Vraagsteller: Jan Si Thep

Enige weken geleden heb ik een stukje geschreven over de lepra van mijn vrouw en mijzelf. Na een kort ziekbed is mijn vrouw op 1-9-2020 overleden. Niet aan lepra maar door een bacterie infectie in het bloed. Het afscheid is geweest. Naast de emotionele kant hoe verder, waar ik ruim de tijd voor wil nemen, moet ik ook een aantal zaken op een rijtje krijgen en regelen.

Ik zou graag een aantal onderwerpen aan (ervarings) deskundigen voorleggen voor advies en informatie voordat ik met familie naar Thaise instanties ga.

Visa is voor nu het belangrijkste. Alvast bedankt.

Gaarne advies van Ronny op basis van de huidige wetten. Persoonlijke situatie: ik ben 52 jaar, mijn vrouw 41, haar zoon (niet door mij erkend oid alleen in huis) en samen een dochter van 5. Ik woon nu bijna 3 jaar permanent in Thailand. Ik heb een extension op basis van het huwelijk met een Thaise vrouw. Deze is geldig tot 26 mei 2021. Is deze geldig tot deze tijd (ik meen dit eerder gelezen te hebben) of moet deze binnenkort worden aangepast. Wij hebben samen een dochter die in Thailand is geboren en de Thaise en Nederlandse nationaliteit heeft. Zij is nu 5 jaar en wordt in februari 2021 6 jaar.

Kan ik het visum omzetten naar een visum dat ik verzorger ben van mijn dochter? Zo ja, tot welke leeftijd van mijn dochter kan dat? Als er een leeftijdsgrens is voor mijn dochter wat zijn daarna nog de opties? Alleen een retirement visa (met 800k of combinatie) of ook een soort visa mbv Thaise familie? Kan dat via het eigen immigratiekantoor?

Ik wil binnenkort contact opnemen/langsgaan bij immigratie Phetchabun.

Alvast dank.


Reactie RonnyLatYa

Beste Jan, gecondoleerd met het verlies van uw vrouw. Ik wens je veel sterkte.

Ik ga me beperken tot het beantwoorden van de visum vraag en heb ook enkel dit gedeelte weerhouden in deze vraagstelling. De veronderstel dat de redactie de andere vragen afzonderlijk zal plaatsen

– Sinds een jaar of 2 is het zo dat bij overlijden van de Thaise partner de buitenlander zijn jaarverlenging, bekomen op basis van “Thai Marriage” niet meer verliest.  Je mag dus gewoon verder je “extension” uitdoen tot 26 mei 2021.

– Vanaf 26 mei 2021 kan je dan een jaarverlenging vragen als vader van je dochter.  De financiele eisen zijn net dezelfde als bij een “Thai Marriage” m.a.w. 40 000/400 000 Baht. Wel zal je natuurlijk moeten bewijzen dat je officieel de vader bent en moet je dochter onder hetzelfde dak wonen als jij. Dit kan je jaarlijks herhalen zolang ze onder hetzelfde dak als jij woont, ongehuwd is en dit tot de leeftijd van 20 jaar.

Er is een mogelijkheid dat dit langer kan, maar dan moet worden aangetoond dat ze niet zelfstandig kan leven. Zie ook hier www.immigration.go.th/en/?p=14714 

Punt 18 – In the case of being a family member of a Thai national (applicable only to parents, spouse, children, adopted children, or spouse’s children):

– Vanaf haar 20ste is ze zelfstandig en in principe zou je de rollen kunnen omdraaien.  Je kan dan onder de zorg van je kind komen en dan onderhouden worden door je kind. Omwille van die reden zou je ook een jaarverlenging kunnen aanvragen, maar ik ken momenteel geen aanvraag die om die reden werd toegestaan. Maar dat is nu ook niet iets dat direct van toepassing is. 

– Verder is er natuurlijk altijd de verlenging op basis van Retirement.

Je bent toch van plan om naar immigratie te gaan. Vraag best eens welke documenten ze precies willen zien voor je volgende jaarverlenging op basis dan van ouder van een Thais kind.  

Vriendelijke groeten,

RonnyLatYa

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website