Impressie van de demonstraties in Bangkok

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , , ,
27 december 2013

8 december 2013, drie toeristen in Bangkok, net gearriveerd.
We zijn als toevallige passanten (ook al was ik op voorhand op de hoogte van de politieke situatie) getuige van de demonstratie om de hoek van Khao San Road. Mijn vrienden willen iets gaan drinken, maar als fotograaf zie ik direct dat hier fantastisch beeldmateriaal aanwezig is. Hier moet ik iets mee doen.

Duizenden mensen, jong en oud. Linten in blauw, rood en wit. Een bejaarde vrouw met een kroon waarop staat ‘I love the king’. Moeilijk voor mij om dit te begrijpen. De betogers zien mijn camera en poseren graag, fier om hun strijd te tonen. In gebarentaal en gebrekkig Engels maken ze me duidelijk waarover het gaat : de regering is corrupt en die moet weg.

Het warme onthaal raakt me, ik voel me betrokken. Ik zwerf twee dagen rond op de plek en wil er het liefst blijven, maar mijn medereizigers willen verder het land intrekken. Ik volg hen, dat is democratie zeker?

Maar het blijft knagen. Ik volg dagelijks het nieuws en na veertien dagen vakantie besluit ik voortijdig weer te keren naar Bangkok. Ik zoek info op en ga terug naar de demonstranten. Opnieuw voel ik warmte en strijd, maar minder hoop.

Ik fotografeer overdag en ’s nachts. Ik zet mijn wekker om 4:00 a.m. Om toch maar niks te missen.

’s Ochtends heerst er een speciale sfeer. Videobeelden van demonstraties verderop wakkeren de strijdlust aan. Handdoeken worden uitgedeeld tegen traangas.

Mensen nodigen me uit om mee te gaan, mee de bus op naar waar de strijd zal losbarsten, anderen lijken weigerachtig. Ik kan de situatie niet goed inschatten en voel mij niet op mijn gemak. Shorts en flip flops lijken me ook niet de gepaste kledij. Ik keer terug naar mijn guesthouse en selecteer de mooiste foto’s.

Overmorgen keer ik weer naar huis. Het kriebelt nu al om weer te keren, maar verlof en centen… Zou hier graag terug zijn met de verkiezingen. Hoe dan ook keer ik terug naar Thailand, om mijn hart op te halen dat ik hier verloor.

Paul Bert


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor een verjaardag of zomaar? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.


8 reacties op “Impressie van de demonstraties in Bangkok”

 1. Peter en Ingrid zegt op

  Erg leuk stukje en herkenbaar. Wij waren er rond 22 november. Daar ook een aantal foto’s gemaakt van de mensen.

  https://plus.google.com/113624140753846693622/posts/hQ9cy6Bexvi

 2. danny zegt op

  Beste Paul,

  Ook ik was geraakt door de duizenden lieve mensen de demonstreren tegen de corruptie in het land.
  Je voelt dat ze gelijk hebben het komt uit hun hart..oprecht en warm.
  Dit soort ervaringen kun je alleen ondervinden als je het aan gaat en dan pas weet je wat er onder deze mensen leeft.

  Een groet van Danny

 3. teun zegt op

  Paul,

  Vergeet 1 ding niet: Suthep cs. zijn absoluut niet geinteresseerd in deze mensen. Hij is alleen geinteresseerd in macht en zal – mocht hij wat God verhoede ooit aan de macht komn – voor deze mensen niks doen. In de 2 jaar dat hij met Abhisit een regering vormde, heeft hij ook helemaal niks gedaan.

  De mensen zijn aardig etc. maar hun “leider” is dat niet. Die heeft zich al laten ontvallen buitenlanders het land uit te willen zetten en nu heeft hij ook aangekondigd, dat aanhangers van de rooien/Thaksin niet in Bangkok mogen komen. Zij dienen Bangkok zelfs voorgoed te verlaten.

  Laat je dus geen zand in de ogen strooien.

 4. Khunhans zegt op

  Mooi verhaal Paul Bert.
  Wij hadden elkaar bijna tegen het lijf kunnen lopen.
  Ook ik was daar op dat moment!
  Zoals gewoonlijk verblijven wij de eerste, en de laatste dagen van onze vakantie in de Khao San road!
  Zo ook deze keer aan het eind van onze vakantie
  Na een lange rit met de bus vanuit Kalasin ( Isaan) aangekomen in Bangkok, zijn wij verder gegaan met de taxi naar de Khao San road.
  Het was nog erg vroeg,mijn (Thaise) vrouw wilde naar bed, ik had goed geslapen in de bus ,geen zin om naar bed te gaan.
  Het was tenslotte één van onze laatste vakantiedagen!Die laatste dagen wilde ik ruim benutten.
  Had mij voorgenomen om de protesten van dichtbij te bekijken.
  (Had 1 november bij aankomst in Bangkok ook al het één en ander vanuit de taxi gezien.
  Maar,ons reisdoel was: familie bezoek in de Isaan,m.a.w. zo snel mogelijk weg uit Bangkok.)
  Ik liep die ochtend een beetje rond omgeving de Khao san road, kwam daar een oudere Thaise man tegen die mij vroeg waar ik naar toe wilde? Hij sprak goed Engels. Achteraf hoorde ik dat hij al 73 jaar was!en, op een Universiteit in Bangkok had gewerkt. Hij nodigde mij uit om mee te lopen naar zijn groep, die al in de buurt van het regeringsgebouw waren. Zij waren met 500 man in10 bussen naar Bangkok gekomen om te demonstreren.Onderweg naar het regeringsgebouw heeft hij mij veel verteld over de demonstratie ,ook heeft hij enkele attributen voor mij gekocht. Waaronder een mini Thaise vlag,lint en een lint met daaraan een fluitje.Daar liep ik dan mee rond, onderweg kreeg ik heel veel positieve reacties van uitzinnige “mede demonstranten”. Velen wilde met mij op de foto. Was tenslotte een “Farang” uit gedost met met attributen! en,dat trok de aandacht van velen..zo ook een filmploeg.
  Daar was het mij allemaal niet om te doen! Had van te voren al een discussie met mijn vrouw over deze demonstratie.Ze is een dochter van een rijstboer,met een eigen mening hierover! Nee, het respect dat mensen ergens voor opkomen, zich daar in vast bijten. Of het een dag,week of maand(en) duurt..dat maakt hen niets uit. Daar heb ik respect voor! Ben niet trots op de de rellen die daardoor ontstaan.
  Hoop dat het vervolg vreedzaam verloopt,wens iedereen sterkte.

  Wens iedereen een vreedzaam 2014

 5. Harold zegt op

  Nee Paul Bert,

  Dit is geen democratie ! De regering is via verkiezingen gekozen en alleen omdat de elite in Bangkok het hier niet mee eens is moet de regering weg. Er is al eens een voorstel geweest om de rijken ( Bangkok en omstreken) een dubbele stem te geven. Dus hun stem is twee keer die van de armen op het platteland! Is dat democratie? echt niet ! Thaksin heeft vroeger heel veel goed gedaan voor de arme bevolking op het platteland. 30 bath medische zorg en iedereen toegang tot het mobiele network. Tevens heeft hij de “war on drugs” goed aangepakt, trek ze in een steegje en jaag ze een kogel door de kop. Die aanpak is rigoureus, maar hielp wel. Nu gaat de jeugd weer massaal aan de drugs met alle gevolgen van dien.
  Ik zie het gebeuren in ons plattelands dorp. Het platteland wil niet zo snel veranderen als de mensen in Bangkok. Deze veranderingen zijn ook niet normaal. Ze willen allemaal op Farangs lijken, witte huid, neus en lippen vol met botox, haar met krullen en in alle kleuren. Sorry hoor maar dit is niet jullie heritage.
  Dan nog over de corruptie, dit is overal in dit land van hoog tot laag en Suthep wil ook alleen maar zijn zakken vullen. Het is alleen hem erg aan te rekenen dat hij hiervoor een burgeroorlog wil riskeren.
  Ik ben op de hand van de roodhemden en dit is de meerderheid in Thailand, ook al zijn ze misschien dom en arm. Maar iedereen moet een gelijke stem hebben, dat is pas democratie. Gr. Harold.

  • Mathias zegt op

   Beste Harold, denk eens na bij uw voorbeeld waarom Thaksin iedereen toegang gaf tot ZIJN mobiele network? Niet zo n best voorbeeld.

   • teun zegt op

    Mathias,

    Ik denk het antwoord te weten! Er was op dat moment GEEN andere (in gele handen zijnde)operator geinteresseerd in het platte land. Dus Thaksin is daar destijds handig op ingesprongen.
    Daar is niks mis mee. Mensen blij, Thaksin blij. Dat heet dan een win-win situatie.

 6. Mathias zegt op

  Als ik het allemaal een beetje goed begrijp is dit land dus ten dode opgeschreven? Het is alleen maar kommer en kwel jaar in jaar uit! Voorstanders, tegenstanders, altijd wel wat. Misschien de beste oplossing opnieuw een militaire coup en voor eens en voor altijd het zooitje ongeregeld uitroeien en dan nieuwe verkiezingen uitschrijven?

  @ Dick van der Lugt ( omdat deze zich er dagelijks mee bezig houdt ) en andere bloggers,
  Is er in Thailand geen Pim Fortuin of n Geert Wilders ( aub geen reacties over diens denkbeelden want gelukkig mag iedereen voor hen zijn of tegen hen zijn of het gedeeltelijk met hun eens zijn ) die kan opstaan en met een goede visie en goed plan dit mooie land uit een heel diep dal kan halen? Men kan ook voor zo een Thais persoon stemmen als proteststem tegen het niet kunnen regeren van zowel de geel als roodhemden en men blijk geeft genoeg te hebben van hun waardeloos regeren en corrupte gedrag!

  Nogmaals, niet op de personen reageren, het zijn gewoon voorbeelden die Nederland toch wel degelijk in rep en roer hebben en hadden gebracht.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website