Lezersinzending: Kosten levensonderhoud in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
28 januari 2019

Naar aanleiding van de kosten van levensonderhoud hierbij een bijdrage. Ik woon met mijn Thaise vrouw midden in Bangkok in een condo met twee slaapkamers, fitness, garage en zwembad.

De flat is mijn eigendom, gelukkig 15 jaar geleden gekocht voor 2.750.000 baht inclusief inrichting. Ik kan de condo nu voor 5.000.000 baht verkopen, maar een nieuwe gelijkwaardig appartement kost nu wel 10.000.000 baht. Dus wij houden wat we hebben.

Nu even over de kosten van levensonderhoud:

 • Stroom per maand 2.500 baht.
 • Service charge met opstalverzekering 3.000 baht per maand
 • Water per maand 125 baht.
 • Benzine voor de auto per maand 3.000 baht.
 • Onderhoud auto 2 keer per jaar 5.000 baht totaal.
 • Verzekeringen Camry 25.000 baht per jaar.
 • TV abonnement Truevision 1.000 baht per maand.
 • Telefoonabonnement voor twee telefoons 1.500 baht per maand.
 • Ziektekostenverzekering voor  mijn vrouw 28.000 baht per jaar.
 • Tweekeer per dag uit eten. Kosten: 1.000 baht per dag. Indien we thuis zouden eten zou het de helft zijn.
 • Zakgeld vrouw 10.000 baht per maand.
 • Een maand per jaar naar Nederland twee tickets en budget € 10.000,-.
 • Mijn kinderen betalen mijn ziekenfonds.
 • Wij drinken geen alcohol en roken niet.
 • Huishoudgeld gemiddeld 50.000 baht per maand.

Ingezonden door Jan


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersinzending: Kosten levensonderhoud in Thailand”

 1. Marco zegt op

  Nou Jan super voor je maarja vergelijken is een beetje moeilijk.
  Bangkok verschilt weer veel met andere plaatsen in Thailand.
  Je vrouw boft wel dat ze in ieder geval zakgeld van je krijgt en dan nog wel 10000 bath.

 2. Rudolf zegt op

  Een maand per jaar naar Nederland en dan zoals ik het begrijp nog in Nederland verzekerd zijn kan in principe niet. Je zult dan volgens de wet- en regelgeving mininmaal 4 maanden per jaar in Nedeland daadwerkelijk moeten wonen. Ben benieuw hoe je dit geregeld hebt, misschien kunnen velen nog iets van je leren.

  • Cornelis zegt op

   Zijn kinderen betalen zijn ziekenfonds, schrijft hij: ik vermoed dat hij op het adres van één van die kinderen staat ingeschreven en op die – begrijpelijke, maar niet geheel legale – manier zijn zorgverzekering in stand houdt.

  • Keesje zegt op

   Kan wel, maar mag niet.
   Zoals je ook niet door het rood mag rijden, maar je kan wel door het rood rijden.
   Door rood rijden moet je in principe niet doen, zeker niet als je geflitst kunt worden.
   Maar als niemand het ziet en er komt zeker weten niemand aan, wat staat je dan in de weg om ongestraft door rood te rijden? Behalve fatsoen, goed burgerschap, angst, suffigheid, roomser dan de paus willen zijn, de wet willen respecteren?

   Inschrijven bij een kennis of familielid en nergens officieel melden dat je in Thailand zit. Zo doet men dat.
   Niet netjes wellicht, maar dat zijn veel zaken in het leven niet.

   • Ger-Korat zegt op

    Gebruik maken van de Nederlandse zorgverzekering terwijl je niet aan de voorwaarden voldoet kan voor gevolgen zorgen als je bijvoorbeeld met spoed word opgenomen in Thailand. Of iets breekt , veel voorkomend bij oudere mensen of welke ziekenhuisopname in Thailand dan ook. Dan kun je de vraag krijgen bij opname in het ziekenhuis je paspoort te tonen waarbij de zorgverzekeraar vrij gemakkelijk kan zien dat je lange tijd in Thailand verblijft aan de stempels in het paspoort en als je dan ook niet kan aantonen dat je daadwerkelijk ook meer dan 4 maanden in Nederland verblijft, door o.a. vliegticket, ja dan is de situatie snel duidelijk. Kan je ook gelijk de voorgaande jaren aantonen want omgekeerde bewijslast. Kortom het is fraude en misschien word er op elke ziekenhuisooname nadrukkelijk na gevraagd of zal later tiegepast worden im dit soort fraude te voorkomen.

    • Keesje zegt op

     Het is zeker fraude. Daar zijn we het wel over eens.

     Echter er zijn een aantal zaken die niet kloppen in je verhaal.
     – Het ziekenhuis heeft geen enkel recht om in je paspoort te kijken. Het ziekenhuis mag wel vragen om je met een wettelijk document te legitimeren. Maar dat kan ook met een identiteitskaart.
     – En ook al zal een Thais ziekenhuis wel in je paspoort kijken, dan nog geven zij niets door aan je zorgverzekeraar. Zij geven de patient de rekening en die zoekt het verder maar uit.
     – Het SVB kent geen omgekeerde bewijslast. In Nederland kent alleen de belastingdienst dit. Er gaan wel stemmen op (met name vanuit het CDA) om dit te veranderen, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het er niet komen.

 3. Henri zegt op

  Hier in de Isaan, Udonthani 50.000 thb per maand, dat is inclusief huur van 8000 thb. Ik rook en we drinken graag een biertje, voor 90% thuis, gobaal tussen 1600 en 1800 uur, ook tijd dan voor dit blog. Mijn vriendin volhard in het Isaanse eten, dus vaak wat meer kosten in de supermarkt. Die prijzen daar zijn redelijk te vergelijken met Nederland, koop geen extreem dure westerse dingen, maar een pakje roomboter, redelijk brood, melk, kaas en ham bij de Macro. Vaste lasten laag, kleine goedkope auto, Nissan March.
  Met een beetje kneipen zou het 8000 thb ongeveer goedkoper kunnen, Maar goed dat is nog geen noodzaak en ik heb er ook 42 jaar voor gewerkt..

 4. George zegt op

  Ik woon in Amsterdam maar niet in het centrum in een koophuis met vier slaapkamers en een aardige achtertuin gebouwd in 2009 ….zonder garage en zwembad maar verschillende vormen van ov op loopafstand.
  hypotheeklasten 250 pm, gas en licht 60 pm, water 30 pm
  reiskosten (daluren vrijkaart voor 65 en plus) 45 pm,
  internet zonder tv 30 pm, telefoon 25 pm
  Drie keer per jaar op vakantie met dochter in basisschool leeftijd, twee keert week in Europa en een keer maand lang in Azie samen 2500 ,
  belastingen 100 pm verzekeringen inclusief ziektekosten 150 .
  We eten alleen uit als we reizen. Eten gezond deels biologisch dankzij concurrentie van vier supermarkt ketens in de buurt 240 pm Wel vooral aanbiedingen hamsteren en seizoensproducten.

  totaal ongeveer 1150 dus zo’n 45.000 baht per maand. Een spaarzaam leven geleid, maar wel twee keer een jaar sabbatical gehad en gereisd in de laatste 20 jaar. We leven super gezond en zijn nooit ziek. Een voorbeeld om te volgen??

 5. Annie zegt op

  Nou Jan ,

  Met deze optel som van uw uitgaven bent u een gezegend en rijk man zeker als U al met pensioen bent !
  Ik hoop voor u dat u dit nog lang kan volhouden zo en zeker voor mevrouw!

 6. Theo Verbeek zegt op

  Ik ben ook heel benieuwd hoe Jan aan deze rekensom komt mbt de kosten van het levensonderhoud in Thailand. En hoe Jan de 8-4 maanden regeling weet te omzeilen.

  • Keesje zegt op

   Waarschijnlijk zoals de meeste mensen deze omzeilen: door het gewoon te doen want er is nauwelijks iemand die het controleert.
   De Nederlandse overheid houdt grensoverschrijdingen niet bij, heeft ook niet direct inzage in vluchtgegevens, zeker niet als je bijvoorbeeld in Duitsland zou landen.

   Bij twijfel zullen ze misschien wat onderzoek doen, maar als Jan in de 2 x per jaar in Nederland naar de dokter gaat, of een keertje bij ‘zijn’ gemeente iets aanvraagt bij de balie van het gemeentehuis, heeft hij genoeg bewijs dat hij er in ieder geval was. Niets aan de hand en de SVB moet dan nog maar eens zien aan te tonen dat hij er minder dan 4 maanden per jaar niet was.

   Dat het niet mag, is vers 2, maar het omzeilen is werkelijk een fluitje van een cent en het woord omzeilen niet waardig.

   • Jasper zegt op

    Omzeilen is een fluitje van een cent, zegt Keesje. Dat gaat op zolang het SVB je niet in het snotje krijgt. Dus als je AOW ontvangt ben je in principe strafbaar hiervoor. Is ook eenvoudig te bewijzen: het SVB heeft het recht je paspoort in te zien (Ik moest het elk jaar komen tonen, toen ik eenmaal in de molen zat, voor kinderbijslag nota bene!) en de Thaise in- en uitreisstempels doen de rest. De boetes en terugvorderingen zijn zwaar en hoog.

 7. Mike zegt op

  Dan “zit” je omgerekend op een kleine 3000 euro netto per maand. Knap van je.

 8. Noris zegt op

  “Huishoudgeld gemiddeld 50.000 baht per maand.”

  Zit daar het 10.000 baht zakgeld van de Thaise vrouw bij in?

 9. Koge zegt op

  Jan,

  Dat doe je goed, als je dat hebt en uit wil geven , mooi toch.
  Dit is echt geen gemiddelde uitgave van een nederlander in Thailand vermoed ik.
  Ik woon hier in Isaan ook in een eigen huis, ik zit met mijn ogen te knipperen.

  Koge

 10. John Chiang rai zegt op

  Afgezien dat deze kosten berekening erg individueel is,omdat ik er vanuit ga dat veel expats over een totaal ander budget beschikken,geeft hij qua berekening ook nog enige vragen.
  Je begint met een reeks van kosten,waarvan velen eigenlijk reeds bij jou huishouding horen.
  Bovendien ga je iedere dag ook nog 2x voor een totaal van 1000 Baht eten,en zult hierbij omdat je verder aangeeft geen alcohol te drinken,zeker niet het duurste drinken.
  Ieder jaar een behoorlijk budget voor vakantie in het thuisland,en hebt hoewel dit helemaal niet nodig was, ook nog het geluk dat jou kinderen voor jou het ziekenfonds betalen.
  En tot slot na je alle kosten van verzekeringen,eten,zakgeld,en vakantie etc,reeds heb aangegeven,kom je tot slot ook nog om de hoek met 50.000 Baht huishoudgeld.
  Een vraag die bij iedere normaal denkende mens dan nog zou komen is,waarvoor gebruik je in hemelsnaam nog,die als laatste post genoemde 50.000 Baht huishoud geld,als eigenlijk alles reeds opgenoemd en betaald is.?
  Bovendien blijft de allerlaatste vraag nog,wat wil je met deze levenskosten berekening nu überhaupt bewijzen of aangeven???

 11. Daniel VL zegt op

  Water 125 is dit een forfait of volgens meter? Ik ben alleen en betaal voor weinig gebruk 200 Bt. elke maand en dat is geen drinkbaar water maar uit een geboorde put dus eigen waterwinning.

 12. Leo Th. zegt op

  Beste Jan, een aardige inkijk in je bestedingen. Het gemiddelde huishoudgeld van 50.000 Baht p/m (met de huidige koers toch zo’n € 1.400,= euro) lijkt mij, ondanks het feit dat je in Bangkok woont, aan de hoge kant, te meer omdat jullie niet roken en geen alcohol drinken. Aan benzine besteed je maandelijks 3.000 Baht, omgerekend naar een prijs van 35 Baht per liter en bij een gemiddeld benzineverbruik van 1 op 10 voor je Toyata Camry rijd je dus zo’n 800 á 900 km p/m. Je schrijft dat jullie 2 maal daags in een restaurant eten, waaruit ik de conclusie trek dat je niet meer werkzaam bent en de auto dus enkel privé gebruikt. Aangezien je in het centrum van Bangkok woont, voorzover dat bestaat, zal je de auto dus volgens mij hoofdzakelijk gebruiken voor uitstapjes c.q. bezoek aan familie buiten Bangkok. Wat ik in het kostenplaatje mis zijn reserveringen voor onverwachte gebeurtenissen, zoals het vervangen van bijvoorbeeld een defecte televisie en auto-onderdelen. Tenzij deze kosten wellicht al opgenomen zijn in het maandelijks huishoudgeld. Je mededeling dat je kinderen jouw ‘ziekenfonds’ betalen begrijp ik niet. Bedoel je daar een ziektekostenverzekering in Thailand mee want voor de (verplichte) Nederlandse zorgverzekering kom je niet in aanmerking. Dat je jaarlijks een maand naar Nederland gaat, én daar maar liefst 10.000 euro voor uittrekt, heeft m.i. weinig te maken met de kosten van levensonderhoud in Thailand. Al met al zijn de kosten van levensonderhoud in Thailand afhankelijk van veel verschillende omstandigheden, persoonlijke voorkeuren en niet onder één noemer te vangen.

 13. dre zegt op

  Beste Jan,
  Zoals jij je onkostennota van je ” leven in Thailand ” hier omschrijft, zal je bij vele expats en toekomstige Thailand liefhebbers grote ogen doen zetten. Doch, in mijn geval lukt het je niet. Bij deze denk ik de allerlaatste vraag die John Chiang rai stelt, in jou plaats te kunnen beantwoorden.
  ” Neem mijn inzending met een korreltje zout, beter nog, met tonnen zout, want het zout was in de aanbieding. ”

  Dre

 14. bert mappa zegt op

  deze meneer geeft zijn lezing van zijn bestedingen in Thailand. Ik ben blij dat er mensen zijn met deze eerlijke verhalen. Of wil men liever de bla bla verhalen van you tube 500 dollar per maand of minder. Dergelijke verhalen zorgen ervoor dat er meer gepensioneerden naar Thailand komen die uiteindelijk in de problemen geraken en waarvoor de thaise overheid dan de (ziekte) kosten moet betalen. De thaise eis van 65000 bath per maand is er niet voor niets.

  bert

  • Ludo zegt op

   Wel een eigenaardige logica van de Thaise overheid, als men gehuwd is 40000 baht per mnd genoeg.Ik denk ook niet dat de Thaise overheid je 1 baht ziektekosten zal vergoeden.

 15. Keesje zegt op

  De uitgaven zouden best kunnen kloppen.
  Wat voor de een veel is, is voor de ander een schijntje.
  Ik vind bijvoorbeeld € 10.000 voor 4 weken Nederland met 2 personen nogal veel.
  Maar als je die tijd in het Hilton verblijft, gaat het er rap doorheen.

  Waar ik echter wel mijn vraagtekens bij heb…
  Je hebt een appartement dat je voor 5 miljoen kan verkopen, maar een soortgelijk appartement kost 10 miljoen….
  Houdt dit in dat de makelaar of wie er nog tussen zitten, 5 miljoen opstrijkt?
  Lijkt me stug, dus dan kun je toch je eigen appartement ook voor 9 / 9,5 / 10 miljoen verkopen?
  Of je hebt het over een ‘heel ander’ appartement in plaats van een ‘soortgelijk’ appartement.

 16. Jan Coolen zegt op

  Beste Keesje,
  Twee tickets is approximately € 3000,-
  Ga met mijn family twee weken op vakantie in Europa
  En twee weken thuis!
  Appartement: in dit gebouw is vorig jaar is een gelijkwaardige
  unit vekocht voor 5 mill.
  Een nieuw appartement kost meer dan een 15 jaar oud
  appartement.
  Daniel,
  Water verbruik betalen ik aan het gebouw maar mijn vrouw kookt niet thuis.
  John,
  Ja,betaal mijn vrouw baht 50.000,- waarmee ze alle voornoemde kosten betaald.
  Wil niets bewijzen , voor wat?
  Alleen ik zie nooit berekeningen van iemand die midden (Sathorn) in bkk woont !
  Ziektekosten verzekering is bij een duitse verzekeringsmaatschappij .
  Ben 72 is moeilijk en duur om je te verzekeren als je in Thailand woont.

 17. Jasper zegt op

  50,000 baht per maand voor ALLES, buiten de (onderhouds)kosten van de condo lijkt mij een zeer aannemelijk bedrag. 10,000 euro voor busines-class op en neer vliegen, prettig hotel en je Nederlandse schade inhalen 1 x per jaar ook niet zo gek. zit je dus op 600.000 baht plus 10,000 euro, is zo’n 27,000 euro totaal per jaar. En het is inderdaad waar dat nieuwbouw in Bangkok veel meer kost dat een wat oudere condo. Doe je goed, ik ben meer kwijt per jaar – maar heb dan ook nog eens een jonge zoon.

  Maar om eerlijk te zijn zit je ziektekostenverzekering, als die via Nederland loopt, mij wel wat dwars. Niet alleen heb je er geen recht op als je maar 1 maand per jaar in Nederland bent, als je nu AOW geniet hoort dat ook voor een samenwonende te zijn.
  Het feit dat het controle mechanisme mazen vertoont, hoeft geen reden te zijn die te misbruiken, en zeker niet van een systeem dat gebouwd is op solidariteit binnen een sociaal stelsel.

 18. Antonius zegt op

  Beste Jan.

  Ik begrijp dat je geen huur of rente van geleend geld betaald. Dit is mooi en scheelt toch ca 250.000 bath per jaar.

  Je geeft een keurig lijstje met je uitgaven. De bedragen heb ik ff alle omgezet naar per jaar en opgeteld.Dit is totaal 1.515.500 bath/12 =126.290 bath/mnd afgezet tegen een koers van 38 bath/ euro besteed u dus afgerond zo:n 3.325,– euro. Tja dat is een heel goed pensioen . De meeste halen het niet met werken zeker niet als je bedenkt dat het pensioen max 70% van het genoten salaris is. Komt neer op 4750 euro/netto per maand.
  Dat de kinderen uw ziektekosten verzekering nog moeten betalen is dus zeker misdadig. Of leeft u van zwart en crimineel verworven geld ? En zet u de fiscus op een dwaalspoor met deze actie.
  Ja het is natuurlijk ook mogelijk dat u een erfenis of prijs hebt gewonnen of veel spaargeld heeft.
  Betaal je belasting in Nederland? En hoe doe je dat met de waarde van uw vakantie condo. Dat is toch uw hoofdverblijf.( Of slaapt de belastingdienst )

  Sorry ik geloof uw cijfers niet.. Als het wel waar is zou ik het maar stil houden.

  Groetjes Antonius

  • tom bang zegt op

   Ben het met je eens Antonius, dat hier iemand een broodje aap verhaal kwijt kan is nog tot daar aan toe maar de opsomming van de kosten en de reacties op b.v het benzineverbruik per maand, 3000 baht, ik betaal 26 baht per liter dus zet daar ook meteen vraagtekens bij, de waterrekening 125 baht per maand voor 2 personen ? wij wonen met 4 personen en hebben ook nog een tuin en die rekening komt niet boven de 100 baht.
   Alleen deze 2 zaken maken mij aan het twijfelen over de eerlijkheid van dit verhaal.
   Ik ga ef en toe naar True om de rekening van mijn schoonzus te betalen, t.v. + mobile + landline + internet Baht 800 / 1000 per maand.
   Ik woon ook in Bangkok en toen ik hierheen verhuisde heb ik mijn vrouw gevraagd wat ik per maand mee moest brengen en volgens haar was €350 genoeg. Het huis is betaalt en mijn vrouw krijgt geen zakgeld ze heeft een hele goeie baan en ik woon wel nog minimaal 4 maanden per jaar in Nederland dus ben daar ook nog verzekerd.
   Mijn volgende 2 tickets naar Thailand al betaald totaal €1100 is gewoon economy met 1 overstap, ik heb tijd zat dus daarom rechtstreeks niet nodig en mijn formaat heeft geen extra grootte stoel nodig.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website