Dit verhaal zou niet misstaan in de rubriek “Je maakt wat mee in Thailand”. We zijn net teruggekeerd in Koh Chang na meer dan een week rondreizen in de noordelijke provincie Tak.

 

Ons verhaal begint met de bezichtiging van een koophuis in Mueang Tak. Een schitterend huis in westerse stijl [witte muren en lichtgrijs dak] met veel grote ramen [iets minder vanwege instralende warmte] en veel grond rondom voor een schappelijke prijs.

We hebben tegen de makelaar gezegd dat we ook een notaris/advocaat (lawyer) willen spreken omdat ik als buitenlander graag wat beschermingsconstructies met het huis wil hebben, in geval van scheiding of overlijden van mijn Thaise partner. Denk aan zaken zoals usufruct [vruchtgebruik], right of superficies [opstalrecht] of actieve Thai company [die eigenaar wordt van het huis].

We hebben de makelaar enkele dagen gegeven om dit voor elkaar te krijgen. In de tussentijd zijn we naar Mae Sot gegaan voor een bezichtiging. Mae Sot ligt vlak bij de Birmaanse grens en dit is heel duidelijk te zien aan de mensen op straat en tweetalige teksten op borden e.d..

Bij gebrek aan Engelstalige lawyers in Tak hebben we ook een paar lawyer bedrijven uit Chiang Mai gebeld voor een offerte.

Zoals je zult begrijpen, elke lawyer die we spraken gaf elk een verschillende oplossing, waarbij de meest sterke oplossing die van een Thai company is met een verdeling van 49%/ 51% van de aandelen, om te voorkomen dat het huis buiten mijn toestemming om zomaar verkocht of verpand kan worden. Deze oplossing is ook de duurste want elk bedrijf in Thailand is verplicht elk jaar een auditrapport op te stellen, wat zo al 25.000 baht per jaar aan een boekhouder kost.

Na een paar dagen Mae Sot zijn we teruggegaan naar Mueang Tak om een ontmoeting te hebben met de Thaise lawyer samen met onze makelaar. De plek van ontmoeting is een houten huis naast een rustige beek overschaduwd door hoge bomen. Dit huis schijnt kantoor annex datscha te zijn van de lawyer. Na een kwartier wachten op de veranda hoorden we een bromfiets aankomen en een kleine zelfverzekerde vrouw in vrijetijdskleding met krachtige hese stem begroette ons met een wai en vroeg wat ze voor ons kan betekenen.

Mijn vriendin en ik begonnen ons verhaal te vertellen dat we een mooi huis in Tak hebben gevonden, en het probleem is dat ik buitenlander ben, voor 100% het huis financiert maar geen eigenaar van het huis of grond kan zijn. Ze begrijpt het. Ze vertelde dat in Muang Tak iedereen kent iedereen en de oplossing niet zo moeilijk is. Deze heeft ze zelf bedacht en toegepast op een 77-jarige Nieuw-Zeelander getrouwd is met een 30 jaar jongere Thaise.

We hebben haar oplossing met een paar gedachten experimenten (wat-als) getest, zoals Thaise partner gaat naar bank om huis te verpanden, gaat naar Land office om de title deed op de naam van iemand anders te zetten. Zoals ik het begrijp uit haar antwoorden is de oplossing uniek, simpel doch effectief zonder extra contracten of usufruct constructies, behalve een testament in geval van overlijden van Thaise partner. De oplossing zit hem in een extra schakel zijnde de politie [die een politierapport/verklaring van beide partners inzake het huis opstelt] en dit rapport is online in heel Thailand door de politie te raadplegen en wordt als bijlage bij de title deed toegevoegd.

De lawyer blijkt ook een heuse verzamelaar van huizen te zijn. Helaas al haar huizen zijn verhuurd. We willen namelijk al binnen een paar maanden naar Tak verhuizen om zo het verloop van de bouw van het koophuis te kunnen volgen. Na afloop van het gesprek bedankten we de lawyer en ze knipoogde met de mededeling, dat ze op de vrijersmarkt nog beschikbaar is en of ik nog een leuke vriend of kennis ken voor haar. Tenslotte wisselden mijn vriendin en de lawyer elkaar’s Line adressen uit.

Een paar dagen na het gesprek appte mijn vriendin de lawyer hoe het met haar gaat. Ze appte terug dat we zijn uitgenodigd voor een etentje door een kleine lieve Thaise dame die we op haar kantoor hebben ontmoet. Deze Thaise dame is 30 jaar getrouwd met haar Nederlandse man, die ze door de Covid blokkade lang heeft moeten missen, die echter binnenkort met pensioen gaat en definitief in Thailand gaat wonen. Daarnaast appte de lawyer dat ze de laatste dagen moeite heeft om mannelijke getrouwde stalkers van zich af te houden. Blijkbaar is het gehele jaar door altijd jachtseizoen voor hitsige getrouwde Thaise mannen om een ongetrouwde vrouw van begin 40 zoals de lawyer lastig te vallen.

Daarom vroeg ze met spoed voor een oplossing aan mijn vriendin.

Vandaar deze oproep. Dit is geen grap maar een serieus probleem voor deze lieve lawyer! Ben je man, je woont in Thailand maar niet in Mueang Tak en ben je bereid naar Tak voor een paar dagen af te reizen. Doel: een Thaise huwelijksceremonie met de lawyer ensceneren en foto’s van deze ceremonie plaatsen op haar line en facebook pagina. Natuurlijk hoef je je identiteit niet vrij te geven. Reis-, verblijf- en onkosten worden volledig vergoed. Neem wel je eigen tolk mee, want ze spreekt geen woord Engels.

Heel veel dank voor je hulp!

Wil je meer weten over de beschermingsconstructie van de Takse lawyer, laat dit svp weten in je commentaar. Bij voldoende belangstelling zet ik dit in een aparte lezersbijdrage.

Rating: 4.86/5. From 7 votes.
Please wait...

12 reacties op “Lezersinzending: “Gezocht – buitenlandse bruidegom voor een Thaise huwelijksceremonie””

 1. adje zegt op

  Dit verhaal is te mooi om waar te zijn. 5555

 2. Ron Snijders zegt op

  Hilarische oproep!
  Ik vermoed dat je voldoende vrijwilligers gaat vinden, maar ik ben wel bereid om hieraan deel te nemen, mits ik er niet achteraf achter kom dat ik een Thaise echtgenote rijker ben. Een reisje naar Tat lijkt me wel wat.
  Over mij: 60 jaar, met vroeg pensioen, woonachtig in de buurt van Pattaya (Phratamnak), heb lat-relatie met Thaise vriendin.
  Oud blog: http://erroneousasianmisadventures.blogspot.com

  • Eddy zegt op

   Hallo Ron, bedankt voor je aanmelding als vrijwilliger. Leeftijd is prima. Zou je je email adres willen achterlaten op csp4me.reddit@gmail.com. Ik kan namelijk niet op je oude blog je email adres vinden.

 3. Marc Michielsen zegt op

  Beste,

  graag wil ik meer weten over de beschermingsconstructie van de Takse lawyer!!
  Ik woon in Antwerpen, niet in Thailand anders had ik graag pseudo husband willen spelen.
  Ik heb echter al vele keren Thailand bezocht, Noord Thailand en ga daar zeker nog terug keren na
  de covid miserie! Dank bij voorbaat. Marc

  • HAGRO zegt op

   Land is alleen voor Thai.
   Een buitenlander kan wel het huis bezitten!
   In die situatie goed regelen via advocaat wat te doen bij scheiding of overlijden.
   Ik heb begrepen dat je 30 jaar mag doorhuren bij scheiding en na overlijden heb je1 jaar de tijd om het huis en grond (jij bent erfgenaam bij een huwelijk) te verkopen.
   Als e.e.a. niet veranderd is?

 4. Dick zegt op

  Leuk verhaal, ben niet ge-interesseerd in de dame maar wel de oplossing i.v.m. pand.
  Ik ga binnenkort het huwelijk in met mijn partner die ik zo’n 10 jaar ken. Ik heb in het begin een huis op haar naam gekocht (dus gefinancierd) met een door mij en lokale advocaat bedachte overeenkomst, getekend met 2 getuigen en bij hem gedeponeerd.
  In het kort: Op papier betaald zij mij rente en aflossing over een periode van 20 jaar die ik haar elk jaar voor 5% kwijtscheldt en bedinging dat ik, zolang we in harmonie samenwonen zij mij niet de deur kan wijzen, pand belenen of verkopen zonder mijn toestemming. Intussen zijn 10 jaar om dus is de helft al van haar.
  Ik heb besloten om haar nu te trouwen, ze dacht dat het nooit meer zou gebeuren, en wil een nieuw contract maken. Zij heeft al aangegeven een clausule op te willen nemen zodat haar 2 volwassen zoons, waarvan de jongste grotendeels door mij is opgevoed en ook mijn achternaam heeft, mij niet op straat kunnen zetten na haar overlijden. Gezien het leeftijdsverschil zal het zo’n vaart lopen maar Thailand is Thailand en een ongeluk zit in een klein hoekje.
  Ik zou graag vernemen hoe de constructie in Tak in elkaar steekt.
  Mijn tel. nr. 0806990742. De redactie geef ik toestemming om mijn email adres door te geven.

  Groet,

  Dick.

 5. laksi zegt op

  Tja,

  Was het niet verstandiger geweest, om niet het hele huis in één keer te betalen, maar je vrouw bij de Gouvernement Housing Bank een hypotheek te laten afsluiten, al was het maar voor 1 miljoen en jij iedere maand de aflossing betaald.

  Voor een Thai, maar eigelijk voor iedereen, is een huis heilig, jij bent haar verzekering, dat ze het huis als eigenaar krijgt, ook al ben je nog z’n “rot” vent, ze zal nooit “haar” huis er voor op het spel zetten.

  • Eddy zegt op

   Prima idee, ware het niet dat het lastig is een hypotheek te krijgen voor een ongetrouwd stel, Thaise partner zonder baan en buitenlandse partner zonder een in Thailand verdienend inkomen

   • laksi zegt op

    Eddy,

    Ga toch maar eens samen, naar de Gouvernement Housing Bank, je maakt daar misschien toch wel kans. Prayut heeft gezegd, dat iedereen in aanmerking moet komen voor een hypotheek bij de GHB bank.

 6. Pieter zegt op

  Dit soort berichten maken Thailandblog uniek. Dank je wel, inzender!

 7. Jos zegt op

  Mooi verhaal. Ook ik ben wel geïnteresseerd in de beschermingsconstructie van de Takse lawyer. Eventueel in een aparte mail?

 8. Sasico zegt op

  Leuk verhaal inderdaad. Ik ben reeds getrouwd met een Thaise, dus aan de oproep kan ik niet voldoen. Maar de beschermingsconstructie draagt wel mijn interesse weg.

  Mvg


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website