​Velen van ons “behelpen” zich met een Non Immigrant visum of Resident visum. Deze visa kennen de nodige voorwaarden die hier op dit blog weer vaak ter discussie komen, zoals op het gebied van de ziektekostenverzekering en pensioen/aow.

Ook ik (68) heb een (retired) Non Imm “O” visum met extension en re-entry, doch dit hele visum verloopt nu omdat ik door Corona niet naar Thailand kon om tijdig de verlenging te vernieuwen. Die oefening kan dus weer helemaal opnieuw. Daarbij al die soesa van 90-dagen melding (wel/niet mogelijk via internet) en jaarlijkse bezoeken aan de immigratie voor jaarverlenging en re-entry, wat in BKK al gauw een dag kost. Is er geen betere oplossing?

Misschien een heel gek absurd idee, maar is de oplossing wellicht te vinden in emigratie en gelijktijdig naturalisatie als Thais staatsburger?
Is dat mogelijk? Onder welke voorwaarden? Wat zijn de voor- en nadelen? Kun je je AOW-rechten meenemen? Blijf je dan, wat de AOW betreft, belastingplichtig in NL? Kun je, als import Thai, gebruik maken van de Thaise gezondheidszorg zonder exorbitante premies en dwaze verzekeringsvoorwaarden (zoals uitsluiting boven bepaalde leeftijd)? Is het bij de procedure een voordeel om voor de Thaise wet gehuwd te zijn met Thaise?

Legio vragen en ik ben benieuwd of er al velen mij voor zijn gegaan en mij nu kunnen helpen met hun ervaringen. Svp geen aannames of vermoedens, want dat is niet de bedoeling van mijn vraag. Ik ben benieuwd….

Ingezonden door Haki

21 reacties op “Lezersinzending: Emigreren en gelijktijdig naturaliseren. Welke gepensioneerde ex-Nederlander (60+) heeft ervaring met aanname van de Thaise nationaliteit?”

 1. Cornelis zegt op

  Je wilt geen aannames of vermoedens horen, maar gelet op je vragen heb je zelf nog geen enkel onderzoek gepleegd. Ik stuitte binnen 10 seconden al op een heleboel basis-informatie waarmee veel van je vragen al beantwoord zijn,
  https://visaguide.world/tips/becoming-a-citizen-of-thailand/

  • john zegt op

   Je bent echt heel goed Cornelis. Geen grapje maar echt gemeend.
   ik ben niet geinteresseerd in thai onderdaan worden maar heb uit nieuwsgierigheid toch, en met genoegen ,de tekst gelezen.
   De moeite waard maar, de makkelijkste en snelste weg is trouwen met een thai. Scheelt je tenminste 5 jaar op weg naar residentschap. Maar misschien heb je die 5 jaar ook wel nodig om vloeiend thai te spreken en het voljkslied te leren zingen. Heel interessant om te lezen. Dank je Cornelis.

 2. Erik zegt op

  Haki, AOW ‘meenemen’ bestaat niet; jouw recht blijft in NL staan. Nationaliteit is niet van belang voor AOW-recht en belastingheffing vindt, althans onder het huidige verdrag, plaats in NL doch TH mag ook heffen.

  Wat jouw NL nationaliteit betreft, als je ten tijde van naturalisatie niet bent gehuwd met een Thaise raak je jouw NL nationaliteit kwijt. Dat betekent beperkingen als je naar de EU wilt reizen, en mogelijk naar andere landen ook.

  Tenslotte; emigreren en gelijktijdig Thai national worden lijkt me niet te kunnen. Zover ik weet is er eerst de stap naar resident en pas daarna de stap naar Thai national. Mogelijk ben je met de stap naar resident al van een hoop administratieve rompslomp af; tegen die tijd ben je in de 70 en zo gewend aan de Thaise mores dat je die paar extra stempels voor lief neemt…..

 3. RonnyLatYa zegt op

  Onmiddellijke emigratie en gelijktijdig naturalisatie als Thais staatsburger mag je vergeten.

  Je kan hier de antwoorden terugvinden om de Thaise nationaliteit te bekomen als “Retired” en als “Thai marriage”.
  https://www.thaicitizenship.com/

  Wat de gevolgen zijn voor je AOW etc weet ik niet

 4. e thai zegt op

  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/nederlandse-nationaliteit/nederlandse-nationaliteit-verliezen
  let hier wel op bij aannemen van andere nationaliteit

 5. Sjaak zegt op

  De allerbelangrijkste reden om Nederlander te blijven is je ziektekosten verzekering. Zonder dat is het een enorm risico om daar te verblijven, als je wat krijgt. Blijf in ieder geval Nederlander. Alle andere zaken zijn van geen of minder belang. Blijvende gezondheid met Nederlandse zorgverzekering is volgens mij het belangrijkste. Je kunt maximaal 8 mnd per jaar in Thailand verblijven met behoud van je NL verzekering.
  Sjaak.

  • Erik zegt op

   Is dat zo, Sjaak? Ik ken buitenlanders die met NL pensioen en NL AOW in NL wonen en dus een NL zorgpolis hebben want ze wonen in NL met NL inkomen. Voor hen geldt toch ook dat ze 4+8 kunnen doen?

   En als je emigreert uit NL en niet in de EU of een aangewezen land gaat wonen raak je de zorgpolis kwijt, en dat is onafhankelijk van de nationaliteit. Alleen bij ingeschreven blijven in NL houd je de zorgpolis en dat is n.m.m. niet afhankelijk van nationaliteit.

 6. Frits zegt op

  Kan ook behoorlijk duur worden:

  The Thailand Permanent Residence Permit processing fee is 7,600 Thai Baht.

  If your application is approved, you have to pay another fee for the Permanent Residence Permit Certificate:

  95,700 Thai Baht if you applied for Permanent Residency on the basis of marriage to a Thai citizen.
  191,400 Thai Baht if you applied for Permanent Residency on the basis of employment, investment, expert, etc.

 7. Peter Yai zegt op

  Geachte Haki

  Je zal thai moeten leren in woord en geschrift, dat is andere kost dan in Europa.
  Vrolijk uiteinde en super 2021 met reis mogelijkheden hoop ik .

  Vrolijke dag mvg Peter Yai

 8. Theo Thai zegt op

  Best Haki,
  Feit is, dat mijn partner en haar Shan/Thai yai famlie en eigenlijk het hele dorp hier in de buurt van Fang, na 35 jaar gedoog verblijf, nog steeds geen Thaise nationaliteit hebben kunnen bemachtigen. Haar aanvraag en die van de vele anderen, loopt nu officieel 5 jaar. Helaas geen response.
  Ik geef toe het is een andere situatie, maar de angst, discriminatie en uitbuiting is een groot onrecht en komt niet in de buurt van jouw luxe probleem.
  met vr.gr.,
  Theo.

 9. Petervz zegt op

  1 van de voorwaarden voor naturalisatie is het hebben van een werkvergunning en aantoonbaar minimaal 3 jaar lokaal belasting betaald hebben. Gepensioneerden kunnen niet in aanmerking komen.

  • RonnyLatYa zegt op

   Klopt.
   Zuiver als “Retired” kan niet.
   Maar kan wel in combinatie met o.a. Thai Marriage.
   ……………………..
   2) The patronage provider is an elderly,
   (1) Up to the date of application submission, the applicant
   must be at least 50 years old and
   (2) Be a lawful spouse and registered their marriage for at
   least 2 years before the date of application submission and
   (3) The patronage provider must earn annual income of at
   least Baht 65,000 per month in average for at least 2
   consecutive years up to the date of application submission
   and
   (4) There is a Thai national who reveal one’s purpose to
   provide patronage or to be under patronage of the
   applicant

   https://www.immigration.go.th/wp-content/uploads/2020/01/26122546_regulation_notice_en.pdf

   • Petervz zegt op

    Dat betreft permanent residency maar niet naturalisatie.
    Naturalisatie gaat via special branch vh het hoofdkantoor van politie.
    En ik kan je verzekeren dat als je niet werkt met een geldige werkvergunning en minimaal 3 jaar belasting hebt afgedragen over een inkomen van minstens 40,000 Baht pm, dat je dan geen verzoek om naturalisatie kunt indienen.

    • RonnyLatYa zegt op

     ‘https://www.thaicitizenship.com/

    • RonnyLatYa zegt op

     Klopt

 10. Lung John zegt op

  Beste Haki,

  Om een Thaise nationaliteit te bekomen is het niet simpel. Je moet al een tijdje onafgebroken in thailand wonen. Bovendien moet er veel boter bij de vis gevoegd worden, als je begrijpt wat ik bedoel.

  Veel geluk in je avontuur

  Lung

 11. John Chiang rai zegt op

  Ik denk dat alle proceduren van het steeds weer opnieuw aanvragen van visum,90dagen meldingen, het verkrijgen van een ziekenverzekering,en het feit dat je nu tijdelijk vanwegen corona niet op tijd je visum verlengen kunt,niet opwegen tegen de omvangrijke procedure om überhaupt de Thai nationaliteit te krijgen.
  Je AOW recht hoef je niet mee te nemen, maar blijft onafhankelijk van een eventuele andere nationaliteit gewoon bestaan.
  Ik weet niet in hoeverre je de taaltaal reeds machtig bent,maar als je deze alleen om de Thai nationaliteit te verkrijgen nog op je 68 jarige leeftijd leren moet, dan moet je erg veel talent hebben.
  Niet dat het leren van deze taal onmogelijk is,zal deze zeker op een leeftijd van reeds 68 jaar,enorm veel talent en doorzettingsvermogen verlangen.
  Ik ben veel jonger begonnen met het Thai,en hoewel veel Thai mij uit beleefdheid neem ik aan,vaak een compliment maken,weet ik zelf dat het nog ver van vloeiend is,zodat het in mijn geval voor de Thai nationaliteit aanvragen,mocht ik dit überhaupt willen,nog lang niet genoeg is.
  Ik zou omdat je ook als Thai bij binnenkomst in quarantaine moet,gewoon afwachten of nu reeds gaan,en voor de resterende jaren gewoon je visum op tijd verlengen,en je Nederlandse nationaliteit gewoon houden.
  Stel je voor je wilt over een paar jaar terug naar Europa,en je bent aangewezen op iemand die je uitnodigd om überhaupt nog een 3 maandelijks Schengenvisum te krijgen.555

  • Ton zegt op

   Hoi John,

   Met name “… doorzettingsvermogen” is zeer belangrijk! Is mij (64 begonnen met goede cursus) gebleken. Maar het ís mogelijk, als je je drempel maar goed hanteert.

 12. William zegt op

  Emigreren naar Thailand bestaat vrijwel niet Heren [en Dames] langdurig visum op basis van jaarvisum 99 % procent loopt op die basis een enkeling heeft meer.
  Wil je dan toch een Thaise nationaliteit heb je een lange weg te gaan, vele jaren op je knietjes.
  Daarom dat vele naar ik vermoed ook dichter bij het honderd procent als niet het visum verplichtingen op jaarbasis maar doen door vele secondaire redenen.
  De prietpraat over emigreren en de zoals sommige op de voorhand aangeven de taal is leuk maar heeft niets meer te maken met communicatie op een breder niveau.
  Leuk handig voor familie en buurt en zo je wil politiek en wat meer inburgerings- invloeden, het is zeer handig de taal spreken vijftig procent of meer maar met minder overleef je ook wel.
  Er is totaal geen enkel maar dan ook geen enkel vergelijk met bijvoorbeeld Nederland of België waar je binnen enkele jaren die nationaliteit kan hebben bij voldoende inzet en dus ook de voordelen.
  Thailand gedoogland eens een buitenlander altijd een buitenlander.
  Zeer naar mijn zin al vele jaren in dit land, maar ben en blijf een buitenlander.
  Thaise nationaliteit aannemen heeft geen enkel nut of voordeel in mijn visie.

 13. Willem zegt op

  Niets is onmogelijk maar jouw wensen zullen voorlopig dromen blijven. Immigreren en gelijktijdig thais staatsburger worden is laten we het eerlijk zeggen; onmogelijk. Op de lange termijn heel misschien.

 14. Tak zegt op

  Het aannemen van de Thaise Nationaliteit is moeilijk en omslachtig. Levert veel
  nadelen op en geen voordelen. Kortom een belachelijk idee als je enigzins met de materie
  bekend bent. Een retirement visa is een fluitje van een cent mits je de juiste leeftijd hebt en
  voldoende geld. Dus absoluut niet aan beginnen.

  TAK


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website