Het klinkt allemaal weer indrukwekkend. Mijn adres hiervoor is bij een klein winkeltje in de stad waar een gediplomeerde jonge dame van krap in de dertig deze activiteiten aan, vooral Thaise lieden met een Chinese achtergrond pleegt te verkopen.

Ik moet daar bij aantekenen dat ik wel eens meer buitenlanders gezien heb die van het roken af wilde komen en weet uit ervaring van heel lang geleden in het thuisland dat dat aardig werkt, zo niet goed. Ik ben toen vele jaren terug zeg maar meerdere decennia in het thuisland ook wel eens twee jaar van de nicotine af geweest zonder de minste problemen ware het niet dat in die dagen roken heel normaal was en het vooral in het uitgangsleven natuurlijk de gewoonte was om iemand die graag van de nicotine af wilde lekker in de rook te zetten. Ik ben toen maar weer begonnen met een gezelligheidssigaret wat natuurlijk binnen een maand meer in de vierde versnelling lag. Ik ben er in Thailand met een geschonken boekje van Allen Carr meer als tien jaar terug wederom vanaf gekomen en gebleven.

Er hangen enkele diploma’s aan de muur bij deze Thais/Chinese jongedame in Thailand of moet ik zeggen certificaten van aanwezigheid en volbrachten oefeningen. Ook enkele van deze papieren met een volbrachte opleiding in jawel China herself. Daarnaast is het ook een soort winkeltje waar ze de Chinese medicijnkast met diverse uit de Chinese geneeskundemiddelen gevuld heeft. Uiteraard in een acceptabele uitvoering anno 2023.

Tevens heeft ze de taak op zich genomen om haar ouders die ernaast een mama papa winkel hebben in de meer algemene zaken te ondersteunen zegt ze. Ik kreeg in 2019 met mijn eerste kennismaking van enkele maanden meer de indruk dat het andersom was, althans de wisselwerking voor zorgen voor elkaar is wel daar, maar moeders en vaders hebben nog wel het leeuwendeel in handen. En 60/40 situatie in het voordeel van moeders of moet ik zeggen in het nadeel? De jonge dame is vrijgezel en maakt geen aanstalten om daar verandering in aan te brengen tijdens mijn subtiele vragen over haar privéleven als zij uiteraard naar het mijne vraagt om mijn gedeponeerde klachten te staven.

Mijn dokter want zo ziet ze zichzelf heet Cherry wat ik een bedenkelijke naam vindt voor iemand die zichzelf een beetje status aan wil meten, maar goed ik ben dan ook een buitenlander uit het westen en die zien dat soort dingen anders als een Thai met Chinese achtergrond, vermoed ik.

Cherry heeft mijn gegevens nog van 2019/2020 in een boekje met naam adres en een klantnummer. Heb deze ronde een doorstart gedaan met massage wat zeg ik een drukmassage. Volgens Cherry valt er veel te winnen met alles eens in balans brengen de Yin en yang zeg maar. Niet dat ik als een varken leef, maar er zijn verbeteringen aan te brengen die het spanningsveld wat dichter bij elkaar brengen. Het lichaam moet zich eens wat minder gespannen gedragen zodat wat minder hoofdpijn, nekpijn, rugpijn en eens wat beter tot honderd tellen als normaal gezien gaat worden. Klinkt lekker, maar met het verstrijken van de jaren sijpelen de teleurstellingen in verlies of tegenslagen wel eens te veel binnen of zelfs als een knetter kouwe douche over je heen komen.

Kortom, Atlas van Puffelen moet eens in wat beter vaarwater geparkeerd worden met in de eerste week twee keer een massage van twee uur met Chinese olie. Twee jaar terug gebruikte ze mede een paarse steen en nu een witte. Ik heb nog niet gevraagd naar de reden erachter, als die er al is aangaande het kleurtje.

Alles uittrekken op je korte broek na massage kleding doen wij niet aan in deze winkel. Grote aandachtspunten zijn het hoofd, nek, rug en buik plus handen. Tweede week twee keer een uur massage en daarna cupping ongeveer een half uur. Een ritueel op zich speciale glazen bekertjes die met verhitting vacuüm zuigen en door de verhoogde geactiveerde bloedsomloop je spieren moeten ontspannen begreep ik er uit. Het laat ook stevige ‘zuigzoenen’ achter. Voelde mij de volgende dag toch wel meer ontspannen. Had tijdens deze sessie ook een proefprikje in het hoofd gehad met een weggooinaald. Had haar toch wel duidelijk gevraagd hoe zij dat zag de acupunctuur. Weggooi naalden en, zoals beloofd, niet veel meer als irritatie tijdens het inbrengen. We gaan de eerste week met maalden beginnen met tien stuks van kop tot tenen.

Een in het hoofd paar in de armen en de rest in de onderbenen. Na een paar minuten kreeg je het gevoel of iemand je vast pakt. Voor de rest is er weinig te beleven met deze actie. Alles op de begane grond kon een verzekeringsfilmpje uit de jaren negentig dacht ik nog herinneren, die man stond drie hoog.
En het gebouw stond in de brand of die even wilde springen.

Wel alle drie de disciplines geprobeerd in een combinatie van twee, gaat het helpen voel wel enige verbetering in het rustgevoel. De toekomst gaat het uitwijzen geef het een maandje of twee A drie waarvan ik de eerste twee weken dubbele diensten gedraaid heb. Heb goede hoop dat het niet alleen aangenaam is, maar het ook wat meer in balans brengt deze Thais/Chinese therapie. Inmiddels voorlopig besloten dat ik het massage gedeelte laat vallen en daar af en toe een Thaise massage voor ingaat huren en Cherry de acupunctuur en de cupping van de rug laat uitvoeren. Cherry attendeert mij er wel op dat ik dan eens van de tien naalden over moet stappen naar de twintig naalden. Ben je lekker mee, lijk wel een speldenkussen.

Ingezonden door Atlas van Puffelen

6 reacties op “Chinese drukmassage, Acupunctuur, en Cupping therapy (lezersinzending)”

 1. Dominik zegt op

  Beste, Dit lijkt mij zeer interessant, maar waar is deze locatie aub? Mvg

 2. jozef zegt op

  In Nongkhai is er ook een vrouw die deze behandelingen uitvoert ,ikzelf ga 2 maal per maand en ben heel tevreden is zeker veel gezonder dan pillen slikken .

  • Merlijn zegt op

   Hoi Jozef,

   Kun je mij vertellen waar in Nong Khai deze dame werkt?

   groet, Merlijn

 3. Atlas van Puffelen zegt op

  Beste Dominik,

  Haar telefoonnummer is 085-0174604, dan kan je haar zelf benaderen voor info.
  Grote hamvraag is natuurlijk woon jij er in de buurt?
  Mag er toch vanuit gaan dat er in iedere grote stad wel een of meerdere locaties te vinden zijn voor dit soort behandelingen.

  Succes.

 4. Maud Lebert zegt op

  In Zwitserland zijn deze methoden: Shiatsu, akupunktuur en cuptherapie officieel toegelaten. De patienten krijgen de behandeling vergoed door hun ziekteverzekering, maar moeten wel door hun (huis)arts een med. voorschrift daartoe krijgen.
  Nu is deze hier bekende behandeling nogal anders dan wat hierboven beschreven is. De therapeuten hebben ook een opleiding van ca. 4 jaar daartoe nodig voordat ze met diploma kunnen afsluiten. En elk jaar moeten ze weer een bepaald aantal therapieoefeningen bij toegelaten organisaties voorleggen. Anders verliezen ze hun toelating.

 5. Atlas van Puffelen zegt op

  Geen idee of dat in Europa laten wij zeggen Nederland ook betaald wordt door ziekteverzekering.
  Zou er niet gek van staan te kijken, Maud.
  Een verwijsbrief van een huisarts lijk mij het eerste vereiste in Nederland / Zwitserland.
  Dat men in Nederland/Zwitserland alles tot de derde cijfer achter de komma geregeld wil hebben is een cultuur verschil, je kan hier ook naar een echt Chinees ziekenhuis, klopt met andere cijfers en medewerkers in het wit.
  Ook vele van die artsen hebben een eigen clinic naast hun echte baan.
  Ook in de ‘gewone’ ziekenhuizen trouwens dat men naast hun gewone baan als arts nog een praktijk heeft elders.

  In Thailand ziet men dat dus wat luchtiger reden, je mag dat zelf betalen diverse behandelingen.
  Kosten zijn ook aanzienlijk prettiger.
  Mede omdat het een eenpersoons bedrijf is zijn die laag.
  Massage eerste uur 350 Baht, twee uren is 450 Baht.
  Acupunctuur als bij ondergetekende [twintig minuten] 200 Baht
  Cupping therapie, rug zelfde bedrag en tijd bestek.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website