Je maakt van alles mee in Thailand (193)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: , ,
5 juli 2022

(nonzy / Shutterstock.com)

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een eerder geplaatst verhaal van Frank. 


Zo af en toe, bij mij om de drie weken, moet ik er weer aan geloven en moet mijn krullenbol worden ingekort. Nu is het op mijn 65+ leeftijd meer bol dan krul maar toch…

In Thailand hoef je nooit lang op zoek naar een kapper want als er zich een gevestigd heeft bij jou in de straat dan zijn er binnen een half jaar nog drie bijgekomen. Dat geldt voor alle middenstandsbedrijven: Zo van: wat hij/zij kan ik ook. Dus keus genoeg.

Bij mij aan de overkant in Pattaya is er ook zo’n klein zaakje met een goedlachse Thai. Je ziet veel farang voorbij sluipen en stiekem om de hoek van de deur kijken want: wel griezelig zo’n Thaise kapper. Maar ach als ze jou dan zien zitten geldt: ‘als er één schaap over de drempel is….’en ze komen schoorvoetend binnen. Het zal niemand verbazen dat de eerste vraag is: Wat kost het? Nou in mijn geval 150 bath.

Met een kam die enige tanden mist, wordt eerst mijn haar gekamd als waardig afscheid en daarna gaat de schaar erin. Het knarsen van het ding herinnert mij aan oud tuingereedschap en af en toe een venijnige pluk aan mijn haar als hij even blokkeert. Eerlijk is eerlijk, hij heeft hem wel eerst schoon gemaakt met een doekje dat de Romeinen waarschijnlijk al hebben gebruikt om hun zwaarden na gebruik af te vegen.

Let wel, ik ga hier niet zitten afgeven op de Thaise kapper want het mooiste komt nog. Het zaakje hief zichzelf op nadat diverse familie leden, ooms, neven enz. zich op onschuldige slachtoffers hadden uitgeleefd.

Nu heb ik veel ervaring met kappers want mijn opa had ook een herenkapperszaak. Dat was zo omstreeks 1950. Dan liet de plaatselijke middenstand zich ’s morgens nog scheren. Een grote ronde tafel voor de wachtenden en iedereen rookte. Er hing zelfs een attribuut aan de muur waar je je pijp aan kon ophangen als je aan de beurt was. Met de spreuk erop: ‘Een tevreden rooker is geen onruststoker’. Nog een 2e spreuk: ‘Wie niet als vriend hier binnen huppelt, wordt er 1-2-3 weer uitgeknuppeld’. De familie zat bij het verzet en buitenlandse talen waren nou niet het sterkste punt van onze oosterburen.

Maar goed om verder te gaan in Thailand: Nieuwe zaak aan de overkant, airco, blits interieur en goede kapper. Wie hier de kapper is, begrijp ik nooit. Er hangen altijd zo’n 3 tot 4 Thaise dames rond die op toerbeurt knippen, pedicuren en het haar aanvegen. Tot volle tevredenheid alles geregeld tot nu toe (inmiddels 6 jaar).

Kom ik daar vorige week: Kijken alle schatjes mij aan zo van: wat kom jij hier nu doen? Lijkt mij duidelijk ik wijs op mijn hoofd en voeten en maak knippende bewegingen.

“Sorry Sir, No kapper.” Volgende dag om 11:00 uur terugkomen was het advies. De volgende dag: “Sorry Sir, no kapper. Next week.”

Maar… Wat doen die drie Thaise medewerksters daar dan allemaal? Bovendien is één van de drie (een ladyboy) degene die mij vorige keer geholpen heeft.

Dat is nou Thaise hiërarchie. Als de baas/kapper er niet is, moet men zich beperken tot nagels knippen. Als ik mijn ladyboy daarop aanspreek, zegt zij/hij: “Can not….” Maar ik sputter tegen: “Ik wil alleen met de tondeuse nr. 2!” (dat is het nummer van het opzetkammetje). “Oh…”, zegt de ladyboy, “I can!“

Tevreden ga ik in de stoel zitten en wordt geholpen. Relaxt worden alle haartjes, wenkbrauwen en oren nog eens extra bijgewerkt. Zelfs de inspectie van mijn Thaise vrouw verloopt tot volle tevredenheid.

Inmiddels zitten twee farangs op hun beurt te wachten waarop mijn ladyboy steeds vrolijk lacht en zegt: ”I do only number two.”

Lachen… This is Thailand!

6 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (193)”

 1. Bart zegt op

  Bij mij kost een onderhoudsbeurt bij de lokale kapper 60 THB – officiële prijs ook voor Thai (staat netjes geafficheerd). Ik geef de lieve dame altijd een briefje van 100 THB en daar is ze dolgelukkig mee.

  Maar ik woon dan ook niet in Pattaya, blijkbaar heeft dit dus af en toe ook eens een voordeel.

 2. Erik zegt op

  5555 Herkenbaar verhaal van Frank . Ik stapte eens een kleine kapperszaak binnen waar een jongedame ( en haar peuter) de zaak runde . Kostprijs 100 bath . Ze zette mij direct in de stoel en wilde er aan beginnen zonder eerst te vragen wat ik eigenlijk wenste . Ik vroeg of het mogelijk was om eerst mijn haar te wassen , dit doen ze immers in Belgie steeds eerst . Het antwoord was kort en bondig : ” No , i only want to wash your hair after i cut ” . Ik bleef aandringen maar ze bleef onverbiddelijk : if you want to wash your hair first , you have to go to other shop ! Omdat ze zo lief was ben ik toch maar gebleven . Na ongeveer 2 minuten kwam de peuter ( haar kindje) op mijn schoot gekropen . De kapster zei er niets van , dus ik liet het ook maar begaan . De kleine heeft de volle kappersbeurt op mijn schoot blijven zitten !

 3. Wil van Rooijen zegt op

  Zo leuk…

 4. Gerrit in Thailand zegt op

  Ja prachtig he? Ik geniet er ook van. Vlakbij de Immigration Jomtien op dat marktpleintje zit ook een Thaise kapster, zo vreselijk aardig! En weet je wat? Er is ook een dame die manicure en pedicure doet, echt fantastisch! Samen kakelen en ik heerlijk ontspannen. En ik betaal met de fooi erbij 500 baht. Alles gedaan en 1x per maand. Heerlijk!

 5. carlo zegt op

  Toen ik laatst (ondertussen bijna 2 jaar geleden) bij de Thaise kapper ging kreeg ik na de knipbeurt nog een uitgebreide hoofdmassage cadeau. Zalig was dat.
  Zouden ze in België ook moeten doen, wel inbegrepen in de prijs natuurlijk.

 6. Geert Scholliers zegt op

  Een leuk verhaal, mét de nodige humor. Hier hou ik wel van…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website