Hoe bestaat het……. (1)

Door Lung Ruud
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: , ,
2 december 2023

Inmiddels is het 22 jaar geleden dat ik de Thaise T leerde kennen. Daarvan hebben we 10 jaar samengewoond en met haar heb ik een zoon van 20 jaar die nu 9 jaar bij mij woont. Met een gerust geweten kan ik vaststellen dat bij haar (nog steeds) niets is wat het lijkt.

Ik heb T leren kennen in de massagesalon in Haarlem en als er één cliché in het geval van T opgaat, dan is dat je het meisje wel uit de bar haalt, maar de bar niet uit het meisje. Al was de bar, in het geval van T, de massagesalon.

Wij (mijn zoon en ik) komen nog steeds in Thailand, maar het “land van de glimlach” is mijn inziens onherkenbaar veranderd. Het blijft vooral een fascinerend land met prachtige natuur, toch nog wel onvermoede ontmoetingen en gebeurtenissen. Door de (ex) schoonfamilie hebt, maar ook ooms, tantes, neven, nichten en een halfbroer, van mijn zoon, volgen we de “ontwikkelingen” en veranderingen.

Toen ik er ruim 21 jaar geleden voor het eerst kwam was een particuliere school -voor de kinderen van de stadsbewoners en omliggende dorpen- het summum. Daarna kwamen de motor, een auto en de creditcard of omgekeerd, wat vaker voorkwam. Toen de hamburgertent de Pizzahut, de spelcomputer en de mobiele telefoon waaraan ze -tot in winkels toe- aan lijken vastgekleefd.

In vergelijking met wat mijn zoon hier in Nederland op het middelbaar onderwijs en nu op de hogeschool aan kennis heeft opgedaan en nog opdoet, is het scholingsniveau van de neefjes en de nichtjes op z’n zachtst gezegd nogal wat minder.

Het dorp waar mijn (ex) schoonouders wonen is inmiddels vrijwel verlaten door de jongere generatie. Zodra de middelbare schoolleeftijd is bereikt vertrekken ze om er -als het binnen een redelijke afstand ligt- in de weekeinden nog te komen om te worden bijgevoerd door pa en ma, te vissen en vooral (de mannen) aan de Mekong whisky te gaan en kaychā te roken.

Veel te weinig jonge mensen volgen een technische opleiding -waar echt behoefte aan is- en gek genoeg, degene die ik ken en die goed technisch zijn opgeleid, kiezen er -zodra ze de mogelijkheid hebben- voor om geen vuile handen meer te maken. Ze gaan in een handeltje of de dienstverlening. Zonde….

Onlangs heeft een neefje een soort sociale dienstplicht vervuld. Hij heeft er vrijwel niets gedaan, maar eerlijk is eerlijk, hij ziet eruit als een ander mens en is zeker 30 kg afgevallen, wat trouwens ook wel erg nodig was.

De meest recente gebeurtenissen hebben echter gemaakt dat we nog eens goed gaan nadenken of we nog wel naar Thailand zullen gaan. Er heeft daar recent een enorme game-changer plaats gevonden -ingezet door mijn ex- die alle verhoudingen (weer) op z’n kop hebben gezet.

Zelf, ben ik -voor, tijdens en nu nog na de relatie met T- zo naïef geweest dat ik me er nog steeds over verbaas, of verbijstering ligt dichter bij de realiteit. Ik had een goede baan, ben toch redelijk slim en toch…., ik ben er met boter en suiker ingegaan en het heeft me nogal wat “gekost”.

Ik leerde T kennen na het uitvallen van een tennisles in Haarlem. Het was oktober, regenachtig en het stormde. Ik -single man- 42 jaar oud, reed langs de massagesalon terug naar huis en zag het bord “open” knipperen en besloot naar binnen te gaan. “Groen” was ik echt niet, maar een Thaise massage had ik nog nooit gehad. Na nog een sigaretje in de regen besloot ik aan te bellen. De deur werd opengedaan door een struise Thaise die de Mama-San bleek te zijn. Dat viel tegen afgezet bij de voorstelling die ik in mijn hoofd had van slanke, lichtgebruinde schoonheden.

De Mama-San nam me mee naar de woonkamer en gelukkig, daar zaten 4 dames zoals ik me die had voorgesteld. De meisjes sprongen tegelijk op van de bank, gaven een waai en schonken me een prachtige glimlach en zeiden in koor met zoete stem sawasdee kah. Wow, dat was binnenkomen. De Mama-San zei me in haar beste Thenglish/Nederlands dat ik één meisje kon kiezen of twee en de dames moesten daar allemaal erg om giechelen…

Wordt vervolgd

14 reacties op “Hoe bestaat het……. (1)”

 1. marc mortier zegt op

  Verhelderend want geen alleenstaand geval !

 2. Gelhorn marc zegt op

  Goed en realistisch verhaal. Goed geschreven. Wacht op het vervolg

 3. Marcel zegt op

  Vermoed dat ook ik, toen ik nog in NLD woonde, bij deze massagesalon geweest ben.
  Erg benieuwd naar het vervolg van dit verhaal, beste Ruud 🙂

 4. PierreNsawan zegt op

  Alleen al dit eerste bedrijf klinkt mij zéér bekend in de oren, zo ook een zoon (die van mij bijna 18) die nu 9 jaar bij mij woont na 10 jaar getrouwd te zijn geweest en ‘k ben benieuwd naar het vervolg … en denk dat ik hierover eenzelfde boek kan schrijven … ben benieuwd….

 5. Joop zegt op

  Tot zover een leuk en zeer lezenswaardig verhaal en naar ik aanneem open en eerlijk.

  • Lung Ruud zegt op

   Beste Joop,

   Geloof me, dit was een aanloopje, het krijgt nog wendingen waarvan ik nu -12 jaar nadat we uitelkaar zijn gegaan- nog steeds verbijsterd over ben.

   Ik kom ook niet van haar “los” omdat we samen een zoon hebben en ook al heeft hij vrijwel geen contact met z’n moeder, er is een oma, oom, tantes, de halfbroer, neven en nichten en we komen daar nog steeds, alhoewel we daar wel ernstig over zijn gaan twijfelen. Daarover in het vervolgverhaal meer.

   Groet,

   Ruud.

 6. Jurgen zegt op

  Ben heeeeel benieuwd naar het vervolg en het volledige verhaal.
  Want 1 ding klopt ZEKER : ze blijven je verrassen met hun onvoorspelbaar gedrag.
  Maar net dat vind ik boeiend. Zolang ik mijn “accounts” zelf onder controle hou kan ik er wel van genieten.

  • Mirjam zegt op

   ?”Ze”?
   Vreselijk denigrerend, en wat doet een “nette” man dan in een “massagesalon”?
   Praten over de laatste roman van Jeroen Brouwers?

   “Hij” moest zich schamen om zo over Thaise vrouwen, of van welke nationaliteit ook, te spreken!

   • albert zegt op

    Ze ,moet u zien als schrijftaal en een vorm van uitdrukken en wat doet een man in een massage salon? Wat doet een dame bij een schoonheidssalon?

   • khun moo zegt op

    Beste Mirjam,

    Ook ik heb na 44 jaar Thaise ervaringen ook zo mijn mening over , niet alle thaise vrouwen, maar wel over velen die met een farang omgaan.
    overmatig drankgebruik , gokken, bedriegen komen helaas veel voor.

    Er zit een duidelijk verschil tussen de gemiddelde nederlandse vrouw en de Thaise vrouw in nederland en U zou zich moeten bedenken dat de Thaise vrouw die in nederland verblijft niet representatief is voor de Thaise vrouw in Thailand.

 7. albert zegt op

  complimenten ! ben benieuwd naar het vervolg maar ook waar ging het mis?

 8. Theo zegt op

  Leuk, klopt allemaal wel ben benieuwd naar het vervolg

 9. Michiel zegt op

  Dit is de eerste keer dat ik heb gehoord dat iemand een relatie kreeg met een vrouw uit een massagesalon in Nederland. Kennelijk is ook dat mogelijk, als je maar geluk hebt.
  Ben benieuwd naar het vervolg.

 10. Rudy zegt op

  ‘Zelf, ben ik -voor, tijdens en nu nog na de relatie met T- zo naïef geweest dat ik me er nog steeds over verbaas, of verbijstering ligt dichter bij de realiteit. Ik had een goede baan, ben toch redelijk slim en toch…., ik ben er met boter en suiker ingegaan en het heeft me nogal wat “gekost”

  Een uiterst traditioneel verhaal dus. Zoals het zowat altijd afloopt.

  Over de scholing in technische beroepen hoorde ik onlangs dat de 18-jarige ‘Isaanse’ neef van mijn Thaise vriend zijn stage (duurt een schooljaar lang) aan het einde van zijn opleiding automechanica een jaar deed in Kentucky Fried Chicken in Bangkok. Volgens zijn ouders in opdracht van de school. In werkelijkheid tengevolge van hun illusie dat dienstverlenende jobs die het ook moeten hebben van farangs meer geld zouden opleveren. Beter begoede leerlingen kunnen nadien kiezen uit 1 van de honderden ‘universities’ van Thailand die nergens ter wereld erkend worden en waar de scholingsgraad gelijk staat aan de leerplannen van een 13 tot 14jarige hier. Uiteraard zonder enige scholing in het Engels of een andere taal. Maar ook dat is niet nieuw. Dat was 30 jaar geleden ook zo. Maar toen zag ik het nog niet of was ik er ook nog te naïef voor.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website