Hans Goudriaan, secretaris van de Nederlandse Vereniging in Hua Hin – Cha Am, nam de proef op de som nadat hij in Thailandblog het artikel had gelezen over de Non Thai Identification Card die je kan krijgen als je in het bezit bent van het gele huishoudboekje (tabian ban-tambien baan).

Maandag 6 juni om 09.00 uur gemeld op de tessaban in Hua Hin voor de verkrijging van deze Non Thai Identification Card met bij zich paspoort en gele huisboek. Ook dient de bloedgroep opgegeven te worden. Na  het overleggen van paspoort, gele huisboek, afgifte kopie paspoort stond ondergetekende binnen 30 minuten weer buiten in het bezit van  de roze Non Thai Identification card. Kosten nihil.

Naam, adres, geboortedatum staan op de kaart zijn vermeld in de Thaise taal. Bloedgroep kon ik niet terugvinden en er is geen geldigheidstermijn vermeld. Ook werden digitaal afdrukken van beide duimen gemaakt. Op de achterzijde van de kaart staat (vrij vertaald) dat deze alleen van toepassing is voor non Thai, geen vervanging van paspoort en ook geen ID card  is. Hij is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Binnenlandse zaken in Thailand. Het enige nut van deze kaart lijkt te zijn  dan dat men zich met deze kaart kan identificeren maar dat kan ook met het Thaise rijbewijs.

Overigens komt het nummer op de kaart  overéén met het nummer in het gele huisboek en ik heb mij laten vertellen dat dit nummer tevens ook uw “fiscale” nummer is in Thailand. Ter vergelijking met de Nederlandse situatie: Het BSN (burgerservicenummer), ook voor levenslang toegekend, staat in paspoort en op de Nederlandse Identiteitskaart en is gelijk aan uw belastingnummer zoals u terugvindt op de aan u opgelegde aanslagen en correspondentie met Nederlandse Belastingdienst.

Bekend is dat met name Belastingdienst Buitenland Heerlen nog steeds, en mijn inziens ten onrechte, om een Thais belastingnummer vraagt alvorens een verdragsverklaring (= beschikking vrijstelling loonbelasting en premieheffingen) af te geven. Mogelijk kunt u als Heerlen persisteert in deze vraagstelling dan een kopie van uw roze Non Thai Identification Card toezenden met het aan u levenslang toegekende Thaise ID nummer.

Bent u in het bezit van het gele huisboekje en wilt u ook beschikken over de Non Thai Identification Card dan kunt deze -naar mijn persoonlijke ervaring- snel en éénvoudig verkrijgen op de tessaban in Hua Hin, althans als u in Hua Hin woont.
>Waarschijnlijk gelden in Pranburi, Cha Am, Petchaburi etc. dezelfde regels maar  procedures en voorschriften  kunnen per gemeente verschillen en/of  op meerdere manieren geïnterpreteerd worden.

22 reacties op “Non Thai Identification Card, snel geregeld en gratis”

 1. Johnny zegt op

  Wat is het voordeel van het hebben van deze roze ID card?
  Kan je in het Thaise Healthsystem worden opgenomen?

 2. Ad zegt op

  Ahoi Hans, enig idee hoe ik dit in Pattaya kan regelen ? En, wellicht domme vraag: wat is de tessaban in Hua Hin ? Met dank Ad koens.

  • Harold zegt op

   Gewoon het gemeentehuis in pattaya

 3. jasmijn zegt op

  Nog een andere vraag is, of je met deze kaart nu ook als Thai wordt behandeld qua entre prijzen in parken en dergelijke en niet meer de Farang prijs hoeft te betalen?

  • Rudi zegt op

   Helemaal niet Jasmijn,heb deze kaart nu enkele weken in mijn bezit.
   Heb ze aangevraagd op het gemeentehuis van Udon Thani,blijft 10 jaar geldig en is bij mij volledig in het Thais opgesteld…naam,adress etc…
   Kostprijs 60 Baht.
   Heb de proef op de som genomen toen we naar een waterval gingen op Koh Chang,en ik kon 200 Baht betalen en mijn Thais vrouwtje 50 Baht,ook met mijn Thais rijbewijs erbij lukte het niet.
   Dus ik heb ze gewoon mee bij de rest…we zullen wel zien!!!

   • John zegt op

    Waarom wilde je die kaart?
    Wat is het nut?

    • Henny zegt op

     Lokale overheid kan zien dat u een geregistreerde buitenlander bent. Heeft geen waarde buiten uw woondistrict.

 4. Wil zegt op

  Fijn om dit te lezen Hans, maar kan dit ook met het “blauwe huisboek” ?

  • Jacques zegt op

   Nee Wil dat gaat niet lukken. Ik heb dit geprobeerd met het blauwe boekje. Je moet een geel boekje hebben waarin jou inschrijving op het huisadres bij de gemeente staat vermeld. Ik moest dit laten maken en gelijktijdig kon de aanvraag voor de ID kaart worden gedaan. Duur hier in Pattaya drie weken. Ik heb alles laten regelen door de ambtenaar die welwillend was. Daar moet je wel geluk mee hebben want als je alles zelf moet regelen, zoals vertaling van je paspoort dan ben je wel ruim 7000 bath kwijt. Nu was voor mij de aanmaak van het gele boekje en het ID document 2500 bath, inclusief 500 bath handgeld voor bewezen diensten. Ik had het geld er wel voor over. Het is een hebbedingetje en kan misschien ergens van pas komen. Het gele boekje is de inschrijving in de GBA en heeft meer waarde. Registratie bij de Immigratie politie op een adres is van minder waarde in mijn optiek. Overigens heeft mijn huishoudster, een dame uit Myanmar ook net een roze (non) thai ID document gekregen. Het ziet er het zelfde uit maar zij mag er mee werken, 1 keer per jaar de Thaise grens over en terug en dit treedt voor haar in de plaats van het gedoe met het paspoort, melden om de drie maanden bij immigration etc. Kosten voor haar was 8000 bath.

 5. Daniel VL zegt op

  Tessaban is de stedelijke administratie (gemeentehuis of stadhuis)
  Daniel

 6. joy zegt op

  Vraagt niemand zich af wat er met je gegevens gebeurd, nu je dan tot in de detail bekent bent bij de Thaise en wellicht ook Nederlandse belastingdienst etc. ?

  Groet Joy

 7. Rob zegt op

  Moderator: Dat is al vaak besproken op Thailandblog

 8. Willem zegt op

  Wat betreft de belasting dienst Heerlen met alleen het nummer kunt u vergeten doen ze echt niet,
  menige malen telefonisch contact gehad erover . Vertaling van tabian ban-tambien baan boekje op gestuurd accepteerde ze niet.
  Alleen een inschrijving bij de belasting hier vertaald en ondertekend door een notaris,
  toen pas kreeg ik mijn vrijstelling en dat was vorige week na een gestoei van meer dan een jaar.

  Willem

 9. janbeute zegt op

  De Tessabaan is te vergelijken met een deelgemeente (huis) in Nederland , zoals vaak in grote steden gebruikt zoals bijvoorbeeld Amsterdam .
  Het gemeente huis noemt men het Amphur .
  Ook wordt de naam van de deelgemeente Tambon genoemt .
  Voor sommige zaken als bv een huwelijks of overlijdens akte of inlevens zijnde verklaring of indentiteits bewijs moet je naar het plaatselijke Amphur .
  Voor het betalen van onroerend goed belasting of melden van een kapotte straatlantaarn oid , ga je naar de Tessabaan .

  Jan Beute .

 10. Lung addie zegt op

  Dit nutteloos plastiek kaartje zal sommige mensen mogelijk een goed gevoel van belangrijkheid geven doch het geeft je geen enkel voordeel. Het kan niet gebruikt worden op immigratie, in de bank, bij politiecontrole….
  Om de drie maand een melding van de verblijfplaats doen wordt door sommigen beschouwd als een last, een formulier invullen als een aanslag op hun privé maar van de andere kant geven ze meer prijs op Facebook en voor het bezitten van een plastiek kaartje maken ze zelfs tijd vrij om naar de tessabaan te gaan en daar de nodige documenten in te vullen en er eventueel nog voor te betalen ook.

 11. Ger zegt op

  Kunnen gepensioneerde buitenlanders bezig worden gehouden met een bezoek aan de lokale autoriteiten. Inderdaad van nul en generlei waarde. Net zoals andere meldingen , registraties in Thailand. Overbodige regelgeving, zoals bijvoorbeeld de 90 dagen melding of melding van een butenlander in een huis of hotel, etc. of het gele huishoudboekje voor buitenlanders ( er is nl. eenvoudig een Residence Certificate te verkrijgen voor die ene keer gemiddeld per jaar dat men het nodig heeft )

 12. Petervz zegt op

  Ik heb deze kaart ook aangevraagd op basis van mijn PR en vermelding in de blauwe huisregistratie. Helaas bleek men bij de khet in Bangkok nog weinig bekend te zijn met zo’n kaart. Omdat ik een PR status heb, dient dat specifiek op de kaart te worden vermeld. Helaas is dat niet gelukt, maar de dame was uiterst behulpzaam en ging nader uitzoeken hoe het moet.

  Op de vraag waar je die kaart voor kunt gebruiken had ze geen antwoord.
  Als ik zelf naar die kaart kijk, lijkt deze bedoelt te zijn voor buitenlandse werknemers uit de buurlanden. Zo staat er op de achterkant vermeld dat de houder zich, zonder schriftelijke toestemming, niet buiten het district mag begeven. Dat is een regel die oa geldt voor legale arbeidskrachten uit Myanmar of Cambodja.

 13. Henny zegt op

  Zover ik heb kunnen lezen is deze ID card alleen geldig in het district waar u geregistreed staat:

  the new pink ID card has round holograms in it, but no “Permanent Residence” lettering in Thai underneath your 13-digit ID number (like some have reported in older cards earlier in this thread)

  however, the back of the card states that you cannot leave your “area” unless you have an alien certificate [meaning permanent residence status] or unless you have written permission

  Bron: thaivisa.com/forum/topic/590057

 14. RonnyLatPhrao zegt op

  Als het er om te doen is heb je nu toch je paspoort nog nodig, net zoals je zegt.

  Verder kan je er (momenteel) eigenlijk niks mee doen (voor zover ik weet)
  Ja, je hebt iets bij je om je onmiddellijk te identificeren als men dat vraagt.
  Hoef je altijd dat paspoort niet mee te sleuren, maar als ze uitgebreider willen controleren, vb of je hier legaal verblijft, zal je toch weer achter dat paspoort moeten.

  Misschien dat in een later stadium het elektronisch kan uitgelezen worden, en er vb je verblijfsstatus kan aan gekoppeld worden, of indien je in het bezit bent van een werkvergunning, etc…, maar voorlopig zie ik nergens geen chip zitten, en is het nu niet meer dan een plastiek kaartje. Een gadget.
  Daarom ook dat het zo eenvoudig te verkrijgen is denk ik.
  Voorlopig is het “Iemand blij maken met een dode mus” zoals we zeggen in Vlaanderen. 😉

 15. ruud zegt op

  Ik veronderstel, dat de politie in de toekomst – of misschien nu al – aan de hand van de kaart je visumstatus zal kunnen controleren in de computer.
  Dan hoef je je paspoort niet altijd mee te slepen, als je NIET naar de bank hoeft.
  Als je een avondje uit eten gaat bijvoorbeeld.

 16. Peter zegt op

  Mooi verhaal, idd kan je een ID krijgen, alleen voor de oudjes onder ons, het schijnt maar te zijn, net zoals voor Thaien zelf, van de leeftijd van 7 jaar tot 70 Jaar. Er boven doe je niet mee.

 17. Karel zegt op

  Ben getrouwd met thaise vrouw….Heb een huisje gebouwd…. Zij is heel jbij de pinken en heeft ,na het gele boekje, ook voor mij een ” thaise” id kaart bekomen…. Waar ik het bestaan ervan niet wist… Ik vroeg haar wat het voordeel ervan was…. Sinds verleden jaar doe ik geen 90 dagen rapport meer..Krijg een dokumentje dat ik me moet melden binnen 6 maand (VISA in januari en me melden in juli…. Zonder tip of wat dan ook….
  En eventueel “zenden “ze me een nieuw dok.op voor terug 6 maand….
  Ze zegt me ook dat ik bij eventuele hospitalisatie zal betalen zoals een thai….Ze is daar momenteel ook mee bezig.,voor een medical card….Afwachten…..We leren bij….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website