Mijn Thaise vrouw en ik hebben een onprettige ervaring gehad met mobiele telefonie in Thailand, 49,90 € mobiel internet verbruikt in Thailand terwijl we ons daarvan niet bewust waren.

We wonen in België, ik denk dat het ook Nederlanders zou kunnen overkomen We zijn net terug van een vakantie van 3 weken in Thailand. Vandaag kreeg ik een rekening van Telenet, het Belgische bedrijf waar we internet en mobiele telefonie kopen. Op de dag van aankomst op Suvarnabhumi Airport zijn we meteen naar een kantoortje van “True” gegaan om 3 Thaise Sim-kaarten aan te schaffen. Een voor de iPhone van mijn vrouw, een voor die van mij en een derde voor de iPad van mijn vrouw. Onze Belgische Sim-kaarten werden door het personeel van True uit onze iPhones gehaald en netjes opgeborgen. Onze iPhones stonden beiden op vliegtuigstand, voor zover ik weet verbruik je dan geen mobiele data.

Hoe het gebeurd is begrijpen we niet, maar in dat kantoortje van True moet er dus 4,988 Mb aan mobiel internet verbruikt zijn met de Belgische SIM-kaart van mijn vrouw. En dat kost dus 49,90 €.

Volgende keer zet ik natuurlijk de roaming uit, ik dacht dat dit niet nodig zou zijn met de iPhones op vliegtuigstand maar dat blijkt toch beter te zijn. Overigens is het raar dat alleen de smartphone van mijn vrouw data verbruikt zou hebben en de mijne niet.

Die 49€ overleven we wel, we hopen maar dat het daarbij blijft.

De lezers van dit blog zijn gewaarschuwd!

Ingezonden door B.Elg

Rating: 2.71/5. From 7 votes.
Please wait...

32 reacties op “Ervaring met mobiele telefonie in Thailand (lezersinzending)”

 1. Ger-Korat zegt op

  Je kunt toch de gegevens zien wat je verbruikt hebt, op de dag en tijdstip. Maar ja dat vertel je niet of je dit van de details bij de factuur afleest of dat je het vermoed. Sprookjes bestaan niet kabouters gaan niet het internet op en er zal echt wel verbruikt zijn…..en ik vermoed dat de vliegtuigstand niet aanstond.

  • B.Elg zegt op

   In het kantoortje van “True” moet er per ongeluk iets gebeurd zijn. De medewerkers van “True” hebben de Belgische Sim-kaarten vervangen door Thaise Sim-kaarten.
   Mijn vrouw en ik weten zeker dat beide iPhones op vliegtuigstand stonden toen we ze aan het personeel van “True” gegeven hebben. Op de factuur staat inderdaad dat op 4 juni, de dag dat we aankwamen op de luchthaven in BKK, 4,988 Mb verbruikt werd.
   Mijn vrouw en ik geloven niet in kaboutertjes. Voor ons is het duidelijk dat de medewerkers van “True” een fout gemaakt hebben.
   Ik schrijf dit bericht alleen maar om lotgenoten te verwittigen: je smartphone op vliegtuigstand zetten volstaat niet.

   • Ger-Korat zegt op

    Sim verwisselen, enig idee wat er gebeurd: simkaart uit je telefoon en dan nieuwe erin, klaar. Medewerkers hebben geen invloed op hetgeen in rekening wordt gebracht en verdienen er niets aan , sterker nog degene die de kosten in rekening brengt is de Belgische provider, daar zal je navraag moeten doen. Je hebt niet zomaar 5 Gb in 1 secode verbruikt, wie weet heeft ze na het vliegen wat gesprekken gevoerd op de luchthaven via een App zoals Line of WhatsApp en wat FB activiteiten; dan is de vliegtuigstand uitgeschakeld en lopen de kosten via de Belgische provider todat de simkaarten gewisseld worden.

    • B.Elg zegt op

     Hallo ger,
     Ik weet niet of het wat uitmaakt, maar het verbruik was 4,988 Mb (megabyte, niet gigabyte). 49,9023€.

     • TheoB zegt op

      Beste B.Elg,

      1Mb = één Megabit = 2^8 (1024, duizendenvierentwintig) kilobits
      1MB = één Megabyte = 2^8 (1024, duizendenvierentwintig) Megabits
      De up- en downloadsnelheid wordt tegenwoordig uitgedrukt in Megabits of kilobits per seconde. Bij een vaste aansluiting ook nog Gigabits per seconde.
      4988Mb wordt op z’n Engels, Amerikaans, Thais geschreven als 4,988 Megabits.
      4988Mb wordt op z’n Nederlands, Belgisch, Frans, enz. geschreven als 4.988 Megabits.

      Als je niet wilt dat de SIM van een land data gaat verbruiken in het buitenland moet je roaming uitzetten.

      Volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Airplane_mode :
      “Most devices allow continued use of email clients and other mobile apps to write text or email messages. Messages are stored in memory to transmit later, once airplane mode is disabled.”

 2. Johan zegt op

  Vermoedelijk heb je toch even (ongemerkt cq onbewust) de vliegtuigstand eraf gehad in Thailand. En telefoons updaten tegenwoordig ook continue apps, als je dat niet uitgeschakeld hebt. Idem voor bijwerken Facebook, etc na een vlucht van 11 uur (achtergrondproces). Dat er iets mee gebeurt is ten tijde van de simkaart-wissel acht ik uitgesloten.

  Dat het €50,- gekost heeft zal de automatische limiet betreffen van dataverkeer buiten de EU. Die hanteren de meeste providers tegenwoordig om juist dit soort situaties te voorkomen.

  En inderdaad “data-kaboutertjes” bestaan niet….

 3. Jozie zegt op

  Hallo allemaal. Simpelste manier is om gewoon data uit te zetten op je telefoon dan verbruik je zeker geen date want dat kan dan helemaal niet. Groetjes Josy

 4. Ron zegt op

  Wellicht lees ik niet goed maar de schrijver heeft de belgische sim cards UIT de telefoon laten halen ….
  Dan kan je dus geen data of zelfs belverkeer meer ontvangen op die sim cards …

  Belgische E-Sim ? 2e belgische sim card ?

  Neem aan dat het veilig opbergen bestond uit het overhandigen van de sim cards aan jullie

  • Ton zegt op

   Heb je een stopover gemaakt tijdens de vlucht?

  • B.Elg zegt op

   Hallo Ron,

   Geen idee wat er gebeurd is. Als het personeel van “True” de vliegtuigstand uit zetten terwijl de Belgische Simkaart er nog inzet, dan heb je verbruik neem ik aan.
   Met veilig opbergen bedoel ik dat de Belgische Simkaarten met tape vastgeplakt werden op een kartonnen envelop van True.

 5. Frank zegt op

  Beste,

  Dit is mij ook onlangs overkomen.
  Ik zat aan het maximum bedrag en dat was 60,50€.
  Bij mij is dat gebeurd door mij gsm aan te zetten, zonder dat ik een app geopend had.
  Ik heb met Telenet gebeld, mijn uitleg gedaan en toen vertelde de dame in kwestie dat het kwam dat sommige onderliggende app’s zich automatisch updaten.
  Ze heeft mij toen ook onmiddellijk mijn aangerekende kosten gecrediteerd.

  Misschien eens eventjes contact opnemen en uw geval uitleggen aan Telenet, zodat je uw extra aangerekend bedrag niet moet betalen.
  Het is maar een tip hé.

  Grt
  Frank

  • B,Elg zegt op

   Hallo Frank
   Bedankt voor je tip. De medewerker van de helpdesk van Telenet was erg vriendelijk en behulpzaam, maar Telent is helaas niet van plan me de 49€ terug te betalen.
   Snap ik ook wel, ik had moeten begrijpen dat alleen de vliegtuigstand aanzetten niet voldoende veilig was.

 6. durant ludo zegt op

  kan ook zijn dat je geland bent in doha of qatar en dat je daar iets hebt binnen gehaald

  • Frank zegt op

   Nee Ludo,

   Het was een rechtstreekse vlucht.

   Grt

 7. Chris zegt op

  Bij mij was dat in januari ongeveer 150 euro data plus telefoontje in Abu Dhabi. Kreeg mail van telenet met waarschuwing. De simkaart eruitgehaald en in februari rekening van ongeveer 70 euro. Dezelfde rekening in maart en april. Bij terugkeer telefoontje naar Telenet, de laatste 3 maanden terugbetaald. Ben geen fan van telenet, de geldwolf.

 8. herman hendrickx zegt op

  Hello,
  ik ben ook naar thailand geweest, in Mei, met een belgische kaart van Proximus. Mijn telefoon uitgeschakeld in Zaventem. In BKK een thaise kaart gestopt zonder toestel aan te zetten. En op te terugvlucht mijn Belgische kaart in mijn Iphone gestopt op 36000 m hoogte zonder toestel aan te zetten. Proximus rekende me ook 10€ aan. Heb deze betwist en ze hebben een kredietnota gemaakt, volgens hen een “commerciele geste”. Als je niet reageerd heb je ze wel te betalen. Zo zie je maar, volgens mij worden we overal opgelicht, maar meestal beseffen we het gewoon niet. Groetjes Herman

  • Erik zegt op

   Herman, met welk vliegtuig was dat? De normale kruishoogte is 10.000 tot 12.000 meter en jij zat op 36.000 meter dus dat is een bijzonder toestel geweest. Of bedoelde je 3.600 meter?

   • RNo zegt op

    Herman zal vermoedelijk 36.000 feet (voet) bedoeld hebben, dan kom je inderdaad uit rond de 12.000 meter.

   • Sjaak S zegt op

    Hahaha, hij zal 30.000 voet bedoeld hebben. Dat is normaal in het vliegerjargon de uitdrukking van de hoogte. Een voet is ongeveer 30 cm, dus 10 km hoogte! De normale kruishoogte.

  • Ger-Korat zegt op

   Lijkt me een oplichting van de Belgische klanten van de telefoon-providers, in Nederland nog niet gehoord en ook in de reacties alhier geen Nederlanders welke dit overkomen. Even los van het in de vliegtuigstand zetten of de telefoon aanzetten met of zonder roaming is het het beste zoals je schrijft de sim eruit te halen zolang je nog binnen het bereik van de Belgische zendmasten bent, en ook bij het terugplaatsen zorg je dat je binnen het bereik van een Belgische zendmast bent. Zodra je buiten het bereik bent wordt het registreerd en probeer men je kosten aan te rekenen, begrijp ik, zoals deze 10 Euro.

 9. jan tuerlings zegt op

  Is mij ongeveer 10 jaar geleden ook eens overkomen. Sindsdien haal ik steevast mijn simkaart uit mijn toestel zodra het vliegtijg opstijgt om de europazone te gaan verlaten. Heb je dan ruimschoots de tijd voor, en voorkomt aale ongewilde kosten.

  • B.Elg zegt op

   Bedankt, Jan. Dat is ook wat wij de volgende keer gaan doen….

 10. hans zegt op

  kom al 18 jaar in Thailand voor overwintering, heb de eerste jaren gewerkt met 2 toestellen en sinds 12 jaar met een samsung met 2 simkaarten van Dtac en een Ben
  Totaal geen problemen tegengekomen en in nood gewoon bereikbaar vie NL en gebruik in Thailand de Dtac
  Hierdoor ben je van de “hulp” van de tussenpersonen af
  missschien een idee?Hans

 11. Peter V. zegt op

  5GB aan data verbruik je niet in een paar minuten, het lijkt me onwaarschijnlijk dat ze dat bij True (per ongeluk) iets verkeerd hebben gedaan.
  Zou het kunnen dat roaming nog aan stond in het vliegtuig? Met welke maatschappij en welk type vliegtuig hebben julie gevlogen?

  5GB roaming verkeer voor 50 euro is trouwens spotgoedkoop 🙂

  • JosNT zegt op

   De vraagsteller heeft het niet over een verbruik van 5GB maar over 4,988Mb. Omgerekend is dat 0,004988 GB.

  • Lessram zegt op

   Je leest de komma als een punt….. als een engelstalige…. fout
   4,988 MB = bijna 5MB

 12. Teeuwen zegt op

  Het heeft ons een keer 179euro,s gekost bij KPN.
  En iemand gesproken 1200euro,s gekost had wel iet terug gekregen.
  Dat is juist de vies zich heit dat je niet weet dat je ook roaming moet uit schakelen.

 13. B.Elg zegt op

  Hallo Peter,

  Beide iPhones stonden op vliegtuigstand in het vliegtuig, roaming stand aan.
  Zou die roaming de mogelijkheid geven om data te verbruiken met vliegtuigstand aan, denk je?
  Gevlogen met KLM, met Boeing 777-300.
  Het was trouwens 49,9023 € voor 4,988 MB (megabyte, niet gigabyte). Toch zonde van ‘t geld 🙂

 14. FrankyR zegt op

  Ik ben redelijk technisch onderlegd qua computers en netwerken.
  5MB aan updates is zo gepiept. En als je je dan buiten de EU bevindt…

  Om die redenen heb ik altijd twee smartphones bij mij. De ene staat altijd uit, terwijl de andere een goedkoop dingetje is zonder simcard erin.

  Daar gaat de Thaise (True) simkaart dan ook in.

  Waarom dan toch twee smartphones meenemen? De ‘vaste’ telefoon is voor dringende zaken zoals telebankieren. Maar dan zit ik op een VPN en de wifi van het hotel.

 15. Eric zegt op

  Mobiele gegevens uitzetten . Werkt je telefoon alleen op wifi.
  Toch niet moeilijk!!

 16. Danny zegt op

  Als de True medewerkers (of jullie zelf per ongeluk) die vliegtuigstand ook maar even afzetten (bvb. om welke reden dan ook, onkunde misschien wel, tijdens het omwisselen van de sim-kaarten) gaat die direct via push al je berichten van tijdens de vlucht binnenhalen, dan heb je op luttele seconden die megabyte’s binnen, hoeft echt geen minuut te duren.
  Wel een gigantisch bedrag voor zo’n luttele hoeveelheid data. Voor dat geld koop je hier voor 2 jaar een DTAC Turbo kaart met 60GB per maand en gratis binnenlands bellen …

 17. Mike Jordan zegt op

  Steek de kaart die je niet wilt gebruiken in een non smartphone ofte dumb phone kan je sowieso geen data verbruiken en kan je indien gewenst toch mits aanzetten dumb phone toch sms ontvangen of zenden of gesprek doen indien gewenst ,en dan terug afzetten indien niet nodig


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website