We kochten een woning die nu zes jaar oud is. Ongeveer een jaar geleden begonnen enkele vloertegels los te raken. Drie maanden geleden, na een zeer warme dag, hoorden we ’s avonds een dof, krakend geluid alsof de aarde licht scheurde. Het bleek dat een rij vloertegels zich had losgemaakt.

We vroegen enkele lokale vaklieden, chaangs, om het probleem te beoordelen. Dit was al een uitdaging op zich. Reparatie bleek onmogelijk, mede omdat de originele tegels niet meer verkrijgbaar waren. Hun expertise maakte weinig indruk. Uiteindelijk kozen we, op basis van foto’s op Facebook van het werk van andere tegelzetters, voor een bepaalde chaang. Zijn aanpak en kennis over details zoals voegbreedte en de verhoging van de vloer maakten indruk. Hij gaf de voorkeur aan specifieke merken materialen, zoals het bekende merk ‘Krokodil’, en specialiseert zich uitsluitend in tegelzetten. Hij was wel 50% duurder dan de andere chaangs die we hadden overwogen. Na het opstellen van de materialenlijst, konden we een budget vaststellen. Voor een oppervlak van ongeveer 80m² en met de hulp van zijn vrouw, die meehielp met vegen en voegen, was hij 9 dagen bezig. Het arbeidsloon bedroeg ongeveer 37.000 baht en de materialen 25.000 baht.

Zijn we tevreden? Niet ontevreden, maar ook niet bijzonder onder de indruk. Hij beweerde 20 jaar ervaring te hebben, maar we stuitten op een aantal teleurstellingen. Er werden te veel kleine, storende fouten gemaakt, wat tot extra herstelwerkzaamheden leidde. Zo vergat hij een deur te verwijderen en in te korten, waardoor het tegelwerk rond de deur opnieuw moest. Hij gebruikte permanente rode en blauwe stiften voor het aftekenen van plinten, die vlekken achterlieten op de wit geschilderde plinten. Hij gaf de voorkeur aan plastic plinten omdat hij het schilderen van houten plinten lastig vond; uiteindelijk heb ik het schilderen zelf gedaan. Op de laatste dag, bedoeld voor kleine correcties, merkte hij op dat ik de tweede klant was die erg precies was; volgens hem zouden andere chaangs al lang zijn vertrokken. Hij had een handgeschreven contract opgesteld met momenten van oplevering en betaling. Toen hij halverwege de werkzaamheden, met slechts een deel van de tegels gelegd, toch om een betaling vroeg, weigerden we. Mijn vrouw moest geduldig uitleggen dat dit volgens het contract was.

Onze ervaring met chaangs in Thailand is gemengd. Het blijkt lastig goede specialisten te vinden. Ze geven de voorkeur aan nieuwbouwprojecten boven reparaties en lijken het werk voor het kiezen te hebben. Voorzichtigheid is geboden, want ze zijn snel geneigd het werk neer te leggen.

21 reacties op “Een leerzame ervaring rijker: het vervangen van vloertegels in Thailand (lezersinzending)”

 1. Gerardus zegt op

  37000 baht voor 9 dagen werk?? Lijkt me behoorlijk overdreven. Die zal gelachen hebben met deze farang

 2. Winlouis zegt op

  Ik ben een gepensioneerde vloerder, als ik dit lees weet ik al genoeg voor U te vertellen dat deze man een Oplichter is zoals de meeste Thais als ze voor een Farang een werk komen uitvoeren.
  De kosten voor 9 dagen, “Werk” is al 50 % te veel Betaald. max. 1.500 bath per dag, incl. Zijn vrouw.!! Een vakman is het Zeker niet als hij de tegels legt aan een deur die moet open kunnen, Stenenplinten moeten, ook zoals de vloer geplaatst worden, indien deze plinten in Thailand niet te koop zijn,(wat mij zeer zou verbazen) zaag je met een, watertegelzaag, zelf plinten van de vloertegels.
  Als je een vloerder hebt die na het leggen van de tegels nog, “kleine reparaties” !? moet komen uitvoeren, weet je al genoeg.!!
  Na het plaatsen van de vloertegels en het opvoegen, Mogen er Geen Reparaties meer Achterblijven.!!
  Het zijn in Thailand voor 90 % Onbekwame Bricoleurs die in de Bouwsector hun “Kunnen”!? aanbieden en het Zijn Allemaal dezelfde Oplichters voor een buitenlander.!!

 3. Johnny zegt op

  De grootste fout die tegelleggers bijna altijd maken in dit land, is het dichtvoegen van de voeg tussen vloer en muur. Die zou, ofwel moeten openblijven, bedekt door een plint, of flexibel met bvb siliconen. Als de vloer volledig gesloten ligt, worden bij de minste ‘zetting’ de tegels omhoog geperst, waardoor ze loskomen.

  • Eddy zegt op

   dit had ik voordat ik de opdracht gaf gecheckt en is dus ook gebeurd

 4. Jos Van Bogget zegt op

  Hoi,
  Ik werk al meer dan10 jaar hier samen met een vrouw en haar man, de vrouw doet het werk, ik houd het toezicht dat alles verloopt zoals we dat gewend zijn in Europa
  Prijzen worden gemaakt door mij, betaling aan mij en ik handel alles af met de vrouw die het werk doet., hierdoor hebben we geen problemen. Ik woon in Pattaya en kan mij telefonisch bereiken 0846762650

 5. JAN zegt op

  Tsa, laat ik hier mee beginnen elke Thai denken dat ze atoomgeleerde zijn en ze kunnen alles en ferang heeft er geen verstand van ,die 35.000 vindt ik wel veel aangezien de gemiddelde loon van een vakman rond de 500 tot 700 bath is 700 is voor een hogere opgeleide he. Koop zelf je materialen of neem die aannemer mee. .Ik heb zelf mijn huis laten verbouwen 25 bij 15 meter plus nog 2 woningen op mijn grond en een teak huis in de siertuin. PS dit is nie om te pouge Kan alleen zegen als je toch via internet ,n, vakman wil bestelen er zijn verschillende FB site,s van buitenlanders die vraag en raad geven op dit gebied Ik persoonlijk heb altijd lokalen aannemers gehad maar ging eerst wel eerst kijken wat voor werk ze leverden En betaal ze pas naar afloop en probeer vaste prijs af te afpreken, jij betaald dus jij beslist ni zij

  • Atlas van Puffelen zegt op

   Beste Jan ga je niet tegen spreken, maar ter discussie staan die bedragen echt wel voor een dagloon.
   Een verdubbeling voor een zelfstandige met hulp is niet ongewoon in vele delen van Thailand.
   Neemt niet weg dat de opsteller aardig in de maling is genomen met het uurloon.

   Kennis van mij heeft het ook eens gehad losgesprongen tegels, reden slechte specie gebruikt en lineaire expansie.
   De losgesprongen tegels inclusief oude specie verwijderd en vernieuwd en klaar en ja, dat zie je helaas.

   Betalingsregelingen, materiaal vooraf na tonen, afschrift of je gaat mee.
   Arbeid per project of week.

  • Gerardus zegt op

   Die 500 tot 700 is verleden tijdhoor. In ieder geval in de grote steden vind je geen fatsoenlijk werkvolk meer beneden de 1000 baht per dag. Begin van het jaar een klus. 4 pers. (3+opzichter) 4 dagen berekend. 25000 baht. Zonder materiaal. Hebben wel pas betaald na aflevering. Kan je wel zeggen, zoek ik een ander, of doe ik het zelf, maar het eerste is makkelijker gezegd dan gedaan als farang zijnde en met 70 jaar ga ik niet meer beginnen aan zo iets

   • Roger zegt op

    Moeten we echt weer die discussie over de lonen voeren?

    Ik heb hier onlangs nog een groot karwei laten uitvoeren door een plaatselijke aannemer.
    Alles perfect in orde. En ja, ik heb 500 THB/dag betaald.

    Maar goed, een Farang wordt blijkbaar graag beet genomen met als uitleg dat je geen goedkope stielmannen meer vindt.

    Als de topicstarter 37000 Baht betaalt voor 9 dagen dan komt dit overeen met een maandloon van 111000 Baht. Ik verdiende nooit zoveel tijdens mijn beroepsloopbaan in België hoor. Dit noem ik pure diefstal.

    • JV zegt op

     Hoi Roger.

     In welke plaats.
     Ik zoek een goede en betrouwbare aannemer

   • Roelof zegt op

    Ben het eens met Gerardus, in de grote steden is het heel lastig om goede vakmensen te vinden, en dat weten ze, daarom vragen ze meer geld, niet alleen aan farangs, ook aan hun eigen volk.

   • Francis zegt op

    4 personen – 4 dagen – 1000 Baht per dag.
    Als mijn hoofdrekenen nog klopt is het totaal: 16000 Baht.

    Als jij er 25000 wil betalen, dan doe je maar.

    • Gerardus zegt op

     Zoals ik al zei, soms heb je geen andere keuze. Het was een dringend karwei en ik kan het zelf niet meer doen. Dan ben je dus blij dat je iemand vind.

 6. Peterdongsing zegt op

  Vorige week een nieuwe vloer laten leggen hier in Roi Et, door een aannemer.
  100m2 tegels 60×60.
  De eerste werkman die kwam, maakte er een zootje van met de voegbreedte.
  Aannemer er bij gehaald, alles er uit, aannemer betaald de kapotte tegels.
  Ik vroeg zelf aan een kundig iemand, werk van gezien, hoeveel hij wilde hebben als hij het zou doen.
  Prijs..200 baht p.m2 aannemer vond hem te duur.
  Man die het uiteindelijk gedaan heeft kreeg 150 Baht p.m.2
  Ze liggen nu ook keurig.
  Dus de schrijver van het stukje hierboven, 80 m2 zou moeten kunnen voor 12000 baht. Ben toch beetje bang dat je teveel betaald hebt.

 7. Rudolf zegt op

  Ik kan mij vergissen, maar als ik naar die troffel – als dat ding zo heet kijk, links naast die tegel die wordt gelegd, lijkt het net of die in het zand ligt.
  Ik zie ook geen wapening.
  Als er dan wel een ondergrond is, lijkt het mij dat die niet schoon is, en de specie misschien wel aan de tegels en het zand? plakt, maar niet aan de ondergrond.

  Ik ben geen tegellegger, maar het lijkt me dat de ondergrond toch eerst goed schoongemaakt had moeten worden, voor hij tegels ging leggen.

  • Piet zegt op

   Een Thaise ’tegelaar’ heeft de slechte gewoonte om zo goed als geen of een zeer kleine voeg te gebruiken. Het resultaat is dat, als de tegels niet 100% dezelfde afmeting hebben, ze na een paar rijen immense moeite hebben om alles mooi uitgelijnd te krijgen.

   Ik heb mijn badkamer (muur) in Thailand zelf betegeld en kreeg van mijn schoonvader de vraag waarom ik zulke grote voegen (3mm) gebruikte. Ik kon hem eigenlijk geen deftig antwoord geven.

   Heb eens een Thai bezig gezien om tegels tegen de muur te plaatsen in de cementlijm (met een lijmkam). Die werden aangeklopt met een hamer precies alsof zijn leven ervan afhing. Begrijp nog altijd niet goed waarom al dat gehamer voor nodig is. Thaise logica zeker.

   Maar goed, wij de Farang weten het altijd beter. Het is maar goed dat een Thai ons advies keurig negeert 😉

   • Gerardus zegt op

    Bij ons in de badkamer helemaal geen voegen bij de wandtegels.wij hebben dure siertegels en iedereen denkt dat er behang tegenaan plakt omdat het zo’n mooi geheel is. Dit resultaat hadden we met voegen nooit gehad

    • Freddy zegt op

     Ik was tijdens mijn loopbaan actief in de bouwsector.

     Ik heb nog nooit iemand wand- of vloertegels weten plaatsen zonder voegen. Wat een onzin is dit. Dit is echt om problemen vragen.

    • Teun zegt op

     Gerardus,

     Lees misschien eens de opmerking van khun moo hier juist onder. Welke slimmerik plaatst er nu tegels zonder voegen.

     Veel succes met je behangpapier zou ik zeggen 😉

 8. khun moo zegt op

  Wij werden in de nacht wakker toen bleek dat ongeveer 10 wand tegels van de muur gevallen waren en er nog een groot aantal bol stonden.
  Zoals vaker gebeurt wordt het werk vaak uitbesteed aan familie die men niet wil passeren.
  Tegenwoordig heeft men al door dat men voegen tussen de tegels moet aanbrengen.
  Het is Isaan en dan kom je nog weleens voor verrassingen te staan.

 9. Maurice zegt op

  Zou de titel van dit topic niet beter zijn:

  “Een leerzame ervaring armer” i.p.v. rijker?

  37000 Baht voor 9 dagen werk, alleen aan uurloon. Dan hebben ze je goed te grazen genomen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website