Je maakt van alles mee in Thailand: Autogordel

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags:
28 januari 2024

Voor de rubriek “Je maakt van alles mee” heb ik een bijzondere ervaring:

Al jarenlang huur ik een auto op het vliegveld van Udon Thani wanneer we in de regio Nonghan verblijven. Dit gebied is ons zo vertrouwd, het voelt bijna net zo bekend als onze eigen streek in Nederland.

Zoals velen wel weten, zijn er vaak politiecontroles waarbij ze van alles controleren en soms zelfs ’tea money’ vragen.

Op een ochtend reden we naar de markt in Nonghan en deden daarna boodschappen bij de lokale Lotus. Op de terugweg naar Nongmek kwamen we bij zo’n controle. Een vriendelijke agent vroeg om mijn rijbewijs en inspecteerde onze auto. Ik overhandigde mijn Nederlandse rijbewijs, wat hij even bekeek en vervolgens teruggaf met de bevestiging dat alles in orde was.

Daarna werd mijn vrouw gevraagd even mee te lopen. Ze had haar veiligheidsgordel niet om, wat normaal gesproken een boete van 500 Bath zou kosten. Gelukkig was de agent in een goede bui; ze hoefde slechts 100 Bath te betalen en mocht verder gaan. Toen de agent terugliep naar onze auto, merkte hij in het Engels op: “You look farang, he very smart!” omdat ik wel mijn gordel om had.

Dit verhaal wordt jaren later nog steeds vaak verteld in onze vriendenkring.

Ingezonden door Frank

17 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand: Autogordel”

 1. Frans zegt op

  Totaal verkeerde perceptie van die boete.

  Normaal gezien krijg je een officiële boete van 500Baht.
  Nu krijg je GEEN boete maar draait de agent die 100 Baht gewoon in zijn zak!

  Als je al jarenlang in Thailand komt zou je dit toch moeten weten?

  • Pint zegt op

   Hij noemt het ook geen boete, hij zegt dat ze 100 thb moet betalen. Niet zo zeuren.

   • Albert zegt op

    Als ik tegen gehouden wordt door een agent en ik moet hem 100 Baht betalen is dat voor mij ook duidelijk een boete.

    Of heeft een agent misschien een andere wettelijke reden dat hij ‘zomaar’ geld kan vragen aan eender welke chauffeur?

    Ik zie daar totaal geen gezeur in, kwestie van een klein beetje gezond verstand.

   • Patrick zegt op

    Ik ben van mening dat als je geld moet betalen aan een agent, is het nu 100THB of 500THB, dit voor mij altijd een boete is. Ik weet niet hoe je het anders zou moeten noemen.

    • Chris zegt op

     Voor die 500 Baht kun je een kwitantie krijgen en dat geld gaat naar de regering.
     Voor die 100 Baht krijg je nooit een kwitantie en die gaat in de zak van oom agent.

     Als je het eens bent met het onderhands betalen van 100 baht moet je geen kritiek meer hebben op ondernemingen/personen die hetzelfde doen maar dan voor miljoenen Bahts.
     Volgens mij is de enige manier om corruptie te bestrijden een 0-tolerantie voor dit soort praktijken. Overigens loop je nog risico om het land te moeten verlaten als een Thai je verlinkt. De politie-agent heeft dan een probleem maar jij ook.
     Oneerlijk is natuurlijk dat mensen met meer aanzien en/of macht minder in de problemen komen. Als mijn vrouw aan de politie vertelt dat ik een ajarn was op de universiteit is er geen vuiltje aan de lucht. Maar dat heeft natuurlijk niks te maken met de overtreding. (maar met de machtigere netwerken die ik volgens de agent kan hebben en die het hem lastig kunnen maken).

 2. Arno zegt op

  je schrijft, : Ik overhandigde mijn Nederlandse rijbewijs,
  En dat volstond? geen Internationaal rijbewijs bij je?
  Alleen je Nederlandse rijbewijs volstaat niet.
  Als de agent met alleen je Nederlandse rijbewijs genoegen genomen heeft heb je mazzel gehad.

  Gr.Arno

 3. Henk zegt op

  Die controles kun je het maar het beste met een korrel zout nemen, alhoewel het van farang Frank niet slim is toe te staan dat zijn vrouw zonder gordel om naast hem zit. Verwijzend naar de vele verkeersdoden en gewonden per dag! Een tijd geleden stond ik enkele centimeters over een ononderbroken witte middenstreep te wachten bij een verkeerslicht. Een agent dook op uit het niets en wilde 500 baht vanwege de overtreding. Ik zeg tegen hem: song roi baht, pou’ die, okay? Hij knikte en nam beide biljetjes in ontvangst.

  • Chris zegt op

   Eeen beetje moderne auto, en die van mij ook, piept de hele tijd als mijn vrouw naast me haar gordel niet om doet/heeft.

 4. Rebel4Ever zegt op

  En zo houd je een ‘rottend’ systeem in stand…

 5. Chris zegt op

  Ik zou 500 baht betalen en een kwitantie vragen.
  Al dit gedrag (dat wordt beschouwd als een win-win situatie maar het niet is) blijft meehelpen aan de corruptie in het politiecorps, zeker de verkeerspolitie.
  Ik wens daar niet aan mee te helpen.

  • PEER zegt op

   Goedzo Chris,
   Dan ben jij vlg Ned en Int maatstaven ‘n “Brave Hendrik” en ik keur het goed.
   Maar dan ben jij één van de weinige, zoniet de énige, die de volle mep betaald.
   Dan nog de vraag of de diender wel z’n bonnenboekje op zak heeft?
   Of jouw aktie corruptie stopt, is enkel te hopen.
   Bovendien staan wij, Nederlanders, bekend om zuinig/krenterig-heid!

   • Chris zegt op

    Nee, mijn actie stopt de corruptie niet.
    Maar als iedereen het zou doen, wel en wel bijna een paar weken.
    Mensen hebben geen idee hoeveel macht ze samen hebben.

  • Boonya zegt op

   Gewoon je gordel omdoen, doe ik ook altijd en neem je internationale rijbewijs altijd mee alsook je paspoort, dat is verplicht.
   zonder internationaal rijbewijs ben je namelijk niet verzekerd

 6. Patrick zegt op

  Ik ben al 2 maal staande gehouden. De eerste keer was ik duidelijk in fout, de tweede keer absoluut niet.

  De eerste keer liet men mij de keuze, 100 Baht zonder kwitantie of 500 Baht te betalen aan een tafeltje aan de kant. Ik heb uit principe 500 Baht betaald. Ik doe niet mee aan dat smeergeld gedoe. Als je in fout bent moet je dit ook kunnen toegeven.

  De tweede keer probeerde men mij 200 Baht afhandig te maken wat ik geweigerd heb. Ik heb de agent gevraagd als hij kon aantonen wat ik verkeerd gedaan had. Hij liet me gewoon vertrekken zonder te betalen.

  Al de personen die fier zijn dat ze op een boete kunnen afdingen houden de corruptie in stand. Ik vind dergelijke houding totaal verkeerd. Het zijn dan diezelfde mensen die hier komen klagen dat het politieapparaat corrupt is.

 7. Bram zegt op

  Als jij smeergeld als gebruikelijk bestempelt dan heb ik daar mijn bedenkingen bij. De mensen die het daar mee eens zijn eigenlijk even corrupt als de politie.

  Het is niet de eerste keer dat ik aan de kant moet omdat ik te snel gereden heb. Ik betaal altijd die 500 THB, ik gun een agent geen smeergeld.

  Als je in overtreding bent moet je de gevolgen maar dragen. Een boete heeft als doel het verkeer veiliger te maken. Als je steevast in je vuistje lacht met die 100 THB smeergeld en je je fout gedrag niet aanpast dan moet men achteraf ook niet komen zagen over het onveilig verkeer in Thailand. Voor mijn part mogen ze zelfs een speciaal boetestelsel toepassen voor een buitenlander. Die 500 (of 100) THB stelt eigenlijk niets voor.

  • Harrie zegt op

   Die 500 gaan ook in zijn zak.wat denk jij dan.kan jij die bekeuring lezen…..

 8. Pipootje65 zegt op

  Toen ik hier net woonde reed ik op een Kawasaki zonder knaldemper,en geen rijbewijs op zak . Met gelukkig mijn inmiddels Thaise vrouw moest ik hem volgen. Ai. Dat kan vervelend worden. Bij een schimmig bureautje werd de decibel meter erbij gehaald. Te luid natuurlijk. Over het niet hebben van dat rijbewijs werd niet meer gesproken voor 1000 bath. Voor de uitlaat. Met liefde betaald en wegwezen. Ze hadden het me heeeel lastig kunnen maken als ze alles volgens het boekje doen. Die 1000 bath zou in Nederland 1000 euro boete zijn. Dus het is de agent(en) van harte gegund.Tuurlijk klopt het niet,maar ik was wel blij dat het zo dus ook kon.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website