Je maakt van alles mee in Thailand (263)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
3 december 2022

In het laatste verhaal van Paul Christiaans in de serie “Je maakt van alles mee in Thailand” met als titel “Vanuit Thailand naar de Pasar Malam in Nederland” schreef hij dat hij met de opbrengst van de laatste twee Pasar Malams naar Antwerpen ging om daar diamanten in te kopen en die in Bangkok weer met winst te verkopen. Onze nieuwsgierigheid hiernaar werd beloond en Paul stuurde ons onderstaand verhaal over zijn diamant avontuur.


Van houten olifantjes uit Thailand naar diamanten uit België

De Indra Shopping Arcade in het Indra Hotel in Bangkok was eind jaren zeventig en begin jaren tachtig eigenlijk het enige grote luxe winkelcentrum voor buitenlanders in Bangkok. Gasten uit vele luxe hotels werden hiernaartoe gestuurd, er waren meer dan 100 winkels, prachtige zijde zaken, cadeauwinkels, heel veel juwelierszaken en natuurlijk de tailors.

Onze dubbele cadeauwinkel zat ook naast een juwelierszaak, David Jewellery. De Thai Chinese David was een zeer nieuwsgierig baasje, als wij een klant in de winkel hadden stond hij voor de etalage naar binnen te gluren, of de klant ook wat kocht. Als die inderdaad wat kocht en vertrok dan stond David in de deuropening, how much how much?

In onze winkel verkochten we dus veel houtsnijwerk, lederwaren, messing figuren, bronzen bestekken enz. Sieraden verkochten we uit jade, ivoor, zilver, maar geen gouden sieraden.

Een stukje verder in de gang zat Richard Jewellery. Richard was een zeer sympathieke man, waar ik heel vaak een praatje ging maken. Hij vertelde graag over hoe hij zijn rijkdom had verkregen, dat was gebeurd tijdens de Vietnamoorlog. Richard was erg bekend bij de Amerikaanse soldaten die in Vietnam vochten en voor verlof vaak naar Bangkok kwamen, bulkend van het geld want in Vietnam opmaken lukte niet. Er werd enorm veel geld uitgegeven aan drank en aan meisjes, maar er was dan nog genoeg over om bijvoorbeeld gouden sieraden te kopen. Niet voor niets was en is Thailand de edelstenen hoofdstad in de wereld en via het Amerikaanse postkantoor werden die dan naar Amerika gestuurd.

Richard wist dit goed aan te pakken. Als de Amerikanen s’ morgens in de winkel kwamen, dan kwamen gelijk de flessen bier op tafel, hapje daarbij en natuurlijk later op weg naar een heerlijke lunch, meestal gevolgd door een speciale massage, allemaal aangeboden door Richard. Eind van de middag waren ze dan weer terug in de winkel en werden er zaken gedaan. De winst die Richard op de sieraden maakte waren natuurlijk hoog genoeg om zijn eerdere onkosten weer terug te halen. Zo kocht Richard zijn eerste huis en zijn tweede huis en ook zijn derde huis.

Als ik zo bij Richard zat te praten kwamen er vaak handelaren uit Chantaburi die hem edelstenen probeerden te verkopen. Chantaburi was de belangrijkste plaats voor de verkoop maar ook slijpen van gekleurde edelstenen uit Thailand, Cambodia, maar ook uit Afrika, Zuid-Amerika, India en Sri Lanka. Deze handelaren kwamen maandags uit Chantaburi met de handel naar Bangkok en gingen op vrijdag weer terug. Zij hadden allemaal gevouwen papieren mapjes met daarin een lotje stenen, soms veel in een lotje soms een paar stenen, veel saffieren, groene, blauwe en gele maar ook robijnen en halfedelstenen. In een mapje zaten wat goede kwaliteit stenen, om het interessant te maken, maar ook wat slechte om de prijs te drukken, want uitzoeken mocht niet. Ik vond dit erg interessant, keek mee, en kocht heel af en toe ook een klein niet te duur lotje. Ik besloot om mij hier meer in te verdiepen en ging een cursus volgen in het identificeren van edelstenen.

De klantenkring in onze winkel hoorden ervan en vroegen of wij ook een gouden sieraden met edelstenen voor hun konden maken als zij met een tekening of afbeelding van het sieraad kwamen. Wij vroegen aan de goudsmid van Richard of hij af en toe ook voor ons iets wilde maken. Eerst dus alleen op bestelling, maar niet iedereen kon of wilde wachten, dus gingen we langzaam ook wat op voorraad maken. Wij gaven de goudsmid de tekening of foto van het sieraad met de stenen, de goudsmid betaalden we voor het werk, het goud en eventueel wat kleine diamantjes die hij dan voor ons inkocht, en zo rolden wij langzaam in de sieradenhandel.

Onze goudsmid vertelde ons, dat alle kleine en grote diamanten die in België geslepen werden niet naar Thailand werden geëxporteerd, maar via Hongkong naar Bangkok werden gesmokkeld, ondanks dat er geen invoerbelasting op diamanten in Thailand was. Mijn vriend Vison – ja, die van de Pasar Malams en houten meubelen- en ik dachten een gat in de markt te hebben en richten met zijn tweeën een nieuwe company op HOTHA Ltd Part. HOTHA Holland Thailand, niet erg origineel, maar ja.

Tegenover ons huis waren nieuwe mensen komen wonen, een jong Belgisch stel, en hij had contacten in de diamanthandel in Antwerpen. Je moest daar echt door iemand geïntroduceerd worden, anders kwam je niet binnen, dus na onze jaarlijkse Pasar Malam in Den Haag gingen wij een paar dagen logeren in Brussel, en bracht Jan ons naar Antwerpen. Daar in het diamantcentrum konden wij onze ogen niet geloven, of je in een andere wereld was, op straat allemaal Joodse mannen met een grote baard en een hoge hoed, koffertje met een ketting om de pols, Jan belde aan bij een groot herenhuis, we werden binnengelaten in een sluis, nadat de voordeur dicht was, ging de volgende deur open, een jonge Joodse man ontving ons, hij kende ons verhaal, en zou ons een beetje leren hoe wij moesten inkopen zonder enorm belazerd te worden. Les 1 professioneel overkomen, hij legde 10 diamantjes op tafel gaf ons een loep en een pincet en zei doe mij na. Hij draaide de diamantjes razendsnel om, platte kant dus naar beneden, pakte ze snel op met de pincet en bracht ze een seconde naar de loep voor zijn oog en weer terug op de tafel. Ik deed hem na, maar zei ik heb die hele diamant niet gezien, zo snel ging het. Dat is niet belangrijk zei de Joodse man, voor de verkoper ziet het er professioneel uit en zakt de prijs

Dit was ons eerste contact met de diamanthandel in Antwerpen, hoe het verder ging met het officiële importeren van de diamanten in Thailand, met het ruilen van edelstenen tegenover diamant en Italiaanse gouden kettingen, diamanten als Mercedes ster en als kerstboom, dat alles een volgende keer.

4 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (263)”

 1. Atie Keizer zegt op

  Hoi Paul, weer een mooi en interessant verhaal. Wat mij opvalt is dat je alles nog zo precies weet in je verhalen! Winkels, straten, plaatsen…knap hoor!!
  Op naar de volgende keer.
  Groet Atie.

 2. Ken.Vuller zegt op

  Ga door. Laat ons niet in spanning…

 3. Erik zegt op

  Leuk verhaal Paul,

  Als juwelier en edelsteenkundige kan ik de inhoud daarvan geheel bevestigen.
  Inmiddels kom je in Antwerpen meer Indiers tegen dan de traditionele Joden en
  ook in Bangkok zijn het veelal Indiers die de kleur edelsteen markt beheersen.

  Voor Covid kwam ik regelmatig in Bangkok en ook Chantaburi om edelstenen in te kopen,
  en afgelopen oktober ben ik na 2020 voor het eerst weer gegaan.

  De meeste kleuredelstenen worden niet meer in Thailand gedolven , echter veelal in
  Myanmar, Afrika en ook Vietnam ( Spinel)

  Sporadisch worden (donker) blauwe saffieren in Thailand gevonden en ook iets donkerdere (Siam) robijnen.

  Ik heb eventueel foto-videomateriaal van een eenvoudige mijn in de buurt van Cantabri.

  • nieuwschierig zegt op

   Laat maar eens zien dat foto videomateriaal.
   Ik ben erg benieuwd.
   Heb je een lnk?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website