Aangezien ik pas 52 ben en nog geen pensioen o.i.d. ontvang, leef ik in Thailand van mijn spaargeld. Nu viel mijn oog op het feit dat er 15% belasting werd ingehouden op de door mij ontvangen rente en ben ik even verder gaan zoeken.

Op deze site kwam ik wat info tegen https://www.rd.go.th/english/6045.html Ik vond het vreemd dat ik 15% inhouding had, maar dat er volgens de schijven niets betaald dient te worden. Nu blijkt dat je dit geld kunt terugvragen/verrekenen met je belastingaangifte.

Ik ben geen expert en ben naar de gemeente gegaan (uiteraard met mijn vrouw). Daar werd ik zeer goed geholpen, de mevrouw achter de balie heeft een fiscaal nummer aangemaakt en mij naar mijn bank gestuurd voor een verklaring van de door mij ontvangen rente en afgedragen belasting.

Vandaag heeft ze de aangifte voor mij ingevuld en als alles goed is, krijg ik binnenkort de door de bank ingehouden belasting terug, even duimen dus…

Wellicht interessant voor degene die nagenoeg geen fiscaal inkomen heeft in Thailand of minder dan 15% aan belasting moet betalen.

Ingezonden door Leon.

5 reacties op “Belasting (Withholding TAX) op rente van spaartegoeden bij een Thaise bank (lezersinzending)”

 1. Kees 2 zegt op

  Maakt niet uit of je wel of niet “<15% belasting betaalt": Je belastingaanslag wordt verlaagd als je wel belasting betaalt, en je krijg terug als je geen belasting betaalt.
  En je was uiteraard bij een regionaal belastingkantoor, niet bij de gemeente.

 2. haki zegt op

  Dit interesseert me omdat ik ook over mijn THB 800.000 rente krijg en de bank daarvan de belasting inhoudt. Ben je door de gemeente geholpen met je fiscaal nummer? Welke gemeente, als ik vragen mag.

  haki

 3. bennietpeter zegt op

  Intrigerend relaas. De bank houdt belasting in, terwijl je geen TIN heb.
  Door de afschrift word je dus geforceerd om naar de belasting dienst te gaan.
  Als je dat dus niet doet, dan zweeft je belasting aanslag in het rond? Wellicht geïndexeerd dan op naam en bankrekening?
  Echter je hoeft niets te betalen, vanwege vrijstellingen. Doe je niets, ben je het kwijt.
  Opmerkelijke gang van zaken, Europese leest?
  Omtrent de TIN was dat al eigenlijk aan gegeven in guideline van Mark Lister.
  Je krijgt geen TIN, maar MOET het gaan halen. Een geforceerde handeling door gewoon te gaan belasten.
  Niet reageren, kost je dus.

  Ook vreemd is dan, dat alles voor 2024 niet belast zou worden. Er zou dus alleen belast gaan worden over januari inkomsten van rente, is dus niet zoveel (of je moet een miljard Baht hebben op rekening).
  Het is niet gesteld in het relaas, waarover belasting is betaald, geheel 2023?
  Dus hoe zit dat nou met de pre 2024 regeling?

  Nu neem ik aan dat Leon verder geen belasting gaat betalen over zijn rente in 2024 en in 2025 de som wordt gemaakt voor de belasting. En MOET dat dan elk jaar evt terug gaan vragen, afhankelijk van vrij stellingen, door een Thais belasting formulier in te vullen.

  • Lo zegt op

   Wat is de frustratie?
   Er is bronheffing bij bepaalde belastingen en als dat niet zint vooral geen gebruik maken van de mogelijkheden. Bij een samenleving hoort nu eenmaal het systeem van belasting heffen en de bronheffing daagt vooral de Thai uit om in het belastingsysteem opgenomen te worden. Niet om de corruptie te betalen maar wel om te zorgen dat er voldoende middelen binnen komen om geen onleefbare samenleving te krijgen. 20.000 baht rente inkomsten is vrijgesteld en met de huidige rentestand is dat rond de 1.4 mio baht op de betere deposit rekeningen.
   Een fobie kan altijd omslaan in veronderstellingen die dan ook afgezet kunnen worden naar de realiteit.
   Een buitenlandse belasting resident heeft ook recht op allerlei aftrekposten dus de soep wordt meestal niet zo heet gegeten en anders moet het anders geregeld worden.
   De Thaise belastingregels zijn natuurlijk niet gebaseerd op wat de zuinige buitenlander had verwacht.

   • bennietpeter zegt op

    Ik zie geen frustratie. De enige frustratie(?) zou kunnen zijn, dat Thailand begonnen is met incasseren, zonder daar ook maar officieel over uit te wijden.
    Leon doet zijn relaas en dat is geen fobie, geen veronderstelling, echter wel een feit.
    Vanuit Leon’s relaas is de werking van deze invoering aangetoond.
    In dit geval de rente verkregen op spaargeld in Thailand.
    Dat (methode) is wat ik dus gewoon aangeef vanuit Leon’s relaas en niets anders.
    Dat je, geforceerd wordt, eigen initiatief moet ontplooien door naar de belastingdienst te gaan en een TIN aan te vragen en aangifte te doen om evt. restitutie te krijgen.

    Leuker kan ik het niet maken..

    Belasting systemen draaide eens om leefbare samenleving, echter nu is dat geheel anders.
    bv Thailand wilde ineens duikboten, bergen problemen en wat later wilde ze de duikboten inruilen voor gewone boten. Jawel hoor, bijdehand. Lijkt Nederland wel.
    Trouwens wie betaalt er voor 39 vliegtuigen in privaat bezit? Farang?
    Thailand had al jaren kunnen belasten, maar dit startte pas nadat een EU delegatie naar Thailand was gereisd. Mmmm.
    En het lijkt erop dat Thailand “pre 2024” , er is 15 % ingehouden, aan zijn laars lapt en men incasseert over geheel 2023. Leon heeft dus in 2023 meer dan 20000 Baht rente gevangen.
    20000 baht in 1 maand (2024) lijkt me veel, alhoewel .. 12 miljoen op bank?
    ok niet vermeld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website