Ingezonden: Betreft falang in het verkeer in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
14 september 2014

Wanneer gaat de redactie eens aandacht besteden aan de cowboys (buitenlanders) die hier in Jomtien en Pattaya rondrijden? Ze rijden als gekken en doen alsof ze heer en meester zijn van de straat.

Deze falangs hebben de slechte gewoontes van de Thais overgenomen en denken dat alles kan en mag. Ik erger me rot als ik een straat moet oversteken; dit is werkelijk levensgevaarlijk.

Enige tijd geleden moest ik me reppen om niet overreden te worden door een falang op een bromfiets. Deze reed in de tegenovergestelde richting. Toen ik tegen deze persoon daarover een opmerking maakte, kreeg ik dit beleefde antwoord …..ik citeer ‘FUCK YOU!’.

Waar is de waardigheid en het respect voor andere weggebruikers gebleven?

Ik stel me de vraag wat deze gekken doen wanneer zij terugkeren naar het vaderland? Doen zij dit ook hetzelfde (ik denk van niet)?

Groet,

Chris

No votes yet.
Please wait...

18 reacties op “Ingezonden: Betreft falang in het verkeer in Thailand”

 1. erik zegt op

  Denk jij nu echt dat dit alleen maar daar is ? Nee hoor.

  Bij mij in het landelijke Nongkhai is het net zo. Daar rijden ze je ook om de kuiten met brommers en zelfs met fietsen, de mensen van lokale en farang komaf. Het is overal zo, niks nieuws onder de zon. Verkeersopvoeding schijnt er tegenwoordig niet meer bij te horen. En soms vraag ik me af er überhaupt nog wel opvoeding is.

 2. SevenEleven zegt op

  Beste Chris,
  wat deze “gekken”doen,eenmaal weer terug in hun vaderland?
  Nou,bier drinken in hun stamkroeg,sjekkies rollen,pochend hun nieuwe tatoeages laten zien(“ik zweer het je,door een echte Thaise monnik met bamboepijltjes ingeslagen,en pijn dat het dee”)en foto’s laten zien van zowel de dames van verdienste die om hun vervellende en roodverbrande nek hingen,alsmede de te dikke brommer waarmee ze de straten van Pattaya onveilig maakten,en eerzame vakantiegangers de schrik van hun leven bezorgden.
  DAT doen deze cowboys.

  Het kan natuurlijk ook zijn dat deze vlotte jongeman voor de aanstaande lunch op weg was gestuurd door zijn (zeer korstondige) Thaise vriendin,voor een bosje Thaise kouseband,ook wel Fak Jaaw genoemd.Onmisbaar in de plaatselijke cuisine.
  Je kunt het een onze mobiele farang natuurlijk niet kwalijk nemen dat hij de taal niet in een vloek en een zucht onder de knie heeft.We mogen al blij zijn dat hij zijn rijstijl aan de plaatselijke criteria heeft aangepast,nietwaar?
  Na al het afdingen op de drukke markt heeft ie uiteraard geen tijd voor uitleg,en schreeuwt de enige Thaise woorden die hij meegekregen heeft.Neem het hem maar eens kwalijk,de arme gestresste ziel.

  Maar even alle gekheid op een stokje,je hebt helemaal gelijk,en het is gewoon een kwestie van fatsoen(of het gebrek daaraan)en het “ik ben toch ver weg van huis,en hier kan alles”syndroom van sommige farangs,waar ik me al jaren aan erger,maar het zal wel nooit beter worden,want het is een combinatie van leeghoofdigen,vakantie-overmoed,en drank.
  Aan geen van deze is gebrek in sommige delen van Thailand,is mijn ervaring.
  Mvgr,SevenEleven.

  • Marco zegt op

   Hallo Seven Eleven je praat hier wel erg generaliserend ik heb toevallig een tatoeage laten zetten in Thailand en drink graag een biertje in mijn kroegje, wat overigens mijn goed recht is.
   Verder heb ik gewoon mijn Thaise rijbewijs en houdt mij keurig aan de regels.
   MVG Marco

 3. LOUISE zegt op

  Morgen Chris,

  Ja, ik weet precies wat je bedoeld.
  Wij hebben dit ook vele malen ondervonden (auto) en je kan dit alleen zien als je een blik in de voorruit kan werpen of hij hangt met een arm door het raam.

  Deze falangs denken net zo behendig te zijn als dat de thais zijn, maar dat leren ze toch nooit.
  De thai krijgt het met de moedermelk in zijn system.
  Ook zijn ze zeer fatalistisch: “Het is mijn tijd nog niet”

  En het verschil tussen thai en falang, is dat men bij de falang altijd een grotere haal aan het stuur moet geven en dat de thai dit veel vloeiender doen.
  Ook kan men het meestal aan zien komen terwijl de westerse bobo’s de bekende olifant in…. zijn.
  De thai, ook levensgevaarlijk, maar toch op een andere manier.

  Ik weet niet precies hoe dit uit te legen, maar ik hoop dat men mij begrijpt.

  LOUISE

  • vinny zegt op

   Vind het zwaar overdreven dat de Thai beter zouden rijden dan de meeste farangs. Ik zit heel veel op de weg in Thailand, rij al bijna 15 jaar schadevrij, maar dank boeddha telkens weer dat ik niet van de weg ben gereden door zo’n aardige Thaise weggebruiker die zijn rijbewijs gekocht heeft voor 500 Bath. ASO farangs zijn er zeker, maar nu niet gaan verkondigen dat de Thai het rijden met de moedermelk heeft binnengekregen haha want ze rijden absoluut onveliger dan de doorsnee farang.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Hallo.

   @ Louise.

   Je slaat de nagel op de kop… niettegenstaande ik meer dan 30 jaar ervaring heb met de zwaarste bikes, en die zie je hier niet, ga je nooit kunnen manouvreren zoals bv een motorbike taxidriver…
   Die zijn geboren met een scooter en een gsm… je doet het ze nooit na, en ik kan echt wel een stukje rijden, geloof me…Om onn-topic te blijven, ik breek hier echt geen lans, maar de meeste falang die hier in Pattaya als gekken rondrijden, en dat zijn er inderdaad veel, blijven hier maar drie weken, en hebben geen flauw benul van het verkeer hier..

   Het is echt niet om te pochen, maar moest ik mijn ervaring niet hebben, ik reed hier nooit op een scooter rond wegens levensgevaarlijk, en niet alleen omwille van falang…

   Je moet maar eens ‘s morgens om 8 uur in het spitsuur op Pattaya Thai, of Second road rondrijden, en ik weet het, want ik rijd elke ochtend op mijn bike mijn Thaise stiefdochter van 15 via Pattaya Thai naar school, dan houd ik zelfs mijn hart vast, en da wil wat zeggen… ze is trouwens 3 dagen geleden omver gereden, op de bike samen met haar vriendin en dat was door een Thai in een pickup die nadien gewoon doorgereden is… blijkbaar bestaat vluchtmisdrijf hier niet, heb ik gehoord
   en op dat uur zie je geen falang, want die slapen hun roes uit… de enige reden waarom ik het elke dag overleef, is door mijn ervaring, anders overleef je het nooit… ook Thai rijden als gekken, en ze komen uit alle richtingen… ze vallen enkel niet op je hoofd, alhoewel, sommigen slagen daar ook in…

   Het is elke ochtend: ogen open, verstand op nul en gas geven…

   Maar je hebt gelijk, zoals een Thai, en zelfs de Thaise vrouwen ga ik met al mijn ervaring wel kunnen rijden, maar zoals je zegt, hun draaicirkel is de helft kleiner dan de mijne, en zonder hun voeten op de grond…

   Vriendelijke groet uit Pattaya.

   Rudy

 4. Sjaak S zegt op

  Ik blijf het telkens maar zeggen: vliegen is te goedkoop geworden. Het is te gemakkelijk voor allerlei gespuis en achterbuurters op vakantie te gaan. Een normaal mens doet zoiets niet. En met normaal bedoel ik iemand die zich ook op vakantie gedragen kan. Je leeft niet alleen op deze wereld.
  Ik vind het gedrag ook vreselijk…. niet alleen het agressieve egoïstische rijden, maar ook de manier van kleden, gedrag…. dit soort moeten ze echt hard aanpakken.
  Iemand die zonder hemd in het openbaar op de weg rijdt, moest meteen een bekeuring krijgen, iemand die een ongeluk veroorzaakt gevangenisstraf. Al is het maar een paar dagen…maar dan ook de rekening daarvan geven.
  Dat die gekken zichzelf dood rijden, maakt mij echt niks uit, maar dat ze onschuldigen erbij betrekken vind ik erger…

 5. PIET zegt op

  Helaas vaak de jongeren die zich ff laten gaan je kunt hier alle kanten uitkijken en zelf dat is niet genoeg.
  Tevens door rood volgens mij een volkssport aan het worden zeg altijd tegen mijn dochtertje ; groen is alleen groen zolang er niemand nog ff door rood vliegt !!!

  De bypass is ook al een ramp ;zo snel mogelijk over kruizing rijden dan heb je voorrang helaas veel witte verf op deze plekken oftewel ongeluk met letselschade

 6. Piet zegt op

  Beste Chris,
  Ik zou willen reageren met te zeggen dat het niet de taak is van de redactie dit probleem om te lossen maar van de Thaise en/of de Toeristenpolitie. Je kunt je ergeren aan de Engelstalige farangs (gezien de reactie) maar Pattaya trekt met name ook veel publiek dat zich van niets aantrekt.
  Daarnaast irriteert mij het gedrag van de Thaien in het verkeer ook heel erg en het zou mij niet verbazen dat Thailand van nummer 3 naar de eerste plaats gaat op de lijst van meeste dodelijke verkeersongevallen.
  Maar er is hoop met de Junta aan het bewind en de uitspraak van hen dat ze iedereen die de witte streep passeert 1.000 baht boete krijgt zie je al verbeteringen en als ze dat hard gaan aanpakken komt het misschien ooit goed. Ik probeer mij er minder aan te irriteren en dat zou jij ook moeten doen want wij kunnen er niets aan doen en ergeren is slecht voor je gemoed en gezondheid.
  Piet

 7. bob zegt op

  FARANG maar dat terzijde er zijn ook genoeg Thais die zich aan hetzelfde schuldig maken. Verder noem ik ook nog graag de geweldige lawaaioverlast en de snelheidsduivels. Met name in de nacht als de bars net dicht zijn/gaan moet er STOER gedaan worden. Dat anderen trachten rust te vinden geldt niet voor deze knakkers. Maar als het voor hun deur plaatsvindt dan tellen de spierballen. En die hebben ze meer dan verstand.

 8. Frank zegt op

  Persoonlijk rij ik NOOIT in Pattaya, ik durf het gewoon niet aan, en dan is het maar beter lekker niet te doen.
  dat ik er wat langer over doe om over te steken: jammer dan. Ik ben op vakantie en heb de tijd denk ik dan maar altijd. Hierboven wordt gesproken over “falangs” die zo slecht en gevaarlijk rijden. Nu is niet alles wat blank is een falang (farang). Momenteel zijn het heel vaak russen en deze worden echt geen falang genoemd door de thaise bevolking. Zelfs zij maken daar onderscheid in, en ik word ook niet graag vergeleken met een Rus. Het blijft natuurlijk zo dat Pattaya gevaarlijk is op de weg, tja dat is het al jaren.

 9. Henk zegt op

  Je hebt gelijk als je zegt dat de(meeste) farang zich knap onbeschoft gedraagt op de weg .
  Ze rijden rond met het idee dat alles kan en alles mag en vooral het motto van IK EERST speelt een grote rol .Echter::het zit in de gene van de mens dat hij zich zo gedraagt en er is absoluut weinig aan te doen .
  Het is algemeen bekend dat mensen die terugkomen van b.v. de TT in Assen of welk auto of motorsportspektakel ook nog een beetje het racegevoel in zich hebben en dus ook zo gaan rijden .
  Ben zelf 30 jaar beroepschauffeur geweest met een aantal ongelukken wat je op 1 hand kan tellen maar word hier in Thailand regelmatig op mijn vingers getikt door mijn vrouw om mijn roekeloos rijgedrag .
  Iedereen gaat zich namelijk aanpassen aan de rest van het verkeer .Doe je dit niet dan ben je een hinder op de weg en vaak ook gevaarlijker als degene die zich aanpassen aan het verkeer .Hiermee praat ik absoluut het rijgedrag van de Thai en de farang niet goed want het is en blijft hier een topsport om je hier door het verkeer te bewegen.

 10. Hendrikus zegt op

  Henk, je haalt de woorden uit mijn mond.
  “Doe je dit niet dan ben je een hinder op de weg en vaak ook gevaarlijker als degene die zich aanpassen aan het verkeer .Hiermee praat ik absoluut het rijgedrag van de Thai en de farang niet goed want het is en blijft hier een topsport”
  Deze zin, misschien iets aangepast, zou niet misstaan in een voorlichtingsbrochure Thailand.

 11. bal bal zegt op

  Dit komt alleen omdat de FALANG niet anders ziet de THAI rijd op de stoepen tegen het verkeer en ze gaan verkeerde kant de bocht om en zie rijden als een idioot en kleine kinderen rijden met vier vijf op een brommer zonder HELM en niemand doet ze wat.
  En nu rijden zij allemaal zonder HELM want er is geen Politie die een bekeuring geeft dus iedereen kan doen wat hij of zij wilt.

 12. Kito zegt op

  chris, de inzender van de posting slaat de nagel op de kop wanneer hij zijn eigen vraag (“Ik vraag me af wat deze gekken doen als ze terugkeren in hun eigen vaderland. Gaan zij hetzelfde doen?”) onmiddellijk zelf beantwoord met “Ik denk van niet”.
  Ik denk dat ook.
  En de reden daarvoor is uiterst voor de hand liggend: in hun thuisland bestaan er niet alleen verkeersregels, er wordt vooral werk gemaakt van de (repressieve én preventieve) HANDHAVING van dat verkeersreglement
  In Thailand bestaat er evenzeer een (zeer gedegen reglement) Helaas blijft dat reglement in Thailand veelal dode letter omdat er een nagenoeg compleet gebrek aan politionele handhaving bestaat
  Gisteren nog was ik er getuige van hoe minstens vier auto’s nog door het rode verkeerslicht (het oranje was echt al lang gedoofd) reden, onder het kennelijk goedkeurend (stilzwijgend althans, want ze reageerden geenszins) oog van twee politiemannen die net voorbij het kruispunt stonden opgesteld.
  Iets later zag ik een politieman lekker zonder helm rondsnorren op zijn scooter…
  Voorts hoef ik niemand te vertellen hoe “creatief” de Thai met de openbare weg (rijbaan) omspringen als het er op aankomt parkeerplaats te vinden op een drukke plaats, of om hun eetstalletje annex tafeltjes en stoeltjes neer te poten. Inderdaad: dan palm je gewoon een deel van de rijbaan in.
  Dat dat tot gevaarlijke verkeerssituaties voor anderen kan leiden omdat het elkaar tegemoetrijdend verkeer aldus op de rijvakken moet gaan rijden die eigenlijk voor het uit de tegengestelde richting komend verkeer bestemd zijn, zal de parkeerbehoeftige of neringdoener (in het eerste geval doorgaans en in het tweede geval uitsluitend Thaise weggebruikers) daarbij een hele zorg wezen.
  Mai pen rai, weet u nog wel…?
  Hoeft het dan verwondering te scheppen dat de toerist die hier toekomt dat egoïstische verkeersgedrag al heel snel overneemt?
  Maar geloof me, het voorbeeld werd altijd eerst gegeven door de locals (met de politie in een daarbij zeer prominente rol, zie bovenstaande twee voorbeelden uit een eindeloze rits).
  Met vriendelijke groeten van iemand die gemiddeld 14000 km per jaar op een scooter rondsnort binnen de driehoek Sri Racha – Sattahip – Bangchan (Pattaya en omgeving).
  Kito

 13. Marco zegt op

  Wil hier toch wat samenvatten uit enkele reacties.
  Wil je naar Thailand :
  Minimum leeftijd 50+
  Geen tatoeage
  Van goede komaf
  Alleen vliegen als je business class kunt betalen
  MAW als het aan sommige reageerders ligt wordt het erg rustig in Thailand.

  • Rudy Van Goethem zegt op

   Moderator: niet chatten svp. Uw reactie gaat niet meer over het artikel.

 14. Frans Nico zegt op

  Een ander geluid….

  Ik kom sinds 2006 jaarlijks voor een maand of langer naar Thailand. Verplaatsen doe ik met een huurauto en reis van Chiang Mai tot Hua Hin en van Korat tot Pattaya. Natuurlijk weet ik dat de Thai levensgevaarlijk kunnen rijden. Dat geldt vooral voor brommers die snelheden halen waarvoor normaliter een motorrijbewijs nodig is. Maar je kan alleen de weg op komen (en er ook weer schadevrij vanaf komen) als je je rijstijl aan het overige verkeer aanpast zonder de ¨officiële¨ regels te negeren.

  Ja, ik ben een keer aangereden door een Thai met een nieuwe tot ¨taxi¨ omgebouwde pick-up zonder kenteken. Natuurlijk gaf de bestuurder mij de schuld. Natuurlijk had ik op dat moment geen getuige-passagier bij mij. Desondanks was aan de schade te zien dat de schuld niet bij mij kon liggen. Heel toevallig liep een in Thailand gebleven voormalige Amerikaanse soldaat langs en keek naar het voorval. Op mijn vraag of hij mij behulpzaam wilde zijn knikte hij bevestigend. Vervolgens liepen we naar een het verkeer regelende agent. Prompt liet deze agent het verkeer voor wat het was. Gezamenlijk gingen we naar het vlakbij gelegen politiebureau om proces-verbaal op te maken. Ik bleef stug volhouden dat ik niet schuldig was aan de aanrijding. Uiteindelijk gaf de bestuurder van de pick-up mij gelijk. Maar dat was voor mij niet genoeg. Ik wilde de zekerheid hebben dat ik niet mijn eigen risico kwijt was. Even later werd mij dat door de verzekeraar telefonisch via de politie gegarandeerd. Mijn petje af voor de behulpzame politie.

  Natuurlijk komen overal situaties voor zoals lezers hiervoor beschreven. Dat zal in Pattaya meer voor komen dan op plaatsen waar weinig toeristen verblijven of expats wonen. Als ik in Hua Hin, Chiang Mai of Korat ben, dan herken ik de beschreven situaties en gedragingen doorgaand niet. Sterker, als ik een rijfoutje maak, dan zijn de Thai veelal mij behulpzaam om mijn foutje te herstellen of te voorkomen dat er schade ontstaat.

  Mijn indruk is dat de beschrijvingen vooral een probleem in Pattaya is. Daarmee wil ik niet zeggen dat ergens anders het altijd koek en ei is. Ik wil niet de ervaringen van anderen teniet doen. Maar veel ligt ook aan de gedragingen van onszelf.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website