Enige weken geleden heb ik een stukje geschreven over de lepra van mijn vrouw en mijzelf. Na een kort ziekbed is mijn vrouw op 1-9-2020 overleden. Niet aan lepra maar door een bacterie-infectie in het bloed.

Het afscheid is geweest. Naast de emotionele kant hoe verder, waar ik ruim de tijd voor wil nemen, moet ik ook een aantal zaken op een rijtje krijgen en regelen.

Ik zou graag een aantal onderwerpen aan (ervarings-) deskundigen voorleggen voor advies en informatie voordat ik met familie naar Thaise instanties ga. Ik heb niet uitgebreid gegoogled om antwoorden te vinden waar ik halve waarheden uithaal.

Ik hoop op positieve, constructieve reacties. Als kan met vermelding van email adres: [email protected] anders moet ik elke dag de website doorzoeken, in deze hectische tijd, naar hopelijk uitgebreide antwoorden. Mag natuurlijk ook op website om anderen te helpen.

Het is misschien niet een heel gestructureerd stuk in deze moeilijke tijd. Waarschijnlijk wil je het opsplitsen in verschillende onderwerpen. Visa is voor nu het belangrijkste. Alvast bedankt.

1. Visa
Zie hier: www.thailandblog.nl/visumvraag/thailand-visavraag-nr-145-20

2. Het huis
Omdat ik nooit had verwacht dat dit zou gebeuren zo snel en zo jong hebben we niets geregeld. Het is huis is gebouwd zo’n 7 jaar geleden voor ons Thaise wettelijk huwelijk ongeveer 5 jaar geleden. Gefinancierd door mij maar daar zullen verder geen bewijzen voor zijn. Het land waar het op is gebouwd is van haar moeder, het huis staat op naam van mijn vrouw. Mijn vrouw heeft een zoon van 21 jaar die in huis woont. Ik heb hem niet erkend o.i.d. Samen met mijn vrouw heb ik een dochter van 5 jaar. Wat zijn nu de mogelijkheden:

 • Kan ik het huis wel op mijn eigen naam krijgen? Moet er dan een soort contract worden opgesteld met haar moeder de eigenaar van het land?
 • Kan het huis op naam van mijn dochter die minderjarig is?
 • Moet het anders op naam van de zoon met een contract dat ik er kan blijven wonen?
 • Nog andere opties?
 • Verwijzingen naar andere informatiebronnen of advocaten?

3. Auto
Is eigenlijk maar een klein ding maar goed. De auto staat ook op naam van mijn vrouw. Ik meen gelezen te hebben dat het mogelijk is om deze op eigen naam te krijgen. Hoe zou dit moeten? Ik heb een Thais rijbewijs. Is de verzekering voor de auto of op naam van de eigenaar oid? Zal de naam hiervan ook aangepast moeten worden.

4. Het snel aanleren van de taal
Ik ken een klein beetje Thais waarmee ik me kan redden in de winkel of een heel kort praatje. Verder deed ik alles met mijn vrouw. Met google translate kom ik er nu wel aardig mee uit met de familie. Maar om echt te kunnen leven (als ik besluit hier te blijven) in een klein dorp moet ik de taal wel beter kunnen spreken en ook lezen en schrijven. Ik ben eerder begonnen met een boek en cd’s maar moet dit nog verder eigen maken. Er is geen taalschool oid in de buurt. Iemand nog tips?

5. De emotionele kant
Mijn vrouw is na een kort ziekbed op 41 jarige leeftijd overleden. Samen hebben we een dochter van 5 jaar. We wonen in een klein dorp en tegenover de familie (moeder en de zus van mijn vrouw) In deze periode word ik goed geholpen. Ik weet nu niet wat ik verder wil gaan doen. In Thailand blijven of terugkeren naar Nederland? Voor die beslissing wil ik de tijd nemen, misschien wel een half jaar.

Onze dochter is nog jong, 5 jaar. Hoewel het een moeilijke periode zal zijn kan zij zich misschien wel snel aanpassen in Nederland. Zij wordt nu goed opgevangen door mijn schoonzus en vriendinnen van mijn vrouw. Ik wil haar wel meer van de wereld laten kennismaken dan alleen het dorp en een goede opleiding laten volgen. Ik moet verder kunnen integreren (de taal beter leren) in een klein dorp waar nauwelijks Engels wordt gesproken of bezigheden zijn. Ook om mijn dochter te kunnen helpen met bijvoorbeeld huiswerk.

Ik heb tijdens de ziekte van mijn vrouw aan haar bed gezeten 24/7 in een Thais ziekenhuis. Ik heb zelf wel een Thaise verzekering maar geen uitgebreide expat verzekering voor private hospital. Ik moet dan wel op iemand kunnen vertrouwen die voor mij zorgt.

Misschien zijn er lezers die een soortgelijke situatie hebben meegemaakt of kennen? Wat heb je toen gedaan en wat was je beweegreden omdat te doen?

Ingezonden door Jan Si Thep

21 reacties op “Lezersinzending: Ik zit met veel vragen na het overlijden van mijn Thaise vrouw”

 1. rno zegt op

  Gecondoleerd met dit verlies.

 2. walter zegt op

  Beste Jan,

  Jammer dat ik je niet verder helpen kan, maar je verhaal hier heeft mij wel tot tranen toe bewogen.
  Het bewijst nog maar eens hoe fragiel het leven is.
  Ik wens je veel sterkte toe en ik hoop dat je de juiste keuzes zal maken voor jezelf maar ook voor
  je dochter die het nu zonder mama stellen moet…
  Sterkte Jan!!!

  • Edward zegt op

   sterkte jan
   en gecondoleerd met het verlies van jouw vrouw
   May god bkess you and your family

 3. Mish zegt op

  Gecondoleerd met dit verlies

 4. Bert zegt op

  Ook namens mij veel sterkte voor de toekomst.

 5. Dirk zegt op

  Jan in eerste instantie gecondoleerd met het onverwachte verlies van je vrouw. Je bent met veel terechte vragen blijven zitten. In eerste instantie wil ik ingaan op je vraag betreffende de Thaise taal.
  Je wilt natuurlijk de Thaise taal leren spreken, lezen en schrijven om sterker te staan in de Thaise samenleveing. Dit is geen korte termijn kwestie, dan ben je gauw een jaar of wat verder na uren studie.
  Zelf heb ik in Udonthani les gegeven in de Thaise taal aan oudere expats, van diverse nationaliteiten, dus in het engels naar Thail Dit was low-basic, dus voor alledaags spraakgebruik. Dat is het begin en trek daar maar een flink aantal tijdseenheden vooruit, voordat je een gesprek kunt voeren in de dagelijkse dingen en aangelegenheden. Zelf hier 3x op verschillende scholen een cursus gevolgd, kan er niet echt enthousiast over zijn, Thaise mensen zijn opgevoed in een ander onderwijssysteem en dat sluit niet aan bij onze verwachtingen.
  Je andere vragen zijn gericht op bestaanszekerheid in Thailand. Visa, huis, auto. Verder overweeg je nog een eventuele terugkeer naar Nederland. Visa is een geldkwestie, heb je genoeg inkomen, dan moet dat geen probleem zijn om een retirementvisa voor alleenstaande te continueren. Huis en auto , daarvan ben afhankelijk van de goodwil van de familie, je rechten zijn minimaal.
  De hamvraag is natuurlijk, wat wil je met je dochtertje van vijf? Wat voor een toekomst wil je die geven?
  Nederland of Thailand en wat zijn je wettelijke rechten omtrent dat kind. Volgens mij is dit belangrijker dan visa , auto en huis. Tot slot sterkte en wijsheid voor de nabije toekomst . ([email protected])

 6. Oetje zegt op

  Heel veel sterkte

 7. Peter zegt op

  Ik lees met tranen in mijn ogen jouw verhaal. Ik zou zo graag willen helpen maar ik weet niet hoe. Gecondoleerd, heel veel sterkte met het nemen van jouw moeilijke beslissingen. Mischien is het teveel gevraagd en wil je het niet: zou je een vervolg willen posten over hoe het verder met je gaat en de beslissingen die je voor jezelf, jouw dochter en de familie neemt? Veel veel sterkte en wijsheid voor nu en in de toekomst.

 8. hansman zegt op

  Beste Jan Si Thep,
  Jouw verhaal heeft mij geraakt en ik wens jouw veel sterkte en God’s zegen bij het verwerken van dit verlies. Ik hoop dat je voor jezelf, alsook jouw dochter, die informatie vindt/ ontvangt die al deze vragen, en meer, kunnen beantwoorden..

 9. Marijke zegt op

  Heel veel sterkte voor jou en je dochter met dit grote verlies.

 10. Ronny zegt op

  Jan Si Thep, mijn zoon (Thai/Belg) zijn moeder is overleden op 21 juli 2020 te Hua Hin (48 jaar) .Mijn zoon heeft recht op praktisch alles wat zij had , ook het huis. Het is een hele rompslomp om alles gedaan te krijgen op een wettelijke basis. Hij is naar een advocaat gestapt in Hua Hin , een Australier, en op ongeveer 10 weken is alles wettelijk in orde. Doet ge het via de officiele Thaise weg , dan duurt het wel wat maanden langer, en best dat ge dan ook de Thaise taal machtig bent. Moest ge ergens in uw omgeving een advocaat hebben wonen , neem dan eens info, liefst een buitenlander. U gaat er vlugger vanaf zijn via de Thaise weg. Als ge het via de Thaise weg doet, zie dan ook dat de familie niet met alles gaat lopen. Veel geluk nog gewenst in deze niet zo goede dagen.

  • Ronny zegt op

   Jan Si Thep, ik bedoel eigenlijk dat ge err vlugger zou vanaf zijn met een advocaat dan via de Thaise weg.

 11. Patrick zegt op

  Veel sterkte

 12. KhunTak zegt op

  Ik wens jou en je dochtertje heel veel sterkte

 13. Jack zegt op

  Gecondoleerd…. sterkte Jan ❤

 14. Stefaan zegt op

  Sterkte Jan !

 15. Robberechts zegt op

  Jouw verhaal heeft mij ook sterk aangegrepen. Mijn deelneming en sterkte voor jou en je dochter en de familie. Ik hoop in het diepste van mijn hart dat alles snel in orde komt voor jullie.

 16. Erik zegt op

  Mijn deelneming. Wens jou, kind en familie sterkte.

 17. Robert Oostland zegt op

  Allereerst gecondoleerd, ik hoop dat je antwoorden krijgt en het geluk voor je dochter en je stiefzoon.
  Ik kan je alleen helpen met het Thais leren, ik doe dat via Thaipod101, Google het maar eens, zelfstudie met ondersteuning en niet duur per maand of kwartaal.
  Neem be betaal versie en ik betaal per kwartaal net iets minder dan 100 euro.
  Sterkte met alles.
  Groet Robert

 18. Andre zegt op

  Hallo Jan,
  Ten eerste gecondoleerd met dit verlies.
  Ik weet niet of ik je kan helpen maar ik woon ook in Phetchabun, 8 jaar, tussen de Lotus en de Makro, en woont samen met een Thaise 24 jaar.
  Je hebt dan ieder geval even iemand om Nederlands mee te praten en 2 kunnen meer weten dan 1.
  Mijn emailadres is [email protected]
  Sterkte met alles.

 19. Rob V. zegt op

  Beste Jan, sterkte met het verlies van jouw lief en voor de kinderen het verlies van hun moeder. Ik kan je helaas niet helpen met je vragen, mijn lief overleed ook plots en veel te jong (wij beide pas in de dertig) , maar dat was hier in Nederland. In Thailand had ze geen noemenswaardige bezittingen. Dus met de papiermolen daar geen ervaring.

  Hopelijk komen de antwoorden ‘vanzelf’, de eerste maanden leef je waarschijnlijk van dag tot dag. Probeer wat afleiding te zoeken in werk, hobby of met anderen maar gooi ook alles neer als je moet huilen. Niemand zal dat je kwalijk nemen. Welke keuzes je ook gaat maken voor jouw en je dochter, forceer niks, met hart en verstand kan alleen jij echt bepalen wat waarschijnlijk het juiste is. Hopelijk weet je met een paar maanden of jullie toekomst in Thailand of Nederland ligt. Nogmaals, sterkte!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website