Ik lees op de website van de FOD IBZ (Belgie) dat de financiële voorwaarde om zich garant te stellen gewijzigd is. Het minimumbedrag van 800 euro is gestegen tot 2.048,53 euro! Ik vermoed dat dit voor velen een probleem zal geven.

Bron: https://dofi.ibz.be/nl/themes/faq/short-stay/sufficient-means-subsistence/verbintenis-tot-tenlasteneming

‘Vanaf 01/12/2023 moet de garant beschikken over inkomsten van minstens 2.048,53 euro (netto-inkomen per maand), wat equivalent is aan 120% van het bedrag bedoeld in artikel 14, § 1, 3°, van de wet van 26 mei 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie en zoals geïndexeerd volgens artikel 15.

Met de volgende inkomsten wordt eveneens rekening gehouden:

 • de aangegeven regelmatige inkomsten die voortvloeien uit het verhuren van onroerende goederen waarvan de garant de eigenaar is.
 • het rustpensioen dat door een openbare overheid wordt gestort;
 • de uitkeringen voor gehandicapte personen (inkomensvervangende tegemoetkoming, integratietegemoetkoming en invaliditeitsuitkering);
 • de werkloosheidsuitkeringen.

Er wordt echter geen rekening gehouden met de volgende inkomsten:

 • sommige inkomsten uit aanvullende stelsels, zoals het leefloon en de aanvullende kinderbijslag;
 • financiële maatschappelijke bijstand (OCMW);
 • kinderbijslag;
 • wachtuitkeringen;
 • overgangsuitkering;
 • de inkomsten uit een interimbetrekking ;
 • de inkomsten uit een arbeidsovereenkomst ondertekend op grond van artikel 60, § 7, van de organieke wet betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn van 08/07/1976.’

Ingezonden door Nico

13 reacties op “Garantstelling voor Schengenvisum België verhoogd, 3bis (lezersinzending)”

 1. Yan zegt op

  Helaas…Dit illustreert nog maar eens een van de vele Kafkaiaanse toestanden in de Belgische regering.

  • Albert zegt op

   Kan je me eens uitleggen hoe je met 800 €/maand kan rond komen voor 2 personen?

   België is een heel pak duurder geworden de laatste jaren. Bepaalde Farang die in Thailand leven beweren dat ze amper rond komen met 2000 €. Dan is het bedrag, opgelegd voor het verkrijgen van een Schengenvisum (2.048,53 euro) nog niet eens overdreven.

   Al eens het gemiddeld netto inkomen van de Vlaming gezien? Dat het gevraagde bedrag voor sommigen een probleem KAN geven zal ik niet tegen spreken. Maar voor de meesten onder ons zou dat toch geen probleem mogen zijn.

   • Nico zegt op

    Veel gepensioneerden komen niet aan dit bedrag, tenzij gewezen statutaire ambtenaren.

    • Roger zegt op

     Niemand beweert dat dit bedrag over het pensioen gaat. Dit spreekt over het gemiddeld netto inkomen, een groot verschil.

     Alle middelen zijn goed om je gelijk te halen.

     Ik ben ook de mening toegedaan dat je met 1600 euro netto per maand geen gezin van 2 personen meer kunt onderhouden. Laat staan die onzin van 800 euro dat ik hier lees.

     Sommige mensen vallen nu inderdaad uit de boot. Daar tegenover staat dat, als je nu een Thaise dame naar België laat komen, dat ze op zijn minst wat zekerder is van op tijd en stond een kommetje rijst op tafel te krijgen. Veel farang beloven hun dame de hemel op aarde totdat ze in België arriveert. Het is niet de eerste keer dat ik hoor dat alles kommer en kwel is.

   • Jos zegt op

    Ik denk toch dat je een beetje aan het zweven bent. Het gaat over netto !

    • Bram zegt op

     Misschien moet je toch eens wat onderzoek doen! Kijk maar eens wat het netto gemiddelde is.

     Ik ben van het principe dat, eenmaal je op pensioen bent, het al veel te laat is om dan nog een vrouw naar België te halen. En dan heb je in veel gevallen inderdaad niet genoeg verdiensten om aan de eisen te voldoen.

     De oplossing is dan om in Thailand gaan wonen – daar zijn de eisen minder streng. Maar dan kan moeder de vrouw zoveel niet verdienen door te gaan werken, en laat het net datgene zijn waar velen op rekenen.

     Maar goed, ik begrijp de frustratie wel.

   • luc zegt op

    Ik heb mijn vriendin gedurende 12 jaar 15 keer laten overkomen en ik moest ongeveer 1.600 € / maand inkomen bewijzen (die 800 € klopt niet)! 40% vd Vlamingen krijgen een jobbonus dwz dat zijn mensen die bruto tot max 2.900 €/maand verdienen. Netto 2.050 €/m = bruto 2.600 €/m maw meer dan de helft vd Vlamingen komt niet aan dat bedrag! Daarbij telt uw spaargeld niet mee en dat is ook niet eerlijk. Iemand die netto 2024,53 € netto verdient en geen spaargeld heeft is veel armer dan iemand die 1.800 €/m netto verdient maar 250.000 € spaargeld heeft. Iemand die 2.024,53 € netto verdient en moet huren is veel armer dan iemand die minder verdient maar een eigen huis heeft. Deze wet is krom!

 2. Jan zegt op

  Eigenlijk is dit een goede beslissing.

  Gedaan met personen uit de lagere sociale klasse die een jong Thais meisje het paradijs beloven. Als je geen deftig inkomen heb kan je eigenlijk geen vrouw onderhouden.

 3. Albert zegt op

  Toen ik na mijn huwelijk mijn Thaise echtgenote liet overkomen naar België verdiende ik netto 1850€/maand. Ik spreek van 14 jaar geleden.

  Dit was een aardig bedrag maar net genoeg om met ons tweetjes rond te komen. Zij moest een verplichte inburgeringscursus volgen waardoor ze de eerste 2 jaren in België niet kon gaan werken.

  Nadien heeft ze een job in de schoonmaak gevonden en had ze een maandloon van 1300€. Alles samen hadden we het dan al een stuk beter.

  Wat ik hiermee wil aantonen is dat het bedrag dat IBZ nu vraagt niet overdreven is. De levensduurte is een pak gestegen in vergelijking met 10 jaar terug. Ik lees hierboven dat men voorheen een minimum vroeg van 1600€. Niemand gaat me wijsmaken dat je daar nu nog kunt van leven met 2 personen.

  IBZ heeft dit bedrag NIET verhoogd om een rondje te pesten. Nee, ze hebben dit verhoogd om de mensen die hier komen leven een volwaardig bestaan te geven. Die Kafkaiaanse toestanden waarvan sprake is onzin. Ik zou alvast geen Thaise dame naar hier halen als ik maar 1600€/maand zou verdienen.

  • fred zegt op

   Veel hangt inderdaad af van je inkomen maar ook van je uitgaven zie schulden. Je kan misschien 4000 euro verdienen per maand maar als je al je leningen en schulden zoals alimentatie hebt betaald misschien maar 1200 overhouden. Dan is iemand met 1600 euro en geen schulden of huishuur misschien beter af.

   • Piet zegt op

    Laat dat net de reden zijn dat de dienst vreemdelingenzaken geen rekening houdt met alternatieve inkomsten of uitgaven.

    Ik lees hierboven de frustratie dat bv. spaargelden of eigendommen geen deel uitmaken om je ‘financiële rijkdom’ te bepalen. Omgekeerd zijn bv. hypothecaire leningen, alimentatie verplichtingen of andere schulden dan ook geen reden om het vereiste bedrag in mindering te brengen. Het is een mes dat aan 2 kanten snijdt. Dit alles is heel moeilijk te controleren voor de goedkeuring van een dossier.

 4. Geert zegt op

  Waar haal jij het bedrag van 800 euro vandaan in dit artikel?
  Of verzin je dit bedrag enkel maar om het verhaal wat aan te dikken?

  Een verhoging van 800 naar 2.048,53 euro oogt natuurlijk veel erger dan een kleine aanpassing. Op de website van IBZ zie ik nergens de vermelding van dit lage bedrag.

  Sommigen zullen waarschijnlijk eens flink slikken als ze de nieuwe vereisten lezen. Ik denk echter wel dat dit geen nattevingerwerk is van onze overheid maar een weloverwogen bedrag.

  Ik vrees dat die evolutie wel eens zou kunnen overwaaien naar Thailand zelf en dat ook hier de financiële eisen om langdurig in Thailand te mogen verblijven zullen aangepast worden. Dan zal de impact nog vele malen groter zijn dan nu het geval. Vele Farang zullen met hangende pootjes hun valies mogen pakken om terug te keren naar hun thuisland. Laat ons hopen dat ze dit zo lang mogelijk blijven uitstellen.

  • Nico zegt op

   Verzin ik dit bedrag om mijn verhaal aan te dikken? Het is ongelofelijk hoe grof mensen kunnen zijn.

   Lees dan hier, want het lijkt erop dat informatie opzoeken niet jouw sterkste punt is.

   Lees dan hier, want blijkbaar is informatie opzoeken je sterkste punt niet.

   “Handtekening garant gelegaliseerd vóór 1 december 2023
   Het basisbedrag waarover de garant moet beschikken hangt af van het soort bezoek. Voor een familiebezoek geldt een basisbedrag van 800 euro en voor vriendenbezoek een bedrag van 1000 euro netto per maand. Deze bedragen worden vermeerderd met een vast bedrag afhankelijk van het aantal personen ten laste en het aantal bezoekers. Bij familiebezoek is dat 150 euro per persoon ten laste en 150 euro per bezoeker. Bij vriendenbezoek is dat 150 per persoon ten laste en 200 euro per bezoeker.

   Handtekening garant gelegaliseerd vanaf 1 december 2023
   Vanaf 1 december 2023 echter moet de garant volgens de nieuwe praktijk van DVZ beschikken over inkomsten waarvan het bedrag minstens gelijk is aan 120% van het leefloonbedrag (categorie samenwonende met gezinslast). Dit bedrag is sinds 1 november 2023, naar aanleiding van de indexering van het leefloon, gelijk aan 2.048,53 euro netto per maand.”


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website