Het was weer zover, de jaarlijkse verlenging van mijn visum. Het zweet brak me al bij voorbaat uit aangezien, ondanks alle zeer punctuele voorbereidingen, er altijd wel weer een punt of komma wordt gevonden die in de ogen van de immigration officer verkeerd staat en je gewoon als een kleine jongen weggestuurd wordt.

Door ervaring wijs geworden over de jaren zorg ik altijd dat ik minimaal 1 week van tevoren de eerste poging waag, zodat ik wat speling heb! De dag begon met een bezoek aan een lokale Bangkok Bank voor een garantie brief. Een van de belangrijkste documenten denk ik. Op andere jaren ging ik altijd een dag van tevoren naar de bank, zodat ik wat relaxter de volgende dag naar de immigration kon gaan. Tot nu toe werd dat altijd geaccepteerd, maar ik had gehoord van de bankmanager (!) dat dit niet meer geaccepteerd werd en zij waarschuwde mij bij een eerder bezoek het op dezelfde dag te doen. Dankjewel bankmanager, dat scheelde weer een keer weggestuurd worden!

Deze bank bevind zich in een winkelcentrum wat (pas) om 10.30 am open gaat. Ik stond dus al trappelend om 10.00 uur voor de (nog gesloten) deur hopende dat men vandaag wat coulant zou zijn en de deuren wat eerder open zouden gaan. Maar neen, precies om 10.30 uur kwam er een security man met zo’n belachelijke outfit aan (4 gouden strepen op de schouders gelijk een captain van een verkeersvliegtuig) de deur van slot doen, op de seconde. Ik stormde als eerste naar boven en…. kwam voor een gesloten deur. Het zou toch niet waar zijn dat de bank vandaag gesloten was. Het was tenslotte de dag voor 1e kerstdag en je weet het maar nooit in dit land. Er zijn hier minder dan 5% Christenen, maar men doet hier gewoon mee

Ik was 2 weken geleden bij de immigration geweest voor iets anders, en bij navraag werd dat beaamt: of course Sir, on Xmas day we are closed, it’s Xmas then!! Neen, de bank ging om 11.00 am open…pfff…gelukkig, maar mijn schema ging wel aan diggelen. Alles in dit land gaat door de enorme bureaucratie zo enorm langzaam dat ik er opeens geen vertrouwen meer in had. Maar wat kon ik doen? Deze bank gaat elke dag pas om 11.00 am open dus wachten maar, het zweet was me inmiddels (nog meer) uitgebroken.

Klokslag 11.00 am ging de deur open en ik dacht het juiste queue nummer te trekken, maar neen, een balie medewerker maakte mij erop attent dat ik nummer “2” moest nemen en niet “1”. Ondertussen was een Thaise dame binnen gekomen, die een half uur achter mij had gestaan en wel het juiste nummer had getrokken. New account openen, afijn, zonder verder in details te treden, een half uur later was ik aan de beurt.

De (perfect Engels) sprekende manager was vandaag (nog) niet aanwezig, dus ik moest het doen met een zeer gebrekkig Engels sprekende medewerker. Ik weet het, eigen schuld om niet meer moeite te doen om Thai te leren. Ik was zo slim geweest om een kopie van de 2017 brief mee te nemen, en dat hielp. Zij begreep waarvoor ik kwam. Ik moet toegeven, ze deed enorm haar best om iets te fabriceren wat niet elke dag in haar werkpakket zat. Een ding was wel erg belangrijk en dat is dat origineel en kopie precies gelijk moeten zijn. Ben ooit een keer weggestuurd omdat er inderdaad een miniem verschil was tussen wat er in mijn bankboekje stond en wat er op de kopie stond. Ik heb haar dus 3 (!) keer heel geduldig uitgelegd dat ze mijn bankboekje NIET moest updaten! Ze begreep het, dacht ik. Je voelt hem al aankomen. Toen ik even niet oplette hoorde ik het geratel van de Matrix printer, wat hier nog de standaard is, en zag nog net dat de printer mijn boekje weer uitspuugde, gloeiende nog aan toe zeg!! Ze zag aan mijn gezicht dat ze iets gedaan had wat ze beter niet had kunnen doen, maar wonder boven wonder had ze ook gelijk de oplossing klaar. No problem sir, I will make new copy of last page. Zodat alles weer synchroon was, pffffff!

Tegen 12.00 uur had ik de garantie brief, dus maar gelijk op weg naar de immigration, maar ik wist dat deze tussen 12.00 en 13.00 uur gesloten zijn. Immigration officers moeten ook eten nietwaar, dus besloten om een supersnelle lunch te doen om op tijd bij het immigration kantoor te zijn. Ik was er om 12.30 uur, een half uur te vroeg en niemand te zien. Ik begon weer hoop te krijgen. Dit was de eerste keer dat ik s’middags hier was, andere jaren ging ik altijd s’morgens vroeg en meestal was ik dan halverwege de middag voorzien van een nieuw visum.

Echter tegen 13.00 pm was het helemaal volgestroomd. Alle “buiten wachten bankjes” waren bezet. Dit wordt helemaal niks dacht ik nog, want dat zijn vast allemaal flyovers van de ochtend sessie. Klokslag 13.00 uur gingen de deuren van slot en ik was als eerste bij de queue machine. Dit apparaat is al jaren niet werkend, maar een vriend had me verteld dat deze nu eindelijk werkte. Druk op de knop en……niks!! Gloeiende nog aan toe zeg! Ik nam me voor om me niet meer druk te maken en alles maar op me af te laten komen. Genoeg stress voor 1 dag, maar als een wonder keerde alles om.

Chapeau voor de Thai Immigration in Ubon Ratchathani! Eindelijk, eindelijk waren ze goed georganiseerd. De mensenmassa was zeer snel weggewerkt en 1 uur en een kwartier later stapte ik met een nieuw retirement visum in mijn paspoort naar buiten. Ik kon het bijna niet geloven!

Een officer verwerkte die idiote stapel met kopieën die je elk jaar opnieuw moet overleggen en bracht de nieuwe aanvraag het systeem in. Vervolgens werd het financiële gedeelte door een andere officer gedaan. Stond er toch wel echt 3 maanden lang 800.000 thb op de rekening en varieerde het bedrag. Registratie werd weer door iemand anders gedaan. Tenslotte was er een senior officer aanwezig om het visum officieel toe te kennen en te tekenen.

Een nieuw tijd record… Nogmaals, chapeau Thai Immigration Ubon Ratchathani.

Ingezonden door Wim

No votes yet.
Please wait...

32 reacties op “Jaarlijkse verlenging van mijn visum: Een bezoek aan Immigration”

 1. ruud zegt op

  U kunt uw verblijf 30 dagen en soms 45 dagen van te voren verlengen.
  Waarom wachten op het laatste moment?
  Bij mij is het 45 dagen, dus dan zoek ik de spullen bij elkaar, vul de formulieren in op de computer (daar zijn ze erg blij mee, in verband met de leesbaarheid van mijn handschrift) en ga naar de immigratie op de eerste dag dat het mij goed uitkomt, en ik toch al de stad in wil.

  • Wim zegt op

   Dat wist ik dus niet (30 of 45 dagen vantevoren)..toen ik de eerste keer mijn visum moest verlengen kwam ik 2 1/2 week “te vroeg” en kreeg ik geen visum…maximaal 10 werkdagen vantevoren meneer..dus ik dacht dat dit nog zo was..kennelijk is dat gewijzigd..goed om te weten..weer wat geleerd..dank daarvoor!

 2. Henk Hauer zegt op

  Gewoon op tijd verlengen. Ik ben nu voor de 8ste keer geweest. Nooit een probleem gehad

 3. l.lagemaat zegt op

  Een paar kleine verschillen vallen op t.o.v. de Immigratie in Jomtien.

  De bankverklaring mag niet ouder zijn dan 3 dagen.
  Bovendien moet deze verklaring geactiveerd zijn door b.v. 100 baht te storten.

  Alle bladzijden uit het paspoort moeten gekopieerd ingeleverd worden en 2 pasfoto’s

  • Wim zegt op

   Er zijn heel veel verschillen tussen de diverse kantoren..en soms zelfs tussen de diverse immigration officers in HETZELFDE kantoor..heb ik ook meegemaakt..had een afspraak gemaakt met 1 officer..toen ik op de afgesproken dag en tijd netjes kwam opdagen was meneer afwezig (misschien was hij ziek, dat kan) en werd ik te woord gestaan door een collega..die er dus hele andere regels op na hield..dat was in de tijd dat ik nog in discussie ging met deze dames en heren..afgeleerd want je verliest het ALTIJD!

 4. Hans Pronk zegt op

  Beste Wim, heb je al gezien dat er bij “immigration” in Ubon een bordje hangt met “no tips please”? Al is dat eigenlijk een beetje overbodig daar want als er iets niet klopt proberen ze je altijd zo goed mogelijk te helpen. En dat zonder iets extra’s te vragen.
  Er zijn trouwens filialen van de Bangkok Bank die wel vroeg hun deuren openen. En standaard maken ze dan een print van de laatste pagina van je bankboekje. Alles dus volgens de regels.

  • Wim zegt op

   Beste Hans, er hangen er zelfs 3..flink groot! Dit is mijn 3e lokatie binnen een paar jaar, en op de andere 2 lokaties was dat heel anders hoor! Een stroom van kadootjes wat over de tafel ging en er werd geen poging gedaan om het te verbergen!
   Als je met 2 x 1000 baht betaalde, werd er glashard gezegd dat ze geen wisselgeld hadden, want iedereen kwam met 2x 1000 baht..dat is nu idd allemaal anders..gelukkig maar!
   Wat Ubon betreft hangt er het helemaal vanaf wie je treft..ik had deze keer een zeer behulpzame dame, maar er werken er daar ook een paar die zeer zeker niet behulpzaam zijn. Ik was daar een keer voor mijn 90 dagen melding en voor mij werd iemand weggestuurd omdat er 1 kopie ontbrak in de hele stapel die je elk jaar in moet dienen..terwijl er 2 kopieer machines nu staan. Natuurlijk, je moet zorgen dat alle documenten aanwezig zijn, maar het kan toch een keer mis gaan?

   • Lung addie zegt op

    Ik vraag me wel af welke ‘stapel’ papieren je wel nodig hebt voor een 90dagen melding? Lichtjes overdreven of ????

    • Bz zegt op

     Hallo Lung Addie,

     Het gaat hier niet om een 90 dagen verlenging maar om een jaarlijkse Retirement extension.

     De 90 dagen verlenging kan je tegenwoordig via het Internet (immigraton.go.th) doen en heb je helemaal geen copiëen meer nodig. Let er wel op dat dit alleen kan binnen de 15 – 07 dagen voor de verloopdatum anders werkt het niet.

     Mvg. Bz

     • RonnyLatPhrao zegt op

      Dat is helemaal geen 90 dagen verlenging maar een 90 dagen adresmelding waar jij het over hebt.

      Lung Addie is correct.

 5. Rembrand zegt op

  Wim, een herkenbaar verhaal. Enige tips om het proces te verbeteren:
  1. Een Thaise vriendin, egaa of kennis meenemen en samen naar het loket;
  2. Al een maand voor de afloopdatum kan men voor een nieuw visum terecht;
  3. Een week van tevoren naar de bank en een afspraak maken voor de dag van het bezoek aan het immigratiekantoor. Een kopie van de “oude” bankverklaring meenemen en zeggen dat je eenzelfde verklaring wil. Zeg dat zowel dat de datum van het banksaldo als de brief de dag van het bezoek moeten zijn. Zorg voor een update van het bankboek op die dag. (Bij mijn bank TMB kan je alleen een nieuw saldo laten printen als je stort of opneemt; houdt daar rekening mee);
  4. Net als Ruud heb ik de aanvraagformulieren voor visum en re-entry permit in mijn computer en print die met de bezoekdatum (check of het formulier niet gewijzigd is);
  5. Ik neem van alle documenten twee kopieën mee en dat is één teveel maar beter mee verlegen zitten dan er om verlegen zitten;
  6. Probeer de naam van de behandelend officer te weten te komen en spreek hem/haar met khun “naam” aan;
  7. Het kan naar mijn ervaring nooit kwaad een doos met taartjes mee te nemen voor het héle kantoor. Zo opzichtig mogelijk geven met de opmerking dat het voor hem/haar is èn voor alle collega’s. Het werd bij mij altijd op prijs gesteld.

 6. Jan Hoekstra zegt op

  Leuk verhaal, maar in Bangkok voor een Business visum is het een ander verhaal voor een kleine ondernemer. Minder hosanna stemming, geloof me.

 7. Jan S zegt op

  Gezellig en levendig geschreven Wim, ik heb er van genoten.

 8. janbeute zegt op

  Een letter of de bank mag niet ouder zijn dan 7 dagen.
  Dit geld al Jaren in Chiangmai en ook in lamphun.
  Hoe kun je anders bij de immigratie naar binnen om 08.00 smorgens als de banken pas hun deuren openen rond 08.30 en dan moet daar ook op je beurt wachten en nog naar de immigratieoffice toerijden, tenzij die vlak naast het bankfiliaal zou zijn gevestigt.
  Iedereen die voor een retirement extension komt zou dan pas laat in de ochtend arriveren. Komt nog bij dat de Krungsribank al voor Jaren, om fraude tegen tegaan de branches geen letter of the bank meer af mogen geven .
  Dit gebeurt door het hoofdkantoor in Bangkok en deze stuurt de aanvraag van de branche na 2 dagen weer terug naar de branche.

  Nooit geen probleem gehad , en mijn advies niet bang zijn voor de immigration medewerkers,als je tenminste aan de gestelde eisen voldoet en je homework goed hebt gedaan.

  Jan Beute.

  • Ger-Korat zegt op

   Dat een bankverklaring van dezelfde dag dient te zijn als de dag van de visumverlenging lijkt me logischer want je kunt het geld na de bankverklaring al uitgegeven hebben en dus niet aan de vereisten voldoen. Daarom zijn er Immigrationkantoren, waaronder in Nakhon Ratchasima en Khon Kaen weet ik uit eigen ervaringen, welke een verklaring van dezelfde dag eisen en ook een update van het bankboek na die dag een transactie te hebben gedaan. Geen probleem als je een bankkantoor neemt dicht bij het Immigrationkantoor. Zelf gaat mijn bank om 10.30 uur open en binnen een half uur ben ik er weer uit. Dan na de lunchpauze aankomen bij Immigration om 13.00 uur en juist ‘smiddags is het daar rustig en sta ik ook daar binnen een half uur weer buiten.

   • janbeute zegt op

    Beste Ger-Korat, je kunt als je zou willen het geld op weg van de bank naar het immigratie ook al uitgeven.
    Na het afgeven van de letter van de bank en de bankbook update door de bank branche.
    Ga je bij een ATM machine langs en withdraw of transfer je een behoorlijke hoeveelheid geld van je rekening.
    Dan eenmaal aangekomen bij de immigratieoffice is het saldo op je bankpapierwinkel nog steeds het zelfde.
    Maar je tegoed op je rekening kan met wel een paar ton gedaald zijn.
    Pas bij de volgende bank boek update is te zien je nieuwe saldo.
    Om het 100% waterdicht te krijgen zou de immigratie officier bij de uitreiking van de bankgegevens op de bank aanwezig moeten zijn.
    En hoeveel frauderen er wel niet met 3 maanden lenen bij een kennis of geldschieter. Het hele immigratie controle beleid is hier in Thailand al voor vele Jaren zo lek als een mandje.
    Een papieren tijger dat is het, waarom controleren ze niet eens bij je thuis op je verblijf of woonadres.

    Jan Beute.

    • RonnyLatPhrao zegt op

     – “Om het 100% waterdicht te krijgen zou de immigratie officier bij de uitreiking van de bankgegevens op de bank aanwezig moeten zijn”.
     In de veronderstelling dat dit praktisch al zou mogelijk zou zijn, wat is daar dan meer waterdicht aan dan de bankbrief en een up-date van het bankboekje ? Of je moet de bank beschuldigen van fraude door valse bankbrieven en valse up-dates af te leveren…
     Zoals je zelf al zegt “je kunt als je zou willen het geld op weg van de bank naar het immigratie ook al uitgeven.” Kan toch ook als die immigratie officier bij de uitreiking zou geweest zijn ?

     – “En hoeveel frauderen er wel niet met 3 maanden lenen bij een kennis of geldschieter. ”
     Dat gebeurt zeker. Maar op zich is dat eigenlijk niet frauderen, vermits immigratie enkel eist dat er vb minstens 800 000 Baht op een rekening staat en dit gedurende 3(2) maand.
     Immigratie eist echter geen bewijzen waar dit bedrag vandaan komt, dus strikt gezien doen ze niks verkeerd.
     Moreel gezien is het een andere zaak natuurlijk

     -“Een papieren tijger dat is het, waarom controleren ze niet eens bij je thuis op je verblijf of woonadres”
     Er zijn immigratiekantoren die dit wel degelijk controleren en bijna steeds als het gehuwde betreft. Bij zij die hier op “retirement” zijn gebeurt het veel minder maar is daarom niet uitgesloten.
     Zulke controles gaan dan meer over of er werkelijk op dat adres wordt verbleven, en of er al dan niet werkelijk wordt samengewoond in geval van huwelijk.
     Maar wat die controle als meerwaarde geeft op het bankbedrag van vb 800 000 Baht ontgaat me even.

     • janbeute zegt op

      Beste Ronny,het gaat niet om de meerwaarde.
      Wat ik in mijn verhaal wil vertellen is dat die 800000 of een gedeelte daarvan al kan verdwijnen op weg van de bank naar de immigratie.
      Dus ik vind die hele 800000 eis voor korte termijn ook maar een soort van joke.
      Zou je het system beter willen laten functioneren, dan lijkt mij een jaaroverzicht van wat er zoal gebeurt op je rekening gedurende het afgelopen jaar een beter idee.
      Maar maakt mij niet uit wat ze daar doen bij de immigratie, het is hunner denk en werkwijze en ze werken daar net als bij de Thaisepolitie statisch.
      En wat ik met statisch bedoel, vergelijk het maar met gedurende de feestdagen met de controle op rijden onder invloed.
      Met zijn allen in een tent zitten voor een politie post langs de weg.

      Jan Beute.

      • RonnyLatPhrao zegt op

       Natuurlijk is dat een joke op deze manier, maar dat ontken ik ook niet.

       Wil je zeker zijn dat er steeds genoeg geld op het boekje van de buitenlander aanwezig is, dan vraag je toch bij elke 90 dagen melding ook een uittreksel van het bankboekje van die dag, met bewijs dat die 800 000 Baht er nog wel steeds op staat. Niet?
       (of krijg ik nu gans het blog over me heen? 😉 )

 9. Nicky zegt op

  Ik begrijp niet waarover U zich druk maakt. Tjonge, het lijkt wel of u een eindexamen moet doen.
  Wij hebben hier in Chiang Mai nog nooit een probleem gehad. En nu op het nieuwe kantoor alles super snel.
  Gewoon vriendelijk blijven en als ze je op een fout wijzen gewoon blijven lachen en beterschap beloven.
  Af en toe een grapje er tussen, met een vriendelijk dankjewel, weer naar buiten, met visum

  • Loe zegt op

   Ik woon op Samui en daar heb je vergelijkbare problemen en zaken, die ieder jaar veranderen en
   ingewikkelder worden.
   Ik heb inderdaad altijd het gevoel, dat ik examen moet doen.
   Ik geloof niet, dat ze erg op onze aanwezigheid gesteld zijn.

   • Lung addie zegt op

    Beste Loe,
    het is een publiek geheim dat de immigratie op Koh Samui een der meest onbetrouwbare en corrupte kantoren van Thailand is. Vraag is wel, hoe zou dat komen? Heel eenvoudig: kijk eens wat daar allemaal voor een volkje komt…. velen zijn ook ‘onbetrouwbaar’.

  • Wim Verhage zegt op

   Nicky,
   Als je de blog goed leest, en ook sommige reakties, dan zie je dat bijna ieder kantoor verschillend qua regels van de aanwezige immigration officers….dat is gewoon zo…en dat geldt ook voor andere reakties die ik gelezen heb. Als het allemaal vlotjes en soepel verloopt betekent dat het personeel van het desbetreffende kantoor soepel en behulpzaam is…maar vaak is dat niet zo!
   Ook ik ben vriendelijk, ga zeker niet in discussie want je verliest het altijd, mijn Thaise ega gaat altijd mee en ik bereid me tot in de kleinste details voor..en dan nog wordt je om een piepklein detail soms weggestuurd..ik denk wel eens..ze zoeken net zo lang tot ze wat gevonden hebben. Ik las een reaktie dat men soms het gevoel heeft dat men examen moet doen en onze aanwezigheid in dit land niet op prijs gesteld wordt. Dat vind ik wat ver gaan, maar het zit er wel tegen aan. Regels zijn er om je aan te houden, en daar heb ik absoluut geen problemen mee..daar houd ik zelfs van..maar waar mijn haren van overeind gaan staan zijn die verschillen tussen kantoren, en zelfs binnen kantoren tussen verschillende immigration officers..ze maken doodleuk eigen regeltjes en dat is voor mij totaal onacceptabel!..maar ik moet het slikken want anders geen visum..zo simpel is het!!

 10. erik zegt op

  Ik vond het verlengen een feest; eigenlijk een feessie van slechts 20 minuten op de Immigration in Nongkhai. Alleen moet daar de bankbrief van de dag zelf zijn, en moet er een afdruk van die dag komen in het boekje dus je stort 100 baht, of men maakt een lijntje met nul inleg, dat kan ook. Twee foto’s er bij van het huis en een routebeschrijving, OOK als je voor een retirement extension gaat.

  Lastiger wordt het als je op inkomen gaat; de brief van de ambassade heeft geen waarde, men wil op jouw bankboek 780.000 thb binnen zien komen in de twaalf maanden voorafgaand aan de verlenging. Dus ik ging op 8 ton bankgeld.

  Het is in dit land overal anders en eigenlijk zou dat niet mogen maar ja, this is Thailand…..

  • Theo zegt op

   Hoezo heeft de brief van de Ambassade geen waarde
   Waar haal je die informatie vandaan

   • erik zegt op

    Brief van de Immigration Nongkhai, een twee jaar terug. Uiteraard is die alleen geldig voor het ambtgebied Nongkhai maar dat staat in mijn tekst, toch?

 11. Lambik zegt op

  De brief van de ambassade geen waarde!?
  Sedert wanneer? Waar?
  (Nog)Niets officieel bij mijn weten.

 12. Theo zegt op

  Iedereen heeft het maar over de bankrekening van 800.000 baht
  Heeft iemand de laatste dagen nog ervaring met de income statement van de Ned Ambassade bij de Immigratie.

 13. Theo zegt op

  Een bedrag van 800000 geeft geen garantie van je inkomen.
  Je kan alleen maar AOW hebben. Dan mag je toch in Thailand wonen
  Een bewijs van de Ambassade is een garantie dat je voldoende inkomen hebt.
  Dit zou de Immigratie juist moeten invoeren ipv de 800000

 14. Lung Theo zegt op

  at maken jullie je toch zo druk. Ik heb hier een bankrekening waar altijd 800.000 bath op staat. Ik rij in de voormiddag naar de bank voor een afschrift hiervan. Verder copie paspoort van mij en mijn vrouw, copie van andere bankboekjes waarin de uitgaven vermeld staan, copie en boekje van het huis en 1 pasfoto. Dan naar immigratie Jomtien, eventjes wachten tot het uw beurt is en enkele minuten later is alles klaar. Nooit problemen.

  • Wim Verhage zegt op

   Hi, zie mijn reaktie op de reaktie van Nicky. Ik denk dat u een erg soepel kantoor getroffen hebt met andere eisen dan op de meeste kantoren.
   Voorbeeld: Omdat ik in Ubon Ratchathani woon is dat het kantoor waar ik naar toe ga..wat betreft de 800.000 thb voor een retirement visum..men EIST daar dat ze willen zien dat de rekening waar dit bedrag op staat gebruikt wordt..maw alleen maar 800.000 thb daar neer zetten is niet voldoende..het moet varieeren en uiteraard 3 maanden lang niet lager dan 800.000 thb zijn. Nu is dat best makkelijk te doen..gewoon af en toe wat geld eraf halen en in gedeeltes weer terugstorten. Ik was daar een keer voor mijn 90 dagen adres verificatie, en voor mij werd een aanvrager voor een retirement visum weggestuurd omdat hij dat niet gedaan had..hij had alleen 800.000 thb op de rekening gezet en er verder niet meer naar omgekeken.
   In enkele minuten klaar schrijft u…wauw..misschien moet ik daar ook naar toe…mijn allereerste visum duurde een volle dag…nu ging het dus een stuk sneller maar nog steeds 1 uur en 1 kwartier, wat in mijn ogen erg snel was.
   Voorbeeld2: Dit kantoor eiste altijd een brief waarin stond hoe je je geld verdiende en hoe je je de 800.000 thb had verdiend..had ik de eerste keer niet dus terug naar huis! Nu plotseling hoeft dat niet meer want ik neem hem nog steeds mee maar kreeg het teruggeschoven door een zwijgende imigration officer.

   • Lung addie zegt op

    Beste Wim,
    hier bij mij, Chumphon Immigration, duurt een jaarverlenging ook maar een half uurtje. En ik maak ook gebruik van een rekening waar, ONAANGEROERD, jaar in jaar uit minstens 800.000THB op staat. De enige beweging op deze rekening is de jaarlijkse intrest die erbij komt en die rekening wordt enkel gebruikt voor de immigratie. Het is zelfs een termijnrekening. Het enige wat ik daarbij nodig hebt is een statement van de bank en die mag zelfs een paar dagen oud zijn. En ja, ik moet ook aantonen waar ik dan wel van leef. Hiervoor leg ik doodgewoon mijn saving account bankboekje voor waar de betalingen voor het dagelijkse leven mee gedaan worden. Waar het geld vandaan komt? Dat werd me nog nooit gevraagd maar ze zijn ook niet blind. Ze zien ook wel dat ik een paar maal per jaar, naar noodzaak, een overschrijving uit het buitenland op deze rekening doe.
    Het grote verschil tussen de kantoren ligt hem vaak aan het aantal mensen ze over de vloer krijgen. Hier zijn er dat niet veel, zelfs heel weinig, en, wees maar gerust, op immigratie (kleine kantoren) kennen ze wel hun KNAPEN. Bij grote kantoren mag je er zeker van zijn dat tussen de grote aantallen er altijd wel sjoemelaars zitten wat maakt dat ze veel meer wantrouwig zijn…. de goede moeten het ontgelden door het gesjoemel van de anderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website