Je maakt van alles mee in Thailand (173)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand, Lezersinzending
Tags: ,
7 april 2021

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde Belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in Belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een nieuw verhaal van Klaas Klunder, er moet een autootje komen voor Nui.


Nieuw autootje

De dochter van Nui heeft een baan, als programmeur, of programmeuse? Beetje ver van huis voor de brommert. Dus een autootje moet er komen, een kleintje, want weinig pecunia. Toevallig is er een nieuw model Mitsubishi, net op de markt. Als je meteen boekt krijg je 40.000 thb korting. Levering later dit jaar. Ik vraag nog kun je proefrijden of zijn er testrapporten? Rijbewijs ook nog niet in bezit. Allemaal van geen belang.

De koorts slaat dus toe, maar zomaar kopen dat gaat ook niet. Eerst de hogere machten raadplegen. Dus een zus van Nui die bij wijze van spreken slaapt in de tempel, gaat op pad. Met geboortedatum, dag van de week en het geboorte tijdstip van de toekomstige eigenaresse.

Gelukkig hebben de monniken weinig tijd nodig om uitsluitsel te geven. De auto kan gekocht, maar alleen geel. Ook uitsluitend leveren op maandag. En als de auto er is, dan naar de tempel om grondig toegesproken te worden door de monniken.

In mijn onnozelheid vraag ik nog ”nu zeker geen verzekering nodig?”. Meewarigheid was mijn deel.


» Laat een reactie achter


Rating: 4.68/5. From 25 votes.
Please wait...

6 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (173)”

 1. Founding_Father zegt op

  Geweldig geschreven en zo herkenbaar.

  Jaren geleden was ik van plan een nieuwe motorbike te kopen tijdens een van mijn verblijven in het mooie Thailand.

  Uiteindelijk besloten om dicht bij ”huis” een nieuwe motorbike aan te schaffen, op de dag dat ik daar was en in de kleur (zwart met grijs) die op voorraad was.

  Mijn lieftallige wederhelft verzocht mij vriendelijk maar dringend om eerst langs de tempel te gaan, zodat de motorbike ter plaatse goedgekeurd en gezegend kon worden.

  Betrokken als ik ben heb ik bij haar aangegeven dat we dit direct kunnen gaan doen, als ik later die dag, terug zou zijn van mijn afspraak met een bekende aan de andere kant van het eiland. Volgens haar was het beter om hier mee te wachten, echter vond ik dat niet netjes aangezien ik zelf de afspraak op dat tijdstip voorgesteld had.

  Vrouw met lichte tegenzin akkoord en ik ”scooterend” richting de hierboven beschreven afspraak. Zonnetje, wind in de rug, nieuwe motorbike onder de bips, je zou bijna zeggen dat het niet mis kon gaan.

  Het universum liet mij overigens volledig in de steek, want korte tijd later had ik een lekke band, stromende regen en zonder telefoon of ”reparateur” in de buurt, heb ik uren moeten lopen in de middle of nowhere. Uiteindelijk in mijn beste Thais geregeld dat een volledig onbekende Thai, samen met mij op zoek zou gaan naar een handyman die een nieuwe band zou kunnen ritselen.

  Laat in de avond (hele dag onbereikbaar) uiteindelijk thuisgekomen en bij het parkeren van de motorbike ook nog even geheel volgens verwachting het spiegeltje eraf gereden.

  Reactie van mijn vrouw: Som nam na met een veelzeggende blik….

  Eindstand: Volgende keer toch maar eerst even langs de tempel.

  • Cornelis zegt op

   Geweldig verhaal, Founding-Father!

 2. Ger-Korat zegt op

  Citaat: “In mijn onnozelheid vraag ik nog ”nu zeker geen verzekering nodig?”. Meewarigheid was mijn deel.”
  Bij een nieuwe auto in Thailand krijg je er standaard een jaarverzekering gratis bij.

 3. Peter+van+Velzen zegt op

  Dat er geen verband is tussen al dan niet-zegenen en de hoeveelheid pech, vermogen (bij)gelovegen aller landen nooit in te zien, In de stad Trang waar ik aan de rand van woon, is men aazienlijk nuchterder. gelukkig. Geldt denk ik ook voor de monikken hier. Die weten vssk wel dat dit niets met de leer van Boeddha te maken heeft.

 4. Harry zegt op

  Indien je wel naar die tempel was geweest dan had je misschien wel dood geweest. Je weet maar nooit. Ik ben geen budhist en heb in de 42 jaar dat ik in Thailand kom nog nooit een tempel binnen geweest. Ik woon er nu 17 jaar en heb zelfs mijn Thaise vrouw zover gekregen dat zij het meeste van die ,in mijn ogen toch, onzin niet meer gelooft en ook geen tempels meer bezoekt.

 5. Martin zegt op

  Mijn schoonouders zijn ook van de Tempel zoals ik dat dan voorzichtig uitdruk. Ik ga een auto kopen, schoonmoeder op hoge poten naar de tempel en komt terug met de mededeling dat het een rode Toyota moet zijn en dat ik hem op woensdag de 17e moet kopen. Zoals ik ben luister ik naar haar en het wordt een witte Mazda op de 21 december gekocht. Het eerste wat ik te horen kreeg was dat ik wel snel een ongeluk met de auto zou krijgen. Ik heb het gelaten bij de opmerking: dus als je ergens naar toe moet hoef ik je niet te brengen maar ga je met de bus ? Nou daar moest nog even over nagedacht worden, want in de bus is het warm en je moet betalen en vooral dat laatste gaf toch de doorslag dat de witte Mazda ook wel ok was.
  Maar het volgende doet zich voor, een kennis koopt ook een nieuwe auto conform de Thaise tradities. De monnik had gezegd een rode Mitsubishi en op de 12e kopen. Zij doet wat de monnik zegt en op de 12e rijdt ze in haar nieuwe auto. Echter 3 dagen later rijdt ze, door eigen schuld de auto total loss.
  Gevraagd of de monnik ook de schade ging betalen maar dat viel niet ik goede aarde. Ik kan nog wel diverse verhalen vertellen over de monniken en hun adviezen, het is volkomen belachelijk dat iemand in de tempel aan een monnik advies gaat vragen over wat je wilt gaan kopen, maar dat is mijn mening.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website