Binnenkort Koninginnenharing van Pim in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersinzending
Tags:
4 juli 2015

Zoals de echte haringliefhebber wel weet begint het seizoen van de nieuwe haring meestal begin juni. Dit jaar echter veel later. De oorzaak was dat de zee te koud was waardoor het voedsel van de haring (alg) niet genoeg kon groeien.

De datum 10 juni is al omgezet naar 18 juni in de hoop dat de nieuwe wat meer vet zou hebben. Helaas, het vetgehalte was nog niet zoals het helemaal moet zijn. In de praktijk was het altijd al zo dat de zogenaamde Koninginnenharing pas enkele weken later aangevoerd kon worden. Dus de beste haring met het juiste vetgehalte.

De Koninginnenharing is een oude traditie in de haringvangst van ons land. Maatjesharing die volgens de rijkskeurmeester van de allerbeste kwaliteit is, kreeg jarenlang het predicaat ‘koninginnenharing’. De haring moest dan op een Nederlands schip gevangen zijn en op traditionele wijze verwerkt. Zodra het oordeel ‘koninginnenharing’ was gevallen, werd een vaatje van die haring officieel aangeboden aan ons staatshoofd. Al in de 18e eeuw kregen de prinsen van Oranje een vaatje koninginnenharing en als de kwaliteit niet voldeed, moest het hof een jaartje wachten.

Wachten nu beloond

Dankzij de warmte op het moment in Europa is het eindelijk nu zover dat het wachten wordt beloond om de beste kwaliteit uit Nederland in Thailand te kunnen eten, de zee is opgewarmd. In de loop van deze week komen ze per vliegtuig aan om ze tegen het weekeinde op de vertrouwde adressen in Chiang Mai, Pattaya, Hua Hin, Jomtien te kunnen nuttigen. Door de grote belangstelling moeten de andere plaatsen door heel Thailand nog iets langer wachten.

Jomtien zal waarschijnlijk de eerste plaats zijn gelijk met Hua Hin waar ze donderdag al in de verkoop zijn, dus vers van het mes.

Pim wenst iedereen ook met zijn nieuwe recept een smakelijk haringseizoen toe.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website