De Franse regering heeft vorige week besloten tienduizenden vaccins (Johnson) naar de Franse ambassade in Bangkok te sturen voor vaccinatie van alle Fransen boven de 65, die in Thailand verblijven! Die zijn aangekomen en zondag 27/6 zijn ze begonnen met vaccineren in Bangkok met een uitrol naar Chang Mai, Hua Hin, Pattaya, Rayong etc.

Ik heb vorige week contact gehad met de Nederlandse ambassade in Bangkok, maar die vinden het “niet hun rol en hun plicht” om het Franse voorbeeld te volgen, terwijl er gigantische vaccin-overschotten zijn in Nederland!

Kan er vanuit Nederlandse clubs, verenigingen, nieuwssites, politiek, etc., geen druk worden uitgeoefend op de ambassade, Ministerie van Buitenlandse zaken, etc., om het Franse voorbeeld te volgen?

Als buitenlanders in Thailand komen wij onder aan de lijst van registratie voor vaccinaties en voor daadwerkelijke vaccinatie. Thais gaan op alle fronten voor. Terwijl de grote meerderheid van Nederlanders in Thailand door hun hoge gemiddelde leeftijd in een risicogroep vallen!

Ingezonden door Alex

59 reacties op “Lezersinzending: Oproep aan Nederlandse ambassade en Nederlandse regering”

 1. willem zegt op

  Sorry maar hoe kom je erbij dat er gigantische vaccin overschotten zijn? Het enig relevante vaccin, dat van Janssen is maar heel beperkt beschikbaar. Die wordt nu ingezet voor de jeugd en anderen die nu nog snel voor de vakantie gevaccineerd willen worden zodat ze eindelijk weer op vakantie kunnen.

  Zoek eerst naar feiten voordat je een stukje schrijft.

  En er zijn nog veel meer redenen waarom Nederland de Nederlanders in het buitenland niet zal vaccineren. Het gaat dan niet alleen om Thailand.

  In Thailand staan de buitenlanders echt niet achteraan. Heeft u zich al geregistreerd?

  • Alex zegt op

   Ja, ik ken de feiten, en ik hoef geen les! En ja ik heb mij officieel al geregistreerd! Tevreden?
   Ik neem alleen het Franse voorbeeld, die de ernst van de situatie onderkennen!

  • Dimitri zegt op

   Willem, ter info:

   Nederland: “Genoeg vaccins om ook in 2022 iedereen die dat wil te vaccineren”

   Het ontslagnemende Nederlandse kabinet heeft overeenstemming bereikt over de aanschaf van nog eens ruim zes miljoen doses van het coronavaccin van Moderna. “Daarmee is Nederland verzekerd van voldoende vaccins om ook volgend jaar iedereen die dat wil te vaccineren”, zo heeft zorgminister Hugo de Jonge bekendgemaakt.

   • willem zegt op

    Lees de feiten. Nederland heeft contracten afgesloten. Dat betekend niet dat de vaccins er al zijn. Die komen ook in Nederland in kleine hoeveelheden binnen. Just in time. Er liggen geen miljoenen vaccins op de plank. Svp geen stemmingmakerij!!

   • willem zegt op

    Moderna en Pfizer zijn vaccins die bij -72 graden bewaard en vervoerd moeten worden en slecht heel kort buiten deze temperatuur gebruikt kunnen worden. Dit kan daarom alleen in hele speciale locaties zoals een ziekenhuis. Verder moeten er 2 injecties plaatsvinden met ongeveer 4 weken ertussen. Alle betrokkenen moeten daardoor 2 keer uit heel Thailand naar Bangkok reizen.

    Om dit bij alle ambassades rond de wereld te organiseren is echt een nagenoeg onmogelijke opgave.

    Velen denken er veel te makkelijk over.

    Maak gebruik van de mogelijkheden die Thailand je bied.

    • Alex zegt op

     Als het Frankrijk, Rusland en China lukt, zou het NL en Belgie toch ook moeten lukken?
     Gewoon een logistiek projectje waar specialisten voor zijn.
     Het is veel meer een kwestie van niet willen, dan van niet kunnen!
     En het hoeft geen Pfizer of Moderna te zijn.
     Er zijn in NL 5-6 verschillende goedgekeurde vaccins, dus mogelijkheden genoeg!

     Bent u elf wel eens in Thailand geweest?
     70-80% van de Nederlanders in Thailand wonen op 1,5-2 uur rijden van Bangkok, geen onoverkomelijk probleem.
     Als u mijn bericht goed gelezen had, had u kunnen lezen dat de Franse ambassade de vaccinaties voor hun landgenoten niet alleen in Bangkok geeft, maar ook in Chiang Mai, Phuket, Pattaya, Hua Hin en Rayong. Dus mensen hoeven amper te reizen; de ambassade regelt de lokale vaccinaties…

   • Erik2 zegt op

    Dimitri, een vraag: welk vaccin dat in 2022 geleverd wordt zou je deze maand voor de Nederlanders in TH beschikbaar willen stellen?

 2. Rob V. zegt op

  In mijn ogen is het in de eerste plaats aan het land zelf om alle mensen die daar lang verblijven of wonen in te enten. Ambassades en buitenlandse ministeries kunnen eventueel bijstaan als bemiddelaar voor een soepeler verloop mbt gesprekken over aantal, manier en prijskaart (ook 0,00) van vaccins. Als een land de vaccinatie totaal niet op orde heeft kan het buitenland misschien actiever bij gaan springen. Uiteraard op basis van prioriteit waar de nood het hoogst is. Uitrol via EU ambassades zou kunne in landen waar het echt een pijnhoop is, maar is verre van efficiënt.. Ga maar na: hoeveel landen hebben de vaccinatie nog niet goed op gang? Hoeveel EU ambassades en consulaten zijn daar? Hoeveel (EU) burgers? Dat ga je niet redden met 1-2 pallets vaccins denk ik.. En op basis van de wereldwijde situatie gok ik dat EU ambassades eerst elders hulp heen zouden sturen. Tegen de tijd dat dat klaar is zou Thailand zijn zaakjes al lang op orde kunnen hebben gehad als die vorig jaar gewoon waren begonnen met een vaccinatie programma op touw te zetten. Komen we weer terug bij af: de bal ligt in de eerste plaats bij de Thaise autoriteiten… dus verwacht op korte termijn maar niets. Leuk is anders.

 3. Ger-Korat zegt op

  Ik mis de uitleg van Alex waarom de Nederlandse overheid achter degene aan moet lopen die zelf (!) besloten hebben om naar een ander land te vetrekken. En moeten mijn 2 kleine kinderen met de Nederlandse nationaliteit in Thailand wonend dan ook maar in aanmerking komen ? En als de Nederlandse overheid bereid is zijn Alex en andere voorstanders dan ook bereid naar Bangkok af te reizen en ook bereid een kostendekkende vergoeding te betalen want immers vergt nogal wat organisatie en inzet van mensen ?

  • Alex zegt op

   Natuurlijk ben ik bereid om naar Bangkok te reizen, en natuurlijk ben ik bereid om ervoor te betalen, voor mijn partner en mijzelf! Voorlopige prijsschatting: max 4000 baht voor twee injecties. Het hoeft voor mij niet gratis!
   Als er maar vaccins zijn.! En Thailand is veel te laat geweest met bestellen, en de vaccins komen mondjesmaat binnen, voor een bevolking van ongeveer 67 miljoen inwoners., Dit gaat maanden duren en het virus grijpt om zich heen!

   • chris zegt op

    Gewoon naar de cijfers kijken en dan hoeft echt niemand in dit land bang te zijn cq te rennen voor een vaccinatie. Er is hier eigenlijk niks aan de hand en de hele situatie wordt schromelijk overdreven.
    Frankrijk: 68 miljoen inwoners waarvan 5.770.000 covid cases en 111.000 doden
    Thailand: 69 miljoen inwoners waarvan 244.000 covid cases en 1912 doden.

    Als er dagelijks 50.000 gevallen bijkomen ga ik me hier in Bangkok enige zorgen maken. Vooralsnog zet ik elke dag buiten mijn masker op, houdt afstand tot anderen (behalve mijn vrouw), was mijn handen tot treurens aan toe en ga naar kantoor.

   • theiweert zegt op

    Sta je er wel bij stil, dat je nadat de vaccin in Bangkok gehaald hebt in je eigen provincie weer 14 dagen in thuis quarantaine moet. Tenminste in Sisaket. Buiten de kosten van de reis naar Bangkok.

    Nee wcht nog wel even rustig tot ik hier aan de beurt ben.

  • Dick zegt op

   Sommige Nederlanders zijn min of meer gedwongen om naar Thailand te emigreren vanwege de taaltoets op de ambasssade. Mijn vrouw( nu 64 ) woonde in de Isaan en er was toen geen enkele mogelijkheid om ergens Nederlandse les te krijgen. Ondertussen stroomde NL. ( en stroomt NL.) vol met asielzoekers die aan alle kanten financieel worden geholpen worden .

  • KhunTak zegt op

   Hebben landen zoals Frankrijk en nu ook bv Zwitserland, er zijn er vast nog wel meer landen, hun vaccinatie programma zodanig op orde dat zij dus wel vaccins sturen naar Thailand???
   Of is daar een ander excuus voor te vinden. Ik woon in Thailand, maar blijf voor altijd Nederlander.
   Als het moet, betaal ik voor een vaccin, zodat ik ook zelf kan bepalen welk vaccin ik wens.
   Er valt niets uit te leggen voor Alex, moet alles altijd onderbouwd zijn?
   De angst voor covid is dermate groot, dat men zich het liefst nog vorig jaar al had willen vaccineren, als dat al een mogelijkheid geweest zou zijn.

 4. Erik zegt op

  Alex, ja, maar dan wel ALLE Nederlanders in ALLE landen wereldwijd. Gelijke monniken, etc, maar dat spreekwoord ken je natuurlijk ook.

  Dus ik stel voor dat je een e-mail voorbereidt voor alle fracties in de Tweede Kamer want dáár kun je de meeste druk zetten, zeker als er twintigduizend of meer e-mails binnenkomen. Overigens, ik heb de prik al gehad via de gebruikelijke weg.

  • Alex zegt op

   Ik heb al emails gestuurd aan de Ambassade in Bangkok, aan het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag, aan de twee belangrijkste 2e kamer fracties, dus ik heb mijn best al gedaan!

 5. fred zegt op

  Naar mijn mening is het de taak van een overheid om zijn onderdanen waar ook ter wereld te beschermen. Momenteel kan je stellen dat vele landgenoten ergens ter wereld gevaar lopen. Normaal beschermt men die met troepen echter zou het nu kunnen met wat spuitjes.
  Die mensen betalen tot vandaag de dag belastingen net als alle andere landgenoten. Een land waar ongeveer 5000 ? van je onderdanen verblijven vind ik toch al de moeite om die proberen te voorzien van een paar duizend vaccins. Ik denk verder dat ook wel iedereen zal begrijpen dat men niet voor 2 Belgen die zouden pakweg verblijven in Brunei hetzelfde kan doen. In principe zou het ook moeten maar men moet beetje realistisch blijven.

  Momenteel worden in België zelfs illegalen en mensen zonder papieren ingeënt. Dat kunnen we alleen maar toejuichen want een mens is een mens en ieder mens heeft recht op bescherming en al zeker als het over bescherming gaat. Ik heb het dan toch moeilijk te aanvaarden waarom men niet tegemoet komt aan landgenoten die verblijven in landen zoals o.a Thailand waar men niet of heel moeilijk aan een ERKEND vaccin kan geraken.

  PS Ik dacht vernomen te hebben dat ook Rusland vaccins stuurt net als China dit doet voor zijn in Thailand.

  Alleszins hoedje af voor de Franse autoriteiten.

  • Frans zegt op

   Vanmorgen weer een poging ondernomen om me via het plaatselijke vaccinatiecentrum te laten registreren. Mijn vriendin kon nu wel, ik, als farang echter ( weer) niet.

   Ik sta wel in de wachtrij voor een betaalde vaccinatie via het platselijke Samitivy ziekenhuis, maar gelijk bericht gekregen dat de eerste daadwerkelijke vaccinatie op zijn vroegst in September zal gebeuren.

  • chris zegt op

   Volgens mij is het de taak van de overheid om het land, het grondgebied te beschermen ten ongewenste invloeden van buiten; daarnaast het verdedigen van de belangen van Nederlanders overal ter wereld.
   Van de Nederlandse overheid mag je dus verwachten dat die er bij de Thais op aandringen Nederlanders op dezelfde manier in het vaccinatie schema te betrekken als men dat doet met andere buitenlanders; niet meer en niet minder.
   Pas als de Thais in gebreke blijven (en daar leek het af en toe op met de uitspraken van Anutin) zou men andere maatregelen moeten nemen. Misschien hebben de acties van Rusland, China en Frankrijk daarop betrekking maar die situatie is veranderd.

  • Alex zegt op

   Klopt, ook ik heb vernomen dat zowel Rusland als China (en Frankrijk dus) vaccins naar Thailand verstuurd hebben voor de vaccinatie van hun in Thailand verblijvende onderdanen!

   • chris zegt op

    Mijn twee 55+ Franse collega’s konden de afgelopen week kiezen: of de AstaZeneca van de Franse regeing, of de Asta Zeneca van hun werkgever. Lood om oud ijzer noemen we dat.

    • RonnyLatYa zegt op

     Vreemd, want het vaccin dat van de Franse regering komt zou J&J zijn volgens de Franse ambassadeur.
     “Le vaccin mis à notre disposition par les autorités françaises sera le vaccin unidose Janssen de Johnson et Johnson, homologué en France, mais également en Thaïlande.
     Compte-tenu des règles actuelles fixées par les autorités sanitaires françaises sur l’utilisation de ce vaccin, seuls les ressortissants français de 55 ans et plus seront éligibles à cette vaccination.”

     Het AstraZeneca dat geproduceerd werd in Thailand is niet goedgekeurd door Frankrijk maar dat is een persoonlijke keuze.
     “Astra Zeneca produit en Asie, et Sinovac. Aucun de ces vaccins n’est homologué en France. Quel que soit le vaccin utilisé, la vaccination est un choix personnel”

     https://th.ambafrance.org/Message-de-M-Thierry-Mathou-ambassadeur-de-France-en-Thailande?fbclid=IwAR2BuJUajdrXKpimwmBvn7FjSc6EZ9-_9MliS6lKkQ1Qu-G2TApMcWkeyn8

     • Alex zegt op

      Het In Thailand te produceren Astra Zeneca vaccin (productie zou starten vanaf 1 juli) is wel degelijk goedgekeurd door bevoegde instanties in zowel de USA als de EU. Alle testen, proeven en monsters zijn goedgekeurd! Dat Frankrijk daarvan afwijkt zou kunnen, maar dat geldt dan waarschijnlijk voor een totaal verbod op Astra Zeneca.

      • RonnyLatYa zegt op

       Er staat toch niet dat de USA als de EU dit niet goedgekeurd zouden hebben.

       De Franse ambassadeur zegt dat het AstraZeneca dat in Azie wordt geproduceerd niet is goedgekeurd door Frankrijk en waarom zou dit niet juist zijn?
       AstraZeneca wordt trouwens ook in Frankrijk gebruikt. Wel enkel boven de 55.

       Trouwens AstraZeneca wordt al geproduceerd en geleverd door Siam Biosience sinds begin juni. Nog niet op volle productie. Dat zou pas vanaf juli zijn evenals de export ervan.

       https://medicalxpress.com/news/2021-06-astrazeneca-deliveries-thailand-made-vaccines.html

       https://thethaiger.com/coronavirus/siam-bioscience-delivers-1-8-million-local-astrazeneca-vaccines

  • ruud zegt op

   Als je uw redenering volgt, zou Nederland – België in uw geval waarschijnlijk – verantwoording moeten nemen voor alles wat u in Thailand kan overkomen en ziektes die u kunt oplopen en u op een ambulacevlucht naar België moeten zetten, als het ziekenhuis in Thailand u niet kan helpen.
   Dat gaat mij wat te ver eigenlijk.
   U emigreert, daarna is het vaderland naar mijn mening nog maar heel beperkt verantwoordelijk voor u.
   Als er een oorlog uitbreekt, meestal wel, maar als u in een land gaat wonen met een beperkte ziekenzorg, is dat uw eigen keus en uw eigen verantwoording.

   • Alex zegt op

    Te uwer informatie: ik heb in NL een expat-verzekering (voor Nederlanders in het buitenland) en betaal daarvoor 530 ero per maand. Voor dezelfde volksverzekering waar je in NL 125 euro betaalt! Dus de regering hoeft niets te doen voor het geval ik ziek word, en een eventuele repatrierings vlucht wordt door mijn (veel te dure) verzekering betaald!
    Maar dit is een wereldwijde pandemie wat heel iets anders is dan een persoonlijk ziektegeval!
    Geen appels met peren vergelijken s.v.p.!

    • TheoB zegt op

     Dat is niet juist Alex.
     De inkomensonafhankelijke maandelijkse premie voor de Nederlandse basisverzekering is €124,50.
     Er is een eigen risico van 385 per kalenderjaar en geen uitsluitingen voor bestaande aandoeningen.
     Daarnaast worden percentages van je inkomen ingehouden in het kader van de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg.
     Om de totale kosten van de NLse gezondheidszorg te betalen wordt het dan nog bestaande tekort uit de algemene middelen betaald.

     Ik dacht, maar weet dat niet heel zeker, dat landen onderling de afspraak hebben dat zij in dit soort gevallen op basis van wederkerigheid alle inwoners van het land op basis van gelijkwaardigheid ‘meenemen’ in de campagnes.
     Wat er dan dus moet gebeuren is dat er door niet-Thaise overheden bij de Thaise overheid op aangedrongen wordt dat niet-Thaise inwoners van Thailand dezelfde behandeling krijgen als de Thai. Een schone taak voor de respectievelijke ambassadeurs en als dat niet helpt de Thaise ambassadeurs op het matje roepen.

 6. chris zegt op

  Al mijn collega’s, van welke nationaliteit ook, zijn in dezelfde week gevaccineerd. Dat Thais dus voorgaan is onjuist.

  • Castor zegt op

   Ik heb vorige week contact gezocht met de VVD 2de kamerfractie en ons probleem voorgelegd. Thailand zou als “pilot” land kunnen dienen voor alle overige buitenlanden.

   Mevrouw Aukje de Vries van de VVD heeft mijn verzoek serieus ter hand genomen voor actie naar de regering.

   Het wachten is nu op een reaktie.

   • Alex zegt op

    Ook heb bericht gekregen van de VVD fractie uit de 2e kamer waarin zij bevestigen dit probleem serieus op te pakken. En ook bericht van D66, die dit doorgestuurd heeft naar de kamercommissie die zich hiermee bezig houdt, en zelfs toevoegde dat een niet onderkend probleem is en dringend aandacht behoeft!

  • Frans zegt op

   Beste Chris:
   Zoals bovenvermeld heb ik bij de officieele plaatselijke registratie plaats toch echt tot twee keer toe te horen gekregen:
   Thai people yes, farang no.

   • chris zegt op

    Dat kan wel zo zijn maar dat is tegen de regels van de regering.
    Maar ja, dat gebeurt met zoveel regels die op verschillende plekken verschillend worden toegepast, uit onkunde, onwetendheid of willens en wetens.

   • Alex zegt op

    Klopt Frans, ik heb dezelfde ervaring, zowel via de officiele overheids sites als via de particuliere ziekenhuizen! “Only for Thai people”!

  • Johnny BG zegt op

   @Chris,
   Thais gaan in vele gevallen wel zeker voor en dan heb ik het niet over de werkbubbel waar jij in zit want die hebben een streepje voor gekregen en zeker in Bangkok.
   Mijn vrouw kon zich een tijd geleden registreren en zelf moest ik mij persoonlijk bij mijn “eigen” ziekenhuis melden en er werd doodleuk gezegd dat ze vol zitten en dat ik maar op zoek moest gaan naar een andere oplossing. Ondertussen worden onze Thaise personeelsleden van 20 jaar jonger zonder gezondheidsproblemen wel gewoon gevaccineerd.
   Als buitenlander onder de 55 hoef je in Bangkok niet veel te verwachten en die paar maanden tot oktober/november kunnen er ook nog wel bij, maar met mijn ervaring kan er voor mij geen andere conclusie zijn dat er weinig strategie is anders dan we prikken maar wat in het wilde weg want dat is leuk voor de cijfertjes.

 7. Eddy zegt op

  Beste Alex,
  Hoe kom je erbij dat Thai voorrang hebben op buitenlanders, ik ben 67 jaar en heb mij midden Mei geregistreerd via het plaatselijk hospitaal in UdonThani en heb vorige week mijn eerste vaccin van AstraZenica gekregen en een afspraak voor het tweede in September,

  • Alex zegt op

   Ik ben al bezig vanaf begin juni om my te registreren via ThailandIntervac.com, die site is al enkele malen geexplodeerd en al weken uit de lucht gehaald. En er is nog geen alternatieve site waar je je kunt registreren, ondanks vele beloftes. Ook registreren bij de ziekenhuizen in Pattaya wordt niet geaccepteerd voor buitenlanders. Ik heb ettelijke malen gebeld, gemailed en persoonlijk geweest, in drie verschillende ziekenhuizen, ook mijn partner heeft alles geprobeerd, echter zonder enig resultaat!

   • Jacques zegt op

    De registratie via Thailandintervac.com is al gesloten en werkte voor geen meter bij buitenlanders, uitzonderingen daargelaten. Wellicht wel voor ambassadepersoneel die de inschrijfmogelijkheid hadden in begin juni jl. en enkele al gevaccineerde gelukkigen. Ik heb mij wel via de ziekenhuis sites in Bangkok en Pattaya in kunnen schrijven. Ik sta op een lijst en geen garantie om wat dan ook binnen afzienbare tijd te krijgen. Het wachten kan nog maanden duren. Een kleine groep buitenlanders kon zich bij het memorial ziekenhuis in Pattaya registreren en die hebben 4000 baht vooruit betaald voor twee injecties met Moderna. De dokterskosten moeten later nog apart betaald worden. Tevens kreeg men geen garantie dat men ook kon leveren in oktober van dit jaar. Onzekerheid is dus wat rest en geduld. Van hulp uit Nederland moeten we het niet hebben. Is niet alleen met de vaccins aan de orde. Die waren er wel voor Suriname, waar zelfs ziekenhuis personeel naar toe ging. Belastinggeld wordt daar voor ingezet, waar ik ook nog steeds aan meebetaal en meer dan 100.000 astra zeneca vaccins die men in Nederland aan de straatstenen niet kwijt kon. Hoe solidair kan je zijn. Er zijn zoveel maartregelen ingesteld over de jaren die het de buitenlandganger en zeker in Thailand, moeilijk maken. Het is een soort sport geworden om landgenoten te pesten. Je recht halen is al lang niet meer mogelijk. Waardoor die haat is ingegeven weet ik niet, maar de signalen zijn duidelijk. Ook die van sommige commentaargevers op dit blog moet ik constateren.

    • Henk zegt op

     De commentataren worden met de dag zuurder en zuurder: eerst was het dat zij in den vreemde wat werden vergeten, toen aan hun lot overgelaten, nu is het een sport om te treiteren tot en met haat toe. Tja, je moet toch iets met je tijd daar in die moo baan.

     • Jacques zegt op

      Beste Henk, ik ga de zaken die niet goed gaan niet recht praten of de andere kant opkijken.Ik stel ze aan de kaak. Wat de mensheid elkaar aandoet daar zijn we telkens getuige van. Ik wil fatsoenlijk en gelijk behandeld worden, niets meer en niets minder. Overigens is de hulp aan Suriname een goede geste, want de nood was daar aan de man. Nu nog hier in Thailand een oplossing zien te vinden voor deze ongelijkheid en irritante situatie. Volgens u is dit veel vertoeven in de moo baan en vooral niet zeuren en afwachten. Bedankt voor uw tip.

  • Castor zegt op

   Er is in Thailand totaal geen uniformiteit. Het gaat overal anders. Dus het is een rommeltje.

  • fred zegt op

   Gewoonweg opdat de meeste buitenlanders zich niet kunnen registreren. Of ze zijn niet in het bezit van dat roze kaartje en of ze kunnen er niet mee inloggen.
   Dat roze kaartje is nooit een verplichting zie een vereiste geweest dus laat het maar zo.

  • Dimitri zegt op

   Eddy,

   Ik heb tot mijn spijt al meerdere keren ondervonden dat je niet altijd moet geloven wat er hier verteld en geschreven wordt. Sommigen kletsen er op los, anderen komen dan weer met nuttige informatie waar we mee verder kunnen. Het is niet altijd mogelijk om de waarheid van fictie te onderscheiden.

  • Dirk zegt op

   “Een zwaluw maakt nog geen zomer”, je kan niet alles aan jezelf afmeten.
   Ik ken ook het voorbeeld van een tachtigjarige Farang die samen met Thai in de rij stond voor vaccinatie en weg gestuurd werd met de opmerking “only voor Thai person”.

   • Jacques zegt op

    Ik stond ook met mijn mijn vrouw in de rij bij het plaatselijke ziekenhuis en kon ook rechtsomkeert maken. Ik denk probeer het, nooit geschoten toch mis. Mijn vrouw Thais/Nederlandse en 60 plus is wel geholpen met astra zeneca. Over 2 maanden krijgt ze haar tweede. Daar ben ik wel blij om. Er zijn zelfs al buitenlanders die zich wel konden aanmelden met de app van de Thaise regering en die kwamen op de afspraak en konden rechtsomkeert maken. Foutje bedankt. Thai first want die zijn o zo belangrijk en onmisbaar.

 8. Guy zegt op

  Het lijkt me logisch dat de lokale bevolking voorrang krijgt op buitenlanders.
  Het lijkt me ook logisch dat landen geen vaccins naar het buitenland sturen voor hun ingezetenen daar.
  Kostprijs voor transport en volkomen veilige overbrenging naar centra.
  Ook logisch lijkt het dat wie in het buitenland verblijft ofwel een terugkeer naar zijn geboorteland onderneemt om er een (gratis) vaccin te krijgen of er zelf een aankoop in het land waar hij/zij verblijft (voor zover die vaccins er beschikbaar zijn voor buitenlanders).

  Wat is er dan zo onlogisch aan lokale Thaise beslissingen en de mogelijkheden die er daar zijn??

  • fred zegt op

   Ik ben zo de bescheiden mening toegedaan dat indien je je volk wil beschermen tegen infecties door middel van vaccinaties je best geen onderscheid maakt betreffende de nationaliteit geslacht stand of rang. Wie dat wel doet heeft er niet veel van begrepen.

   • Ger-Korat zegt op

    Nou ik heb het wel begrepen want als je de keuze hebt met een beperkte aantal vaccins dat je eerst je eigen volk helpt en dan pas de buitenstaanders. Het is nou eenmaal zo. Beter een buitenlander ziek dan een Thai is misschien de gedachte en dat probleem wordt opgelost als er genoeg vaccins zijn en een ieder, ook niet-Thais, zijn gevaccineerd. In Nederland en vele andere landen kocht men zoveel vaccins dat de gehele bevolking meerdere malen gevaccineerd kan worden en andere armere landen niets hadden, het zelfde idee namelijk de eigen bevolking eerst en dan pas de ander.

 9. Christian van de Vin zegt op

  Nederlandse regering is als een ouder die zijn eigen kinderen laat stikken.
  Zie alle buitenlanders die aankloppen die worden de meeste tijd snel geholpen huisvestig en uitkering.dan zie de nederlandse daklozen.
  Ook personen die terugwillen naar nederland (nederlanders)komen van een koude kermis thuis.
  En de mindere nederlanders worden allen nog maar gekort.
  Schijnbaar is hulp voor de eigenlijke nederlanders niet zo belangrijk dan voor de buitenlanders.
  En dat terwijl veeel adielzoekers vaak overlast veroorzaken.
  Vanwege het vaccin,het zou nederland mooi staan als ze voor de nederlanders op zouden komen.

  Er is over dit topic nog veel meer te zeggen,maar ik hou het hierbij.

  • Ton zegt op

   Thailand staat al niet vooraan als het gaat om de snelheid van vaccineren.
   Als de Thai inderdaad voorrang krijgen, dan is het zeker zaak om onze landgenoten, indien zij dat wensen, snel gevaccineerd te krijgen.
   Maar ja, of dat snel gaat lukken?
   Andere landen zijn op meerdere punten proactiever om hun landgenoten te helpen.
   De houding van onze overheid laat op punten te wensen over: veelal traag, het wiel uitvinden, ongecoördineerd, andere zaken op zijn beloop laten, geen overzicht en geen controle.
   Hier zijn inmiddels miljarden belastinggeld verkwist ten voordele van o.a. medogenloze, corrupte politici (afgekeurde mondkapjes van Van Lienden en kompanen) en bedrijven, die ondanks dat zij tijdens Covid 19 winst bleven maken, de door hen ontvangen miljoenensteun niet willen terugbetalen.
   Ja, er was haast bij, maar ambtenaren hebben op cruciale momenten zitten slapen.
   Maakt hen niet uit, het is toch niet hun geld. En de feestjes gaan gewoon door.
   Hopelijk hebben jullie snel vaccinaties. Succes en sterkte.

 10. Gerard zegt op

  Ik ben 68 jaar, woon in Thailand en wil heel graag om korte termijn in Thailand gevaccineerd worden tegen Covid-19. Ik heb mij op 2 verschillende manieren geregistreerd voor een vaccin maar zoals het er nu naar uitziet zal vaccinatie pas op zijn vroegst in oktober kunnen. Pogingen om bij verschillende ziekenhuizen op een vaccinatielijst geplaatst te worden zijn mislukt omdat dit of helemaal niet mogelijk is vanwege gebrek aan vaccins of omdat werd verteld dat Thaise mensen voor gaan.

  Ik vind daarom ook dat de NL ambassade in Bangkok vaccins moet regelen voor Nederlanders die in Thailand wonen! In de discussie m.b.t. het wel/niet verstrekken van Covid-19 vaccins door de NL Ambassade in Bangkok worden een aantal argumenten aangehaald om geen vaccins te verstrekken, die naar mijn mening erg zwak zijn.

  – De NL ambassade vindt dat het niet hun rol en plicht is en dat het ongebruikelijk is en nooit eerder gedaan om vaccins aan Nederlanders in Thailand te verstrekken. In Nederland is er vanwege Covid-19 heel veel gebeurd, allerlei maatregelen zijn genomen, nieuwe regels ingevoerd, etc. die allemaal ongebruikelijk waren en nooit eerder zijn gedaan. Dan is er toch ook niet gezegd van dat doen we niet want dat is ongebruikelijk en dat hebben we nooit eerder gedaan. Als Covid-19 als een ernstige zaak en bedreiging wordt gezien, dan geldt “nood breekt wet”!

  – Nederlanders hebben er zelf voor gekozen om in Thailand te gaan wonen en moeten dus maar wachten op een vaccinatie door de Thaise regering. De meeste Nederlanders in Thailand betalen belasting in NL. De NL regering heeft ook een zorgplicht voor Nederlanders in Thailand. Het kan niet zo zijn dat Nederlanders in Thailand wel plichten hebben (zoals belasting in NL betalen) maar verder geen rechten hebben.

  – Als NL vaccins beschikbaar wil stellen in Thailand dan kan dat alleen als er tegelijkertijd ook vaccins beschikbaar zijn voor de Nederlanders in alle overige landen: gelijke monniken, gelijke kappen. Heel veel regels worden geleidelijk ingevoerd of gelden niet algemeen omdat het anders onuitvoerbaar wordt. Nederland heeft bijv. een apart belasting verdrag met Thailand. Dan wordt toch ook niet gesteld dat kan alleen als datzelfde verdrag ook geldt voor de Nederlanders in alle overige landen. Mijns inzien heeft NL een inspanningsverplichting om daar waar vaccinatie op korte termijn zeer onzeker is en waar dat redelijkerwijs mogelijk is (zoals Frankrijk heeft aangetoond voor TH), te zorgen voor vaccins voor Nederlanders in het buitenland. Het accent van die inspanning zou bij de NL ambassade in het betreffende land moeten liggen.

  Ik ben erg onder de indruk en heb grote waardering voor de inspanning die Frankrijk heeft gedaan om goed te zorgen voor de Fransen in TH! Niet voor niets luidt het spreekwoord “Waar een wil is, is een weg”! Blijkbaar is die wil er wel bij de Franse Ambassade in TH. Maar als die wil er niet is, ja dan kan er ook niets……

 11. Arnolds zegt op

  Ik heb een mail gestuurd naar TV programma Kassa en mijn Vakbond met de volgende argumenten:

  – te weinig vaccins in Thailand
  – de Amerikanen en Fransen vaccineren hun burgers zelf
  – vaccins naar ex kolonie Suriname sturen
  – wij betalen nog steeds belasting in Nederland
  – we worden hier in de steek gelaten

  Vorig jaar februari heeft mevrouw De Lang van TV programma Kassa 30000 mensen met een vroegpensioen goed geholpen, zodat we na het TV gesprek met het ABP €15000 tot €20000 hebben behouden.( Voor meer uitleg zie KASSA vervroegd pensioen)

  Ik stel dan ook voor, dat meer mensen een mail naar TV programma KASSA sturen.

  • Frans zegt op

   Arnold,
   ik weet niet wat je bron is, maar ook Amerikanen die in Thailand verblijven klagen steen en been dat ze (voorlopig) niet door de Amerikaanse regering zullen worden bijgestaan met vaccinaties.
   Op Thai Visa verscheen afgelopen week een brief van de Amerikaanse Charge D’affaires Mr. Michael Heath met het bericht dat hulp niet voortkomend is/was.
   Zo’n zelfde brief werd ook door de Duitse ambassade verstrekt.

   Mijn mening is dat in eerste instantie veel mensen van diverse landen geklaagd hebben bij hun betreffende ambassades, met als gevolg dat ambassadeurs een ontmoeting hadden met de verschillende Thaise Ministeries. In die ontmoeting heeft de Thaise overheid ambassadeurs gerust gesteld dat buitenlanders op gelijke manier op vaccinatie aankwamen. De volgende dag werden buitenlanders door de Thaise overheid aangemoedigd zich te registreren. Daar is het helaas bij gebleven. Mijn gevoel is dat ambassadeurs naar de Thaise overheid terug moeten, om duidelijkheid te krijgen of buitenlanders daadwerkelijk gevaccineerd worden …. en waneer ?

  • BangkokFred zegt op

   – vaccins naar ex kolonie Suriname sturen

   In Suriname was op dat moment wel code zwart in de ziekenhuizen vandaar dat er vaccins naar daar verstuurd werden. Zo erg is het in Thailand niet dus vind dit voorbeeld van je beneden peil.

   https://www.ad.nl/buitenland/code-zwart-in-suriname-nederlandse-artsen-schieten-te-hulp~ab7940dc/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

 12. Erik2 zegt op

  Ik volg de discussies over Covid nu zo een 15-16 maanden op Thailand blog, vaak met leesplezier, soms met verbijstering en ongeloof, een andere keer weer met een gevoel van meewarigheid. Even de tijdlijn erbij pakken. Januari/februari 2019: onzekerheid in TH, het eerste land buiten China met Covid-19 gevallen. Medio maart: de eerste lockdown in NL, doorlopend tot eind mei dit jaar met een tweede en derde golf. Verbazingwekkend: in grote lijnen geen problemen in TH, tot circa een maand of 2 geleden ook TH aan de beurt kwam.

  Wat mij het meeste opviel was het toen in 2019 geldende sentiment, vooral bij de langverblijvers in TH: gelukkig geen Covid in TH (we zijn hier beter af dan in het thuisland), NL heeft eigenlijk niets voor elkaar, te traag met lockdowns, te traag met vaccinaties etc. Dat sentiment lijkt nu de laatste maanden om te draaien: er is wel degelijk Covid in TH, NL heeft genoeg vaccins om te delen met Nederlanders in TH, waarom doet de NL ambassade onvoldoende?

  Gemene deler is hier het graag van beide walletjes willen eten. Helaas kan dit niet altijd en zullen we moeten roeien met de riemen die we hebben, of dat nu in TH of NL is. Een tip voor de langverblijvers, plan een bezoekje aan het thuisland en dubbel gevaccineerd zult gij wederkeren.

  • chris zegt op

   hahahahah
   Ondanks alle vaccinaties zijn er in Nederland nog altijd zo’n slordige 600 nieuwe besmettingen PER DAG. Extrapoleer dat naar de omvang van de bevolking van Thailand en je komt uit op 69/15 * 600 = 2720 per dag. In Thailand iets hoger maar niet veel meer…..met relatief weinig gevaccineerden.
   Ik blijf lekker hier.

   • Tino Kuis zegt op

    5555

    Door alle vaccinaties is het dodental door het schattige virusje in Nederland sterk gedaald: dagen met 0 1 of 2 doden.
    De bedoeling van het vaccineren was vooral om het aantal ziekenhuisopnames en doden te verminderen. Daar is Nederland goed in geslaagd. Het is de vraag of het aantal besmettingen waar ook ter wereld erg zal dalen door vaccinaties. Het virusje zal gezellig onder ons blijven…..maar zonder dat het gewone leven erg wordt verstoord.

   • TheoB zegt op

    Dat klopt niet meer chris.
    In Nederland wonen momenteel bijna 17,5 miljoen mensen en in Thailand bijna 70 miljoen.
    Sinds medio april is het aantal gemeten besmettingen in NL sterk aan het dalen en in Thailand sterk aan het stijgen.
    https://covid19.who.int/region/euro/country/nl
    https://covid19.who.int/region/searo/country/th
    Het aantal gemeten besmettingen per dag in TH is nu ongeveer gelijk aan het aantal gemeten besmettingen per week (7 dagen) in NL. Ik neem aan dat het testbeleid in beide landen niet gewijzigd is.

 13. Jahris zegt op

  Het is hierboven al eerder gezegd: NL heeft helemaal geen overschot, we hebben juist het afgelopen half jaar tekorten gehad. Door grote bestellingen de laatste maanden komen er wel overschotten aan, te beginnen in het najaar. Dus op z’n vroegst zou er – indien de Nederlandse overheid echt verantwoordelijk moet zijn voor Nederlanders die bewust ergens anders gaan wonen – dan pas begonnen kunnen worden.

  Maar de omvang van zo’n wereldwijde vaccinatie campagne lijkt me toch echt een brug te ver. Want ik neem aan de dat diegenen die in Thailand een vaccin uit NL willen het logisch vinden dat dat voor elke Nederlander wereld wijd moet gelden? Er wonen naar schatting ongeveer 1 miljoen Nederlanders in 130 landen. Je hebt bijna een afzonderlijk departement nodig om die mensen te bereiken, te informeren, de medische status vast te stellen (belangrijk!) en uiteindelijk 2x in te enten. Voordat je dat geregeld hebt zijn de vaccinatie campagnes in bijv Thailand waarschijnlijk al ver gevorderd.

  Dus ik snap de terughoudendheid van de NL (en veel andere) autoriteiten wel om zo’n soort campagne te starten.

  • Herman zegt op

   Iedereen in Thailand die in afwachting is van een vaccinatie (vanaf oktober as) kan zelf veel doen om besmetting te voorkomen. Zo te lezen is het dat waar men het meest angst voor heeft. Besmet raken, ziek worden en (al dan niet fataal) behandeld worden. Blijf thuis, draag mondkapjes, raak niemand aan, was je handen, houdt afstand, ga vaker onder de douche, en bedenk dat velen anderen het nog slechter hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website