Als eigenaar van een hotel in Nederland valt mij direct het gebrek aan opleiding op van de staf van elk hotel in Thailand.

Dit is een struktureel probleem waardoor gasten, vooral Europeanen, zich niet op hun gemak voelen. Gastheerschap is iets wat aangeleerd moet worden!

Ik zit er aan te denken om een hotelschool in Thailand op te zetten. Grootste probleem daarbij is de taal.

Alles maar dan ook alles in Thailand, als het maar even status moet hebben, is in het Engels. Vele merknamen van Thaise firma’s zijn in Engels. Echter, er is zeer slecht onderwijs in de Engelse taal. Do you speek English? A little…., dit betekend nee!

Ook films worden nagesynchroniseerd net als in Duitsland slecht om Engels te leren. Maar een goede opleiding op een goed niveau is belangrijk. Vele Thaise mensen hebben gewoon geen basis knowhow. Opleiding is van levensbelang.

Wordt vervolgt.

Ingezonden door Max

18 reacties op “Lezersinzending: De Engelse taal is belangrijk voor het toerisme in Thailand”

 1. Tino Kuis zegt op

  Elk hotel in Thailand? Echt waar? Elk? En wat taal betreft, je schrijft:

  struktureel; zijn in Engels; speek; betekend

  Mijn zoon zit nu in Chiang Mai op een internationale hotelschool. Ik raad je aan jezelf eerst eens goed op de hoogte te stellen voor je hier een mening geeft.

  • Ger-Korat zegt op

   Het verhaal wordt vervolgd. En dus niet: “Wordt vervolgt.” maar “Word vervolgd.” , want het onderwerp is weggelaten.

   Als Max kritiek heeft op het gebruik van het Engels in Thailand en hij zelf niet eens een fatsoenlijk stuk in zijn eigen taal kan schrijven, want vol met schrijf- en stijlfouten, vraag ik mij af hoe het met zijn Engels staat.

   • Arie zegt op

    Als we het dan toch over taal hebben kijk dan even hier

    https://taaladvies.net/taal/advies/vraag/1211/word_vervolgd_wordt_vervolgd/

    want daar staat toch echt dat wordt vervolgd correct is.

    • Ger-Korat zegt op

     Het is een onvolledige zin want het onderwerp is weggelaten, dat is de essentie. Fout of niet, de lezer begrijpt het maar taalkundig hoort het niet zo.

 2. ruud zegt op

  Ik vrees, dat u voor uw hotelschool zult moeten beginnen met een lagere school opleiding.
  Hier in het dorp – en het zal elders weinig beter zijn – kent de jeugd aan het eind van de middelbare school de tafels van 10 nog niet, en ingewikkelde vraagstukken als 42 + 35 uit het hoofd uitrekenen, zijn voor velen ook te hoog gegrepen.
  Het werkt trouwens wel beter, als je vraagt hoeveel 42 Baht + 35 Baht is.
  Als het over geld gaat, lijkt er een extra hersenlob in werking te treden.

  Ik heb de indruk, dat alleen maar getallen te abstract is.
  Daar leer je door oefening mee omgaan.
  En dat oefenen in de klas, zoals de tafels van tien opdreunen lijkt niet te gebeuren.
  Geld is echter een tastbaar iets, en in een winkel horen dat geld en die getallen bij elkaar.

 3. Dirk zegt op

  Opleiding is van levensbelang, daar ben ik het helemaal mee eens. Het Thaise onderwijs is niet te vergelijken met dat van Nederland. Dus als we dezelfde verwachtingen hebben omtrent uitkomst en vaardigheden, zullen wij altijd teleurgesteld zijn. Veel Thaise werknemers in de horeca, zijn binnenlopers, die met vallen en opstaan de juiste manier om gasten tegemoet te treden zich eigen moeten maken.
  Ik zie regelmatig jonge Thaise mensen , die ook in hun werk veel loze uren hebben, gewoon niets doen.
  Telefoontje, hazenslaapje etc. Het besef dat gewonnen persoonlijke tijd en optimale kans is om jezelf te ontwikkelen is niet daar. Het besef en de drive is er gewoon niet.
  Zelf heb ik vijf jaar Engelse les gegeven aan volwassen Thaise mensen, met kinderen in het buitenland en twee jaar basic Thai aan oudere Farang, die een klein woordje Thai wilden bemachtigen. Conclusie voor beide groepen een hele klus , met name op latere leeftijd in een vreemde taal tot redelijk spreken te komen.
  De wal zal het schip van ¨planeet¨ Thailand¨ wel een keer moeten keren, het besef dat globalisering voortschrijdt en mee moeten gaan met de vooruitgang in onze wereld , zal Thailand niet onberoerd laten , met name als de inkomsten in diverse sectoren teruglopen.

 4. François Nang Lae zegt op

  Ik heb niet alle Thaise hotels bezocht, zoals jij blijkbaar wel gedaan hebt, maar van de door mij bezochte hotels valt de overgrote meerderheid op door de uitermate vriendelijke, persoonlijke en gastvrije benadering. Het Engels is vaak niet perfect (net als het mijne), maar genoeg om elkaar te begrijpen. Geef mij maar de misschien imperfecte spontane gastvrijheid, in plaats van de ingestudeerde variant. Gastvrijheid veinzen kun je aanleren. Gastvrij zijn zit in je.

 5. Nok23 zegt op

  Voor mij hoeft dat niet. Als hotelstaf gebrekkig Engels spreekt, red ik me wel met mijn gebrekkig Thai. Zoals mij dat ook lukt in bv Parijs alwaar ik met mijn ULO-Frans een heel eind kom. Ik heb geen klagen. Elk jaar bezoek ik nog steeds Thailand en elk jaar opnieuw geniet ik van de Thaise gastvrijheid. Probeer zelf eerst maar eens fatsoenlijk structureel en conform Neerlands grammaticale regels te formuleren.

 6. Frank zegt op

  ik vind het niet storend als ik in thailand ben om wat eer moeite te moeten doen om elkaar te begrijpen. Dat geeft je toch het gevoel van verre vakantie? Stel ze spreken nederland… moet er niet aan denken.
  Dat de thai niet vloeiend engels spreek… wat zou dat? Er komen veel meer chinezen dan Europeanen, dus zou chinees leren praten eerder komen. Ze doen de best dus vind het best zo. Beetje engels en gebaren kom ik en zij overal uit. Vind het trouwens helemaal niet zo slecht als de heer hierboven probeert aan te geven.
  Genoeg thais die ruim voldoende engels praten met klein dialect. hahaha (als eens naar frankrijk op vakantie geweest?? meeste kunnen daar / willen daar geen engels praten, soort “zoek het maar uit” mentaliteit en zeker niet zo behulpzaam!!!) Geef mij thailand maar met zijn altijd behulpzaamheid. (bij mij tenminste)

 7. RON zegt op

  Beste Max,

  Inderdaad wordt op de TV, alles nagesynchroniseerd, maar erger er is niet een een Engels talig TV station.
  Ook zijn er geen Engels talige cartons voor de jeugd. Als ze daar nu eens mee gaan beginnen, dan leest de jeugd (die de hele dag voor de TV zit) ook een beetje Engels.

  Maar terug te komen op je hotel school. Er zijn wel enkele zeer goede hotel scholen in Thailand, dit is niet een onderontwikkeld land hé. Alleen zitten deze studenten later niet achter de balie.

  • Ger-Korat zegt op

   Als vader van 2 kleine kinderen in Thailand weet ik dat er veel cartoons, speelfilms en taaleducatieprogramma’s in het Engels zijn, kijk bijvoorbeeld op Youtube. Daar heb je geen TV-station voor nodig. Voor mij juist belangrijk om ze vertrouwd te maken met de Engelse taal. Beter dan dat ze alleen naar mijn Engels luisteren.

 8. jan zegt op

  hotelvakschool in Thailand. kun je wel schudden ik zelf heb de hotelvakschool doorlopen en als ex hofmeester van de hal. weet ik er wel iets van. woon al 30jaar in Thailand zelf hotels met een goede naam en de nodige onverdiende sterren zie ik veel haperingen of onregelmatigheden.komt bij de taal en en de gewoontes plus de nodige financiën. gratis advies niet over denken en het vergeten

 9. Henk zegt op

  Vrees dat je grootse plannen vrij snel in de wolken zullen opgaan Max .Denk dat je te hoge verwachtingen hebt over Thailand terwijl ik geen idee heb hoe vaak je het land hebt bezocht en wat je hebt bezocht ,
  Het gastheerschap waar jij je niet prettig bij voelt is voor vele toeristen het leuke en charmante van Thailand
  Iets met handen en voeten uitleggen is toch veel leuker dan vlot in het Thais of Engels zeggen wat je nodig hebt ..En de Thaien zullen er overigens ook niet echt wakker van liggen of jij dat leuk vind ja of nee ,de meeste zijn toch wel nonchalant maar zullen toch hun best doen om jou van dienst te zijn ,maar liggen er ook niet wakker van als dat een keer niet lukt of jou niet bevalt .Het Engels word hier op school niet of nauwelijks geleerd dus dan zal je naast je hotelschool ook een school met Engels onderwijs moeten starten dus een lange weg te gaan .Overigens kan het meeste bedienend personeel wel een paar woordjes Engels .Vraag maar eens iets van de menukaart en je krijgt vaak het antwoord ::: Yes ……..No Hep ..

 10. Stefaan zegt op

  Laat ons wel wezen : Thailand en zijn inwoners zouden baat hebben bij een betere kennis van de Engels taal. En niet alleen voor het toerisme.

  Meegemaakt in Phuket : Filipino’s tewerkgesteld in internationaal hotel omwille van Engelse taalvaardigheid.

  • Jasper zegt op

   Je schrijft het op alsof het iets is wat men dient te vermijden. In mijn ogen is het een uitstekende oplossing op goed engels sprekende goedkope!!! philipino’ s te werk te stellen in internationale hotels. De Philipijnen hebben nu eenmaal een sterke band met de USA. sinds de 2e wereld oorlog.
   Daarbij: Thailand is wel lid van ASEAN, die dit soort zaken juist mogelijk maakt.
   Waarom zouden de Thai zich dan verder om Engels bekommeren, terwijl het geen prominente plaats in hun wereldbeeld in neemt? Ik zie mensen in Europa ook niet schielijk allemaal chinees leren, dat leeft voor ons weer minder, omdat wij ons voornamelijk op de westerse wereld richten. Thailand is een AZIATISCH land, in een rijke aziatische omgeving.

 11. Jasper zegt op

  Nogal een ethnocenrische insteek. In Amerika spreken weinig mensen chinees, en in Thailand spreken weinig mensen (goed) engels, net zoals de fransen. Nou en? Het aantal westerse bezoekers loopt al jaren terug, terwijl de chinezen massaal naar Thailand komen. Cursussen chinees lijken dus eerder voor de hand te liggen in Thailand.

  Overigens spreekt de staf in vele resorts en hotels wel degelijk acceptabel engels, Dit zijn vaak goedkope cambodiaanse jonge mensen. En inderdaad, in Cambodia wordt op televisie niet nagesynchroniseerd.

 12. Jan de Groot zegt op

  Ik ben eigenaar van een B & B in Sichon Thailand en zag hoe bekrompen ze les krijgen, ook de leerlingen met een Engels programma. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben Engelse les gaan geven, resultaat dat ik nu per week zo`n 20/25 les uren per week geef, ouders blij , kinderen blij. Ook geef ik reken les in het Engels, want dat is ook beroerd hier in Thailand, ze kunnen nog geen 80 bij 20 optellen in een restaurant zonder rekenmachine

  • Jasper zegt op

   Probeer maar eens 80 en 20 Baht, als het om geld gaat kunnen ze ineens prima rekenen.
   Niet om het een of ander, maar ik weet van enkele engelsen die zijn gedeporteerd omdat ze (gratis!!) les gaven. Je neemt een THai zijn baantje af, net zo goed als dat je nog geen asbak op tafel mag zetten in de B en B van je echtgenote.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website