In Thailand slaat het Corona-virus dagelijks fors toe. Via allerlei nieuwsmedia te volgen. Maar in Noord-Thailand woedt ook nog eens een door Thai toedoen zelf opgeroepen en in stand gehouden “vuur-virus”.

In stand gehouden want biedt profijt en geen alternatief voorhanden. Het virus zorgt niet alleen voor onmetelijke en jaarlijks terugkerende bosbranden, het gaat gepaard met ferme luchtverontreinigingen. Behalve met de gevolgen van de Corona-virus kampt de stad Chiang Mai met een extra bedreiging.

Dit is wat Bangkok Post meldt: het niveau van ultrafijnstof, bekend als PM2.5, dat net als Covid-19 ernstige ademhalingsproblemen veroorzaakt, is omhoog geschoten naar ongeveer 1.000 microgram per kubieke meter (µg / m³), ​​wat de veilige bovengrens van Thailand van 50 µg / m³ ruimschoots overschrijdt. Vergelijk dat eens met de WHO die een drempelwaarde van 25 µg / m³ hanteert.

Afgelopen vrijdag was er sprake van van 925 µg / m³ te Chiang Mai. Daarmee werd Chiang Mai niet alleen tot de meest vervuilde stad ter wereld, het was ook het hoogste niveau van PM2.5 ooit formeel geregistreerd in Thailand.

De oorzaak is bekend: de gouverneur van Chiang Mai, Charoenrit Sanguansat, meldde dat de vervuiling voornamelijk wordt veroorzaakt door bosbranden. Een van de hotspots verspreid over de provincie is een bosbrand in het Doi Suthep-Pui National Park. Die brand was afgelopen week verantwoordelijk voor de ergste vervuiling ooit. En dit park ligt tegen een stedelijk gebied aan waar enkele duizenden mensen wonen.

Vandaar dat de Thaise premier Prayut liet weten zich ernstig zorgen te maken over het welzijn van die bewoners. De voorzitter van Doi Inthanon Fund Foundation, Pornchai Chitnawasathian, zei dat het niet eens nodig bleek om naar de PM2.5-niveaus te kijken omdat de rook in de huizen voldoende vertelt. Nu de mensen te Chiangmai de instructie hebben gekregen om binnen te blijven vanwege Corona, beschermt dat binnenblijven dus niet tegen luchtweginfecties. Is het al niet door Corona, dan toch vanwege de rook en luchtvervuiling binnenshuis. Jongstleden zaterdag waren er nog 624 branden die nog niet onder controle waren in Chiang Mai, gevolgd door 430 in Mae Hong Son en 276 in Nan.

Bosbranden in Noord Thailand

De gouverneur van Chiang Mai berichtte inderdaad te beseffen dat Covid-19 nu de stad Chiang Mai heeft getroffen, maar dat hij geen tijd vindt zich daarmee bezig te houden, immers te druk met de branden. Als onderdeel van een ‘Set Zero’-campagne kondigde de gouverneur al van 10 januari tot 30 april een periode aan waarbinnen een absoluut verbod om landbouwgrond te verbranden. Dat bevel wordt echter wijdverbreid met voeten getreden ondanks de dreiging van twintig jaar gevangenisstraf en / of een boete van maximaal twee miljoen baht. Niettemin zijn tot nu toe 293 verdachten zijn gearresteerd.

Hoe is het regeringsbeleid? Premier Prayut heeft een Nationale Centrum opgericht om de inspanningen om bosbranden te bestrijden te coördineren. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat toezien op het naleven van genomen maatregelen en het ministerie van Defensie voert patrouilles op. Het ministerie van Landbouw heeft als doel gesteld om binnen drie jaar een einde te maken aan de slash-and-burn-landbouw. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Milieu werkt eraan de branden bij het uitbreken aan te pakken.

Echter, Thai “Pollution Control” waarschuwde dat het aantal hotspots toeneemt en vanwege weersomstandigheden en vervuiling uit de buurlanden waarschijnlijk zal leiden tot een uiterst slechte luchtkwaliteit in de regio.

Het aantal hotspots steeg gisteren van 1.717 afgelopen donderdag tot meer dan 2.283 gisteren, en de vermeerdering van het aantal branden maakt het zo goed als onmogelijk om het PM2.5-probleem op een zinvolle manier aan te pakken.
Gisteren waren er zeer hoge PM2.5-niveaus in Chiang Rai, Mae Hong Son, Nan, Phayao en Chiang Mai, met een hoogste waarde van 358 µg / m³ in het district Chiang Dao.

Mijn stelling: zonder gebruikmaking van landbouw-inzichten, zonder de wil en discipline tot gedragsverandering, maar vooral zonder een aanbod van overheidsgelden en -alternatieven gaat het “vuur-virus” tot in lengte van dagen rondspoken en zal het Corona in schade meer dan overtreffen!

Een bewerking van: https://www.bangkokpost.com/thailand/special-reports/1888645 / slechte lucht verslechtert benarde toestand

Ingezonden door KwadraatB

9 reacties op “Lezersinzending: In het Noorden van Thailand waart een onuitroeibaar eigenwijs “vuur-virus” rond.”

 1. Cornelis zegt op

  De gezondheidsschade die deze jaarlijks terugkerende luchtvervuiling in het noorden en het noord-oosten van Thailand aanricht is, voorzover ik weet, nooit goed in beeld gebracht maar moet zéér aanzienlijk zijn. Het zou me niets verbazen als – op de wat langere termijn gezien – de sterftecijfers aan het Corona-virus erbij in het niet zouden vallen.
  De rol die de overheid zich heeft toegedicht – en die al vele jaren kennelijk blijmoedig gespeeld wordt – is die van toekijker van veilige afstand. Als er al verboden worden uitgevaardigd is er geen enkele instantie die de naleving ervan afdwingt, ook het ‘Pollution Control Department’ – what’s in a name – niet. Ik heb zwartgeblakerde velden gezien die grenzen aan een politiepost. Langs een hoofdweg door een bosgebied zag ik in het vorige brandseizoen zwartgeblakerde boomstammen bij een ‘Forest Fire Operation Centre’ van de overheid………. Eerlijk gezegd heb ik er geen enkel vertrouwen in dat de overheid hier daadwerkelijk iets aan gaat doen.

 2. Heere zegt op

  Dat is wat ik de hele winter zag. Rond Bangkok nu schone lucht en hoe noordelijker des te meer vervuild.Helemaal in het noorden zie ik vandaag zelfs op Air4Thai 249 picoGr m2.Dicht bij het Chiang Dao Wildlife. Chiang Mai 109. En fond Bkk.Onder Nong Kham zelfs 7qgm2!

 3. Herbert zegt op

  Er wordt weer veel over gepraat net als alle voorgaande jaren tot het regenseizoen begint en dan is het weer als vanouds OOGJES DICHT EN SNAVELTJES TOE namens de fabeltjeskrant

 4. Paul zegt op

  Een zeer terechte bezorgdheid!
  Het areaal aan landbouwgrond dat elke jaar in brand wordt gestoken bij de oogst van suikerriet is hallucinant.
  Het krijgt, wegens verspreidt over de hele wereld (subtropen), weinig of geen media aandacht.
  Het betreft hier een oppervlakte meerdere malen deze van België…
  Het Australische inferno van jongstleden is hier maar klein bier tegen, dit wat betreft atmosferische vervuiling.
  Hopelijk wordt hier zo snel mogelijk ook meer aandacht aan geschonken door de media.
  De zoetheid in ons dagelijkse kopje koffie of thee breekt onze wonderbare atmosfeer zuur op.

 5. W.Derix zegt op

  Geachte Heer

  Al jaren en jaren is het zeer slecht gesteld met de luchtkwaliteit in de
  noordelijke steden van Thailand !!
  Met name in de maanden februari , maart en april wanneer de akkers worden
  afgebrand !!
  Waarom doet ook de WHO niets aan deze waanzinnige praktijken ,en ook de
  internationale toeristen industrie !!
  Waarom geen sancties tegen de regering ??
  Er is wel een verbod op roken , iets waar men zelf voor kiest , maar tegen deze aanslagen op
  de gezondheid van met name onschuldige kinderen , word niets ondernomen !!

  met vriendelijk groet
  W.Derix

 6. John Chiang rai zegt op

  Chiang Mai, Chaiang Rai en ook Mea Hong Son horen deze maanden tot de smerigste steden deze wereld.
  Als Greta Thunberg hier persoonlijk de eerste 3a4 maanden van het jaar een Therapie zou houden,zou ze de meeste landen waarover ze nu regelmatig jammert,tot een luftkurort verklaren.

 7. fred zegt op

  Ik heb al lang de spijtige indruk dat Thai zich weinig zorgen maken over milieu en natuur. Ik moet tot mijn grote ontsteltenis vaststellen dat Thai zelfs de moeite niet doen om hun zware diesel auto’s hun roet spuwende autobussen of hun zwaar vervuilende vrachtwagens stil te leggen wanneer ze iets gaan eten langs de weg of een boodschapje doen.De motoren moeten steevast blijven ronken zelfs al is het buitentemperatuur naar Thaise normen niet heet.
  Of de meerderheid van de mensen hier ooit hebben gehoord over klimaatproblematiek lijkt me heel onwaarschijnlijk.
  Het is een beetje het Las Vegas fenomeen eind jaren 50 begin jaren 60. Uw motor laten brommen was ook daar toen een bewijs dat het geld niet op kon. De status is het allerbelangrijkst.
  En ach het regenseizoen zal alle berichten inzake weer snel doen vergeten. Sowieso zal de mens er uiteindelijk toch wel in slagen om deze planeet voorgoed naar de vaantjes te helpen.
  Money rules the world.

 8. Marijke. zegt op

  Wij verbleven de laatste 2 weken in changmai.Soms word je s nachts wakker van de brandlucht.De lucht zag grijs van de smok.Gelukkig is het ons gelukt eerder naar huis te gaan.De smog is eigenlijk nog het ergste.Zien in een ziekenhuis veel kinderen met benauwdheids klachten.Hopen dat hier ooit wat aan gedaan word voor de mensen die er wonen.

 9. rori zegt op

  Ik zit ten noorden van uttaradit. Hier vlak in de buurt is een suikerfabriek. Heeft tot gevolg dat een heel groot gebied ten noorden en oosten van Uttaradit vol suikerriet staat. Gaat hier al een week of 4 fout. Brandende ogen etc.
  Vooral ;s-avonds en snachts kleuren de hellingen hier rood


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website