Boels biedt excuses aan voor Boeddha toiletversiering

Door Redactie
Geplaatst in Lezersinzending
Tags: ,
22 januari 2013

Redactie: Binnengekomen bericht van Boels Verhuur:

Beste redactie van Thailandblog,

Als reactie op het nieuwsbericht ‘Thai boos om Boeddha beelden op Nederlands toilet’ hierbij het volgende. De Nederlandse Ambassade in Bangkok heeft contact opgenomen met Boels Verhuur in Nederland welke de bio toiletten met afbeelding had geplaatst. Wij hopen dat u het volgende bericht kan doorgeven aan het publiek:

In goede orde hebben wij uw email ontvangen betreffende de afbeelding van Boedha op een van onze toiletten.

Zoals u al in uw email aangeeft is er in Nederland een bepaalde mate van tolerantie en vrijheid in uitingen.

Als bedrijf hebben we niet stil gestaan bij de impact die het afbeelden van een mooie foto van Boeddha op een Biobox toilet zou kunnen hebben in oa. Thailand.

Wij hebben dan ook per direct besloten deze Biobox uit de markt te halen om verdere escalatie te vermijden.

Via deze onpersoonlijke weg willen we dan ook aan de Thaise en Boeddhistische gemeenschap onze excuses aanbieden voor deze actie.

Met vriendelijke groet,

Boels Verhuur B.V.

Yvo Hoppers | Manager Marketing & Communicatie


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Boels biedt excuses aan voor Boeddha toiletversiering”

 1. hansgeleijnse zegt op

  Los van een discussie over smakeloosheid dan wel beledigend karakter van deze bioboxjes: ik vind de tussenkomst/bemiddeling van de Nederlandse ambassade behoorlijk merkwaardig. Heeft dit niet een zekere precedentwerking vwb overheidsbemoeienis met vrijheid van expressie en meningsuiting in Nederland? Dat Boele de beeltenissen gaat verwijderen doet aan die vraag niets af. Dat bedrijf kiest gewoon eieren voor z’n geld.

 2. Jacques zegt op

  Hoort bij het werk van de ambassadeur, Hans. Ik ben wel tevreden met zo’n actieve diplomaat die de Nederlands-Thaise belangen goed in de gaten houdt. Niet alleen in Thailand maar blijkbaar ook in Nederland.

  • Jacques zegt op

   De afwegingen ken ik ook niet, Hans.
   Ik lees alleen dat er contact is geweest tussen de ambassade in Bangkok en Boels Verhuur in Nederland. En dan denk ik dat op een verstandige manier is gebeurd, gezien het resultaat. Ik vind het positief, een ambassadeur met zo’n taakopvatting.
   Tenslotte is hij ambassadeur van Nederland, niet van Amnesty International of iets dergelijks.

   • Ferdinand zegt op

    Als hij ambassadeur van Nederland is, zou hij wellicht de Thais er op kunnen wijzen dat de meeste Nederlanders ongelovig zijn, geen enkel pro- of negatief gevoel hebben bij Boedha of andere religeuze of levensbeschouwelijke afbeeldingen. Een dergelijke afbeelding alleen als leuk plaatje, kleur of sfeermaker zien. Niets meer of minder dan een decoratie en dat de meeste Nederlanders er geen seconde van wakker liggen.

    Als je in een land als Thailand leeft, merk je daar dat de meeste mensen totaal niets weten van andere culturen en vaak ook niet in geinteresseerd zijn. In Thailand kun je je gedragen overeenkomstig de Thaise cultuur en regels en anders vertrekken of vervolgd worden. Aanpassen is het motto. Terecht het is hun land.

    Denk dat de aktie van de ambassadeur meer ingegeven is door handelsbelangen, geld ! Maar goed, daar zit ie ook voor.

    Ik heb waardering voor het Boedhisme vooral en hoofdzakelijk omdat het mij niks opdringt en over het algemeen een ander niet veroordeeld. Verder is er niks bijzonders aan en is Boedhisme net zo belangrijk als elke andere goede levenswijze.
    Snap niet waarom we zo krampachtig om moeten gaan met geloven en overtuigingen.

    Een plaatje van een politicus, onze koningin een historisch figuur of van een van de duizenden goden die de wereld kent, betekend voor mij alleen een plaatje, mag van mij op die andere bio boxen die nog geen kleurtje hebben en als ze willen mag er een foto van mij op (maar da’s beslist niet zo decoratief).

    Een mooie afbeelding op een toilet in Nederland is een mooie afbeelding op een toilet in Nederland en niets meer en als je dat beseft doe je er helemaal niemand kwaad mee. Het zit in de geest van die mensen zelf die daar iets bij voelen.

    Probeer eens Thaise politicus te overtuigen van onze ideeen over een vrije maatschappij, zou je op veel onbegrip kunnen stuiten en als reaktie krijgen dat Thailand nu eenmaal Thailand is en er Thaise normen gelden. Waarschijnlijk terecht.

    Onze ambassadeur zou dan ook beter de verdediging van onze vrijheid in Nederland op zich kunnen nemen. Maar als gezegd; Handelsbelangen brengen meer geld op.

    • Maarten zegt op

     Voor mij is het niet belangrijk dat Nederlanders geen gevoel bij Boeddha hebben en dat Thais niet geinteresseerd zijn in andere culturen. Een betere wereld begint bij jezelf, dus waarom zou je op je produkt een plaatje plakken waarmee je anderen kunt kwetsen? Er zijn zoveel mooie foto’s voorhanden die niemand kwetsen. Als mensen overal ter wereld een beetje meer rekening houden met elkaars gevoeligheden scheelt dat een hoop onnodige conflicten.

     Moderator: Laatste zin verwijderd, niet relevant en niet toegestaan.

 3. Pim. zegt op

  Boels maak er wat leuks van .
  Een plassende agent bijvoorbeeld met een leuke slogan .
  Zoiets als plassen doe je hier dan heeft de politie ook plezier .

 4. Fransamsterdam zegt op

  Ik heb foto”s van een Nederlandse koeienstal naar de ambassadeur in India gestuurd.

 5. HansNL zegt op

  Wellicht mag ik ook een duit in het zakje werpen?

  Dat de NL-Ambassade, wel of niet via BuZa, gemeend heeft Boels op de hoogte te stellen van de ophef die in Thailand ontstaan was door de plee’s met afbeelding , aangezwengeld door Thai in Nederland, is niet meer dan netjes.
  Of dat de functie is van de Ambassade weet ik niet, lijkt me dat e.e.a. via BuZa moet lopen

  Of het een taak zou zijn van de Thaise Ambassade in Den Haag om Boels te benaderen, ik heb zo het idee dat dit niet kan.
  De weg voor de Thaise Ambassade loopt zeker via BuZa, denk ik.

  Overigens, er zijn vele landen waar het Boeddhisme aanwezig is, lijkt me dat niet alleen Thailand dan aan de bel zou moeten gaan hangen.

  Of dit geval te vergelijken is met de reacties van een befaamde, of beruchte mondiale lange tenen club?
  Wat was er eerder, het ei of de kip, oftewel is de cartoon- en filmrage een antwoord op de menigmaal vaak explosief uit de hand lopende uitingen van liefde van bovenvermelde club, of is het andersom.

  Wat denkt U?

  Het gaat er bij niet in dat de Boeddhisten op identieke wijze als de Mondiale Lange Tenen Club van hun ongenoegen blijk zouden geven.

  Feit is, dat mijn even- of tegenknie wel degelijk lichtelijk ontstemd was, terwijl ze toch degelijk op de hoogte is hoe het er in Nederland toegaat.
  Het breekpunt is niet de afbeelding van Boeddha, maar de ongelukkige greep van afbeelding en mobile plee.

  Denk ik.

 6. Moderator zegt op

  Iedereen bedankt voor de reacties, wij sluiten de discussie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website