In 1996 is mijn Thaise vrouw Tuk in Nederland komen wonen en werken. We hadden het toen al vaag over het op termijn gaan wonen in Thailand en om daar eventueel een huis te gaan bouwen. In 2010 zijn wij op traditioneel Thais-Cambodjaanse manier getrouwd in het geboortedorp van Tuk. Vanaf dat moment gingen we er concreter over nadenken om ons in Thailand te gaan vestigen. We begonnen ons een voorstelling maken van wat hier allemaal bij zou komen kijken en hoe we ons leven zouden willen inrichten.

We besloten dat ik zou stoppen met werken aan het eind van 2015 op een leeftijd van 60 en een half jaar. Ons eerste idee was om ons in het noorden van Thailand te gaan vestigen en daar een mooi huis met zwembad te gaan bouwen. Het liep echter iets anders.

Vooraf

Ban Pa Song, het geboortedorp van Tuk, ligt vlak bij de grens met Cambodja. Daar hebben we jaren geleden op de grond waar haar ouderlijk huis stond een bungalowtje van steen gebouwd voor de moeder van Tuk, die daar nog een aantal jaren tot haar overlijden heeft gewoond. Tijdens onze vakanties sliepen en woonden wij daar. Kosten destijds ongeveer 15.000 gulden.

Tuk had aan de rand van het dorp een stuk grond gekocht. Daar hebben een zuster en haar man een huisje gebouwd.  Op ons verzoek heeft onze zwager naast dat huis een soort resortachtig bungalowtje gebouwd van bamboe met een rieten dak en een veranda ervoor. Tijdens onze jaarlijkse vakanties sliepen we hier.  Heel eenvoudig maar met het huis van de zus ernaast was dit voor ons een mooie verblijfplaats. In de tussentijd kwam  een aantal nichtjes en een neefje in overleg met ons bij de zus en haar man wonen. Hun ouders waren niet in staat om hen een goed thuis te bieden. En daarmee hadden we dus in een keer een aantal pleegkinderen. Vanuit Nederland stuurden we maandelijks geld voor hun onderhoud.

Nog in Nederland verblijvend kregen we steeds meer belangstelling voor de natuur. Gingen we daar wandelen in de bossen en die van het Sauerland. Daarnaast sprak het door de Thaise koning gepropageerde Por Piang ons erg aan. Het komt neer op het idee om op het platteland op je eigen grond diverse producten te verbouwen in plaats van alleen maar rijst met respect voor de natuur om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te kunnen leven.

Eerder hadden we het plan om na onze komst in Thailand in het mooie bergachtige noorden een huis voor ons twee te bouwen. Maar o.a. door de komst van onze pleegkinderen en Por Piang kwam daar verandering in. We kochten van een neef een stuk landbouwgrond terug dat vroeger van Tuk haar ouders was geweest en waar zij als kind veel verbleef terug om daar te gaan boeren. Oppervlakte 6 rai is ongeveer 10.000 vierkante meter. Verder besloten we om naast het huis van de zus van Tuk zelf een huis te bouwen waar me met onze 5 kinderen konden gaan wonen.

Op 31 december 2015 kwamen we in Thailand aan. We konden dus mooi daar oud en nieuw vieren samen met de familie en 7 honden.

Huis bouwen

We hadden eerder in de rustruimte van de sauna in ons hotel in Sauerland wat schetjes gemaakt hoe ons huis er uit zou komen te zien.  Dat bespraken we met een bekende aannemer uit ons dorp. Hij maakte met potlood ter plekke een tekening en we zagen precies wat onze bedoeling was. Steen onder en hout boven zoals je bij veel Thaise huizen ziet. Twee verdiepingen. Het huis zou gebouwd worden met mensen uit ons dorp, die we allemaal kenden. Ze konden meteen beginnen.

De aannemer nam ons nog mee naar een huis verderop om in het echt te zien aan welke stijl hij zat te denken. Dat sprak ons erg aan. We hadden een bouwtekening en plattegronden van de verdiepingen. Op de begane grond woonkamer, keuken, eetgedeelte, slaapkamer voor Tuk en mij met aansluitend badkamer en apart de badkamer voor de kinderen. Op de bovenverdieping een ruimte voor de kinderen om huiswerk te maken, 3 slaapkamers en een boeddhakamer. De aannemer deed een schatting van de totale kosten voor het huis. Arbeidsloon 430.000 BHT en bouwmaterialen 815.000 BHT. Op een stukje papier schreef hij de bouwtermijnen, wat er in een termijn gebouwd werd en de kosten per termijn. We hadden een deal. De bouw zou 4 tot 5 maanden duren. De uiteindelijke kosten kwamen op ongeveer 1.400.000 BHT.

Om te kunnen beginnen met bouwen hadden we een startdatum nodig. Daarvoor moest we naar de dorps adjaan. Hij pakte een hele stappel met papieren met spreuken en formules en vroeg ons naar onze geboortedata. Uiteindelijk rolde daar 11 januari uit. Nota bene de geboorte dag en maand van mijn overleden moeder.

De beoogde bouwgrond was al ongeveer een jaar voor onze aankomst opgehoogd. De familie had daar een moestuin aangelegd. Met zijn allen hebben we de groenten en kruiden weggehaald. Deels voor eigen gebruik en deels verkocht.

Het animisme is zeer prominent aanwezig in Thailand. Bij veel wat de mensen daar doen worden geesten betrokken. Bij belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven worden er voor hen kleine of grotere ceremonieën gehouden. Een huis bouwen is zo’n belangrijke gebeurtenis. Bij de bouw van ons huis in Ban Pa Song vond bij het ”slaan” van de eerste paal een belangrijk ritueel plaats. Het doel ervan was ons bij voorbaat te verontschuldigen bij de “geesten van de grond”. Wij bouwden immers een huis op hun plek, verstoorden hun leefwereld. De ceremonie moest hen gunstig stemmen, zodat zij ons tijdens de bouw niet zouden tegenwerken. De bouwvakkers ontbraken daarom niet op het appél. Zo konden de geesten ook waarnemen wie er op hun terrein aan de slag waren. In de kuil waar de paal kwam te staan werden als offerande bloemen en een wat muntstukjes gegooid. Daarna volgde het prevelen van een paar gebeden.

Omdat we naast de bouwplaats woonden konden we elke dag de vorderingen zien en in overleg met de aannemer de volgende stappen bespreken en plannen.Tuk speelde de rol van bouwmanager met verve. Ik hield de financien in de gaten. Regelmatig gingen we erop uit om bouwmaterialen te kopen voor de volgende fase.

Begin april stond het grootste deel van ons huis er al. Onze slaapkamer werd met voorrang betegeld. Met onze 5 kinderen hebben we daar een nachtje geslapen om aan de geesten te laten zien wie de toekomstige bewoners waren. Dit gaat vooraf ook gepaard met het uitspreuken van bepaalde teksten en het doen van offers.

Hoewel de bouw nog niet helemaal was afgerond werd onze slaapkamer verder helemaal afgemaakt en voorzien van airco. Zo konden Tuk en ik daar alvast slapen. Dit kwam erg goed uit omdat de temperaturen in april kunnen oplopen tot ver boven de 40 graden.

De bouw verliep voorspoedig. Er werd alleen niet gewerkt tijdens de 3 dagen Songkran een belangrijk feest in Thailand en bij het overlijden van een dorpsgenoot. Half mei was ons huis klaar en hebben ook onze kinderen hun intrek genomen. Als slotstuk hebben we onze tuin aangelegd en werd er een hek met schuifdeur om ons huis gebouwd.

Inmiddels hebben we een carport gebouwd in de stijl en kleuren van ons huis.

Ingezonden door Rob en Tuk


» Laat een reactie achter


Rating: 4.76/5. From 25 votes.
Please wait...

9 reacties op “Bouwen van een huis in Ban Pa Song, vlakbij grens met Cambodja”

 1. PEER zegt op

  Beste Tuk & Rob,
  Mooi huis heb je gebouwd en je bent rap ‘vader’ geworden over 5 kinderen, chapeau.
  Op Google Maps ben ik gaan zoeken naar Ban Pa Song, maar kan niks op de kaart krijgen.
  Wel allerlei aanverwante namen, maar díé liggen door heel Thailand verspreid.
  Ik vond wél: PA Song Tham.
  Ik fiets graag en ben dáár wel in de buurt geweest op fietstoer naar SiemReap via Along Veng.
  We wonen zelf in Ubon Ratchathani.
  Succes

  • Eduard zegt op

   https://mapcarta.com/16244348

   • Erik zegt op

    Daarom het verzoek aan Rob en Tuk en aan alle andere lezers en schrijvers hier: Thailand is zo groot, zet svp de provincie er bij… Dit is in de provincie Sa Kaeo en aan de grens met Cambodja.

 2. Marcel zegt op

  Ziet er prachtig uit, ik wil in de toekomst ook naar Thailand verhuizen naar Ban dung daar woont mijn vriendin, succes daar.

  Marcel

  • Henk zegt op

   Mooie omgeving daar, we komen er regelmatig omdat vrienden van ons daar vlakbij wonen. Niet-verplichte van Bueng Khan, waar je een grote bouwmarkt, en Makro, en ook de immigratie heb. Veel succes ook julliedaar!

 3. Fons zegt op

  Mooi huis zo te zien. Alleen net zols ik zotte kosten gedaan met het plaatsen van airco waarvan ik ook dacht dat die onmisbaar was. Ik woon er nu echter 15 jaar en behalve in de logeerkamer wanneer ik vrienden uit Belgie op bezoek heb heeft die nog nooit aan gestaan. Airco is ongezond en ook volledig onnodig. Ik ben voor de warmte naar Thailand komen wonen, waarom het dan terug koud maken?

 4. Arno zegt op

  Beste Rob en Tuk,

  Een mooi en groot huis, goed gedaan.

  Ben alleen benieuwd hoe dat met een verblijfsvergunning gaat, of visum!

  Ik wil daar ook heen, grond hebben we al genoeg en een huis komt er ook wel, maar hoe de verblijfsvergunning krijgen daar snap ik niks van. Ik ben 66 en met AOW nu. Heb een Thaise vriendin waar ik al 10 jaar mee samenwoont in Nederland, we zijn niet getrouwd. Wat geld voor mij, iemand een idee!!

  En verder veel woonplezier daar in Thailand.

  Groet Arnold

  • pete zegt op

   married visa with Thai wife

   • Lung baddie zegt op

    Beste Pete,
    Arno schrijft heel duidelijk: ‘we zijn NIET getrouwd’. Hoe kan hij dan een ‘Married visa’ bekomen denk je? Hij zal moeten voldoen aan de eisen van een ‘Retired’, ttz 65.000THB inkomen OF 800.000THB op een Thaise bankrekening OF de combinatie van de twee: inkomen plus banksaldo ten bedrage van 800.000THB per jaar.
    Dit staat allemaal heel duidelijk beschreven in het visumdossier van Ronny Latya.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website