Lezersinzending: Een Schengenvisum voor bezoek aan België

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
25 september 2019

Hier mijn relaas aangaande het verkrijgen van een Schengenvisum en een gouden tip. Het is 3 maart 2019 als wij aankomen bij het VFS Global kantoor in Bangkok alwaar je een Schengenvisum kunt aanvragen.

Voor ons is het niet nieuw aangezien wij dit het jaar ervoor en het jaar dáárvoor hebben gedaan om naar Nederland te reizen. Naar Nederland omdat mijn dochter in Badhoevedorp woont en zij garant kan staan voor mijn vriendin waar ik nu vier jaar mee samenwoon.

Nu liggen de zaken anders omdat zij verhuist is naar België. Geen probleem dan gaan wij gewoon naar de afdeling die België doet. Alle vragen ingevuld, een garantieverklaring afgestempeld door het gemeentehuis van Kalmhout, opgave van de financiële middelen voor mijn vrouw, m.a.w. wat ik haar per maand toeschuif om de familie te onderhouden, afijn genoeg informatie zo zou ik zeggen.

Na, drie maanden (!) krijg ik een berichtje van de Belgische ambassade dat het hun niet duidelijk is hoe het gesteld is met de financiële zaak van mijn vrouw. Opnieuw een hotelletje geboekt in Bangkok, want heen en weer sjezen daar heb ik geen zin in en werkelijk alles meegenomen wat ik mij kan voorstellen wat belangrijk is voor inzage. Dit overhandigt aan de lieftallige jongedame aan de balie van het VFS Global kantoor die mij verzekert dat die zeker goed moet zijn.

Inmiddels is het al begin juni en ik maak mij zorgen om het reisplan wat wij hebben. Ik heb twee dochters die een drukke baan hebben en speciaal augustus hebben vrij gemaakt voor ons om leuke dingen te doen. Ook juni gaat voorbij en ik hoor maar niks. Dan maar weer schrijven naar de Belgische ambassade. Ik hoor niets! Juli inmiddels. Weer mailen.

Een paar dagen later antwoord: Ik moet 100.000 Baht op de rekening storten van mijn vrouw. Een dure aangelegenheid aangezien de baht op 33,6 staat.

Om mij tegemoet te komen wordt dit geschrapt op 28 augustus en heb ik vanaf die datum 65 dagen de tijd om mijn dochters te bezoeken in België. Dat ik hier niet blij mee ben zal u duidelijk zijn aangezien zij alle twee weer werken en bijna geen tijd voor ons hebben in deze periode.

Nu iets positiefs!

Onlangs gaan wij weer naar Bangkok, weer naar het VFS Global kantoor maar nu de Nederlandse afdeling. Aan het loket wordt het duidelijk dat ik niet iemand heb in Nederland die garant wil staan voor mijn vrouw…….. weer een probleem dus!

De Thaise jonge dame grijpt in en pakt een nieuw formulier met vragen. Gelijkt kruist zij het vakje toerist aan en geen familiebezoek! Nu hoeft zij geen garantieverklaring meer, geen opgave in welk hotel ik slaap en wat ik ga doen. Ik ga als toerist lekker een auto huren, de golfbanen afstruinen en ik zie wel waar ik slaap en het zal die jonge dame een worst zijn wat ik allemaal ga doen als toerist.

Dat dit verhaal niet op zichzelf staat is mij het afgelopen weekend duidelijk geworden door een goede vriend (65 jaar) die met zijn vrouw (48 jaar, dus geen jonkie, hahaha ) voor de vierde keer is afgewezen door de Belgische ambassade.

Ingezonden door F. R.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

24 reacties op “Lezersinzending: Een Schengenvisum voor bezoek aan België”

 1. Geertg zegt op

  In principe mag je in elk Schengenland een visum aanvragen.
  Zeker als toerist is Nederland eenvoudiger dan in België.

  • Rob V. zegt op

   Je moet het visum aanvragen bij het Schengenland dat het hoofdoel is, je kunt dus niet zomaar een ‘betere’ of ‘vriendelijkere’ ambassade kiezen. Nederland is overigens ook niet zo soepel meer als voorheen. Zo moeten alle Thaise stukken vertaald zijn want de Nederlandse ambtenaren hebben geen Thais talige ondersteuning meer en men is ook strikter op een volledig dossier moeten aanleveren.

   Belgie wijst zo’n 7% af (voorheen meer dan 10%), Nederland 6% (voorheen 1-2% !!) . Volgens de trends is Belgie de laatste jaren ‘makkelijker’ geworden, Nederland juist ‘moeilijker’ (al zeggen deze percentages ansich niet alles!!). zie:

   https://www.thailandblog.nl/visum-kort-verblijf/afgifte-van-schengenvisums-in-thailand-onder-de-loep-2017/

 2. Puuchaai Korat zegt op

  Ik heb de Nederlandse nationaliteit, maar verblijf in Duitsland op een camping, nabij de Nederlandse grens, vlakbij de woonplaats van mijn dochter die in Nederland woont. Wij vliegen in de regel via Dusseldorf, wat voor ons het dichtstbij de camping is.
  Wij vragen het visum voor mijn Thaise echtgenote dan aan bij de Duitse ambassade in Bangkok. Volgens de EU richtlijn 2004 / 38 / EG is er dan ook geen garantieverklaring nodig, geen financiele gegevens, geen extra repatrieringsverzekering (die heb ik wel, ik zou ook niet zonder gaan reizen, maar dus geen extra reisverzekering). Alleen, even uit mijn hoofd, die richtlijn kunt u zo downloaden, de legitimatie, het Thaise huwelijksbewijs en een schriftelijk verzoek/uitnodiging van de EU burger (ikzelf dus). De ambassade is dan verplicht om kosteloos en binnen, ik meen een week, een Schengen visum te verstrekken. Wij hebben dit nu 2 jaar achter elkaar probleemloos gedaan. De betreffende ambtenaren vragen wel om meer stukken dan in de richtlijn vermeld (laatst nog een bewijs van een ziektekostenverzekering, wat ze na navraag inderdaad niet nodig bleken te hebben), maar dat komt volgens mij omdat ze niet goed op de hoogte zijn van deze richtlijn die voorrang heeft boven de nationale wetgevingen.
  Het moet dus een EU burger betreffen die met zijn gezinsleden invliegt (of alleen de gezinsleden) in een ander EU land dan dat waarvan hij de nationaliteit heeft.
  Tot nu toe 2 jaar achtereen supersnel geregeld. Binnen 3 maanden na het verstrekken van het visum moet de reis plaatsvinden.
  Ze vragen wel om een vliegticket, maar ik maak dan een print van het scherm waarop de gegevens van een nog niet geboekte vlucht staan en dat hebben ze tot nu toe geaccepteerd. Overigens ook niet verplicht volgens de richtlijn.

  Op de Duitse luchthavens vragen ze om een retourticket. Hoewel dat volgens de richtlijn niet verplicht is, heb ik die tot nu toe gewoon laten zien, omdat ik de terugreis al geboekt had, maar het visum is 3 maanden geldig en volgens de richtlijn is dat niet verplicht. Ik neem altijd een (Duitse kopie) van de richtlijn mee en ga bij de Duitse douane achter mijn echtgenote staan, zodat ik kan bijspringen indien nodig (tot nu toe iedere keer).

  • Rob V. zegt op

   Klopt beste Puuchai. Meer hierover in mijn Schengendossier hier op het blog. Maarrre.. je gaat langs de grenswacht (Bundespolizie?) om Duitsland binnen te komen. De douane is heel wat anders, die doet koffer controles. 😉

   • Dieter zegt op

    Koffercontroles had ik als Belg in Schiphol ook iedere keer als ik terug van Thailand kwam. Ik vlieg nu al 40 jaar jaarlijks over en weer. De laatste 18 jaar via Brussel en nooit meer controles gehad.

 3. piet d v zegt op

  Dus de tip van jouw is ga als Thai als toerist naar Europa , en hoef je geen garant stelling te hebben
  voor logeren en voor het benodigde geld voor de periode van verblijf ?

  zolang de persoon zelf maar voldoend geld bij aankomst in Europa aan aan tonen

  Dus geen formulier bij gemeente halen met een gelegaliseerde handtekening
  Voldoende inkomen voor garant stelling laten zien bewijs van eigen huis , duurzame relatie ,kinderen enz enz

  Vreemd dat ik dit pas lees , simpel ga als Thai partner als toerist mee naar Europa neem wat geld mee
  en klaar is visum.

  • Fred zegt op

   Idd, maar ik raad aan gewoon alle twee als Toerist te gaan. Samen uit samen thuis. Komt geloofwaardiger over, lijkt mij.

 4. Rob V. zegt op

  Beste F. Wat een vervelende gang van zaken. De Belgische autoriteiten nemen duidelijk een loopje met jullie. Zoals je in het Schengendossier (menu hier links) kunt lezen:
  – is VFS Global optioneel, je kunt ook direct bij de ambassade langs op afspraak binnen 2 weken zo dicteert de huidige regelgeving (vanaf 2020 gaan nieuwe regels in, dan vervalt de ‘direct access’).
  – VFS is ook maar een papier schuivend commercieel tussen bedrijf dat 0,0 te zeggen heeft over Schengenvisums. het personeel kan niet veel meer doen dan de checklist van de betreffende lidstaat gebruiken en kan dus niet zeggen of de bewijsstukken in orde, te veel, te weinig etc. zijn. Voor deze doorschuif service mag jij betalen, terwijl inleveren op de ambassade zelf niet extra ‘service kosten’ kost…
  – Een visumaanvraag moet doorgaans binnen 15 kalenderdagen beslist worden. Als er nader onderzoek nodig is mag dan 30 dagen duren maar moeten ze natuurlijk wel contact met je zoeken. In uitzonderlijke gevallen als extra documenten en onderzoek niet lukt binnen 30 dagen mag het 60 dagen duren. Maar dat zou dus zelden voor moeten komen. Langer dan dat is ronduit een overtreding van de regels.
  – Bovenstaande deadlines, kanalen etc. neemt menig ambassade al een loopje mee. Men weet dat de meeste mensen niet beter weten en zelfs als men de regels wel weet men de ambassade niet durft aan te spreken (‘dan trap ik ze op de teentjes en wijzen ze ons visum af’). Daarom gebeurt dit keer op keer op keer, schandalig in mijn ogen.

  • Endorfun zegt op

   De Dienst Vreemdelingen-zaken trekt zich van geen enkele termijn aan, die nota bene zelf op hun site staan. Het woord “Dienst” is totaal misplaatst, want “dienst” ??? De DirGen reageert op niets. Dik betaald om niets te doen ? De voogdijminister doet al evenveel …

   • Daniël M. zegt op

    Momenteel is er geen voogdijminister.

    De verkiezingen zijn al meer dan 4 maanden voorbij en een nieuwe regering is nog lang niet gevormd…

  • chris zegt op

   Het lijkt wel op de Thaise immigratie-diensten.
   Niets is vreemd in deze wereld.

 5. Frank Jorissen zegt op

  De aanvraag van een visum voor bezoek in België voor mijn Thaise vriendin verloopt bijzonder stroef.
  Een bezoek dient max 3 maanden vooraf aan het bezoek aangevraagd te worden, maar wij wachten nu reeds méér dan 4 maanden op een antwoord.

  Niet echt professioneel.

  (De eerste aanvraag, begin dit jaar werd overigens geweigerd, hoewel garantieverklaring, verzekering, ed… in orde waren)

  De tip om het via toerist visum te doen ga ik zeker overwegen.

  • Fred zegt op

   En gewoon via Nederland. Binnen tien dagen lag het benodigde visum op de deurmat.

 6. Rudi zegt op

  Mijn vriendin haar visum 2017 en 2018 elke keer geweigerd voor België. Zelfs met garantstelling en ik werk zelf ook voor DVZ. Eind 2018 dan besloten van te gaan trouwen in Thailand . Januari 2019 dan getrouwd in Bangkok en 5,5 maand moeten wachten op goedkeuring . Ondertussen is mijn vrouw nu 2,5 maand in België gaat ze Nederlandse school volgen in de ochtend .

 7. fred zegt op

  Met dat visum gedoe moet je gewoon geluk hebben. Het is een loterij niet meer of niet minder. Wij hebben ooit een dossier ingediend dat werd geweigerd. Twee maanden later precies op de laatste letter na hetzelfde dossier ingediend en op 2 dagen goedgekeurd.
  Ondertussen al jaar en dag gehuwd en onze overtuiging is dat mensen die alles volgens de regeltjes doen altijd de klos zijn . Anderen met twee halve papieren en een onleesbare stempel hebben dan weer geen enkel probleem.
  De overheden staan niet meer ten dienste van de bevolking maar de bevolking staat nu ten dienste van de overheden
  De kafka verhalen die ik daar al over vertellen hebben zijn een bestseller op zijn eigen.

  • Rob V. zegt op

   Er zijn regels, daar moet je aan voldoen, dan krijg je het visum. Maar ambtenaren zijn mensen en de ene ambtenaar is de andere niet. Sommige eisen zoals ‘terugkeer risico’ is subjectief. Of de een kan het ontbreken van een vertaling of vinkje door de vingers zien en een ander niet. Mensen maken ook fouten (ambtenaar kijkt over iets heen, leest het verkeerd, maakt het kwijt) etc.

   Als je de instructies goed leest en dus goed beslagen ten ijs gaat zonder dat je een vreemd (risico) profiel hebt is de kans op het visum zeer reëel. Zie mijn jaarlijkse stukken over visumafgifte voor cijfers. Als dat puur willekeurig was zouden de cijfers alle kanten op springen. Daarnaast zouden er ook ambtenaren zijn die aan de bel zouden trekken als men maar lukraak wat doet.

   Zeker foutloos is het niet en de papiermolen ansich is echt niet leuk. De informatie vaak verspreid en voor een onervaren aanvrager vaak overdonderend of ronduit verwarrend. En elementen zoals de burger laten opdraaien voor overheidstaken uit besteden aan commerciële bedrijven is absurd. Er valt genoeg op het hele proces aan te merken, dus een feestje is het zeker niet. Maar een kwestie van geluk? Nauwelijks.

   • Jan zegt op

    Beste Rob, ik ben al 3 jaar met mijn Thaise vrouw naar Nl gereisd. We vragen tot nu toe een social visa aan waarbij mijn zus een garantie verklaring regelt voor verblijf op haar adres. Het eerste jaar kregen we 1 maand, het tweede jaar 2 maanden, en het derde jaar 3 maanden. Ik hoor echter van anderen dat ze een visum voor meerdere jaren kregen. Dat scheelt veel kosten en gedoe ! Moet je dit speciaal vermelden, dat je voor 5 jaar een 90 dagen visum wil hebben ? En eigenlijk verblijven we nauwelijks bij mijn zus en reizen we door Europa. Zou het beter zijn een toeristen visum aan te vragen ? Maakt het ook verschil als je alleen voor de Thaise wet bent getrouwd en niet ook voor de Nederlandse wet ? Bedankt voor advies !

    • Rob V. zegt op

     Je kunt in de begeleidende brief die ik in het Schemerdossier aanbeveel uiteraard vragen om een MEV dat langer geldig is. Dat zou normaal vanzelf moeten gebeuren maar misschien de ambtenaar er even aan herinneren, kan geen kwaad.

     Verblijf bij vrienden/familie vs toerisme (Verblijf in hotels) maakt eigenlijk niets uit op de aan te leveren bewijsstukken na (hotelreservering vs particulier logies formulier).

     Getrouwd zijn maakt voor bezoek aan het eigen EU land niets uit. Ga je als gehuwd stel met hoofreisdoel naar een ander EU land en dus naar een andere ambassade, dan maakt het wél verschil. Je valt dan onder de simpelere EU regels. Die daarvoor ook het dossier en de reactie van Puuchai om 12.03.

     Dossier: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-Dossier-Feb-2019.pdf

     • Rob V. zegt op

      Correctie: hotelreservering moet boeking zijn.

     • Fred zegt op

      Beste Rob V.

      U schijnt een expert te zijn maar stelt dat het niet uit maakt waar je verblijft onder Familiebezoek vs Toerist.
      Ik bestrijd dit ten stelligste. In onze aller eerste aanvraag voor een Schengenvisum gaf ik zomaar een hotel op. Ik kreeg dan ook de papieren terug met een melding dat het adres van het genoemde hotel niet juist was.

      Met de laatste aanvraag als ” Tourist ” deelde de dame mij mede dat het niet relevant was waar wij verbleven. Ik persoonlijk noem dit een groot verschil.

      Mvg. Fred R.

      • Rob V. zegt op

       Beste Fred, als je als ‘toerist’ komt geef je dus aan commercieel onderdak te gebruiken. De eis is wel dat je dan een boeking laat zien van een hotelkamer, appartement of dergelijke. Ik weet niet hoe je een boeking voorlegt zonder juiste adresgegevens van een hotel? Foutje gemaakt misschien? Niet vreemd dat de ambassade valt over onjuiste gegevens. Als je maar in een echt hotel zit, waar je echt verblijft, dan is het goed.

       Optie 2 is dus ‘familie/vrienden’ en dan verblijf je privaat bij iemand. Dat mag ook iedereen zijn, als het maar een echt persoon is, waar je echt verblijft.

       ‘dat het niet relevant is waar je verblijft’ is op zijn minst misleidend, mogelijk ronduit onjuist. Maar VFS zijn dan ook alleen papierschuivers zonder werkelijke kennis van de visumregels, en hun rol is zeker niet mensen te adviseren, slechts de checklist af te lopen (communicatie met BuZa bevestigd mij dat, VFS heeft niet te bemoeien met een aanvraag).

       Het is in zoverre ‘ niet relevant’ als je maar op een echte adres verblijft, alles naar waarheid ingevuld. Uiteraard kunnen oprechte plannen na aankomst veranderen en uiteraard trekt menig persoon er op uit en verblijft dan op diverse locaties. Dat is allemaal prima in orde op basis van zowel ‘toerisme’ als ‘bezoek familie/vrienden’ .

 8. L.Burger zegt op

  Ik lees hier mensen die elk jaar een nieuw visa aanvragen.
  Dat is vreemd.
  Onze ervaring is eerste aanvraag 1 jaar geldig.
  2de aanvraag 2 jaar geldig.
  3de aanvraag was zelfs 5 jaar geldig.

  • Rob V. zegt op

   Da verschilt o.a. per lidstaat. Nederland heeft die vuistregel, België is stukken terughoudender (moeilijker). Of de DVZ doet graag aan werk en kosten verschaffing.

 9. Endorfun zegt op

  Heb quasi hetzelfde tegengekomen. Op 12/6 (volgens site mag max 3 maand op voorhand) visum aangevraagd, voor 1 maand van 6/9 tem 5/10, om naar trouw van vriend te kunnen gaan. Gezien op 5/8 nog geen reactie, gebeld, en dan ineens op 6/8 in behandeling. 10 dagen later teruggebeld, gezien geen antwoord, maar geen reactie. Brief naar DirGen DVz, geen reactie. Brief naar voogdijminister DE BLOCK geen reactie. Een week later rappel, en dan stuurt minister dossier door naar attaché, die me gewoon voorliegt dat dossier al in behandeling op 31/7 … , blijkbaar te druk, maar ze weten dit wel maanden op voorhand, en passen zich niet aan. Op 11/9, een week na voorziene vertrekdatum, bericht dat visum is geweigerd. Blijkbaar document te kort, maar volgens site, moeten ze dat laten weten en ernaar vragen binnen de 15 dagen. Mag beroep aantekenen, bezoek was voorzien voor september om naar trouw van vriend te kunnen gaan, dus beroep is zinloos, want moet in november in Thailand zijn voor trouw aldaar. Is gewoon mensen pesten en voorliegen.
  Volgend jaar vraag ik 6 maanden voordien, zodat ze andere smoezen zullen moeten verzinnen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website