Vandaag samen met mijn Thaise vrouw op weg naar Sakon Nakhon, twee en half uur rijden voor ons dus aardig stukje. We gaan daar heen om de nodige papieren te verkrijgen om inwoner te worden van Thailand. Dit is niet de bedoeling, omdat ik 4 maanden in Thailand woon en 8 in Nederland, maar ik wil de papieren hebben om een Thais rijbewijs te verkrijgen en volgend jaar het gele boekje aan te vragen.

Na een rit door de bergen ook nog een bekeuring van 400 Baht omdat ik 90 reed waar je maar 70 mag (bord niet gezien). Eindelijk aangekomen bij de Immigration. We werden snel geholpen terwijl er toch aardig wat Thai zaten, maar daar zaten we niet mee.

De ambtenaar was erg vriendelijk en bekeek de papieren. Hij vroeg ons of we ook documenten wilde hebben voor het rijbewijs? Wij volmondig ja natuurlijk, nou dat kost dan 500 baht volgens hem. En als we het rijbewijs voor de motorbike wilde hebben kwam daar nog eens 500 baht bij.

Wij als leken zeiden natuurlijk dat we beide wilde hebben en dat het goed was. De ambtenaar vroeg of we 2 pasfoto’s bij ons hadden? Nee dat hadden we niet, dan kun je die hier in de straat laten maken vlakbij de Big C zei hij vriendelijk. Wij dus snel richting Big C en foto’s laten maken en weer snel terug voordat ze middagpauze hebben en we minimaal anderhalf uur moeten wachten zoals normaal bij alle ambtenaren.

Kwart voor twaalf aanwezig en we werden weer gelijk geholpen. Wederom was de man erg aardig en hielp ons snel aan de nodige papieren en na controle van zijn waarschijnlijk meerdere was het snel voor elkaar. Bij elkaar 1000 baht op tafel en hup deze gingen in de broekzak. Ik dacht nog wat een aardige mensen. Buiten aangekomen zegt mijn vrouw “hier klopt iets niet we hebben geen bon gekregen”.

Zij snel op internet kijken en vond het antwoord: de documenten zijn gratis. Zij snel terug en vroeg met een wat hardere stem of ze de bon kon krijgen? Tevens liet ze doorschemeren dat ze het opgezocht had dat en dat de verstrekking van deze documenten gratis was! De ambtenaar (niet meer vrolijk en met zachte stem) vroeg haar te gaan zitten en verklaarde dat de 1000 baht voor het onderhoud van het kantoor was maar als ze niet wilde betalen ze het geld terug kreeg. Natuurlijk het geld terug gepakt en snel naar buiten. Wij beide nog steeds een beetje overdondert omdat de man zo aardig was en ons snel heeft geholpen, maar nu weten we wel waarom. hoogstwaarschijnlijk voor een uitbundige lunch met collega’s

Hierbij willen we dan iedereen waarschuwen dat je alles goed moet nakijken of er kosten aan verbonden zijn en laat je niet overdonderen. Tevens voor een bekeuring van snelheid moet je een bon vragen. Geven ze die niet hoef je niet te betalen.

Ingezonden door Frank


» Laat een reactie achter


60 reacties op “Lezersinzending: ‘Onze ervaring met immigration, overal corruptie’”

  1. Johnny BG zegt op

    “We werden snel geholpen terwijl er toch aardig wat Thai zaten, maar daar zaten we niet mee”

    Eigenlijk is er door u misbruik gemaakt van de situatie en als het dan geld kost om het e.e.a. snel geregeld te krijgen dan is er ineens een probleem, omdat de ambtenaar het niet van te voren gezegd heeft.

    Bij een volgend bezoek kan het weleens een stuk lastiger gaan worden als ze u nog herkennen. Ik schat in dat dan de papieren niet kloppen of u gewoon laat zitten wachten 😉

    1000 baht…gier, waar praten we nou over met zo’n service?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +24 (obv 24 stemmen)
    • Jan S zegt op

      Dat noem ik geen corruptie maar betalen voor de uitstekende service !

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
      • Frans Nico zegt op

        Dan ben je net zo corrupt als die ambtenaar. Zo houd je een corrupt systeem in stand.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
        • Frank zegt op

          Zo denk ik er ook over Frans Nico. Als je blijft betalen verandert er niets. Als er geen corruptie meer is dan word het land ook economisch bete

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  2. Cornelis zegt op

    Kennelijk gaat het hier over het ‘certificate of residence’. Voor dat document is inderdaad geen officiële prijs vastgesteld, maar bij de meeste (alle?) kantoren moet je wel iets betalen. In Chiang Rai rekenen ze 300 baht, en één exemplaar is daar voldoende voor de aanvraag van twee rijbewijzen bij het Department of Land Transportation. Ik hoor/lees verhalen over bedragen van zelfs 1000 baht in sommige kantoren, en over gevallen waarin je, als er op staat dat het gratis verstrekt wordt, je het document pas 4.- 6 weken later kunt afhalen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. Vinny zegt op

    Je kan ook van te voren op internet kijken, zodat je van te voren weet dat iets gratis is.
    Stennis gaan maken in een emigratie bureau te Thailand zie ik persoonlijk nooit zo zitten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  4. Bruno zegt op

    Beste Frank, ik versta het niet waarom je een Thais rijbewijs wil verkrijgen. Met mijn internationaal rijbewijs heb ik nog nooit problemen ondervonden en als ik mijn Belgisch rijbewijs toon heeft er ook nog nooit een haan naar gekraaid. Dus waarom wil je zonodig dit rijbewijs hebben.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Frank zegt op

      Nou Bruno dat rijbewijs wil ik graag hebben omdat ik daarop regelmatig gecontroleerd word tevens was het dit jaar een heel gedoe om mijn internationaal rijbewijs te krijgen bij de ANWB. Ik heb namelijk een Oostenrijks rijbewijs (dat blijft je hele leven geldig) dan moet je elk jaar weer een formulier aanvragen bij de gemeente dat je in Nederland woont ( ook weer 10 euro) Dus daarom een Thais rijbewijs zodat ik daar voortaan vanaf ben en geen kosten meer.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • fred zegt op

      Met een internationaal rijbewijs mag je maar 3 maanden achter elkaar rijden in een vreemd land.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +10 (obv 10 stemmen)
      • Jasper zegt op

        Dat is niet geheel juist: je mag maar 3 maanden aan een rijden in EEN vreemd land. Een korte borderhop, b.v. naar Cambodia na 3 maanden, en de klok begint weer van voor af aan te tellen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
        • Lung addie zegt op

          Wat sommige raadgevers niet allemaal uit de kast halen om toch maar 250THB te besparen en een wetgeving te omzeilen of te misbruiken: een borderhop maken naar een buurland na drie maanden en de teller loopt opnieuw. Dat klopt doch die borderhop zal wel meer kosten dan doodeenvoudig een Thai rijbewijs te halen. Ik zie mij geen borderhop maken om aan het behalen van een Thais rijbewijs te ontsnappen want een Thai rijbewijs behalen is nu precies zo moeilijk niet, ten minste als je naam niet Frank is want dan heb je reeds problemen van bij de immigratie.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

      Zolang het binnen de periode van drie maanden blijft mag je met je Belgisch en internationaal rijbewijs rondrijden. Geen enkel probleem.
      Ook nadien kan het zijn dat politie daar geen aandacht aan besteed.
      Anders wordt het denk ik al je betrokken geraakt bij een ongeval na die drie maanden.
      Ben benieuwd of de verzekering er dan hetzelfde over denkt als jij…

      Maar laat ons hopen dat je gespaard blijft van ongelukken natuurlijk en je het niet op die manier moet leren.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
    • Pieter zegt op

      Een “NL” internationaal rijbewijs is maar 1 jaartje geldig.
      De Belgen hebben hun huiswerk beter gedaan daar is het internationaal rijbewijs langer geldig.
      De Anwb heeft schijnbaar ook geen haast om dit te veranderen, nu elk jaar kassa voor dit vodje papier.
      https://www.anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/internationaal-rijbewijs
      In Belgie is het 3 jaar geldig.
      https://www.antwerpen.be/nl/info/52d5052439d8a6ec798b4aa3/rijbewijs-internationaal

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
      • Lung addie zegt op

        Beste Pieter,
        dat een Belgisch internationaal rijbewijs 3 jaar geldig is klopt. The Thaise Transport en Land Office, waar je het Thaise rijbewijs moet behalen, aanvaardt daar echter maar 1jaar van. Als het ouder dan 1jaar is weigeren ze dit als basis voor een Thais rijbewijs. Ik weet het, het is overal anders, doch het is mijn persoonlijke ervaring hier in Chumphon waar ze eigenlijk niet heel moeilijk doen wegens het feit dat er hier maar een handvol Farangs zijn.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • geert zegt op

      Waarom zonodig dit Thais rijbewijs?

      Indien u voor langere periode in Thailand verblijft bent u namelijk verplicht om een Thais rijbewijs te hebben om in orde te zijn met verzekering en wetgeving.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • Willem zegt op

      Het gaat er niet om of dat jij nooit geen problemen hebt gehad met iets illegaals. Officieel mag je slechts 3 maanden aansluitend met een internationaal rijbewijs in Thailand rijden.

      Het hebben van een thai rijbewijs heeft mij al veel voordeel opgeleverd. Over het algemeen wordt het als identiteitsbewijs geaccepteerd. B.v. bij mijn laatste 2 ziekenhuisbezoeken. Ze hadden liever mijn Thaise rijbewijs dan mijn nederlandse paspoort.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • Kees zegt op

      Over het al of niet noodzakelijk zijn van een Thais rijbewijs is hier al vele malen geschreven. Je kunt met een Europees rijbewijs 3 maanden lang rijden daarna heb je een Thais rijbewijs nodig. Het probleem is niet of er een haan naar kraait als je hier niet aan voldoet. Het probleem is dat de haan pas gaat kraaien als je in de shit zit. Zo simpel is het. Evenzo voor rijden zonder rijbewijs en dergelijke. De Thaise politie zal er vrijwel nooit iets van zeggen (behalve wellicht een bekeuring) maar owe als je een aanrijding krijgt met serieuze schade of letsel. Het risico is groot dat de verzekering niet gaat betalen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
      • theoS zegt op

        Kees, niet waar. Kort geleden aangereden door een pick-up met resultaat een gebroken been. Ik en mijn vrouw hebben beiden geen motor rijbewijs en verzekering betaalde gewoon de Baht 30000- uit want dat is een ongelukken verzekering. Ik ben het met je eens dat een partuculiere verzekering niet uitbetaald.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
        • Lung addie zegt op

          Maak hier maar geen algemene regel van. Welke verzekering betaalde je uit? In jouw reactie maak je gewag van een ongevallenverzekering. Ik ken geen enkele verzekering die ongevallen verzekeren en betalen aan mensen die geen geldig rijbewijs hebben, dat is in Nederland, in Belgie en ook in Thailand zo. Graag de naam van die verzekering.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
        • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

          Ik ben eigenlijk ook eens benieuw wat er zou gebeuren al jij het ongelijk zou veroorzaakt hebben en er zijn gekwetsten bij de andere partij…

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
          • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

            Ongelijk = ongeluk natuurlijk

            VA:F [1.9.22_1171]
            Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Lung addie zegt op

      Wel Beste Bruno, die man wil een Thais rijbewijs hebben omdat hij in regel wil zijn met de wetgeving. Je mag trouwens maar drie maanden met een internationaal rijbewijs rijden in Thailand. Dat er nog nooit een haan naar gekraaid heeft dat jij dat niet doet zal goed gaan tot zolang je eens zal betrokken raken bij een ongeval, dan zal de haan wel kraaien en kan je hier komen klagen dat de Farangs altijd de schuldige zijn. Er dan zeker niet bijvertellen dat je zonder een geldig rijbewijs aan het rijden was want dat is niet nodig, er kraait toch geen haan naar.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  5. Lambik zegt op

    In verscheidene kantoren kan je een “bon” krijgen voor alles.
    Welke waarde/echtheid die bon heeft blijft de vraag.
    Wie gaat dit laten controleren en waar.
    In Sakon Nakhon moeten ze dus nog veel leren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  6. Geertg zegt op

    Weer het zoveelste sensatie verhaal over corruptie. Als je van te voren eea had opgezocht was je voorbereid geweest. Je werd verder uitstekend voor je beurt geholpen. Als dank daarvoor maak je problemen. Had de man gewoon vriendelijk bedankt voor zijn service. En had hem met n glimlach desnoods 300 thb gegeven.

    De eerst volgende keer herkent men je daar en gaat het je veel ellende opleveren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +16 (obv 16 stemmen)
  7. theoweert zegt op

    De kosten zijn inderdaad nihil en dat hebben we heel netjes ervaren in Sisaket. Ook alle vriendelijkste mensen en stonden na een korte koffietijd weer op straat met de gewenste 90 dagen melding papieren voor het rijbewijs. op mijn vraag wat het kosten vertelde ze dat alles Free was.

    Helaas hebben ze overal ambtenaren die het niet zo nauw nemen kijk maar naar onze douane 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

      “90 dagen melding papieren voor het rijbewijs”. Dit bestaat niet.

      Een 90 dagen adresmelding bestaat wel en die is overal gratis, maar dat heeft op zich niets met een rijbewijs te maken, maar alles met je verblijfplaats.

      Wat wel zo is, je moet in Bangkok minstens eenmaal een 90 dagen melding uitgevoerd hebben tijdens je verblijf voor je een “Certificate of Residence” kan aanvragen, d.w.z. dat je dus minstens al 90 dagen onafgebroken in Thailand moet verblijven.
      Na een drietal weken krijg je dat dan thuis gestuurd via EMS.
      Een COR kost 200 Baht (als ik me niet vergis) in Bangkok en dat hangt ook uit bij immigratie.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
      • Theiweert zegt op

        De melding was voor dat ik in Kantharalak verblijft TM30 deze melding is 90 dagen geldig. Heeft verder niets met het visum te maken. Maar is mijn verblijfplaats.

        Te gelijk kreeg ik de benodigde papieren voor aanvraag rijbewijs, dit alles kostte me dus niets.

        Neem me niet kwalijk voor mogelijk de onduidelijkheid. Zo kreeg ik bij een kliniek voor een onderzoek naar jicht ook een doktersveklaring voor nog geen 370 bath.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

          TM30 iwil zeggen dat je op een bepaald adres bent aangekomen en is geldig zolang je op dat adres verblijft. In uw geval misschien 90 dagen, maar dat kan gelijk welke periode zijn.
          TM30 is altijd gratis.

          Voor een Certificate of Residence kan het zijn dat er soms een bedrag wordt aangerekend. Hangt af van het immigratiekantoor.

          Niet abnormaal dat ze ook een doktersverklaring afleveren als je toch gaat voor wat anders.
          Kom je enkel voor het rijbewijs, is het 150 Baht dacht ik, maar dat zal ook wel van plaats tot plaats verschillen.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +1 (obv 1 stem)
  8. klaas zegt op

    Beetje generaliserend kopje. Ik immi in Ubon en daarvoor in Phi Bun en daarvoor in de nabijheid van Surin. Never voor iets betaald dat gratis is. In Ubon is er sinds kort een bord in het kantoor “no tips please”. Als je het extension visa formulier downloadt van de immi website staat aan het einde “kost 2000thbt” .Vorige week in Ubon wilden ze dat formulier niet gebruiken en de fee was 1900 thbt. Niks te klagen dus.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  9. Dirk zegt op

    Beste Frank, Dit is Thailand en zo gaan die dingen hier vaak. Ik praat ze niet goed, maar verlies de realiteit niet uit het oog. Wat je hier niet kan veranderen, moet je ook niet willen veranderen. Je hebt je gelijk gekregen en je 1000 thb terugontvangen. Ga over een poosje, wanneer de tijd daarvoor is, je visum verlengen, kan je echt lachen , wellicht als een boer met kiespijn. Of niet, als je mazzel hebt. Je bent met je 1000 thb, wel met voorrang geholpen, en je zit er niet mee, dat Thaise mensen veel langer moeten wachten, dubbele moraal naar mijn bescheiden opvatting…. In jouw geval heb je geen jaarvisum, maar vergeet niet, dat Thaise mensen een uitstekend geheugen hebben in kwesties zoals deze en gezichtsverlies niet snel door hen vergeven wordt. Je kunt datzelfde immigratie mannetje nog wel eens nodig hebben in de toekomst, het is mij geen 1000 thb waard om daar van te verzaken. …

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
  10. Leo Th. zegt op

    Jullie ondervinding op het immigratie kantoor in Sakon Nakhon rechtvaardigt toch niet de m.i. subjectieve titel ‘Onze ervaring met immigration, overal corruptie’. Er zijn ook op Thailand Blog genoeg verhalen te lezen van bezoekers aan een immigratiebureau met positieve ervaringen en waar geen sprake is van enige corruptie. Verder is de opvatting dat een snelheidsovertreding niet betaald hoeft te worden zonder een kwitantie te ontvangen niet geheel volgens de werkelijkheid. Wanneer je namelijk niet ingaat op het voorstel om de gevraagde 400 Baht te voldoen ( over de hoogte van het bedrag kan eventueel onderhandeld worden) wordt hoogstwaarschijnlijk je rijbewijs ingevorderd en kan je dat op het plaatselijke politiebureau ophalen na betaling van het officiële boetebedrag, altijd hoger dan het eerder voorgestelde bedrag. Je krijgt dan wel een kwitantie maar dat weegt toch niet op tegen de verloren tijd en het hogere bedrag? Uiteraard een persoonlijke afweging maar ik zou het wel weten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
    • ruud zegt op

      Er staat niet in het artikel, dat hij geen betalingsbewijs heeft gekregen voor die 400 Baht van de bekeuring.
      Er staat alleen dat hij een bekeuring heeft gekregen voor te hard rijden.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Leo Th. zegt op

        Beste Ruud, in de laatste 2 alinea’s in het verhaal van Frank staat dat je bij een bekeuring voor een snelheidsovertreding een bon moet vragen en als je die niet krijgt dat je dan niet hoeft te betalen. Strikt genomen heb jij gelijk dat ik wellicht voorbarig concludeerde dat hij voor de betaling van de 400 Baht geen bon/kwitantie heeft gekregen maar ik kan mij niet voorstellen dat hij die inderdaad heeft ontvangen. Want feitelijk zal hij geen bekeuring hebben gehad, waarbij zijn gegevens zijn genoteerd, maar het ‘voorstel’ om de geconstateerde snelheidsovertreding af te kopen met die 400 Baht om juist een bekeuring te voorkomen. En indien je daarin meegaat dan krijg je daar echt geen betalingsbewijs van. Zoals Lung addie hieronder schrijft wordt een bekeuring naar je huisadres gestuurd maar dat gaat alleen op voor een Thai of een ‘farang’ met een officieel geregistreerd woonadres in Thailand. Dat had Frank niet, die was immers op weg naar Immigratie in Sakon Nakhon om de papieren daarvoor te regelen. Daarbij kan je je afvragen of het je laten inschrijven in Thailand niet in strijd is met het ingeschreven blijven staan in Nederland, maar dat terzijde. En indien Frank op dat moment het ‘voorstel’ niet zou hebben geaccepteerd dan was zonder meer zijn rijbewijs ingevorderd, dat hij pas terug zou hebben gekregen na betaling van de (hogere) boete op het politiebureau. Nu weet ik natuurlijk niet hoelang Frank al in Thailand verbleef maar als dat langer dan drie maanden zou zijn geweest en ze daar op het politiebureau achter zouden zijn gekomen dan had hij wellicht ook een bekeuring voor het rijden zonder rechtsgeldig rijbewijs hebben gekregen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  11. Ger-Korat zegt op

    Dat er overal corruptie is vind ik gewoon onzin. Kijk naar de bescheiden inkomstenbelastingtarieven in Thailand en dan kun je zelfs nog gratis dokumenten verkrijgen of tegen geringe vergoeding. Vergelijk dat eens met Nederland waar je snel gemiddeld 40 % van je inkomen kwijt bent aan belasting en daarnaast een reeks van overige semi-belastingen hebt zoals waterschapslasten, vuilophaal en meer waarvoor je flink mag betalen. En als je bijvoorbeeld dokumenten nodig hebt van de overheid of burgelijkr stand bij de gemeente dan nog een keer flink mag aftikken. Nee dan is het prettig wonen in Thailand waar je vrij weinig betaalt. Dus om iets corruptie te noemen in Thailand waar je slechts weing betaalt in vergelijking met Nederland vind ik onterecht.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
  12. Trees,Huahin zegt op

    Wij komen al jaren 3 maanden in Huahin. Een paar jaar geleden heeft mijn man z’n Thaise rijbewijs gehaald via een rijschool in Huahin. Nu moest hij hem verlengen voor 5 jaar. Iedereen zij, ook op Thailandbloq, dat het hem niet zou lukken om dat wij natuurlijk niet in bezit zijn van het gele boekje.

    We zijn toen naar dezelfde rijschool gegaan en kregen papieren mee en moesten naar Pranburi. Daar moest hij een remtest afleggen en de kleuren van het stoplicht aanwijzen. Toen nog een film van anderhalf uur bekijken, waar de Thai bij lagen te slapen en werden er 2 pasfoto’s gemaakt en kreeg hij z’n Thais motor rijbewijs. De kosten weet ik niet meer, maar dat was heel weinig.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

      Je hoeft ook geen “gele boekje ” te hebben.
      Maar je moet wel een adres bewijzen en dat kan via een “Certificate of Residence”.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  13. Jan zegt op

    Beter vooraf informeren en checken wat je nodig hebt en welke kosten daaraan verbonden zijn, met naderhand stennis maken is niemand bij gebaat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  14. Gino zegt op

    Beste Frank,
    Indien het om een attest van de Immigratie gaat voor het behalen/ aanvragen/vernieuwen Thais rijbewijs dan zal dit een ,,Certificate of Residence,,(bewijs dat U op dit betrokken adres woont)
    Dergelijk document heb je ook steeds nodig bij aankoop/verkoop brommer of auto.
    Dit kost officieel 300 bath per document en is 100% zeker niet gratis.
    Op de Immigratie zijn er maar 2 dingen gratis:1)de 90 dagen meldingsplicht 2)het overzetten van Uw visumstempel van Uw oud naar Uw nieuw paspoort.
    Groetjes Gino

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

      en een TM30 melding 😉

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Kareltje zegt op

      Tja,

      Gino, daar kan ik toch niet mee eens zijn, in 2014 kosten dat bij de Chiang Watthana Road (Bangkok) niets.
      Misschien nu wel, maar toen niet.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • RonnyLatYa (voorheen RonnyLatPhrao) zegt op

        200 Baht.
        Wordt na een 3 tal weken naar je adres gestuurd via EMS.
        Je moet ook minstens één 90 dagen melding gemaakt hebben of je aanvraag wordt niet aanvaard.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
  15. fred zegt op

    Hebben ook al bekeuringen gehad om ‘zogezegd’ te snel te hebben gereden terwijl we dan meestal werden voorbijgestoken door alles met wielen. Raadsel hoe ze dat dan hebben vastgesteld (geen foto geen flits geen achtervolging ?? Dus geen enkel bewijs of vaststelling.
    Daar sta je dan…..200 BHT en die verdwijnen dan uiteraard gewoon in de achterzak.
    Wel ik ga eerlijk gezegd op dat ogenblik niet de discussie aan met die agenten meestal in the middle of nowhere. Ik heb geen zin om voor 5 euro naar de bajes te moeten want sowieso bestaat de kans dat als je begint moeilijk te doen ze een paar van hun verdachte pillen in je auto vinden. Wij vragen ook geen bon of bewijs want die hebben ze toch niet.
    Anderzijds kunnen we leven met om het jaar voor 5 euro boete te betalen.
    Dus naar onze bescheiden mening…nooit moeilijk doen blijven glimlachen en die 5 of 10 euro betalen.Wij hebben niet de ambitie iets te kunnen veranderen aan de Thaise samenleving.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  16. Marco zegt op

    U praat over 1000 bath alsof het € 1000 is, voor rond €27 bent u snel geholpen.
    En dan nog die bekeuring van 400 bath omdat u 20 kilometer te hard reed notabene u had het bord niet gezien.
    Al met al geen slechte dag in NL ben je al snel € 200 kwijt als je 20 kilometer te hard rijdt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
  17. PEER zegt op

    Beste Frank,
    Straks, als je je gele boekje hebt, motor- en autorijbewijs aanvragen.
    Gezondheidsverklaring, kost 65 Bth. Event theorie/praktijk-examen afleggen en je bent per rijbewijs plm 250 Bth kwijt. Zo was het bij mij in Ubon R. Wel de eerste keer tijdelijk voor 2 jaar, maar nu zijn ze verlengd voor 5 jaar.
    Succes

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  18. ruud zegt op

    U hebt één slechte ervaring en dan schrijft u ‘Onze ervaring met immigration, overal corruptie’
    Het lijkt me dat u dat “overal” toch beter zult moeten onderbouwen.

    We werden snel geholpen terwijl er toch aardig wat Thai zaten, maar daar zaten we niet mee.
    Die Thai zaten er waarschijnlijk wel mee, maar wat doe je eraan als Thai zijnde?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Ger-Korat zegt op

      Een gewone Thai komt helemaal niet bij Immigration tenzij hij een vreemdeling begeleidt of er werkzaam is. Ik denk dat de schrijver van het artikel zich vergist in bijvoorberld gastarbeiders uit de omliggende landen welke wel van de Immigration gebruik maken. bijvoorbeeld in Korat veel werknemers uit fabrieken uit Cambodja ( spreek wel met ze als ik Immigration bezoek) of veel Japanners in leidinggevende functies van Japanse bedrijven vergezeld van Thaise werknemers of Thais personeel van bedrijven welke in opdracht van de papieren voor verblijf en werk voor de staf komt regelen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  19. timker zegt op

    Wij komen regelmatig op het Immigratie kantoor van Sakon Nakhon er hebben er alleen maar goede ervaringen mee. Omdat ik een Marriage Visa verlenging heb zijn ze ook inmiddels al 4 maal bij ons thuis geweest. Inmiddels heb ik ook meerdere keren, rijbewijs en geel huisboek, een “proof of address” moeten halen en ik heb iedere keer 300 THB, de normale prijs, betaald. Omdat er op het Immigratie kantoor soms gezamelijk fruit wordt gegeten nemen wij tijdens ons bezoek na het Nieuw Jaar altijd wat fruit mee. Ik ben er van overtuigd dat wij mede daardoor ook altijd vlot en goed geholpen worden. Wie goed doet, goed ontmoet !!!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Frank zegt op

      Natuurlijk helpen ze je vriendelijk omdat ze elke keer 300 bath ban je stelen. Je moet eens een keer om een rekening vragen!!! Ze mogen niets in rekening brengen voor een proof of adress. 300 bath is een dag salaris voor een Thai!!!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • ruud zegt op

        300 Baht salaris is inderdaad schandalig laag, want daarvan kun je in de praktijk geen gezin onderhouden, tenzij je in een krottenwijk gaat wonen.
        U had best een fooi kunnen geven.

        Ik vraag me af, of Thailand wel zo’n geschikt land voor u is om in te wonen.
        Het lijkt me slecht voor uw bloeddruk.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  20. willem Kalasin zegt op

    Beste Frank,
    Met verbazing gelezen dat jij het Immigration kantoor in Sakhon Nakon zo slecht beoordeeld in het afwikkelen van jouw papieren. Ik weet niet hoe vaak je daar bent geweest maar in de afgelopen jaren dat wij, ook na een autorit van minimaal twee en een half uur, er zijn geweest ken ik de ambtenaren daar als zeer correct en behulpzaam. Nog nooit één vervelende opmerking gehad en ook altijd met een lach maar nooit hoeven te betalen. Alleen voor verlenging van het Retirement visum de wettelijke kosten van 1900 bath moeten betalen. Ik hoop voor jou dat er geen kruisje achter je naam is gekomen want in bijzijn van anderen voor joker te worden gezet vergeten ze niet. De moraal van het verhaal : kom beslagen ten ijs als je naar een overheids instelling moet voor papieren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Frank zegt op

      Jij hebt misschien nooit iets moeten betalen maar wij wel zoals je hebt kunnen lezen. 1000 bath is salaris voor 3 dagen voor een Thai!!!

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
      • Sjaak S zegt op

        Frank je hebt het ook hier mis, maar daar ben je niet alleen in. 1000 Baht is een salaris voor een ONGESCHOOLDE Thaise werknemer. Niet iedere Thai verdient zo weinig en zeker geen ambtenaar. Ik ben het er met je eens dat hij dat voor niets had moeten doen, maar zo zijn de dingen nu eenmaal. Het betalen van 1000 baht heeft je misschien een voorkeursbehandeling geleverd en dat zou je waarschijnlijk ook niet zo erg gevonden hebben, maar je wist dat niet, denk ik en daarom achteraf de verontwaardiging.
        Als mij een beambte zou zeggen dat ik voor 1000 baht vóór alle anderen kom en ik zou echt haast hebben, zou ik dat er misschien voor over hebben. Maar aangezien ik meestal wel veel tijd heb, kan ik ook wachten en spaar dat geld.
        Trouwens, zo zou ik me kunnen opwinden (en ik vind het ook maar typisch): twee maanden geleden liet ik documenten legaliseren: bij het ministerie van buitenlandse zaken kostte me dat 400 Baht. Deze werden op fouten gecheckt en afgestempeld. Dezelfde papieren, voor dezelfde actie (behalve het checken op fouten) kostte bij de Nederlandse ambassade over de 1600 Baht. Dus vier keer zoveel en ik moest twee weken wachten…. het is dan wel geen corruptie, maar de kosten om iets gedaan te krijgen in Thailand zijn toch lekker laag.
        Rijbewijs in Nederland? Ongeveer het duurste in de hele wereld, rond de 2005 Euro. In Thailand? Net tussen 200 en 5000 Baht (wanneer je naar een rijschool gaat) en haal je het niet, dan is er nog een of andere ambtenaar die je dat papier ook voor 500 Baht afgeeft. Corruptie? Misschien, maar het werkt wel.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • Frits zegt op

        Beste Frank, wees maar wat blij met dat Thaise dagloon van 320 bath. Per slot van rekening zijn er vele farang hierdoor in staat om van een AOW plus klein pensioentje in Thailand te wonen/leven. Stel je eens voor dat een Thai 1000 bath per dag verdient (maar niet krijgt). Is per direct het leven en wonen in Thailand voor vele farang des te duurder. Waar heb je het over? Je wilde een smeuïg verhaal, maar gebruikt een verkeerd onderwerp Je wilt de Thai blameren, maar krijgt het als een boemerang terug. Waardeer maar eens wat meer hoe de dingen in TH zijn geregeld!

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  21. Tak zegt op

    Je bent voor 2 keer 500 baht razend snel geholpen. Je had ook uren kunnen wachten en van het kastje naar de muur worden gestuurd en zelfs terug naar huis omdat er een bepaald document ontbreekt. Ik heb er graag het geld voor over. Heb je in Nederland bij de gemeente of de ambassade in Bkk weleens iets nodig gehad. Dan betaal al gauw heel wat meer dan 1000 baht. Achteraf dan na de prima service nog ruzie gaan lopen maken omdat het eventueel gratis zou zijn. Schaamteloos en weinig van Thailand begrepen is mijn enige conclusie.

    TAK

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
  22. Willem zegt op

    Het gaat er niet om of dat jij nooit geen problemen hebt gehad met iets illegaals. Officieel mag je slechts 3 maanden aansluitend met een internationaal rijbewijs in Thailand rijden.

    Het hebben van een thai rijbewijs heeft mij al veel voordeel opgeleverd. Over het algemeen wordt het als identiteitsbewijs geaccepteerd. B.v. bij mijn laatste 2 ziekenhuisbezoeken. Ze hadden liever mijn Thaise rijbewijs dan mijn Nederlandse paspoort.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • theoS zegt op

      Een Thais rijbewijs is geen officieel ID en ook nooit geweest.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  23. Peter zegt op

    Dat jij niet begrijpt hoe het hier werkt is tot daar aan toe, maar je thaise vrouw zou toch beter moeten weten.
    Nooit te oud om te leren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Adam zegt op

      Dit vind ik toch zo’n complete misvatting. De Thaise vrouw van de falang zou toch alles moeten weten over hoe het er aan toe gaat in IM-kantoren, over de corruptie, enz. De meeste Thaise vrouwen die met een falang trouwen, komen hiermee ook voor het eerst in hun leven in aanraking.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  24. Lung addie zegt op

    Och, dit verhaal rammelt langs alle kanten….” we werden snel geholpen ondanks er aardig wat Thais zaten” …. Op immigratie zitten bijna geen Thais, die hebben immigratie praktisch voor niets nodig. Hoe weet hij dat het Thaise mensen waren…. ??? Het zullen wel mensen uit Laos of Myanmar geweest zijn en die komen voor een werkvergunning. Die worden aan een ander bureel bediend, vandaar dat je zo gelukkig was dat je mocht voorgaan.
    Een snelheidsovertreding met onmiddellijke inning??? De rekening komt na vaststelling thuis aan en wordt praktisch nooit onmiddellijk geind.
    ‘Immigratie overal corruptie’ …. wat noem jij ‘overal’ als je nog nooit ergens anders als in SN gewest bent? Ik ga reeds jaren hier in Chumphon naar de immigratie en hebt hier nog geen corruptie meegemaakt. Steeds netjes en vriendelijk bediend geweest. Moet ik dan schrijven ‘Immigratie NERGENS corruptie”? De meesten die met ‘corruptie” te maken hebben zijn diegenen die ergens met een ‘probleempje” zitten dat voor hun moet ‘geregeld’ worden en dan betalen ze voor de ‘extra service’.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +12 (obv 12 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website