Waarde medebloggers, er is al veel geschreven over geld overmaken naar Thailand. Meestal ging het over situaties waar Thaise baht in Thailand werd ontvangen. Daarom even en bericht over het zenden van euro’s door een Nederlandse bank en ontvangen in euro’s in Thailand. Deze laatst uiteraard in een eurorekening (FCD, foreign currency account) bij een Thaise bank. Gewoon even mijn ervaring sinds vele jaren.

Ik neem een voorbeeld van het overschrijven van € 10.000,- naar mijn euro rekening bij een Thaise bank. Je hebt dan natuurlijk niets met de wisselkoers te maken. Je Nederlandse bank vermeldt kosten van € 6,- Jawel, dat was vroeger pakweg € 25,- Bij deze verlaging van de Nederlandse bankkosten, ING om precies te zijn, meldde de ING dit als een grote verbetering.

Wat ze echter niet vermelden was dat ze het via een tussenbank sturen die er ook nog een bedrag voor in rekening brengt. Had ik eerst helemaal niet in de gaten. Staat namelijk nergens vermeld en ook de tussenbank, geen idee welke, meldt dat niet. Maar je ziet het pas als jet wat je hebt verstuurd en wat je ontvangst vergelijkt. Dan blijkt er pakweg € 20,- minder te worden ontvangen dan wat de Nederlandse bank zegt te hebben verstuurd. Dus € 20,- is verdwenen tussen versturen uit Nederland en aankomen in Thailand. De Thaise bank brengt meestal ook een fee in rekening en vermeldt dat apart. Ik heb nog geen oplossing gevonden om die maandelijks afdracht van een kleine honderd euro per jaar te omzeilen.

Nu naar het overmaken naar een Thaise baht rekening. Hierover is al veel geschreven maar niet een keer (meen ik?) waarbij hetzelfde met hetzelfde werd vergeleken. Om dat helder te krijgen heb ik maar eens een proef genomen. Ik heb tweemaal, op dezelfde dag ruim € 9.000,- overgemaakt. Eenmaal via mijn ING bank en eenmaal via Wise (vroeger Transferwise). De bank rekende € 6,- kosten en gaf aan tegen welke koers ze zouden verzenden (38,52 Baht voor een Euro) en hoeveel ik dan mocht verwachten. Het bedrag dat ik echt in Thaise baht ontving was echter lager. Ik ontving ongeveer 900 Thaise Baht minder, dus ongeveer € 23,- minder dan de ING vermeldde als verstuurd. De totale in rekening gebrachte kosten waren € 6,- plus € 23,- is € 29,-

Bij het versturen via Wise wordt meteen aangegeven wat de kosten zijn en tegen welke koers ze de euro omzetten naar Baht. Kosten waren € 50,-. En de koers was 39,27 Baht voor een Euro. Versturen via de bank kost dus € 29,- Versturen via Wise kost € 50,- Maar de vergelijking is niet volledig! De koers van de bank was 38,52, de koers van Wise was 39,27. Dus € 9.000,- levert bij Wise 353.430 Baht op en bij de bank 346.680 baht. Dit is op een verschil van THB 6.570 ( ongeveer € 170,-) ten gunste van Wise.

Samenvattend

Versturen per bank kost je € 6,- aan Nederlandse bank en THB 900 (€ 23,-) ergens tussen wat de Nederlandse bank verstuurt en wat de Thaise bank ontvangt. Samen € 29.- aan kosten. Versturen via Wise kost je € 50,- Maar de geboden wisselkoers is de beslisser bij de vergelijking! Wise rekende een koers van 39,27 en de bank rekende een koers van 38,52. Het verschil bij het overmaken is € 170,- in het voordeel van Wise.

Conclusie: Wise is aan kosten € 21,- duurder dan de bank maar levert € 170,- meer op aan Thaise baht dan de bank. Dus per saldo is Wise € 149,- goedkoper!

Ingezonden door John Koh Chang

15 reacties op “Lezersinzending: Euro’s overmaken naar Thailand, kosten en wisselkoers”

 1. RNo zegt op

  Beste John,

  die tussenbank is/was Deutsche Bank. Heb ik hele tijd geleden zelfs aangekaart bij Kifid omdat volgens Europese regels alle kosten vermeld dienen te worden. Kifid en ING vinden het geen verborgen kosten, ben het er nog steeds niet mee eens maar gelijk krijgen of gelijk hebben zijn 2 verschillende zaken. Maak niets meer over via ING maar gebruik uitsluitend Wise.

  • HenryN zegt op

   Dat klopt dat was de Deutsche Bank. 14 jaar ging het bij de ING zonder tussenkomst van een andere bank tot 2 jaar geleden. IK naar de Bangkok bank met de gedachte dat de Bangkok bank ineens meer kosten rekende. Dit was snel opgelost met een uitdraai van de bank en daar zag ik de naam Deutsche Bank.
   ING gebeld en gevraagd waarom er ineens een andere bank tussen zat. De beste man wist het niet, ja misschien was het druk op de server!!! maar de 15 euro werden wel teruggestort. Echter sinds die tijd ben ik overgestapt op Wise. Koers is prima en tot nu toe altijd een dag later om rond 14.00 uur bijgeschreven.
   Deze week even een klein bedrag overgemaakt Euro 750 binnen 10 seconden bijgeschreven op Bangkok bank. Waanzinnig snel.

   • john koh chang zegt op

    HennyN dank je voor je bericht. Ik dacht dat verzenden via Wise van euros naar een eurorekening niet kon. Heb het opnieuw uitgeprobeerd en inderdaad. Ik heb iets over het hoofd gezien MAAR transferwise geeft aan dat het versturen niet vie hun kanaal gaat maar via swift of een andere bank en dat het paar dagen kan duren en dat mogelijk deze tussenbank ook een fee afneemt ! In elk geval is dat duidelijker dan wat de nederlandse bank zegt bij het overschrijven. Namelijk niets!! Je ontdekt het pas als je binnengekomen bedrag vergelijkt met verstuurd bedrag .
    Ik heb zojuist euros naar mij eurorekening verstuuerd. Duurt paar dagen om te zien wat er aankomt.
    Ik zal , zodra het binnen is bij de thaise bank hier bijzetten of en hoeveel er is ontvangen dus ook of en hoeveel de tussenbank of swift heeft gerekend. Dank voor je toevoeging. Hoop dat je gelijk krijgt nl dat er niets wordt gerekend door de tussenbank

  • john koh chang zegt op

   TNo, je mist iets. Namelijk dat je gewoon een bank nodig hebt om euros naar een eurorekening te sturen. Dat lukt je niet met Wise!

   • Bram Wijnveen zegt op

    Van de week Euros van ABNA overgemaakt via wise naar mij Euro rekening bij BKKbank in Thailand. Het Euro bedrag Minus 3.96 Euro kosten van Wise en minus 12.75 Euro kosten van BKKbank was op de rekening binnen 1 uur.
    Meteen erna een transactie van minder euro naar mij THB rekening bij de zelfde BKKbank. Daar waren de battjes pas 2 dagen later binnen. Oorzaak volgens Wise: verificatie.
    Dus Euros via Wise kan wel degelijk. Ook andere valuta’s naar andere rekeningen voor gunstige wisselkoersen.

   • RNo zegt op

    Beste John,

    ik heb geen Euro rekening bij mijn Thaise bank dus kan niet vergelijken. Meldde alleen dat ING de Deutsche Bank als tussenbank gebruikt en dat daardoor 15 Euro extra aan kosten in rekening wordt gebracht. Die 15 Euro worden nergens vermeld en aangezien de Europese regels wel duidelijk zijn over transperantie van kosten heb ik Kifid aangeschreven. Heb hele verhaal tijd geleden al in ThailandBlog vermeld. Dat was er info voor andere ING gebruikers.

    Sindsdien maak ik uitsluitend via Wise over en dat bevalt uitstekend qua snelheid van overmaken plus hogere koers.

    Heb wel een vraag aan je. Wat voor koers houdt Thaise bank dan aan als je de Euro’s wil omzetten naar Thaise Baht? Volgens mij een lagere koers koers dan wat Wise hanteert. Waar zit dan de winst?

    Overigens gaat garantiestelling bij Thaise banken omlaag naar maximaal 1 miljoen Thaise Baht per rekeninghouder. Nu vermoed ik echt niet dat grote Thaise banken zullen omvallen maar hele grote bedragen parkeren bij een Thaise bank kan een risico worden Dan is de Nederlandse garantiestelling wellicht toch beter.

 2. RNo zegt op

  ps Ook destijds op Thailandblog gemeld.

 3. Erik zegt op

  John, maak het sommetje svp ook eens bij overmaken van 1.000 euro en 19.000 euro. Ik denk dat Wise bij de wat hogere bedragen goedkoper is want dan drukt het koersverschil zwaarder door.

  Ik maak uitsluitend over met Wise want dat gaat veel sneller dan bij handelsbanken.

  • Maarten zegt op

   Ook bunq maakt gebruik van wise.

   Rabobank doet het ook via een p2p bankpartij ipv ouderwetse bank naar bank sepa

   Bij de ing heb ik 1x de 20 euro terug gekregen, en dat was ook de laatste keer dat ik de ing gebruikte.

   Ook wise beweert overigens dat de ontvangende bank kosten kan rekenen, maar dat heb ik in thailand nog niet gezien.

   • john koh chang zegt op

    Maarten, zoals ik zojuist hieronder schreef heb ik de proef op de som genomen. Zodra ik het binnen heb kan ik je informeren over het resultaat.

  • john koh chang zegt op

   Erik, heb ik gedaan. Kun je uitproberen zonder het daadwerkelijk te doen. Wise rkend een vast percentage van het te verzenden bedrag. Als je €9000 verstuurd is het €50 ongeveer en bij € 1000 is het eennegende daarvan .Kun je zien als je volledig invoert maar niet afsluit. Dus je kunt uitrekenen wat het verschil met de bank is.

 4. Gert Valk zegt op

  interessant verhaal maar hoe zit het met lagere bedragen als bijvoorbeeld € 5000,– en € 1000,– ? welke manier van overmaken is dan voordeliger? ik denk via de gewone bank overmaken. Wise is pas voordeliger bij grote bedragen als € 10000,– zoals in dit voorbeeld.

 5. Gerrit zegt op

  Zeer duidelijk, bedankt

 6. Rudolf P. zegt op

  Heb een WISE rekening en heb daarop zowel Euro’s als Thai Baht.
  Het overmaken van Euro’s naar WISE vanuit mijn bank gaat redelijk snel en zonder kosten, dus 2.000 overgemaakt en 2.000 ontvangen.
  Daar zitten mijn Euro’s totdat de koers gunstig is en dan zet ik de Euro’s om naar Thai Baht.
  Bij 2.000 Euro’s waren de kosten 10,74 Euro.
  Als ik 37.000 Thai Baht overmaak naar een rekening bij een Thaise Bank zijn de kosten verwaarloosbaar (32,89 Thai Baht).
  Bijkomend voordeel is dat ik met mijn Wise Bank Card overal gewoon kan pinbetalen.

  • Jomel17 zegt op

   @ Rudolf,
   Mooi die fel groene Wise card maar hou voor Wise als je kan wel een adres in NL aan.
   Mijn card verloopt eind deze maand en omdat ik mijn Wise account heb overgezet naar mijn Thais adres kan ik geen nieuwe card aanvragen.
   Raar maar waar…..
   Overmaken van NL naar Thailand kan dan nog wel maar de card als debet of atm gebruiken niet meer.
   Kijk in de voorwaarden .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website