Hulde aan het Changmai Ram ziekenhuis

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
8 december 2013

Hulde aan Dr. Rattiya mijn ziektekostenverzekeraar en mijn grote steun en toeverlaat mijn vriendin Tiw.

Ik zal mij eerst even voorstellen. Mijn naam is Hans van Mourik, gepensioneerd ex-beroepsmilitair van de KLU. Sinds 1999 ben ik 7 maanden in Thailand en 5 maanden in Nederland, eerst in het zuiden en later in Changmai. In 2009 heb ik mij laten uitschrijven uit Nederland en gedurende de tijd dat ik in Nederland ben, woon ik op een camping. Heb daar een grote stacaravan.

Op 19-12-2012 werd ik ‘s nachts erg beroerd: misselijk, drang naar het toilet en niets kunnen doen en maagpijn. Op 21-12-2012 ben ik naar het RAM Hospitaal gegaan; eerst bij de dienstdoende arts en deze heeft mij toen verwezen naar de oncoloog Dr. Rattiya. Ze heeft mij onderzocht en zei: ik wil je verder onderzoeken, er is iets meer aan de hand. Toen röntgenfoto’s gemaakt en later een colonoscopie.

Toen ik weer op mijn kamer lag, kwamen de dokter en de chirurg langs en mij vertellen dat ze mij de volgende morgen wilden opereren, omdat ze kanker zagen in mijn darmen maar niet wisten of het goed- of kwaadaardig was. Ik vroeg gelijk of ze met mijn ziektekostenverzekeraar in contact wilden komen. Dat hadden ze al gedaan. Ze moesten alleen nog een medisch rapport maken en de kosten, maar dat weten ze niet eerder dan na de operatie.

Op 22-12-2012 werd ik geopereerd. Na drie dagen, nadat ik up to date was, heb ik gelijk gevraagd hoe het staat met de bankgarantie. Die was binnen. Op 03-01-2013 werd ik ontslagen. Ben bij de administratie voor de afwikkeling en moest mijn paspoort inleveren. Ze hadden de bankgarantie wel maar het geld was nog niet binnen. De volgende dag werd ik gebeld dat ik mijn paspoort kon ophalen: het geld is binnen. Voor de geïnteresseerden: operatie en vooraf onderzoeken en de kamer: 26.0000 bath.

Op 05-02-2013 moet ik mij wederom melden bij mijn oncoloog voor een bloedtest en een CT scan. Nadat ik dat gedaan had, moest ik twee uur wachten op de uitslag en me weer melden bij de oncoloog.

Deze wou me een chemokuur van 12 stuks geven en dan om de 14 dagen. En een chemo is 3 dagen dus 2 nachten. Ik vroeg wederom om contact op te nemen met mijn ZKV. Doet ze dus gelijk weer. Naar mijn kamer en aanvang van mijn chemo. De volgende dag kwam ze op bezoek en gelijk vroeg ik: hoe is het met mijn bankgarantie? Die is binnen.

13-07-2013 was mijn laatste chemo. Gedurende die tijd moest eigenlijk ook nog een visa run maken. Het RAM heeft er voor gezorgd bij de immigratie dat het weer 3 maanden verlengd wordt. Op 27-07-2013 tot 05-10-was ik in Nederland even bij mijn huisarts geweest met het medisch rapport. Hij heeft alles genoteerd op zijn computer hij vond het een mooi rapport en duidelijk.

Op 16-10-2013 moest ik mij weer melden bij de oncoloog. Eerst een bloedtest. Ze wou toch een CT-petscan laten maken, maar dat moet in het Bangkok hospitaal omdat het Suan dok nog niet in gebruik is.

Wederom zei ik: regelt u dat met mijn ZKV? Doe ik, zei ze. Na drie dagen belt ze me op: de bankgarantie is binnen en ik kon op 27-10-2013 er naar toe. Nadat ik dat gedaan had, kreeg ik laat in de middag de uitslag: het is heel goed. Ik ben kankervrij, maar moest mij 04-11 wel bij mijn arts melden. Reden dat wij nu we daar toch zijn nog even willen genieten in Pattaya en vooral van de geweldige uitslag. Kosten CT-petscan 55.000 bath.

04-12 voor de colonoscopie geweest. Ze hebben wat poliepen weggehaald. Ziet er goed uit zo op het oog, maar ze willen het toch voor zekerheid naar het lab opsturen. Kosten colonoscopie 16.000 baht

OP 23-12 moet ik mij weer melden bij de oncoloog en mag hopen dat ik dan klaar ben met de onderzoeken. Voorlopig blijf ik wel onder behandeling.

Kortom, ik ben erg tevreden over het Changmai Ram ziekenhuis, Dr. Rattiya en mijn ziektekostenverzekeraar. Ik wil ze bedanken voor de goede zorgen en snelle en correcte afhandeling van de financiële kant van mijn ziekte.

Hans van Mourik


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Hulde aan het Changmai Ram ziekenhuis”

 1. Jan Middelveld zegt op

  Beste Hans

  Mooi verslag van een spannende gebeurtenis.
  Ik hoop dat het nu goed met je gaat.
  Ik schrijf eigenlijk omdat ik de kundigheid van de artsen in het RAM ziekhuis in Chiang Mai wil onderstrepen. Ben er zelf een paar keer geweest met lichte klachten die nadien snel werden verholpen.
  Zo had ik een artsbezoek (algemene intake), bloedonderzoek, röntgenfoto een ECG en een bezoek aan de cardioloog, alles binnen 4 uur en op dezelfde dag. Kosten 60 euro.
  Mijn advies aan Thailandgangers die langere tijd in Chiang Mai zijn, laat je alvast registreren in een ziekenhuis. Ik heb dat gedaan in het RAM, enkele jaren geleden. Hebben ze gelijk alle gegevens, onder meer van mijn NL verzekeringen. Is erg handig als je met spoed naar een ziekenhuis moet.

 2. printen zegt op

  Ik ben ook verleden jaar opgenomen geweest in her Ram-ziekenhuiis van Chiang Mai. Ook ik heb niets anders dan lof over de verzorging in dat ziekenhuis. Ik woon permanent in Chiang Mai en ik ben verzekerd bij een Franse verzekeringsmaatschappij. Toen ik ontslagen werd uit het ziekenhuis, hoefde ik slechts twee maal een handtekening te zetten. Alles was prima geregeld.

  • Harrychino zegt op

   Ben heel nieuwsgierig over welke Franse verzekeringsmaatschappij je spreekt/schrijft wil je mij dat laten weten.

   • printen zegt op

    Ik ben verzekerd bij “April International” ziektekostenverzekering. Mijn agent was een Nederlandse verzekeringskantoor in Hua Hin. Prima service en je kunt corresponderen met het kantoor in het Nederlands. Dus geen misverstanden en ik heb al mijn verzekeringen daar ondergebracht. Ik heb alleen maar goede ervaringen met dat verzekeringskantoor en met “April International”.

    • Khun Peter zegt op

     Zie hier: http://www.verzekereninthailand.nl/

 3. Rori zegt op

  Hans zo te zien is alles goed nu daarmee gefeliciteerd.

  Mijn vraag en ook aan andere bloggers. Welke ziektekosten verzekering in Nederland werkt het beste?

 4. HansNL zegt op

  Gefeliciteerd met je goede ervaring met het RAM ziekenhuis.
  Maarrrrrrr…

  Alles draait in feite om je ziektekostenverzekering, die ik aanneem, een Nederlandse is.

  Ik vrees dat als je niet zo’n “prettige” verzekering had de behandeling in het RAM niet zo prettig zou zijn geweest.
  Zoals een landsman van ons te weten kwam in het Khon Kaen RAM.
  Na drie dagen wachten werd hij onbehandeld gewoon weggestuurd……….
  Wel voorzien van een fikse nota.

  En kwam terecht in het Khon Kaen Regional Hospital, een staatsziekenhuis.
  En, ik durf het haast niet te zeggen, werd hij eerst geholpen werd, en aan het einde van de rit werd bekeken hoe het met de gemaakte kosten moest, verzekering, eigen kosten, whatever.

  Hij werd voorlopig net als elke Thai onde de 30-baht regeling gezet, hoefde alleen een klein bedrag per dag te betalen voor de “klassekamer” waar hij in lag.

  Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 5. anja zegt op

  Gefeliciteerd Hans,
  Heb 2 jaar geleden ook iets soortgelijks meegemaakt. Werd niet goed en ben naar Thonburi Hospital gebracht in Bangkok, een scan wees uit dat ik een hersentumor had. Ging voor een second opinion naar het Bumrungrad Hospital in Bangkok. Normaal ga ik naar een goedkoper ziekenhuis, maar vond het toch riskant omdat het de hersen betrof. Na een operatie van 6 uur, er goed doorheen gekomen, binnen een week weer thuis. Na een week werd ik weer niet goed en ging voor controle, alles bleek ok, ging ng even langs een vriendin op Sukumvitroad en daar aangekomen kreeg ik een TIA, binnen no-time terug in het Bumrungrad ziekenhuis, was gelukkig maar 15 minuten met de ambulance, na een week ontslagen, alles kan ik weer, alleen met het eten van pittige dingen een probleem en het eten van rijst. Kan gelukkig alles, maar mijn rechterstemband is verlamd, daardoor problemen met het eten. Na 40x therapie bij de logopedist, kan ik nu weer goed praten, het eten blijft een probleem, ben in ruim 1 jaar 21 kg afgevallen zonder dieet, ben nu op mijn goede gewicht. Nogmaals veel sterkte toegewenst.

 6. harry zegt op

  Heel goede ervaringen sinds 1993 met Thaise zhsen: Pattaya, Ratchaburi, BKK, oa. Lad Prao, Nakarin, Phiyathai, Viphavadi, echter zeer slechte met de NL zorgverzekeraar.
  In 2010 met heel veel lage rugpijn geen zin op 50 dg te wachten op zhs A te Breda, dus aan mijn zorgverzekeraar VGZ gevraagd, of ik – met de verwijsbrief van mijn Bredase huisarts in de hand – naar zhs Bumrungrad in B mocht, met wachttijd 50 min. , een van de top-10 medische bestemmingen ter wereld met 950 medische specialisten, met een neurochirurg Dr Verapan, die over heel de wereld demo’s geeft over nieuwe ontwikkelingen op zijn vakgebied, incl Duitsland, Australië en USA.
  Antw VGZ: “Als er geen sprake is van spoedeisende zorg moet u de kosten voorschieten. U kunt uw volledig gespecificeerde nota bij terugkomst in Nederland bij ons declareren”.
  Totdat de rekening gedeclareerd werd: afgewezen wegens: men kon de rekening niet lezen, in Thais/Engels en … ondoelmatige zorg ! Zijn dus een stel charlatans en kwakzalvers daar ! Overigens: behandeling exact als dat Amphia zhs – Oosterhout het gedaan zou hebben.
  Met de Thaise info en MRI-scans ben ik enkele maanden later in AZ Klina- Brasschaat (B), nota bene een VGZ kontraktzhs, 2x aan mijn rug geopereerd, exact als in BRR al gediagnotiseerd en behandeling ingezet.
  Opm neurochirurg B: “een indrukwekkend beeld; het is ook niet goed te begrijpen, dat patiënt niet veel meer uitstralende pijn in de benen heeft door compressie van de zenuwwortel S1”. Nou, simpel, ik had 9,35 eenheden Harry pijn. Alleen, dat is niet meetbaar. Enkel met zware pijnstillers vol te houden tot 6 ipv de maximale 2 per dag. Maar dat is geen reden in NL voor een versnelde opname.
  In TH zegt men: “het doet NU pijn, dus we gaan NU naar een dokter, worden NU geholpen en niet over 9 weken als in NL”.

  • Bangkokker zegt op

   Ik ben in 2009 in het Bumrungrad in Bangkok voor een MRI scan geweest i.v.m. maandenlange hoofdpijn.
   In Nederland van alles geprobeerd, medicijnen etc. Niets hielp.
   Een MRI scan kon pas gedaan worden na 2 maanden in verband met een lange wachtlijst.
   Vooraf heb ik de zorgverzekeraar om informatie gevraagd wat de vergoedingen zijn wanneer ik in Thailand de scan in ga en zij hebben toegezegd minimaal 75% te vergoeden.
   Ik diende wel de rekening zelf eerst te voldoen. Uiteindelijk heb ik 75% vergoed gekregen.

   Ik was overigens binnen 3 dagen van mijn hoofdpijn af met medicijnen van het Bumrungrad Hospital.

   • harry zegt op

    Als ik het vliegtuig halen kan – doch dat ging de vorige keer niet meer , dus dan maar naar Brasschaat, bij Breda net over die stippellijn – is voor mij de keuze kort: Bangkok.
    Alleen: wie rekent erop, dat je eigen zorgverzekeraar de door hen zelf zwart-op-wit per e-mail gedane toezeggingen niet nakomen ?
    Mijn rechtsbijstand verzekeraar is bijna een jaar bezig geweest. Uiteindelijk maar een concept dagvaarding opgestuurd, en dat hielp.

 7. Wie Derix zegt op

  Hallo Hans

  Gefeliciteerd met de goede afloop !!

  Ik ben zelf ook meermaals op voortreffelijke wijze geholpen in het Ram. Hospital in ChiangMai !!

  De nota’s heb ik , niet beter wetende , altijd direct betaald !

  Wel heb ik altijd problemen gehad met de VGZ m.b.t. het terug betalen van de nota’s !

  Er waren altijd wel op of aanmerkingen op de verrichte behandelingen .

  Wie heeft positieve ervaringen met Nederlandse zorgverleners ???

  Met vriendelijke groet
  W.Derix

  • harry zegt op

   ONVZ – Houten, doch dat is al weer 5 jaar geleden. Hoe die nu denken, geen idee.

   CZ wees ook dezelfde epidurale en facet joint injecties af die men overigens in Amphia- Oosterhout zegt al jaren gewoon te declareren en betaald te krijgen. Zie Internet, in heel de wereld, ook in NL, wordt dit gewoon gedaan, zelfs een thesis over geschreven ( Dr titel) aan de Erasmus, doch de College Zorg Verzekeraars vindt dit niet volgens de stand ter wetenschap en techniek, dus.. de ambtenaren uit Klompenland weet het weer eens beter dan de medische stand over heel de wereld.

   Bovendien: dat had je toch als Nederlands Wijsvinger-altijd-in-de-lucht patiënt kunnen weten…

   Zelfs toen mijn chirurg in Brasschaat me besloot tussen twee operaties voor 6 weken thuis te parkeren, doch moest met liggend transport gebracht en weer opgehaald worden, want mijn rug was nog instabiel, dus mocht niet zitten, vertikte VGZ het, die ritten te betalen. Die arts had maar rolSTOELvervoer aan moeten vragen. Dat ik niet zitten mocht, ging de VGZ-declarante duidelijk iets te ver boven de pet. En dat, terwijl dat vervoer geheel vlg de voorwaarden van VGZ te declareren is.
   Misschien proberen zorgverzekeraars gewoon declaraties uit het buitenland in de bureaucratische prut te laten zakken ?

   De enige ZEKERheid, die je bij een zorgverZEKERaar hebt, is, dat je je premie ZEKER kwijt bent; vergoedingen = coulance.

 8. Hans van Mourik zegt op

  Ben verzekerd sinds 2009 bij Unive Universeel Compleet met als woonland Thailand.
  Heb 12 chemo,s gehad gemiddeld per chemo 110000bath
  Ben 71 jaar ook in 2010 ben ik geopereed in het RAM Hospitaal vergroot prostaat.
  Volgens mij is het belangrijk hoe de arts de medisch rapport opmaakt voor de verzekering


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website