Het aanvragen van een Burger Service Nummer (BSN) voor mijn Thaise echtgenote en mijn 2 minderjarige kinderen.

Nu alweer pakweg 1,5 jaar geleden dat ik er per toeval achter kwam dat zonder BSN geen weduwe-en wezen pensioen zal worden uitgekeerd. Ik had contact met mijn pensioenfonds over heel iets anders, en dat werd zo tussen neus en lippen medegedeeld. Dat was de start van een lijdensweg met een berg frustraties, die nog niet tot een einde is gebracht.

Ik ben gestart door iedereen die ik kon bedenken om hulp/advies te vragen. Bijna altijd was het antwoord ”nee meneer, daar moet u zelf voor zorgen” dat doen wij niet. Het begon bij het pensioenfonds die verwees mij naar het notariskantoor waar ik indertijd mijn testament had laten opmaken toen naar de diverse websites. Moem ze maar op, Rijksoverheid.nl etc. en toen naar de Belastingdienst Buitenland. 

Ja, ik weet dat er 19 RNI (registratie niet-ingezetenen) loketten zijn in Nederland waardoor inschrijving in het RNI automatisch ook een BSN wordt uitgegeven. Dat kan niet op afstand. Je moet dus met de hele familie een paar maanden naar NL verkassen. Dit was echt 1 van de opties die mij werd medegedeeld (ga lekker 3 maanden in een hotel bivakkeren, beetje duur toch?).

Notariskantoor begon ook gelijk met vingers te wijzen, maar toen ik een paar jaar geleden kwam om een testament te laten maken a raison van een paar honderd euro voor 6 getypte velletjes, werd er niet gewezen. Ik werd met open armen ontvangen, goede business hoor, ik heb het verkeerde beroep gekozen. O ja meneer, als u de nummers heeft stuurt u ze dan even naar ons door!

Toen naar mijn vrienden van de Belastingdienst Buitenland te Heerlen. Ik had een pagina op de belastingdienst website gevonden waar precies op stond omschreven (met een lijst van benodigde documenten) hoe ik een BSN voor een niet ingezetene (vrouw en kids) kon aanvragen. Heb de lijst met benodigdheden keurig afgewerkt (inclusief gecertificeerde housebook pagina’s) en het verzoek ingediend (3 pakketjes voor mijn vrouw en 2 minderjarige kids).

Na een week of 8 (!) een brief van de belastingdienst Buitenland, AFGEWEZEN. De reden, er was geen fiscale reden door mij opgegeven. Tekst was ook erg “vriendelijk”. Voor dat verzoek moet een fiscale reden bestaan; u geeft in uw verzoek geen fiscale reden aan; Uw verzoek om toekenning van een BSN wijs ik daarom af. 

Ik kon niet geloven wat er in de brief stond, geen fiscale reden? Zou deze inspecteur niet weten dat er ook premies inkomstenbelasting moeten worden afgedragen over weduwe-en wezen pensioenen? Ja, ik had het niet met zoveel woorden benoemd, aannemende dat de belastingdienst dat wel zou begrijpen en nee, het stond niet aangegeven op hun website.

Besloten om de aanvraag nogmaals in te dienen (en weer 8 weken te wachten) en deze keer de fiscale reden te benoemen, want dat was ook bevestigd door het pensioenfonds. Wij zijn wettelijk verplicht om premies af te dragen meneer, daarom hebben wij een BSN nummer nodig.

Zes weken later werden wij (zowel mijn echtgenote als ikzelf) gebeld door de belastingdienst buitenland, opnieuw AFGEWEZEN. En nu komt het: er mag pas een BSN worden uitgeven voor het uitkeren van deze pensioenen NADAT ik ben overleden, jawel! 

De reden dat ik dit vroegtijdig wil doen lijkt mij voor de hand liggend. Mijn vrouw spreekt redelijk Engels, maar het zal ongetwijfeld problemen gaan geven als dit op afstand moet via de telefoon en dan ook nog formulieren invullen. Ik voorzie veel problemen en vertragingen en al die tijd geen inkomen! Het is een bekend iets bij vele instanties (zowel de belastingdienst als de pensioenfondsen) maar kennelijk is het onmogelijk om deze zieke regel te veranderen. De commentaren die ik kreeg waren veelal hetzelfde, ja meneer, dit gebeurt regelmatig maar ja, het is een regel van de belastingdienst. Commentaar van de belastingdienst zelf ”ja meneer, dit gebeurt regelmatig en kan soms MAANDEN duren” Het is toch echt ongelofelijk. Iemand achter een bureau heeft deze regel ooit ingesteld en iedereen kabbelt er maar mee voort.

Ik zou nog meer pagina’s kunnen typen wat ik allemaal heb meegemaakt de laatste 1,5 jaar, maar ik hoop dat het nu duidelijk is wat voor negatieve ervaringen ik allemaal heb ervaren.

Ik hoop echt dat er iemand is die dit leest en mij de gouden tip kan geven..tot nu toe heb ik het gevoel alle mogelijkheden te hebben geprobeerd en 1 stap vooruit gevolgd door 2 stappen achteruit te hebben gemaakt.

Ingezonden door Wim

Rating: 5.00/5. From 7 votes.
Please wait...

28 reacties op “De frustraties bij aanvragen van BSN voor Thaise echtgenote en 2 minderjarige kinderen (lezersinzending)”

 1. Dirk zegt op

  Voor mij geldt hetzelfde, Ben nu bezig met het verzamelen van documenten voor een Verzoek Burgerservicenummer toeslagpartner Buitenland bij Belastingdienst buitenland. Maar als ik het verhaal van Wim lees heb ik hier weinig vertrouwen in. Ook ik heb diverse malen contact gehad met mijn pensioenfonds (ABP) en het enige dat zij doen is wat links geven naar RNI enz.
  Ik ben heel benieuwd of het anderen wel is gelukt en de partner een BSN heeft gekregen.

  • Wim zegt op

   Klinkt bekend Dirk, idd zijn ze goed met het sturen van links of met andere woorden…zoek het maar uit! Formulieren toeslagpartner heb ik ook gezien en volgens mij kan je dat wel op afstand (proberen) te regelen. Is voor mij niet van toepassing.
   In het laatste telefoongesprek met de inspecteur kon ik al aan haar stem horen dat zij geenszins van plan was ons tegemoet te komen. Ik heb getracht uit te leggen waarom ik dit vroegtijdig geregeld wil hebben…het enige wat ze uit kon brengen was “Meneer, we mogen het niet!”
   Ik wens je succes.

 2. ruud zegt op

  Weet u zeker dat u 3 maanden in Nederland moet zijjn?
  Voor de aanvraag zult u er waarschijnlijk wel moeten wezen met uw vrouw, maar weet u zeker dat u er dan ook drie maanden moet blijven?
  Misschien kan na de aanvraag de rest telefonisch, of met de post – of misschien via de ambassade in Bangkok.

  Overigens heb ik laatst met EMS Track & Trace een document naar Nederland gestuurd, en dat is bijna 3 weken onderweg geweest.
  Dus niet al uw wachttijd (documenten heen en terug, dus zeg 5 weken) hoeft aan de belastingdienst te liggen.

 3. Peter V. zegt op

  Het is ons gelukt en eigenlijk was het zo eenvoudig dat het niet bijzonder leek…

  De wachttijden zijn erg lang, je kan het beste de sites van die gemeenten -waar je niet ingezetenen in kunt schrijven- even bezoeken en dan via de afsprakenplanner kijken waar je terecht kan op een datum/tijd die jou het beste uitkomt.
  Dat hebben we gedaan voor mijn partner naar Nederland kwam.
  Het grootste deel vd lange wachttijd was ze in Thailand.en een week na aankomst was de afspraak bij de gemeente, en we kregen na de registratie direct het document met het BSN mee.

 4. Prawo zegt op

  Voor uw vrouw helpt het wellicht aan te geven dathet gaat om uw toeslagpartner.
  Jullie kinderen zullen hun BSN nogniet missen, denk ik.

  • wim zegt op

   dankjewel voor je reaktie.
   Ik weet niet precies wat een toeslagpartner is…ik heb die formulieren ook gezien en gelezen dat je hier niet voor naar NL hoeft te reizen.
   Mijn Thaise echtgenote heeft (behalve 3 maanden toen ik op een project in Den Haag werkte) nooit permanent in NL gewoond. Heeft dus ook nooit in NL gewerkt, dan wel AOW premie betaald; heeft dus ook geen recht op AOW..alleen nabestaanden pensioen.

   Kan je mij uitleggen wat een toeslag partner is?

   Wim

   • TheoB zegt op

    Toeslagpartner: een partner die meetelt voor de toeslagen
    https://bit.ly/3UU0vfK

    Toeslagen – ik woon in het buitenland
    https://bit.ly/3RysSgy

    Toeslagen – Burgerservicenummer als u, uw partner of uw kind buiten Nederland woont
    https://bit.ly/3LWD0i7

    Toeslagen – Formulier Verzoek burgerservicenummer voor toeslagpartner (buitenland)
    https://bit.ly/3EaGagf
    en
    https://download.belastingdienst.nl/toeslagen/docs/bsn_toeslagpartner_buitenland_tg1461z7fol.pdf

    Voordat men het Burgerservicenummer noemde heette exact hetzelfde nummer, meen ik mij te herinneren, Sociaal Fiscaal nummer.

 5. Frank R zegt op

  BSN nummer is gemakkelijk te verkrijgen.
  Toen we in NL waren een afspraak gemaakt voor een nieuw paspoort in Breda (wij komen niet uit Breda)
  Daar regel je ook het BSN nummer daaraan voorafgaand.
  Er zijn maar een paar steden waar dit kan.
  Zowel voor mijn vrouw als onze drie kinderen kregen we het meteen.
  Het was dus weliswaar in combi met een paspoort.
  Breda is fantastisch (en wellicht de enige stad) om een nieuw paspoort te regelen omdat je alles online aanlevert. Bij de afspraak controleren ze de originele papieren en klaar!

  • wim zegt op

   Dankjewel voor je reaktie, maar ik dacht dat het duidelijk in mijn verhaal omschreven stond dat ik niet naar NL wil reizen en daar een paar maanden met de hele familie wil blijven.

   groeten
   Wim

   • ruud zegt op

    Waar haalt u die drie maanden in Nederland nu precies vandaan?

    Dat wordt in uw verhaal niet duidelijk.

    Welke instantie zegt dat u 3 maanden in Nederland moet blijven voor die inschrijving – en hebt u dat wel goed begrepen?
    Waar hebben ze u voor nodig tijdens die 3 maanden?

 6. Carlos zegt op

  Bij de nationale ombudsman vragen om bemiddeling!

 7. Thai thai zegt op

  Wellicht kunt u buiten Nederlandse vakantietijden om een goedkoop verblijf regelen op een vakantiepark, dit scheelt iniedergeval geld qua eten daar jezelf altijd wat kan bereiden.

  Andere mogelijkheid zal zijn om een bedrag bij de notaris neer te leggen van waaruit begeleiding kan worden gedaan voor de verzorging van deze papieren in geval van overlijden? Dan heeft u iniedergeval zekerheid dat uw vrouw hier geen last van ondervind.

  Succes.

 8. TheoB zegt op

  Ik kan me jouw frustratie wel voorstellen vanwege deze Kafkaëske toestanden, Wim.
  Als de suggestie van Prawo (30-09-2022 19:16u) hen niet overtuigd ben ik bang dat je vrouw en kinderen naar Nederland moeten komen om zich bij een willekeurige RNI-gemeente in te schrijven. Maar ze hoeven daarvoor niet 3 maanden in NL te verblijven. Ik neem aan dat je deze URL al wel kent:
  https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/inschrijven-als-niet-ingezetene-in-de-basisregistratie-personen-brp
  In principe kunnen ze ‘s ochtends aankomen op Schiphol, op het afgesproken tijdstip zich melden bij het RNI-loket en ‘s avonds terugvliegen naar Thailand. Kost nog steeds erg veel geld en uithoudingsvermogen: 3x (transit?)visum met bijkomende kosten, 3x retour BKK-AMS, vervoer naar en van BKK en vervoer naar en van het RNI-loket.
  Het lijkt mij beter om dit te combineren met een vakantiereis naar EU/Nederland in de nabije toekomst. Een vakantiereis met als ‘hoofddoel’ een EU-land anders dan Nederland zodat je echtgenote en kinderen bij de ambassade van dat EU-land kosteloos een visum kunnen aanvragen. Tijdens die vakantie op een maanden(?) tevoren afgesproken tijdstip naar een RNI-loket in Nederland (https://www.nederlandwereldwijd.nl/rni/contact-rni-gemeente) voor de registratie.

 9. Wim de Visser zegt op

  Beste Wim en Dirk,

  Wij zijn in Thailand gehuwd en dit huwelijk is in Den Haag ingeschreven.
  Ik heb in 2021 ook een BSN aangevraagd voor mijn wettige echtgenote (die nooit in Nederland is geweest)
  Dat ging eigenlijk probleemloos.

  De tijd tussen aanvraag en ontvangst BSN duurde 2.5 maanden.
  De in Thailand gescande papieren zijn naar mijn broer in Nederland gemaild en hij heeft deze naar de Belastingdienst Buitenland gestuurd.

  Wat heb ik toen gedaan:

  Ik heb in de Engelse taal uit naam van mijn echtgenote een brief met de aanvraag opgesteld.
  Als bijlage een kopie van haar identiteitsbewijs.
  Als bijlage een in het Engels vertaalde kopie van het blauwe boekje (huisadres)
  Als bijlage een Nederlandse tekst waarin ik uitleg dat ik (Nederlander) de aanvraag in het Engels heb opgesteld
  Als bijlage 2 UPO overzichten, waarin als belanghebbende mijn echtgenote staat vermeld na mijn overlijden, van mijn twee pensioenfondsen. (Geen AOW want die krijgt zij niet)

  Ik weet niet of gehuwd zijn en geregistreerd zijn van dit huwelijk in Nederland noodzakelijk is.
  Ik heb geen idee hoe het met kinderen gaat.

  Indien gewenst kan ik u mijn correspondentie geanonimiseerd naar u mailen zodat u een voorbeeld heeft.
  U mag dit delen met anderen die er mogelijk ook iets aan hebben.
  Wel dan even uw emailadres op Thailandblog bekend maken.

  • wim zegt op

   Wim, dankjewel voor je reaktie!

   Ook wij zijn (in 2005) in Thailand gehuwd en het huwelijk heb ik ook in Den Haag bij het buro landelijke taken laten inschrijven. Ik weet niet eens of in 2005 BSN al bestond…denk het niet, anders had ik het zeker gelijk aangevraagd.
   Het lijstje met documenten komt me bekend voor…ik vond (zoals in mijn verhaal staat) een instructie pagina op de website van de belastingdienst die ik 1 op 1 heb aangehouden.
   Dus ik denk dat ik me netjes aan de regels heb gehouden…het resultaat heb je gelezen

   groeten
   Wim

   • Wim de Visser zegt op

    Dag Wim,

    Misschien ten overvloede maar kijk naar deze link.
    (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/burgerservicenummer-aanvragen-voor-erfgenaam-in-het-buitenland)

    Lees vooral het punt:
    Kan ik een burgerservicenummer aanvragen voor iemand anders die niet in Nederland woont?

    In het punt
    Staat nergens een burgerservicenummer?
    Hier staat waarom er een BSN nummer wordt aangevraagd maar er staat NIET dat er bijvoorbeeld extra data moet worden aangeleverd.
    Ik had in eerste instantie (via mijn broer in Nederland) alles zoals gevraagd op laten sturen naar Belastingdienst Heerlen.
    Een paar dagen later werd mijn broer gebeld door de Belastingdienst Heerlen met de opmerking dat de UPO’s moesten worden meegeleverd. (Ik had als reden uitkering nabestaanden pensioen) opgegeven.
    Alsnog gedaan en daarna verliep het verder zonder vragen en mijn broer ontving van Buitenlandse zaken het BSN voor mijn echtgenote na 2.5 maanden.

    Als u dit alles wel hebt gedaan snap ik niet waarom de aanvraag van het BSN is afgewezen.
    Overigens staat nog steeds mijn aanbod mijn verstuurde info naar de Belastingdienst aan u te geven als u uw emailadres geeft.

    Ten slotte: U hoeft helemaal niet naar Nederland te komen voor het aanvragen van een BSN voor uw echtgenote of uw kinderen.

    Groet

 10. Lung addie zegt op

  Kan U zich voorstellen waar Lung Addie dan mee geconfronteerd wordt? Ik behartig, volledig vrijblijvend, dit soort zaken voor Thaise weduwen, welke gehuwd waren met een Belgische man. En ja, sommige zaken kunnen pas geregeld worden na de dood van de echtgenote: weduwepensioen, belastingen, erfrecht, nalatenschapsaangifte…. Het probleem dat zich stelt is in dit geval meestal het taalprobleem en het niet kennen van de administratieve wegen…. Ben vandaag opnieuw reeds een paar uur in de weer geweest met zo een dossier.
  Ik kan enkel de raad meegeven: zorg er voor dat U een vertrouwenspersoon hebt om de achterblijvers bij te staan, anders wordt het een catastrofe.

  • John zegt op

   Beste Addie,

   Het is bewonderenswaardig dat je je steeds vrijblijvend blijft inzetten voor het helpen van de zogenaamde achterblijvers. Voor wat mij betreft verdien je een dikke pluim op je hoed! Ik hoop van harte dat je dit nog vele jaren kunt blijven doen in goede gezondheid.

   Bedankt Addie.

  • JosNT zegt op

   Dag Addie,

   Een dikke proficiat voor je tomeloze inzet. De ‘achterblijvers’ mogen zich gelukkig prijzen met jou.
   De twee grootste problemen zijn inderdaad het taalprobleem en het niet op de hoogte zijn van de administratieve wegen. In zoverre de achterblijver er sowieso al in geïnteresseerd is of voor openstaat om er iets van te begrijpen.
   Het vinden van een vertrouwenspersoon blijft een moeilijke zoektocht.

   • Lung addie zegt op

    Bedankt voor deze twee bovenstaande reacties.
    Voor de Belgen is het vinden van een vertrouwenspersoon niet zo moeilijk. Die hebben hun weg reeds gevonden. Voor de Nederlanders ???

 11. Tambon zegt op

  Beste Wim, in dit soort zaken is het beter zakelijker naar de situaties te kijken dan emotioneel te reageren. Want waar hebben we het over? Het weduwen- en wezenpensioen bestaat namelijk niet. Dat is iets van midden vorige eeuw. Je kunt het wel hebben over een nabestaandenpensioen. Laten we dat begrip aanhouden.
  Dan heb je het over BSN-nummers voor jouw Thaise echtgenote en 2 minderjarige kinderen. Je zult in Thailand wonen anders had je de vraag niet gesteld. In Nederland zou jouw gezin na de BRP-inschrijving een BSN zijn toegewezen. Gaat allemaal vanzelf.
  Wonende in Thailand krijgt jouw vrouw een BSN via de SVB als zij recht heeft op een nabestaandenpensioen. een dergelijk pensioen van de SVB is de AOW. Zij krijgt AOW en dus eveneens een BSN als zij in Nederland heeft gewoond. Voor elk jaar wonen in Nederland 2% van een AOW-samenwonen uitkering.
  Jouw vrouw kan een nabestaandenpensioen aanvragen als zij recht heeft op een uitkering ANW. Heeft zij nooit in Nederland gewoond dan heeft zij ook nooit premies betaald. In dat geval kan zij zich ook nooit vrijwillig hebben verzekerd. Een aanvraag ANW loopt via de SVB, die tevens de BSN regelt. Maar jouw vrouw zal nooit een ANW-uitkering toebedeeld krijgen, omdat zij als Thaise niet voldoet aan de voorwaarden tot het verkrijgen van een ANW-uitkering. De SVB geeft hierover meer dan voldoende informatie op haar website.
  Een ander soort nabestaandenpensioen is die via jouw pensioenfonds. Dat wordt partnerpensioen genoemd, en dat dien je te regelen voordat je zelf met pensioen gaat. Je levert dan een maximaal deel van je eigen pensioen in en dat deel wordt omgezet naar een uit te betalen partner- dus nabestaandenpensioen als jij komt te overlijden eerder dan zij de pensioenleeftijd heeft bereikt. Bij nog in leven zijn jouwerzijds ontvangt zij dat pensioen als zij zelf de pensioenleeftijd heeft bereikt.
  Laten we ervan uitgaan dat een dergelijke eerder afgesproken en geregeld pensioenfonds-partner-nabestaandenpensioen het geval is, (helaas lees ik dat niet in jouw probleemomschrijving), dan verwijs ik je naar de reactie van Wim de Visser van 02u53. Dit antwoord is het enige juiste op jouw vraag.
  https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/erfbelasting/content/burgerservicenummer-aanvragen-voor-erfgenaam-in-het-buitenland
  Je geeft de Belastingdienst aan jouw echtgenote als jouw erfgename te betitelen. Namelijk het op termijn te ontvangen partnerpensioen. Geef een duidelijke fiscale reden (!!) op: zij zal immers tzt een aanslag loonheffing tegemoet zien, ook al is die miniem of zelfs nul. Maar nu let op: als jouw vrouw later geen nabestaandenpensioen krijgt van jouw pensioenfonds en zij dus niet belastingplichtig wordt, is het doen van een dergelijk verzoek niet opportuun. Je hebt immers al enkele afwijzingen binnen. Er is voor de Nederlandse Fiscus geen enkel belang om een inwoonster in Thailand een Nederlandse BSN toe te kennen als daaraan geen vervolg is te koppelen. Datzelfde geldt dus ook voor jouw 2 kinderen.

  • wim zegt op

   Dankjewel voor je reaktie.

   Ik ben lid van 1 van de grootste Pensioenfondsen van NL, en daar noemen ze het nog steeds Weduwe-en wezen pensioen.
   Tsja, emotioneel reageren…in het begin had ik daar weinig last van en ben vol goede moed begonnen.. na 1 1/2 jaar tegen een muur oplopen wordt het soms wel eens wat te veel en schrijf je de frustratie van je af. Ik heb mij altijd zeer koel, vriendelijk en zakelijk opgesteld, maar de liefde moet wel van 2 kanten komen. Ik vond en vind dat ik bij mijn pensioenfonds door arrogante medewerkers werd te woord gestaan, om over de Belastingdienst Buitenland helemaal maar te zwijgen….machtswellustelingen!(ongetwijfeld verkeerd gespeld, als je maar begrijpt wat ik bedoel) 1 medewerkster van het PF vond het nodig om eventjes fijntjes te melden tijdens een telefoontje dat ik slechts 1/5 van mijn pensioen zelf had betaald, en de rest door de maatschappij..natuurlijk is dat zo, maar waarom oh waarom zegt men dat?

   IDD, zij heeft recht op zgn partner pensioen..vrijwel direct toen wij trouwden in 2005 heb ik haar geregistreerd bij het PF.

   Ja wij wonen in Thailand. en nee, zij heeft nooit AOW premie betaald, krijgt ook geen AOW van de SVB dus ook geen automatische BSN toewijzing.

   De link die je meestuurd is precies diegene die ik gebruikt heb als leidraad…met als resultaat 2 afwijzingen!

   Ik zou niet meer weten wat voor mogelijkheden er nog zijn..ja, naar NL reizen en naar een RNI loket…of misschien dat er iets mogelijk is met toeslagpartner…ik heb inmiddels maar een extra spaarpotje gemaakt zodat als er wat met mij gebeurd er tenminst centen zijn de eerste maanden..wat het zal maanden duren eer dit geregeld is. Dat is m.i. geen doemdenken..dat is realistisch denken..ik ben 68 en er vallen er maar zat om, zelfs veel jongere..

   met vriendelijke groeten
   WIm

   • Tambon zegt op

    Beste Wim, tot slot- de term weduwen en wezenpensioen is verbonden met uitkeringen uit de ANW. De ABP gaat daar niet over. De ABP kan voor een nabestaandenpensioen zorgen las je een partnerpensioen hebt geregeld, en wel voordat je zelf met pensioen ging. Zoals gezegd- je zet een deel van jouw eigen pensioen om naar een pensioen voor jouw partner welke wordt uitgekeerd bij jouw overlijden of als de partner zelf de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Enkel het doen registreren in 2005 dat je een (huwelijks)partner hebt en mededelen wie dat is, betekent niet dat een partnerpensioen is geregeld.

  • Henk zegt op

   mijn NL kinderen hebben wel een BSN gekregen mijn Lao vrouw niet, voor wat betreft Anw heb ik ze vrijwillig verzekerd en betaal ieder jaar premie, wist niet dat zij OOK een BSN nodig had voor Anw betalingen, zal dat met het SXB opnemen

   • Tambon zegt op

    Het krijgen van een ANW-uitkering is aan vele voorwaarden verbonden. Het is niet zo dat als je verzekerd bent dat dan ook automatisch een uitkering volgt. Wel kan een aanvraag worden gedaan na jouw overlijden als jouw vrouw nog geen 67 jaar oud, er kinderen zijn jonger dan 18 jaar of als jouw vrouw minstens voor 45 % arbeidsongeschikt is. Omdat jij meldt dat je vrijwillig premies betaalt wil dat zeggen dat je buiten Nederland woont. In dat geval mag jouw vrouw ANW aanvragen als zij voldoet aan de voorwaarden zoals voornoemd en (let op!) als jij wonende in Thailand tot op de dag van overlijden ook een Thaise nabestaandenuitkering had afgesloten. De aan te vragen ANW geldt dan als aanvulling. De Thaise SSO is de instantie die controleert, zoals dat ook bij AOW-uitkeringen geldt. Kortom: ANW-uitkeringen buiten de EU zijn aan extra-voorwaarden onderhevig. Vraag maar eens goed na bij de SVB. Misschien dat het gunstiger is komende jaarlijkse premies in een eigen spaarpotje te deponeren.

 12. Geert zegt op

  Bijgaande tekst isgekopieerd van desite Belastingdienst. Ik heb dit formulier voor mijn vrouw opgestuurd en binnen 3 maanden n BSN nummer voor haar.

  BSN voor uw toeslagpartner
  Wilt u een toeslag aanvragen of wijzigen bij de Belastingdienst, maar heeft uw toeslagpartner nog geen burgerservicenummer? Dan kunt u een BSN aanvragen voor uw toeslagpartner via een formulier van de Belastingdienst. U hoeft hiervoor niet naar Nederland te reizen.

  U ontvangt daarna een brief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. In deze brief staat het burgerservicenummer van uw toeslagpartner.

  • Tambon zegt op

   In Nederland bestaan een paar soorten toeslagen, zoals daar zijn: de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de
   kinderopvangtoeslag, en het kindgebonden budget. Ik geloof toch werkelijk niet dat vanuit Thailand een van die toeslagen is aan te vragen.

 13. E Bos zegt op

  Hi
  Niet teveel online, probeer in Nederland in persoon een afspraak te regelen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website