Lezersinzending: Gaan wonen in Thailand

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: , ,
2 december 2018

Velen hebben na de pensionering of andere mogelijkheden gekozen om permanent in Thailand te gaan wonen. Ook die mensen hebben ooit voor deze keuze gestaan.

Zeker is dat een groot aantal er over nadenkt om dit voorbeeld te volgen. Maar de mogelijkheden worden wel een stuk minder. Om een redelijk bestaan te hebben in Thailand, is het belangrijkste punt.

Wachten tot je AOW krijgt op 67 jaar? Is je opgebouwde pensioen wel voldoende, of zal het gekort worden? Verkoop jij je huis of heb je voldoende spaargeld om het lang genoeg uit te houden? Allemaal puzzels die voor ieder persoonlijk anders zullen zijn.

Ben je er eindelijk uit. Je geld is geteld en er zijn voldoende middelen om voorgoed Nederland achter je te laten. Of wordt het gedeeltelijk Thailand of Nederland. Het voordeel van parttime Thailand zou kunnen zijn, ook de periodes van verblijf in ene of andere land zijn makkelijk aan te passen, zolang jij je maar houd aan de acht maanden regel.

Dan heb je keuze, ga je alleen of gaat je partner mee. Je blijft voor ziektekosten verzekerd In Nederland. Misschien kan je wel enkele maanden in Nederland werken, om zo je puzzel compleet te maken. Nadelen zijn er ook, dat je een woning moet aanhouden in Nederland met de nodige vaste kosten Extra vliegtickets, en mogelijk meer belasting te betalen. En zo zullen er nog wel enkele op te noemen zijn.

Waarom dit bovenstaande, zelf ben ik nog niet eruit. De afgelopen jaren, heb ik gekozen voor gedeeltelijk in Nederland en Thailand, waarbij door de jaren heen, meer in Nederland dan Thailand. Nu is de mogelijkheid om de tijd van verblijf ten gunste voor Thailand te kiezen.

Wat ik graag zo willen weten van de lezers die gekozen hebben voor een permanent verblijf in Thailand of ze die keuze, met de wetenschap van nu, anders gedaan zouden hebben.

Misschien is parttime verdeelt over beide landen nog niet zo’n gek idee?

Ingezonden door Piet

14 reacties op “Lezersinzending: Gaan wonen in Thailand”

 1. Dirk zegt op

  Toen ik 10 jaar geleden naar Thailand kwam, kreeg ik 52 thb voor een euro. Aow leeftijd 65 jaar en geen kortingen op de opgebouwde pensioen uitkering. Nu is het bovenstaande verhaal even anders.
  De huidige tendens is, dat steeds minder Europeanen kiezen voor permanent Thailand.
  Ziektekosten en verzekering is een groot struikelblok voor velen. Ook ik kwam hier natuurlijk met een grote roze bril, duurde even voordat ik die definitief kwijt was, de realiteit is , dat Geld in Thailand Bhuda number one blijkt te zijn. Als je daar genoeg van hebt en je gezonde verstand niet kwijtraakt, dan is Thailand een goede bestemming met ook veel voordelen, gezondheidszorg en bereikbaarheid daarvan bijvoorbeeld.
  Is het financieel passen en meten, houd de verbinding met Nederland in stand, heb altijd een plan B voor het geval een disaster passeert . Ik heb er hier een behoorlijk aantal voorbij zien komen, die verder wilden springen dan hun polsstok lang was en geruisloos uit het zicht verdwenen.

 2. ruud zegt op

  Thailand permanent, of periodes is een vraag die niemand voor u kan beantwoorden.
  Voor mij geldt dat ik me gelukkig voel, dat ik hier permanent verblijf.
  Een belangrijke voorwaarde voor dat geluk is naar mijn mening, dat u contacten met Thaise mensen hebt, en dat u met ze kan communiceren.
  Als u hier komt met het idee van 365 dagen vakantie per jaar, zult u waarschijnlijk vereenzamen, zelfs als u in een stad met veel Nederlanders gaat wonen.

 3. erik zegt op

  Acht maanden regel? VIER maanden in Nederland is de regel; de andere acht kunnen maar hoeven niet Thailand te zijn.

  Ik ging in 2002 en kreeg voor mijn euro 37 baht, daarop baseerde ik mijn budget. Ik ging in 2018 terug naar NL (voor 6+6) en de koers was weer 37. Ik zou nu nog steeds in Thailand wonen als in 2005 de politiek niet besloot tot de zorgverzekeringswet per 1-1-2006 waardoor ik mijn NL ziektekostenpolis kwijtraakte EN door mijn medisch verleden ineens onverzekerbaar bleek.

  Zestien jaar genoten in Thailand maar vanwege de 71-jarige leeftijd terug en de relatie omgebouwd tot een LAT met instemming van partner en pleegzoon. Ik doe dus andersom wat anderen op een andere manier doen en het bevalt ons allen prima.

  Heb je een zodanig medisch verleden dat je buiten de EU en de verdragslanden geen zorgpolis kunt krijgen dan is mijn advies 4+8 of iets in die geest.

 4. PEER zegt op

  Beste Piet,
  Jouw laatste regel is de beste optie!
  Al plm 12 jaar pendel ik heen en weer.
  Zogauw de herfst z’n intrede doet op 21 sept ben ik weg en kom weer naar Brabant rond Pasen.
  Wél ben ik paar weken met Kerst bij m’n familie om begin Januari weer naar Azië te vliegen. Geen gezeik met ziekenkostenverzekering. Thermostaat op “vorstbeveiliging”. En van het 6 mnd uitgespaarde verwarmingsgas vlieg ik 2 keer retour Bangkok. Om het ene uitgespaarde luchtverontreinigingsgat met ‘t andere te vullen.
  Carpe Diem / Savoir Vivre

 5. tom bang zegt op

  Ik moet nog even wachten op mijn pensioen en ik leef minimaal 41/2 maand in Nederland en gezien de gunstige economische situatie kan ik dan ook werken. Huur gedurende die periode een kamer en zie de kids en de family weer af en toe. de overige maanden verblijf ik in Thailand bij mijn vrouw en daar hoef ik dan geen huur te betalen, ze heeft een eigen huis. Betaal natuurlijk wel mee, elektra €50 en water € 10 en haal vaker de boodschappen want de vrouw is werken ( iemand moet natuurlijk de kost verdienen 555}.
  Voordeel is dat ik nu dus nog gewoon de Nederlandse zorgverzekering heb, in Thailand ben je duurder uit en je word niet zomaar overal geaccepteerd en sommige kwalen die je al had worden uitgesloten.
  Voor dat ik dit besloot te doen had mijn vrouw me al verteld dat ik met €350 per maand wel uit zou komen en dat lukt meestal wel behalve als we weer eens grotere aankopen doen maar daar heb ik gelukkig een spaarpot voor. Suc6 met wat je ook besluit en voorlopig doe ik het zo totdat me het op en neer reizen gaat vervelen of het minder goed zou gaan.

 6. eugeen zegt op

  Ik ken hier in Thailand Belgen en Nederlanders die met heel weinig geld toekomen. Maar ik ben er zeker van dat ze hier wonen op een wijze, zoals ze dat in thuisland nooit zouden doen. Ikzelf woon in een Pattaya Tropical Village (123 huizen), een van de wijken rond de stad. Elk jaar zijn hier wel enkele buitenlanders die noodgedwongen moeten terugkeren naar hun thuisland omdat bijvoorbeeld ten gevolge van een lagere wisselkoers, hun pensioen niet meer voldoende is.
  Jij schrijft dat je al vaak in Thailand bent geweest. Je zult dus zelf al wel vastgesteld hebben dat, alhoewel veel zaken hier echt goedkoop zijn, het toch nog behoorlijk wat kost om hier degelijk te leven.
  Je schreef: “dan is Thailand een goede bestemming met ook veel voordelen, gezondheidszorg en bereikbaarheid daarvan”. Maar vergeet niet dat goede gezondheidszorg hier ook duur is. Mijn partner is een maand geleden geopereerd van galstenen. Wij hebben hier een goede verzekering. De operatie en 4 dagen prive-kamer in Bangkok Hospital kostte 288000 baht, rechtstreeks betaald door de verzekering. Een zeer goede Thaise vriendin van mijn partner heeft identiek hetzelfde en zal moeten geopereerd worden in een government ziekenhuis. De kostprijs daar zal heel laag zijn, maar alles is dan ook in verhouding.
  Een advies wil ik je geven. Ik zou de woning in je thuisland niet meteen verkopen.

  • erwin zegt op

   Moderator: Geen vragen/discussies over ziektekostenverzekering, dat is off-topic.

 7. Foodlover zegt op

  Van de laatste 7 jaar verbleef ik altijd 8 maanden in Thailand, opeens was ik uitgeschreven bij de zorgverzekeraar. Gekort op de AOW. Het heeft zeker 3 maanden geduurd voordat alles weer normaal was voor de SVB. De laatste 3 jaar moet ik me melden als ik vertrek en als ik terug ben. Ik mag niet langer dan 6 maanden min een dag in het buitenland verblijven. Wie heeft dit ook ? . Ik woon in Nederland gewoon in een koophuis al meer dan 20 jaar op hetzelfde adres.

  • Rene Chiangmai zegt op

   Ik ben heel benieuwd naar de reacties.
   Over niet al te lange tijd wil ook ook 8 maanden in het buitenland zijn.
   Niet leuk als je dan opeens uitgeschreven en gekort wordt.

  • Rene Chiangmai zegt op

   Wat ik eigenlijk ook wel wil weten is hoe ze daar achter gekomen zijn.

   -Hebben ze je vliegtickets gecontroleerd?
   -Heeft er iemand geklikt waarna er een onderzoek gestart is?
   -Heb je zelf iets doorgegeven?

   • Marianne zegt op

    Ik denk dat als je niet met werkelijk met iedereen ruzie maakt, niet probeerd iedereen een hak te zetten, je hier in Thailand prettig kan leven. Doe je dat wel kan het gebeuren dat mensen ook bij jouw vervelend gaan doen. Persoonlijk zou ik het nooit doen, maar ik ben wel blij dat er mensen zijn die de handschoen wel hebben opgenomen en dat deze mensen er maar voor een half jaar zijn.

  • erik zegt op

   Foodlover, die zesmaandstermijn is vanwege het feit dat NL niet met alle landen een BEU verdrag heeft afgesloten. En dan komen de toeslagen op uitkeringen in gevaar en jouw zorgpolis. Met Thailand is een BEU verdrag gesloten dus dan zou die termijn niet mogen gelden. Ik weet van ‘4+8-ers’ dat ze ongestoord in Thailand wonen en woonden.

   “Ik mag niet langer dan 6 maanden min een dag in het buitenland verblijven”. Dat schrijf jij. Maar je schrijft niet ‘Thailand’. Ik vraag me af of je de SVB wel duidelijk hebt gemaakt dat je uitsluitend in Thailand bent, die maanden buiten NL. Leef je ook in een ander, een niet-BEU, land dan roep je dit over jezelf af.

   Dat je zomaar bent uitgeschreven uit NL kan te maken hebben met je eigen reisgedrag of je bent door iemand verlinkt. Het is aan jou om jouw 4-maandsverblijf in NL hard te maken en het bewaren van bewijsstukken zoals jouw paspoort is van eminent belang.

  • TheoB zegt op

   Dat vind ik vreemd.
   Lees deze pagina maar ‘ns: https://www.overwinteren.com/Infopaginas/Langvanhuis/Nlregels.html
   Heb je de gezien op welke regelgeving hun besluit is gebaseerd?

 8. Arnolds zegt op

  Met mijn vervroegd pensioen kwam ik niet aan de 67000 Bath per maand,maar toch ben ik 3 maanden geleden met mijn gezin naar Thailand verhuisd.
  Ik heb gekozen voor de constructie tot met mijn 67 ste een hoog pensioen.
  Na mijn 67 ste krijg ik een laag pensioen maar dat wordt dan weer gecompenseerd door mijn AOW.
  Ook heb ik gezorgd voor een extra buffer, mocht de Bath onder de 37 komen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website