Ik schreef onlangs over de aantrekkelijke kanten van het beroep onderwijzer, zoals goedkoop en gemakkelijk geld lenen. Enkele bloggers reageerden en zetten mij aan het denken. Dat deed ik op basis van veronderstellingen en aannames.

Inderdaad, waarom zouden alleen onderwijzers dit systeem gebruiken en niet de politie, de immigratiedienst, de ministeries, ambtenaren, enz. Uitgaande van duizenden onderwijzers en andere beroepen bij de overheid hebben we het over een substantieel deel van de Thaise bevolking dat dan kan profiteren van de gemakkelijke manier om te lenen en het ook doet. Enkele gevallen van leningen die ik kon verifiëren betroffen 3 en 5 miljoen baht per lening, geen kleinigheden dus. Een blogger sprak van groepen die elkaar de bal toespelen en zo het elkaar mogelijk maken meerdere leningen af te sluiten.

Uitgaande van de opmerking dat de “onderwijzersbond” lobbyt om de schulden kwijt te schelden omdat de rente niet is op te brengen, ondersteunt dat het beeld dat het om een serieus probleem gaat. Verhoede dat het wordt kwijtgescholden, want dan gaat het spel opnieuw beginnen, immers zou de overheid dan in het systeem ingrijpen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

We hebben het denk ik over een enorme zeepbel van oninbare vorderingen. Welke invloed zal dit hebben op de solvabiliteit van de Thaise banken als die bel klapt? Ik heb geen idee, maar de vraag rijst wel bij mij, zijn mijn bahtjes wel veilig op mijn bankrekening? Die heb ik omdat het zo makkelijk is bij de verlenging van mijn jaarvisum. Is het gemak het risico waard?

De vraag is voor mij dus: Kan ik mijn Thaise bankaccount niet beter leegmaken en elders gaan? Ik ben niet deskundig en te weinig feitelijk geïnformeerd. Misschien andere bloggers?

Ingezonden door Klaas


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Lezersinzending: Is mijn geld bij de Thaise bank wel wel safe?”

 1. BramSiam zegt op

  Zover mij bekend is de solvabiliteit van de Thaise banken doorgaans beter dan die van de banken in het Westen. Je kunt als je het niet vertrouwd ook naar een buitenlandse bank in Thailand gaan, zoals de UOB uit Singapore. De Thaise banken zijn waarschijnlijk ook too big to fail. Als het echt mis mocht gaan is het maar de vraag of Thailand nog wel zo’n fijn land zal zijn om in te wonen voor een Farang, want zoals bekend is die altijd de oorzaak van eventuele problemen.

 2. Rob zegt op

  Ik ga er van uit dat in Thailand, zoals bij ons, de banken too big to fail zijn en door de overheid uit de problemen worden geholpen als het fout zou gaan. Maar een echte kijk op de problematiek heb ik niet. Benieuwd naar de reacties.
  En als bijkomende vraag: welke bank is het meest betrouwbaar?

 3. Harry Romijn zegt op

  Wordt enig deposito door de Thaise staat gegarandeerd en zo ja, wat is die waard ?

  Even terugdenkend aan sept-okt 2009, de Fortis en ING crisis in NL, waar genereus €100,000 aan spaargeld p.p. werd gegarandeerd door de NLe staat. ( net als overigens in de andere EU lidstaten, men was immers gedwongen het voorbeeld van Ierland te volgen, die overigens daardoor zelf zo’n beetje instortte. )

  Had men echt bij omvallen van die enorm grote banken die garantie na kunnen komen ? Natuurlijk niet ! zie NPO 2 20:25 2-doc De achtste dag. We zijn toen door het oog van de naald gekropen zonder dat het grote publiek er maar een begin van notie van had. Daarom lukte het ook.

  • Jan zegt op

   De toenmalige baas van de Nederlandse Bank Nout Wellink was afgelopen maandag klip en klaar in zijn toelichting op deze documentaire: omvallen of instorten door beschikbaarheid van geld was in principe niet aan de orde. Wel aan de orde was de mate van (grote) schade aan de economie. Die is in deze crisis uitgedraaid op ongeveer 25% economische groei, en dat is een gigantisch (gemist) bedrag, maar vooral ook banen, voorzieningen en welvaart. In geval van nog hogere geldnood had de Nederlandse Bank altijd nog kunnen overgaan tot het bijdrukken van geld. Dat klinkt heel slordig, maar is uiteindelijk zowel in de USA als in de EU uiteindelijk toch toegepast en heeft geresulteerd in herwonnen economische groei. Het is niet echt moeilijk voor de Nederlandse Bank om een ton geld op te hoesten. Waar het probleem pas echt zichtbaar wordt, dat is in de reële markt. Bijvoorbeeld huizen die ‘onder water’ komen te staan. Daar treedt het echte verlies op, echt verlies, voor echte personen met echte problemen en echte armoede. Geld op zich is iets veel abstracters en daarmee veel makkelijker te garanderen.

 4. maryse zegt op

  Aangenomen dat je in TH. woont, waar wil je dan er naar toe met je geld?

 5. Stefaan zegt op

  Banken over de wereld zijn veilig … tot het verkeerd loopt. Zie maar onze bankencrisis en deze in de USA.
  Spreiding van spaarcenten wordt aangeraden om het risico te verlagen.

 6. Han zegt op

  De politie maakt ook al gebruik van dit systeem.
  En volgens mij hebben ze hier ook een garantstelling van 25000 baht per rekening, maar daar ben ik niet 100% zeker van.

 7. NicoB zegt op

  De Thaise Overheid heeft ook een Deposito Garantie Stelling, die was 25 mln., maar is afgebouwd naar 10 mln. per aug. 2018 en wordt verder afgebouwd naar 5 mln. per aug. 2019, naar > 1 mln. per aug. 2020.
  Deze garantie geldt per bank en per rekeninghouder, ook voor buitenlanders.
  Wat deze waard is?
  Is niet in te schatten, dat hangt af van alle omstandigheden, de omvang van de omvallende dominostenen en de daarbij behorende onzekere toestand.
  Dat risico geldt niet alleen voor Thailand, maar net zo goed voor NL en andere EU landen.
  Overheden streven er naar deze verplichting na te komen, soms breekt nood wet, dan verval je misschien in later, later, later.
  De systeembanken, de voor de voortgang van het financiële systeem beslist benodigde banken, zullen al snel in stand gehouden worden.
  Te denken valt aan Ing-Rabo, Bangkok Bank, Kasikorn Bank, etc.
  Zie deze link.
  http://www.dpa.or.th/ewt_news.php?nid=320&filename=index___EN
  NicoB

 8. janbeute zegt op

  De banken waar het hoofdzakelijk omgaat zijn de Goverments savings bank en de Krungthaibank .
  Dit zijn banken waar overheidspersoneel meestal kunnen en gaan lenen .
  Het problem met de onderwijzers leningen speelt zich grotendeels af bij de Govermentssavingsbank .
  Een bank zo als de bank of Ayudhya die in handen is van de grootse Japanse bank namelijk de Bank of Tokyo – Mitsubishi , ik denk niet dat je daar erg zorgen over moet maken .
  Een andere staats bank de Thai Militarybank de TMB had een paar jaar geleden ook grote problemen en is door hulp van buitenlandse banken weer op het goede spoor terecht gekomen .
  Je kunt de vraag echter ook omkeren zijn Nederlandse banken wel veilig .
  ik heb spannende momenten meegemaakt in de afgelopen Jaren dat ik hier woon in Thailand .
  De ABN AMRO de ING de SNS met zijn dochters Regiobank en ASN bank .
  Spreiden voorkomt risico , Thailand heeft vele commerciele banken .
  Bangkokbank – Siam commercial – Thanachart – Kasikorn – UOB – BAAC – Bank of Ayudhya om maar eens een paar bekende te noemen .
  Dus niet zo bang zijn , heb je voldoende financieele middelen ga je gewoon bij 3 of 4 banken een rekening openen .
  Ik zelf zit bij 3 banken waarbij ik de Krungsri prefereer .

  Jan Beute .

 9. Peter de Bruin zegt op

  De wereldwijde financiele crisis in 1997 begonnen in Mexico had als gevolg dat o.a de $ ruim vijftig Bath waard werd, in tegenstelling tot de koers van de laatste jaren rond de dertig Bath.

  Zolang je in Thailand verblijft veranderd er weinig.
  Juist profijt kunnen wij krijgen door in soortgelijke situatie extra € of $ om te ruilen in Bathjes.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website