A. Aleksandravicius / Shutterstock.com

Zoals vele van jullie weten kan er in (online) winkels in Thailand volop met Mastercard of Visa betaald worden. Denk aan je dagelijkse boodschappen bij Tesco of tanken. Men denkt dan gauw aan het gebruik van een credit card van een NL/BE bank.

Sinds kort betaal ik in Thailand met een gratis debit card. De reden hiervoor zijn lagere kosten en meer veiligheid dan betalen met een credit card.

Er zijn een aantal in omloop, zoals N26, Transferwise en Revolut. Ik heb alle 3 gebruikt. Deze kaarten zijn gekoppeld aan een gratis euro betaalrekening. N26 is een echte bank waar je geld veilig staat (Duits depositogarantiestelsel). Revolut en Transferwise hebben geen banklicentie.

Om met een debit card te betalen, moet je een positief saldo hebben op je rekening. Daarnaast, als je wilt tanken of een auto huren, een extra bedrag boven op je bestedingsbedrag, die wordt gereserveerd en later vrijgegeven na afloop van het tanken of huren. Denk erom dat het vrijgeven soms enkele uren of dagen kan duren.

Bedrag op je pas/rekening storten kan voor alle genoemde banken via een gratis euro overschrijving vanuit je NL/BE rekening. Met Transferwise kun je ook via Ideal (alleen NL) storten. Met Revolut kan je gratis storten met een andere debit card (ik gebruik zelf de Transferwise kaart hiervoor). N26 ondersteunt helaas alleen overschrijvingen. Dus hopelijk ondersteunt het in 2019 SEPA instant payments, waarmee overschrijvingen binnen enkele seconden worden uitgevoerd. NL banken zoals ING, ABN Amro en Bunq ondersteunen nu al instant payments.

De kosten bij het betalen met een debit card in vreemde valuta zijn in de regel goedkoper dan met een credit card. Een NL credit card hanteert een koersopslag tussen 1,1 en 2% bovenop de Mastercard dagkoers.
N26 is de goedkoopste zonder opslag ten opzichte van de Mastercard koers. Revolut is voor Thai baht de duurste met een koersopslag van 1% doordeweeks en 3% in het weekend ten opzichte van de realtime koers. Transferwise ligt er tussenin doch goedkoper dan een NL credit card: 0.5% opslag voor Thai baht.

Naast kosten is veiligheid een reden om te kiezen voor een debit card. Ten eerste, je kan niet meer geld trekken dan wat er op de betaalrekening staat. Daarnaast bieden genoemde banken een app met veiligheidsvoorzieningen, die verder gaan dan de apps van NL banken.

Met N26 kun je instellen of de pas gebruikt mag worden voor betaling in het buitenland, online betaling, geld pinnen, alsook limieten voor geld pinnen en betalen. Wat ik dan doe is dat ik alle instellingen uitzet, totdat ik ga betalen of pinnen. (PS. voor geld pinnen is het aan te bevelen een Thaise bankrekening te hebben, aangezien er in Thailand voor buitenlandse passen een heffing geldt van 200 baht.)

Transferwise heeft vergelijkbare instellingen als N26. Met Revolut kun je ook de pas blokkeren en deblokkeren (freeze in de app). Een ander bruikbaar feature is dat met al deze passen je een notificatie krijgt van de app, direct na betaling met de pas.

Mijn voorlopige conclusie: voor betalen in Thailand is N26 het goedkoopst en veiliger dan met een NL credit card. Betalen met N26 is zelfs goedkoper dan geld eerst overmaken via Transferwise en in Thaise baht betalen, aangezien Transferwise een opslag vraagt van 0.5% voor Thai baht, naast een kleine fee van onder 2 euro.

Ingezonden door Eddy

23 reacties op “Lezersinzending: Betalen met gratis debitpas in Thailand”

 1. HarryN zegt op

  Zie het probleem niet echt! Heb je een bankrekening in Thaland krijg je gewoon een debitcard en daar staat nu ook Mastercard op.( Visa wordt beeindigd bij Bangkok bank) dus waarom nog een card van N26 en/of revolut.

  • Eddy zegt op

   Het korte antwoord: betalen met N26 debit card is goedkoper dan betalen met uw Thaise debitcard, als je je salaris/pensioen in euro’s krijgt en niet in Thai baht.

   Heb je je afgevraagd hebt hoeveel kosten je maakt om euro’s naar baht’s op je Thaise rekening over te maken.

   In het beste geval (Transferwise 0.5% opslag), in slechtere gevallen (NL/BE banken 2%+ opslag tov de midkoers).

   Deze kosten zie je normaal niet, aangezien je denkt dat de koers die de bank hanteert voor jou de beste koers is. Zelfs de beste wisselkoers agent op straat in Thailand vraagt een opslag van 0.5-0.6%.

   Kijk maar naar de midkoers: https://www.wisselkoers.nl/thailand_bath (vandaag 13/12: 37.22 baht voor een euro), en wat de wisselkoers agent Superrich vraagt http://superrichchiangmai.com/events.php (vandaag 37 baht voor een euro)

   • walter zegt op

    Toch nog even een vraagje.
    Bij betalen met de N26 debetkaart zijn er geen kosten, maar je wisselt daarbij je euro’s steeds tegen de Mastercardkoers (zonder opslag)? Is de Mastercardkoers niet slechter dan de “middenkoers + 0,5%” waartegen Transerwise je euro’s naar je Thaise bankrekening kan overschrijven?

    • Eddy zegt op

     In de regel niet, tenzij er grote koersschommelingen op een dag zijn in uitzonderlijke situaties.

     Kijk zelf maar, de MasterCard koerscalculator https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html?feed-tag=goal-setting&feed-tag=refinancing&cid=ETAC0008 vs de midkoers https://www.wisselkoers.nl/thailand_bath

   • HarryN zegt op

    Beste Eddy dank voor jou uitleg. Echter voor mij gaat dat allemaal niet op omdat ik een euro rekening heb bij de Bangkok bank. Ik maak geld over van mijn ING rekening naar de euro rekening bij Bangkok bank. Kosten ING € 6 en kosten van de bangkok bank Š€ 5,37. Overmaken van euro rek. naar mijn Thai baht rekening bij diezelfde bank: gratis en tegen exact de aangegeven koers op mn internet banking. Vandaag 14-12 B.36,855

    • HarryJ zegt op

     Harry,

     Stel je maakt €1.000 over naar Thailand, dan komt daar aan €988,63 (ING €6 en BKKBank €5,37 kosten gaan er van af). Omzetten naar THB is gratis dus x 36,855 = THB 36.435,958
     Nu € 1.000 omwisselen bij tranferwise leverd THB 36.757,32 op, op dezelfde bankrekening in Thailand, koers 96 uur gegarandeerd aan 37,01532.
     Verschil bij eenmalig overboeken van €1.000 = THB 321,362 = €9,75 in dit geval in jou nadeel.

    • Eddy zegt op

     Harry, ik neem aan dat die koers van Bangkok bank is om daar je euro’s om te wisselen naar Thai baht.

     Stel je hebt een paar dagen geleden 1000 euro overgeboekt van ING naar BB en vandaag is het binnen bij BB en je wisselt het om naar Thai baht, dan krijg je voor die 1000 euro (1000-6-5,37)*36,855 = 36.436 baht.

     Stel ik heb diezelfde 1000 euro met Transferwise vandaag rond 10 uur overgemaakt naar mijn Kasikorn Bank, dan krijg ik over een paar dagen op mijn KKB overgemaakt

     (1000 – 6,97 (0.5% * 1000 + 1,97) – 0 fee KKB) * 37,22 (midkoers rond 10 uur) = 36.960 baht.

     Het scheelt dus ruim 500 baht, is 1,4% extra die ING en BBK aan jou verdiend hebben, bovenop de 0.5% + 2 euro van Transferwise. Dus totaal ING/BBK = 2.1% opslag vs 0.7% opslag voor een overboeking van 1000 euro’s met omzetting in thai baht. Volgens mij vraagt BBK geen fee bij het overboeken naar een baht rekening

     Ik heb zelf in Thailand gekeken naar een euro rekening, zou je me kunnen vertellen welke voordelen je ziet? Want volgens mij ben je gebonden aan de Thaise bank waar je de rekening hebt met een ongunstige koers tov de straatkoers, want je kan je geld daar niet in cash euro’s laten uitkeren.

 2. Leo Th. zegt op

  Duidelijke informatie. Gezien de mogelijkheden om bepaalde verrichtingen met de pas (tijdelijk) te blokkeren zeker het overwegen van aanschaf waard. Met een debetcard van een Thaise bank kan je betalen met enkel een handtekening, dus zonder pincode, en dat brengt toch risico’s met zich mee bij verlies.

 3. Ron zegt op

  Ik gebruik de Black Card van N26 (debetcard) en die heeft mij al flink wat geld opgeleverd .
  Kost 5,90 € per maand maar is inclusief een zeer uitgebreide jaar – reisverzekering ( Allianz).
  Verder volledig kosteloos pinnen of betalen worldwide aan ruim betere koers dan welk wisselkantoor of bank ook. Je kan binnen een seconde (kosteloos)geld overmaken aan andere N26 gebruiker (beamen), erg handig als je eens wat onverwacht tegenkomt.
  Van elke transactie krijg je binnen een seconde bericht op je smartphone.
  Overtuig uzelf op Forbes.com – N26

  Groet,

  Ron

  • Eddy zegt op

   Ben blij met je positieve ervaringen met N26. Als ik me niet vergis kost de Black account 9,95 ipv 5,90 euro per maand. Ik ben nog niet overtuigd dat in mijn geval ik het geld terugverdien ten opzichte van een gratis account.

   Mijn FBTO doorlopende reisverzekering kost voor langer dan 6 maanden ongeveer 6-7 euro, de helft voor kortere tripjes. De kleine letters van de N26 verzekering kan ik online niet vinden, ook een reden om af te wachten.

   In Thailand ontkom je met een Black card ook niet aan de 200 baht per geldopname. Zelfs als de koersopslag 0% is bij een Black card geldopname, kost de 200 baht heffing 1% bij de meeste geldautomaten (max opname 20.000 baht). De koersopslag bij betalen is zowel voor de N26 Basic als bij de N26 Black account dezelfde: 0%.

 4. walter zegt op

  Mooie oplossing voor mensen die geen Thaise bankrekening willen/kunnen openen.

 5. tom bang zegt op

  Als ik geld overmaak met ideaal naar transfer wise kost dat niks en dan kan ik dus zelf het moment kiezen waarop ik de euro omzet naar de baht, wat nu wel erg vervelend word want zie hem alleen maar minder opleveren .
  De kosten voor omzetten van euro naar baht zijn bij mijn weten goedkoper dan vanuit Nederland naar Thailand geld over te maken daar je een slechtere koers krijgt.
  Op dit moment zou het omzetten van €5000 €24.88 kosten en gegarandeerde koers is dan baht 37.2069, overmaken naar je Thaise rekening en verder geen kosten meer bij betalingen of pinnen.

  • Eddy zegt op

   Koersen gaan elke dag op en neer, dus jouw verhaal kan ook de andere kant op gaan.

   Stel je hebt eerder thais geld gekocht tegen een lagere koers dan de huidige koers op het moment van betalen. Je verliest de 0.5% koersopslag Transferwise op het moment van overmaken naar je Thaise bankrekening + het koersverschil tussen dag van aankoop en besteding van je geld.

   Vandaar dat mensen die willen investeren geadviseerd worden elke maand wat aandelen te kopen, ongeacht de koerswaan van de dag, zdd je de koersschommelingen in de loop van de tijd uitmiddelt. Dit doe ik dus door te betalen met de N26 bij zowel een lage als een hoge koers.

   Ik heb wel een tip als je nog niet overtuigd bent en als je altijd de 0.5% opslag van Transferwise wilt blijven betalen ;).

   In Transferwise kun je bankrekeningen (balance genoemd) openen in verschillende valuta, o.a. euro en thai baht. Je zet geld op de baht rekening (convert heet het) op het moment dat je denkt dat de baht koers voordelig is. Op dat moment betaal je dan 0.5% koersopslag zonder de vaste fee.

   Vervolgens kun je met de Transferwise debit card betalen, zonder extra kosten. Transferwise trekt eerst de baht balance leeg, als je in Thai baht betaalt. Mocht het leeg zijn en je wilt betalen in baht, geen nood, op dat moment wordt geld omgezet naar de baht balance tegen de 0.5% opslag.

   • HarryJ zegt op

    Eddy,

    Aandachtig heb ik je relaas gelezen. Het zal je niet verbazen dat ik er iets anders tegenaan kijk. Je vergelijkt het aankopen van aandelen met het aankopen van THB omdat van beiden de koersen schommelen. Welnu aandelen koop ik als investering, met de hoop op waardevermeerdering, daar zit een filosofie achter en daar gaat tijd mee gemoeid. Aandelen koop je dus als pakket. Dalen de koersen tussentijds, koop je (indien mogelijk) aandelen bij, dat heet middelen. Daalt de koers verder kan je bij blijven kopen enzovoort Uiteindelijk hoop je er iets aan te verdienen. Dit proces kan duren zolang je dat zelf verantwoord vind.
    THB koop je om er van te leven, er iets mee te doen. Helaas is de Baht de laatste jaren erg duur. Als het geld op is en ik moet boterhammen kopen dan maakt het niet uit hoe de koers staat, ik moét wisselen.

    Als ik de luxe heb dat ik niet meteen in moét kopen, dan kan ik dus wachten op een gunstige koers. Uiteraard kan het zo zijn dat na aankoop de koers nog beter wordt, maar gedane zaken nemen geen keer. Je kan dan nog eens kopen of denken dat je genoeg geld op je Thaise rekening hebt en nog even de kat uit de boom kijken, wachtend op een nóg betere koers. Wat jij dus zegt te doen bij N26 gewoon ook kopen als de koers duur is, is dus ook meteen een dure hobby. Tenzij je dus moét kopen omdat je THB nodig hebt.

    Je tip over het besparen van een fee bij TransferWise moet ik helaas ontkrachten. Inderdaad kan ik bij het borderless bankaccount bankrekeningen openen in Europa, Amerika, Engeland en Australië (dus niet in Thailand), dan heb ik daar dan ook een echte bankrekening, die ik ook als zodanig kan gebruiken. Mensen kunnen geld op die rekening storten, ik kan er mee betalen, kan valuta wisselen etc, dat kan met een debitcard niet.
    Wat jij bedoelt met “balance” is gewoon een soort zak met geld. In ons geval een zak met THB. Die zak moet je zelf met THB vullen (wisselen). Met de debitcard van TransferWise kan ik dan betalingen doen in Thailand die betaald worden uit “die zak”. Is de zak leeg en er staan nog euros op de rekening bij TransferWise, dan kan ik toch nog gewoon betalen maar dan worden de euros op dat moment eerst omgewisseld aan de op dat moment geldende koers.
    De wisselkosten en de daarbij behorende “fee” voor THB zijn 0,5% + €2,- tot een bedrag van €50.000,- Dus ook als ik THB op mijn “Balance” zet betaal ik deze kosten, maar dan heb ik wel eventueel de koers nog in de hand omdat ik zelf kan bepalen (meestal) wanneer ik de THB aankoop. In het geval de “Balance” leeg is betaal ik dezelfde kosten en de koers die op dat moment geldt.

    Inderdaad nadat ik de kosten gemaakt heb mijn “Balance” te voorzien van THB kan ik de debitcard gratis gebruiken (de kosten zijn immers al gemaakt).
    Aangezien N26 precies hetzelfde doet als de debitcard bij TransferWise en N26 de valuta aankoopt bij TransferWise (dus net zo duur als ik rechtstreeks bij TransferWise) en daarbij ook nog “winst” moet maken om gebouwen te huren, personeel te betalen, aandeelhouders uit te keren etc. vraag ik me af hoezo zij goedkoper en beter zijn dan TransferWise (waar N26 uiteindelijk de valuta ophaalt).

    Uiteindelijk denk ik dat beide producten beter zijn dan een reguliere credit card. Het is aan de gebruiker waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Qua kosten liggen de producten niet ver uit elkaar. Persoonlijk heb ik goede ervaring met TransferWise en vind ik het gebruik, niet alleen van de debitcard, maar het geheel super eenvoudig, transparant en overzichtelijk in combinatie met een geweldige serviceafdeling. De debitcard zelf gebruik ik eigenlijk niet omdat ik het geld meteen naar onze Thaise bank stuur, van waaruit ik deze rekening beheer met de bijbehorende kaarten en faciliteiten.

   • tom bang zegt op

    Van veronderstellingen kunnen we niet uitgaan maar ik heb nog niet een x tegeneen lagere koers als die van vandaag Thai baht gekocht en laten we hopen dat het tij zich keert maar dat terzijde.
    Je praat over een verlies van 0.5% maar als ik geld vanuit mijn Nederlandse bank overmaak betaal ik kosten aan de Nederlandse bank aan de Thaise bank en de koers die ik van de bank krijg is lager dan de koers die ik op welk moment dan ook bij transferwise krijg, die koers is namelijk altijd beter dan de koers die je bij je bank krijgt.
    Mijn rekening bij transferwise is gratis en de debitcard ook en op die rekening heb ik momenteel 2 valuta`s staan euro`s en Thai baht en omwisselen naar baht kost geld maar Thai baht overmaken naar mijn Thaise bank kost niks.
    Al met al ben ik zeer tevreden met transferwise, heel duidelijk allemaal, handige app wat ik niet van revolut kan zeggen daar ik die geprobeerd heb en N26 niet daar transferwise voor mij voldoet aan de eisen.

 6. HarryJ zegt op

  Eddy,

  Ik heb je bericht aandachtig gelezen. Het is interessant en ik zag weer producten die ik zelf nog niet ken (je bent nooit te oud om te leren). Je schrijft dat N26 op dit moment het goedkoopste alternatief is om te betalen met name in Thailand. Het is niet alleen het goedkoopst maar ook veiliger als een EU credit card, schrijf je. Daar denk ik anders over. Wellicht neem je de moeite om mijn bevindingen even door te nemen en mij jou tegenwerpingen te laten toekomen. Zoals ik al aangaf ben ik nooit te oud om te leren.

  De debitcard van N26 is (voorlopig nog) gratis voor “Free ATM withdrawels in euros and free payments in any currency”.
  De N26 Black Card kost €9,90 per maand en doet hetzelfde als de debitcard van N26 met als extra “Free withdrawals worldwide and Alianz Insurance package”.
  Dat betekend mijns inziens dat de gratis card bij N26 niet uitermate geschikt is voor gratis opnames wereldwijd en geen verzekering kent voor diverse mogelijke schades. Dit staat volgens mij haaks op jou stelling.

  Wat de meesten over het hoofd zien is dat het niet uitmaakt of ik voor een transactie moet betalen, of voor de card of de service etc. Uiteindelijk gaat het om de te hanteren wisselkoers en de daaraan verbonden kosten. Ik kan dan wel een “gratis” card hebben, als ik de hoofdprijs moet betalen voor de wisselkoers ben ik in euros nog altijd duurder uit.
  Als wij ergens pinnen of opnemen, dan is dat zo. Als we dan na enkele weken vakantie thuiskomen en dan na enige tijd een afschrift krijgen, weten wij niet meer precies wat de koers was op het moment van pinnen en kan ik ook aan de gehanteerde koers op mijn afschrift niet zien hoeveel wisselkosten mijn bank heeft gehanteerd. Voor de gemiddelde toerist die naar Thailand reist zijn er dus diverse problemen. De hoogte van de koers op het moment van de vakantie, de kosten van de diverse kaarten en de kosten voor het pinnen bij een Thaise ATM. Contant geld meenemen of cheques kost dan minder, ook al door het feit dat ik ze kan inwisselen als de koers (tussentijds) even stijgt maar maakt de reis niet veiliger. Kortom voor een simpele vakantie naar Thailand is het moeilijk op voorhand de kosten te bepalen en/of er iets aan te doen.

  Je schrijft ook dat het aan te bevelen is een Thaise bankrekening te hebben. Ook die vlieger gaat niet op voor de gemiddelde Thailand reiziger. Dat gaat wel op voor bijvoorbeeld expats, mensen die er wonen en mensen die er veelvuldig naartoe gaan. Voor hen is het wel interessant te analyseren wat zij het beste doen met kosten, kaarten, koersen etc.

  Voor mijzelf heb ik, naar ik denk, een goede strategie gevonden. Ik ben zelf met een Thai getrouwd dus wij komen er regelmatig. Wij hebben er ook een bankrekening. Wij hebben ook een “gratis” TransferWise borderless account met de daarbij behorende “gratis” debitcard. Wij storten regelmatig geld op dit account (kost niets). Ik houd de koersen van de Thai Baht in de gaten. Zie ik dat de koers gunstig is dan stort ik via TransferWise geld naar onze rekening in Thailand. De koers die zij aangeven is 48 uur gegarandeerd, het geld staat doorgaans ten laatste één dag later in Thailand op onze rekening. “Vroeger” toen ik geld overmaakte vanuit mijn EU bankrekening naar Thailand, zag ik dat men bij de Thaise bank hoge kosten (hoge koers en wisselkosten) hanteerde om de ontvangen euros om te zetten naar THB. Nu stort TransferWise vanuit een Thaise bank THB op onze Thaise rekening, waardoor er géén kosten worden berekend. Pinnen in Bangkok regio doen wij gratis (rekening loopt in BKK) daarbuiten betalen wij 25THB voor pinnen. Geld overmaken naar bijvoorbeeld de schoonfamilie is ook gratis. En zo denk ik dat dit de gunstigste en veiligste manier is om over geld te beschikken in Thailand.

  NB N26 wisselt uw geld ook om via TransferWise.

  https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/transferwise-betaalrekening-en-betaalpas

  https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/n26-betaalrekening

  • Eddy zegt op

   Beste Harry,

   Bedankt voor je reactie. Laten we jouw en mijn argumentatie op een rijtje zetten.

   Ten eerste, de strategie die voor ons beiden dezelfde zijn:

   1) geld overmaken naar een Thaise bankrekening met Transferwise.

   Dit probeer ik ook te doen op het moment dat de koers gunstig is, doch niet altijd in te plannen op het moment dat je het geld nodig hebt. Doel hiervan: over Thais geld beschikken en cash betalingen, want in Thailand is cash nog steeds koning.

   2) geld pinnen in Thailand doe je het beste met je Thaise bankpas als je die hebt.

   Kosten per jaar is 200 baht en je krijgt een hogere rente dan in NL. Gastgebruik in andere provincies is 15-20 baht, dus een lachertje tov de 200 baht per opname met een buitenlandse pas, ook met N26.

   Waar we in verschillen:

   1) voor betalingen waar je dat in Thailand kan doen met een pas. Zeker als je niet zoveel geld meer hebt op je thaise bankrekening en je deze wilt reserveren voor cash betalingen.

   Met je thaise bankpas betalen is niet gratis, want je hebt met Transferwise al 0.5% betaald bij de omzetting.
   Met de N26 basic account is de opslag 0% en je middelt de koersschommelingen uit, zeker als je voor langere tijd in het buitenland woont.

   2) mbt de voordelen van de N26 Black card of een NL credit card, met een bijbehorende verzekering. Ik zie hiervan niet de voordelen, want ik denk dat je betaalt voor situaties die niet zo vaak voorkomt en/of waarvoor een aparte NL reisverzekering m.i. minder kost.

   3) over de veiligheid van een credit card tov een debit card, ik heb je argumenten niet gezien, behalve dat je van mening verschilt. Met een credit card kun je bepaalde betalingen die je niet gedaan hebt laten terugdraaien, dit na wachten en schriftelijk overleg met je credit card firma.

   Een debit card is volgens mij veiliger, want de schade kan worden voorkomen. Stel iemand heeft je credit card gegevens gekopieerd of je pas is gestolen en gaat een (online) betaling doen. Met een debit card kun je dit in de app instellingen voorkomen. In je app stel je je pas op Betalen op UIT. Direct nadat een betaling is gedaan ergens in de wereld, krijg je een notificatie van een mislukte betaling, dus nog voordat de schade is geleden. Met deze kennis kun je dan je gecompromitteerde pas laten blokkeren.

   • HarryJ zegt op

    Beste Eddy,

    Dan toch nu echt mijn laatste reactie…..

    Daar waar jij schrijft dat wij het over eens zijn hoeven we het dus niet meer over te hebben. De punten die jij aanhaalt waar onze meningen uit elkaar lopen wil ik wel toelichten, voor zover mogelijk.

    Ik begin bij jou punt 3, dat is het snelst afgehandeld. Ik heb het niet gehad over het verschil in veiligheid tussen een debitcard en een creditcard, vandaar waarschijnlijk dat je geen argumenten hebt kunnen ontdekken. Al schrijf je nu zelf dat je bij een reguliere creditcard de mogelijkheid hebt dubieuze betalingen terug te draaien. Daarnaast kent een creditcard een al dan niet uitgebreide verzekering, hetgeen veelal afhankelijk zal zijn van de kleur en de prijs van de card. Dat je een debitcard bij iedere transactie aan en/of uit zet geloof ik niet maar daar doet een ieder mee wat hij wil. Mijn conclusie was wel dat betalen via een debitcard veelal goedkoper is als het gebruik van een creditcard.

    Bij jou punt 1: Met je thaise bankpas betalen is niet gratis, want je hebt met Transferwise al 0.5% betaald bij de omzetting.
    Met de N26 basic account is de opslag 0% en je middelt de koersschommelingen uit, zeker als je voor langere tijd in het buitenland woont.
    Kan ik alleen het volgende zeggen, je maakt een denkfout! Het geld namelijk dat op jou N26 card staat heb je er ook op moeten zetten. Als je euros op je rekening zet en je zet die om naar THB dan koopt N26 met jou euros THB bij TransferWise! En dus betaald N26 net als ik en vele anderen een wisselkoers (in jou bewoording koersopslag) en die bedraagt inderdaad 0,5% + €2 per keer dat er gewisseld wordt. Jij gaat er van uit dat gebruik van de card van N26 gratis is en dat is ook zo, ook de debitcard van TransferWise is gratis, echter het geld dat er op de card staat is even duur of goedkoop (hoe je het ook wil noemen) ingekocht bij TransferWise.

    Tot slot jou punt 2: Over de N26 blackcard heb ik het inhoudelijk niet gehad, enkel over het verschil met de “gewone” N26 card. Verschil is namelijk dat je voor de blackcard moet betalen €9,90 per maand maar daar staat tegenover dat je wereldwijd wel GRATIS geld kunt opnemen, met de N26 kan dit alleen gratis als je euros opneemt en bij de blackcard zit een verzekeringspakket bij Alianz (staat zo op hun eigen website). Dit pakket omvat méér als alleen de door jou gesuggereerde reisverzekering. Je vergelijkt dus appels met peren. Want diefstal, oplichting, autoverzekering etc zit daar ook in, wereldwijd.
    Dan heb jij het over de FBTO reisverzekering, die je zelf hebt. Die heb ik even op google gezocht. Als je dan de basis verzekering neemt ad €2,10 en aanvult met de modules Wereld €0,60 / aanvullende ziektekosten €0,88 / ongevallen €1,00 / annulering €3,67 / lang op reis €2,50 + assurantiebelasting €1,56 dan komt daar een totaal per maand uit van €12,31. Sluit ik het af voor 2 personen kost de polis €20,75 per maand en voor 3 of méér personen (gezin) kost het bij FBTO dan €25,31.
    Duurder dus als de €9,90 bij de N26 blackcard + bij de blackcard is méér dan alleen de reis verzekerd.

    Mooier kan ik het niet maken. Maar goed een ieder doet wat hem goed dunkt, het zou ook niet goed zijn als we allemaal hetzelfde zouden doen. Any way schijnbaar hebben we toch wel iets gemeen en dat is onze liefde voor Thailand.
    Groet, Harry.

    • Eddy zegt op

     Beste Harry,

     Ad punt 1)
     Laten we alsjeblieft de feiten van N26 en Transferwise goed in beeld hebben, zodat je de lezers niet op het verkeerde been zet.

     Onderstaande feiten heb ik al een paar maanden getoetst met genoemde rekeningen:

     1) zoals ik eerder heb betoogd, betalen met N26 heeft 0% koersopslag tov de mastercard koers. (i.t.t. Transferwise 0.5% opslag voor betalen en 0.5% + vaste fee voor extern overboeken)

     Het is Mastercard en niet Transferwise zoals je schrijft, zet je N26 euro’s om naar de betaalvaluta. N26 noch Transferwise verdient hier aan, vandaar dat de koersopslag niet 0.5% is. Daarom wordt ook bij N26 betalen meer valuta’s ondersteund dan die door Transferwise.

     Getoetst: als ik betaald heb met N26, check ik even op de mastercard koerscalculator, je zet de bank fee op 0% en het bedrag klopt. Als het niet zo is, dan is de vorige dagkoers gebruikt vanwege tijdverschil met Mastercard USA.

     2) bij overboekingen in vreemde valuta maakt N26 gebruik van de Transferwise infrastructuur, en de kostenstructuur is dezelfde als die van Transferwise (dus 0.5% + vaste fee).

     In de N26 app kun je slechts kiezen uit 19 valuta’s, de Thai baht zit er niet tussen. Als je dit wilt overboeken wordt je omgeleid naar de Transferwise website met je N26 login. Daarom maak ik geen gebruik van N26 overboekingen naar Thai baht

     3) als je tussen Transferwise borderless account saldo’s een conversie doet van valuta, hoef je de vaste fee NIET te betalen, omdat je geen externe overboeking doet.

     Getoetst: dus als je BETAALT uit je thai baht saldo of euro saldo, betaal je alleen 0.5%. Probeer het zelf eens even!

     Zoals je ziet ligt het verdienmodel van N26 niet bij overboeken of betalen, maar bij hun abonnementsmodel met verzekeringen en andere producten die in Duitsland al verkocht worden.

     Ad 2)
     Help me even, kun je mij alsjeblieft de link met kleine letters beschrijving van de N26 Allianz verzekering doorsturen. Ik weet namelijk precies wat ik met FBTO krijg en niet krijg.

     Ik heb net gekeken naar mijn FBTO polis, ik betaal voor 1 persoon, inclusief Werelddekking, ziektekosten en lang op reis 6,42 euro per maand (op basis van jaarbetaling). Ik ga niet 3.50 betalen voor dingen die ik niet zinvol acht zoals annulering en cash diefstal.

     Waar heb je die dekking voor autoverzekering weer vandaan gehaald? Je snapt wel dat het ongeloofwaardig is als die in het pakket van 10 euro zit.

     • HarryJ zegt op

      Eddy,

      Hoe verbeten moet je wel niet zijn om langs deze weg constant te proberen je gelijk te halen. Ik kom zelf uit de financiële sector, werk al jaren met Transferwise en ken ook het nieuwe systeem van debitkaarten.
      Jij wil iedereen duidelijk maken dat N26 helemaal gratis is, okay jij je zin. Als er dan helemaal geen geld in de organisatie vloeit om simpelweg lopende zaken te betalen zullen ze snel failliet zijn. En dat in een tijd waarin ondertussen bewezen is dat er geen grotere graaicultuur bestaat als net in de financiële wereld. Je schrijft dan wel dat N26 op andere manieren hun geld verdient, maar waarom zouden ze dan specifiek dit product waar ze niets aan verdienen in stand houden?

      In mijn eerste commentaar heb ik links toegevoegd met daarin uitleg over de producten van zowel N26 als Transferwise. Bij N26 schrijft de consumentenbond duidelijk dat N26 geld converteert ofwel gewoon omwisselt naar buitenlandse valuta bij Transferwise! Ik zal je hier nog een andere link toevoegen waarin hetzelfde staat.
      N26 beheert de geldstroom lees alle betalingen en de commerciële tool lees het netwerk waarbinnen de card gebruikt kan worden van Mastercard dat klopt. Geld wisselen in andere valuta edoch doen zij bij Transferwise. Zowel Transferwise als ook Matercard (als ook N26) zijn commerciële organisaties die geld verdienen aan het gebruik van onder andere kaarten, dus N26 zal voor het gebruik van beide tools lees het gebruiken van het netwerk van Mastercard en het wisselen van geld bij Transferwise moeten betalen, dat zal een ieder duidelijk zijn. Alleen bij jou is het gratis. En ik weet wel wat je bedoeld. Bij een creditcard moet je de card betalen en het gebruik ervan ook, dat is bij veel debitkaarten gratis, maar een ieder begrijpt dat er voor de desbetreffende maatschappij toch wel een verdienmodel aan ten grondslag ligt bij de exploitatie van dit soort producten.
      Zoals je weet is Mastercard een dure vogel. Als jij de koers die je betaald bij N26 controleert aan de hand van de koerscalculator van Mastercard, dan zie je inderdaad dat je bij N26 geen kosten betaald, maar ondertussen heb je bij de koerscalculator van Mastercard wel naar de dure prijzen gekeken. Gebruik bijvoorbeeld eens een app als Currency en vergelijk het dan eens dan weet je waar de kosten zitten.
      Helaas wederom vergelijk je appels met peren als je zegt: Het is Mastercard en niet Transferwise zoals je schrijft, zet je N26 euro’s om naar de betaalvaluta en daarna schrijf je: 2) bij overboekingen in vreemde valuta maakt N26 gebruik van de Transferwise infrastructuur
      Dus…. Euros omzetten naar betaalvaluta en overboeken naar vreemde valuta is niet hetzelfde? In beide gevallen moet ik euros omzetten naar een andere valuta en dat doet N26 alleen bij Transferwise omdat die gewoon het goedkoopst zijn. Ze zouden wel gek zijn als ze dat bij Mastercard zouden doen die zijn een stuk duurder.

      Dan schrijf je: 3) als je tussen Transferwise borderless account saldo’s een conversie doet van valuta, hoef je de vaste fee NIET te betalen, omdat je geen externe overboeking doet. En daarna schrijf je: Getoetst: dus als je BETAALT uit je thai baht saldo of euro saldo, betaal je alleen 0.5%.
      Same story… als ik dus “intern” geld wissel bij Transferwise bijvoorbeeld van mijn euro rekening naar mijn Engelse rekening bij Transferwise dan hoef ik de fee van €2,- niet te betalen maar wel de wisselkosten van 0,5%. Maar als ik iets betaal uit mijn Thai Baht saldo dan hoef ik ook alleen maar 0,5% te betalen??? Dus ik betaal dan niet bijvoorbeeld een winkelier maar ik betaal intern of hoe moet dat? Los van het feit dat de wisselkosten bij Transferwise variëren per valuta, dat is helemaal niet altijd 0,5% zoals je kunt lezen in bijgevoegde link.

      Tot slot je verhaal over verzekeringen. Een ieder kiest wat hij nodig heeft. Als jij annulering niet nodig acht en als je nooit in een auto zit in Thailand en als je nooit ziek wordt en daar hulp voor nodig hebt, tja dan hoef jij je daar ook niet voor te verzekeren, dat is duidelijk. Iemand anders die een gezin heeft en die wel eens een auto huurt of zo en die gewoon niet wil bezuinigen op iedere kruimel, die betaald gewoon wat meer. Of de Alianz verzekering die bij de Blackcard van N26 zit goed is en uitgebreid dekt en of dat aan een ieders wens voldoet dat weet ik niet, dat is individueel en moet een ieder voor zichzelf beslissen. Van de verzekering bij N26 voeg ik ook even en linkje toe.

      Nogmaals, gisteren stuurde ik mijn “laatste” bericht omdat ik de intentie niet heb mensen te beïnvloeden in hun keuzes, een ieder moet doen waar hij zich goed bij voelt. Als jij echter zaken schrijft die niet correct zijn dan heb ik af en toe de neiging om te reageren. Nu je in je laatste commentaar doet alsof ik ze niet allemaal op een rij heb staan voel ik me toch geroepen nog even te reageren. Succes ermee.

      https://www.consumentenbond.nl/betaalrekening/n26-betaalrekening

      https://www.spaargids.be/forum/n26-gratis-mastercard-t22920.html

      https://transferwise.com/gb/borderless/pricing

      https://n26.com/en-eu/black

      https://www.fbto.nl/doorlopende-reisverzekering/premie-berekenen/Paginas/afsluiten.aspx#/doorlopende-reis

      https://transferwise.com/gb/borderless/?source=publicNavbar

 7. PKK zegt op

  naar aanleiding van de N26 black card nog even het volgende:
  er is in den beginne een aktie geweest en je konndeze kaart die nu €9.90 kost, toen aanschaffen voor €5,90.
  Ikgebruik hem al een poos, maar beeindig hem, want nu ik Transferwise gebruik is dit voor mij een overbodige factor.
  Nog een tip betreffende een reisverzekering.
  Bij Nationale Nederlanden sluit je een reisverzekering af, incl. geneeskundige kosten, ongevallen verzekering en bagage is verzekerd, voor ongeveer €5.50 per maand. maximale reisduur 365 dagen.

  • Eddy zegt op

   Bedankt voor de tip!

   ik reis veelal buiten Europa/Wereld en soms langer dan 6 maanden (NN heeft dit niet). Bij wereld en 180 dagen kom ik uit op 12 euro. Volgens mij is FBTO een van de weinigen die langer dan 6 maanden heeft en ook nog de goedkoopste

 8. Eddy zegt op

  Even off-topic.

  Naar aanleiding van de discussie over de voordelen van N26 Black, ik heb de 2018 voorwaarden van de N26 Black Allianz verzekering (9,90 euro) eindelijk gevonden en aangehouden tegen de actuele van FBTO (6,42 euro in mijn geval voor de meest noodzakelijke zoals medische kosten en lang verblijf in buitenland).

  Wat opvalt en echte showstoppers zijn voor mij:

  1) N26: max 3 maanden in het buitenland, bij FBTO mag je langer dan 6 manden in het buitenland
  2) N26: max ziektekosten in buitenland 150.000 euro, bij FBTO geen max
  3) als je je recht wilt halen bij N26, moet je naar de rechtbank in Munchen

  Nou snap ik waar N26 hun marges vandaan halen: het aantal te verzekeren items opkloppen, maar ook de belangrijke voorwaarden uitkleden ;).

  N26 Black NL Feb 2018: https://docs.n26.com/legal/06+EU/06+Black/en/03_2black-allianz-insurance-tncs-Sept17-Feb18-nl.pdf

  FBTO Doorl reis: https://www.fbto.nl/documenten/Voorw_Reis.pdf


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website