Lezersinzending: Ergernissen over mijn buren in Hua Hin

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: , ,
27 augustus 2018

Nou ben ik me al een jaar of twee lichtjes aan het ergeren over mijn buren. Nakit Construction heetten ze vroeger. Of ze nog zo heten weet ik niet. Ze bouwden het huis waarin we wonen en ook de muur om ons stuk land werd door hun gebouwd. Omdat ons stuk land aan het hunne grensde, deelden we de kosten daarvan.

Nu dan, hier komt hetgeen me ergert: de muur vertoont op diverse plaatsen flinke scheuren. Goed, het is beton en dat gaat op den duur kapot, maar binnen een jaar?
De muren bestonden uit die grote betonblokken van 15 cm. dikte. Hoogte ongeveer 170 cm. Net hoog genoeg dat je een beetje privacy hebt.
Maar nog geen jaar nadat we hier woonden, werden naast ons stuk grond bouwketen gezet, op palen. Deze waren dan zo hoog, dat wij ‘s morgens bij het ontbijt buiten ons bekeken voelden door de mannen die zo heel gemakkelijk over de muur konden kijken. Mij maakte het niet zoveel uit, maar mijn vrouw stoorde er zich aan. Ik heb daarom zelf de hele muur voorzien van twee lagen betonblokken.

Intussen zijn vorig jaar die keten naar een stuk land achter haar grondstuk verhuisd, maar ze zijn nu zo uitgebreid, dat ik ‘s avonds niet lekker achter het huis kan zitten, omdat die werkers hun muziek zo luid zetten. Het lijkt wel of ze nu vlak tegen de muur aan de achterkant van ons huis wonen.

Dit jaar besloot ik om de muur te stuken. Ik ben weliswaar geen stukadoor, maar het lukte me aardig. Bij het stuken merkte ik dat vrijwel overal de dwarsliggende gegoten betonpalen aan het afbrokkelen waren. Ook de verticale palen brokkelden op vele plekken af.
Ik heb dit alles mooi afgewerkt en de gaten zoveel mogelijk dicht gemaakt. Heeft me bijna een half jaar gekost om dit te doen, want door de hitte en vliegen kon ik nooit lang werken.
Nou heb ik een vijver, waarbij tussen die buitenmuur (de gedeelde met de buren) en de vijver ik een schuurtje gebouwd heb, waar de filterinstallatie voor de vijver staat… en daarnaast nog een klein schuurtje voor mijn gereedschappen.

Vorige week, toen ik tijdens een regenbui in het schuurtje zat, zag ik dat water over de tafel liep en bij nader kijken, zag ik dat over de hele muur druppels water hingen, en dat terwijl er een dak boven de muur lag.
Blijkt dat het water door de andere kant (waar niet gestuukt is) naar binnen komt en dan weer bij mij naar beneden druppelt. Dit verklaart het vele afbrokkelen over de hele lengte van de muur.

Ik schreef derhalve een mailtje naar mijn buurvrouw (zij is veel onderweg) en beschreef mijn probleem en of zij een oplossing wist. Ikzelf had er geen probleem mee op haar grondgebied de muur te stuken, maar dat stuk is afgesloten, vol met onkruid en een gevaarlijke hond loopt daar rond.

De buurvrouw antwoordde mij niet, maar vroeg mijn vrouw om uitleg. En om de een of andere reden kregen die beiden ruzie met elkaar. Ik weet al dat mijn buurvrouw geen hoge dunk van mijn vrouw heeft: zij komt uit het zuiden – heeft gestudeerd en werkt. Mijn vrouw komt uit Isaan, is huisvrouw en hoeft voor mij niet te gaan werken. Er is dan nijd en minachting in het spel… mijn buurvrouw vindt zichzelf een beter mens dan mijn vrouw.

Uiteindelijk meende de buurvrouw dat dat stuk land niet meer van haar was, maar van haar zus, dus was het haar zaak niet dat wij problemen hadden met de muur. Ze kreeg ruzie daarover met mijn vrouw en dreigde zelfs de muur neer te halen…
Dus dat is het bedrijf waar wij mee te maken hebben.

Wat doe je hier nou aan. Zou je een rechtszaak in Thailand daarover kunnen beginnen? Ik kan me voorstellen dat men zegt dat zij niets hoeft te doen en het inderdaad haar zaak niet is, maar menselijk gezien voel je je toch in de steek gelaten, of niet? Ik had alleen gevraagd of zij een oplossing kon bieden. Het zou voor haar werkers een halve dag werk geweest zijn, maar dat is te veel verlangd.
Wel heeft ze vier auto’s voor de deur, schept op Facebook op over de huizen die ze in Hua Hin bouwt, maar nazorg kun je bij haar vergeten.

Maar ik ga toch zelf voor een oplossing zorgen. Ik ga straks misschien golfplaten kopen. Deze maak ik boven op de muur vast en maak een soort van afdak aan háár kant, zodat het water niet meer aan de muur naar binnen sijpelt. Zal ze ook wel niet goed vinden, maar dat maakt mij ook niets verder uit.

Er zijn in de vier jaar dat we hier wonen nog tal van andere dingen gebeurd, waarbij we nog enigszins normaal met elkaar praten. Maar nu met dreigementen en ook het aanhalen over gebeurtenissen in ons privéleven, is het toch duidelijk een richting aan het uit gaan, die niet leuk meer is.

Ingezonden door Sjaak S.


» Laat een reactie achter


5 reacties op “Lezersinzending: Ergernissen over mijn buren in Hua Hin”

 1. Wim van Beveren zegt op

  Ik ken de problemen, ben zelf al 2 keer verhuisd om problemen met buren , meestal geluid en stank overlast, beste is overleg met de PuJab baan (spelling ?) heb ik wel wat baat bij gehad.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 2. dirk zegt op

  Je beschrijft de kwaliteit van de muur, die miserabel is en gebouwd door een aannemer, die tevens naast je zit. Hopelijk is je huis een stuk beter, want daar hoor ik je niet over. Communicatie met de verantwoordelijke verloopt slecht, dus daar moet je niet al te veel meer van verwachten, eigenlijk niets.
  Als de rede er niet is, zijn feiten en verstandelijke argumenten tevens niet meer bruikbaar. Met strijd, gerechtelijke stappen etc. zijn volgens mij je kansen nihil. Dus blijven lachen en de weerstand niet opzoeken of forceren. Heb je weleens de gedachte gehad een nieuwe muur zelf op te trekken pal achter de omstreden muur. Je grond neemt dan iets in volume af, maar ook het gezeik en de ellende van de bestaande situatie. Bomen of struiken er tegen aan zetten en de muur de muur laten , biertje of wijntje nemen en denken krijg het heen en weer maar, scheuren of geen scheuren ik zie ze niet meer. Kost wel weer wat, maar met een koophuis is verhuizen geen optie, want het geld groeit nu eenmaal niet aan de bomen. Nou succes ermee…

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +12 (obv 12 stemmen)
 3. Harry Romijn zegt op

  a) Bouwen, rekening houdend met draagstructuur van de grond ( dus geen scheuren) resp. andere inwerkingen ( losspringen van het beton om de stalen bewapening), is niet echt een Thaise bouwkundige deugd. En onderhoud al helemaal niet.
  b) Thailand is een bedekte standen ( kasten/klasse) maatschappij, die wij farangs matig tot niet begrijpen. De lichter gekleurde dames voelen zich ver verheven boven de donker gekeurde, resp Isan-origines. Was al onder Rama 1 e.v. En een beetje opleiding erbij wordt helemaal neergekeken op degenen, die dat minder hebben.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 4. C.G.M. van Osch zegt op

  Gewoon op een halve meter van de bestaande muur op eigen grond een tweede muur bouwen van 2 meter hoog.
  Hoef je niet te overleggen met je buren en twee muren houden beter overlast van geluid tegen dan een.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +20 (obv 20 stemmen)
 5. theoS zegt op

  Een soort afdak maken wat dan boven haar land hangt is voor de Thaise wet tresspassing en kan zij je voor vervolgen of schade claim indienen. Kijk uit wat je doet. Heb problemen gezien over een (1) cm land. Niet mijn land.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website