes op een buis en op de buis wordt waterslang aangesloten en op basis waterdruk wordt er een boorgat gemaakt. Ik heb in Turkije een fabriek gehad, eigen waterbron laten slagen door ca 140 meter graniet laag. e zijn 1 maand en 24 uur per dag bezig geweest te boren, maar volop water nadien.

  Goed gedaan met frezen, maar oude gras en onkruid had je er nie uit hoeven halen, is of wordt organische materiaal en daarmee bacterie leven verhogend. Je wou ca 20 cm omhogen, gras en eenzaadlobbige onkruiden verstikken onder z,n laag zand maar geeft humus als het verteerd.

  Om later de grond mooi vlak te krijgen een tip. Als je hebt een ladder, of koop een bamboe ladder, goedkoop ook nog. Je hebt een freesmachine, haal frezen eraf en gebruik de motor met de wielen.
  Maar aan ieder eind van bamboe ladder een stevig touw naar de frees (frees als trekpaard) doe dan op de bamboe ladder een lichte betond band of betonnen dragen. niet te zwaar. Als alles is bevestigd trek je zou het grond glad en klaar voor de graszoden. Als de grond te los is dan wachten en inwateren of met een zware roller in laten zakken.

  Succes met noeste arbeid,
  Roel

 4. Dirk zegt op

  Beste allemaal,

  Ik dacht dat het verblijf in Thailand vooral het aangenaam verpozen zou moeten inhouden.
  En wat zie ik? Talloze mensen met lappen grond i.e. gazons die allemaal regelmatig onderhouden moet worden. Dan rijden ze op een mini John Deer door de stikkende hitte en doen net of het leuk is.
  Dan woon in je Thailand en wat doe je? Grasmaaien.
  Dirk

  • Pim zegt op

   Ach ja, Goede heer Dirk,
   Wat zal ik hier eens op zeggen.
   Ik heb weinig moeite hoeven doen om een plekje te vinden in Thailand, maar het net zo goed een ander warm land kunnen zijn, waar je rustig kunt wonen zonder allemaal mensen om je heen die jouw vertellen wat je wel en niet mag doen, hoe je je leven moet inrichten en zonder dat je je hoeft te verantwoorden voor weer een nieuwe auto of maaimachine (was dat nou nodig, dat ding dat je had was toch ook goed?).
   Kortom, ik heb zo mijn hobby’s en ik geniet enorm van de vrijheid die ik hier heb en waar ik op 3 rai kan doen en laten wat ik wil zonder anderen daarbij lastig te vallen.

   En zo als jij je verbaast over mensen die zich in het zweet werken op hun lappen grond zo verbaas ik me over mensen die zich in Thailand “aangenaam verpozen” door dag in dag uit alleen aan een tafeltje op een terras te gaan zitten en met een verschraald glas bier met lege ogen voor zich uit zitten te staren.

   Ik was januari 2020 voor het laatst een paar dagen in Pattaya, ik houd ervan om van tijd tot tijd even een paar dagen naar het strand te gaan en heel even de gezellige drukte op te zoeken maar niet langer dan 3 of 4 dagen en dan gauw weer terug naar huis waar geen toeristen zijn.
   Ik vind het voor even leuk maar na een paar dagen kan ik al die blote met olie ingesmeerde lijven echt niet meer aan.
   Even gezellig over de boulevard lopen, die op dat moment behoorlijk overhoop lag wegens renovatie, en kijken naar die mannen die in die hunkerbunkers met troosteloze- en verveelde gezichten naar de voorbijgangers kijken.
   Wachtend op “vrienden” om weer opnieuw te ouwehoeren over de politiek van Rutte, de foute beslissing van de scheidsrechter of de idiote nieuwe maatregel van de “immigration”?

   Zouden die mensen misschien een condo hebben gehuurd of gekocht waar je óf binnen kunt zitten óf de straat op gaat?
   En dat je inmiddels totaal bent uitgekeken op de omgeving daar en dat je je inmiddels kapot verveeld omdat je helemaal niets meer om handen hebt?
   Misschien op je balkonnetje kijken naar de blinde muur van het volgende condo gebouw die je het uitzicht ontneemt?
   Soms denk ik weleens dat ik expres naar Pattaya ga om af en toe die sneue hunkerbunkers te zien zodat ik me dan nog beter kan realiseren hoezeer ik van de rust en de ruimte kan genieten die ik in en rond ons huis heb.

   En kan genieten van de natuur en het maken van een tuin zoals ik die mooi vind.
   En daar moeite voor wil doen en me daarvoor in het zweet wil werken.
   Heerlijk met die hitte door de tuin rijden op mijn zitmaaier en na gedane arbeid met voldoening zien hoe de tuin er weer knap bij ligt.
   Ik woon in de Isaan, geen ruk te beleven, geen toerist te zien en wat doe ik?
   Grasmaaien, heerlijk……

   • RonnyLatYa zegt op

    Ik kan het daar maar enkel mee eens zijn.

    En niks is zo aangenaam als nadien aangenaam verpozen en genieten van je eigen tuin.

    Misschien moet Dirk het ook maar eens proberen

   • Jacques zegt op

    Ik begrijp u volkomen en ik hoop dat u dit nog lang mag doen en dat het u goed gaat. Uw verhaal lezende moest ik terug denken aan mijn jeugd.
    Ik heb vroeger in de stratenmakerij gewerkt en dan met name sierbestrating in tuinen met een hovenier erbij etc. Geweldig werk om te doen, maar wel zwaar en het gaf mij en diegenen voor wie we dit deden veel voldoening.

 5. Roel zegt op

  Beste Jan,

  Informeren of je hier Terracottum kan kopen. Nu ben je er mee bezig, hier de voordelen, wij gebruikten eerder een soortgelijk produkt. Neemt ca 100 keer zijn eigen volume op aan water.

  Wat doet Terracottem?
  ingewerkt in zand of substraat verhoogt het het waterbergend vermogen en de verluchting.
  het beschermt zo de planten tegen waterstress en bevordert de vorming van wortels door de grond luchtiger te maken.
  het verbetert de bodemkwaliteit en er moet minder frequent gesproeid worden.
  zorgt voor een evenwichtige plantenvoeding door de grote beschikbaarheid van water en meststoffen onder verschillende vormen.
  Zeer goed doorfrezen in verschillende richtingen is noodzakelijk.

  Toepassingen van waterkristallen:
  Aanplanting van bomen & struiken
  Herbebossing en landreclamatie
  Bloembedden, plantenborders, daktuinen, gazons, enz.
  Bloembakken, vensterbakken en containers
  Tuinbouw
  Landbouw

  Wanneer toedienen:
  Bij aanplanting of net voor inzaai
  Frequentie van toediening:
  Slechts eenmaal

 6. Pim zegt op

  Hallo Roel,

  Ik heb naar dat terracottum gekeken.
  Het is een merknaam voor vele verschillende grondverbeterings producten.
  Maar wel hartstikke duur, zeker als je bedenkt dat ik voor pakweg 1300 vierkante meter spul nodig heb.
  Ik ben in contact met een grasboerderij en die hebben ook wel zoiets.
  Ik wacht even hun offerte af.
  Dank voor je adviezen, wordt vervolgd.

  Grioet,
  Pim


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website