Je maakt van alles mee in Thailand (162)

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
1 maart 2021

Alhoewel de Thai niet echt veel verschilt van de gemiddelde belg of Nederlander maak je in Thailand toch soms iets mee wat je in belgie of Nederland niet zo gauw zal meemaken. Daar gaat deze reeks verhalen over. Vandaag een eerder geplaatst verhaal van Hans Pronk: De ‘wijnkenner’.


De “wijnkenner”

De meeste Thai zijn geen wijndrinkers en zeker geen wijnkenners. Een achterneef van mijn vrouw drinkt zelf nooit wijn, maar onlangs had hij wel een fles rode wijn voor mij meegenomen.

Aardig natuurlijk, want hij weet dat ik regelmatig wijn tot mij neem. Maar ik had zo mijn bedenkingen, want niet alleen is hij geen wijnkenner, de wijn was afkomstig uit Californië en met die wijnstreek heb ik nog nooit goede ervaringen opgedaan al moet ik wel zeggen dat mijn enige poging om wijn uit die streek te drinken mogelijk al 40 jaar in het verleden ligt.

Verder kon ik zonder bril alleen maar ontcijferen dat het alcoholpercentage 12.5% was, en dat is wat magertjes voor een goede rode wijn. Ook zat de wijn in een fles die taps toeliep maar aan de bovenkant weer beduidend breder werd, daarmee de kans dat zuurstof tot de wijn zou doordringen aanzienlijk toenam. En er zat geen kurk op maar een soort jampotdeksel, maar dan van inferieure kwaliteit (je kon de deksel er zo aftrekken, zonder te draaien). Verder was het volgende op het etiket nog te ontcijferen: Paul Masson, premium California, Burgundy.

Mijn neef drong echter aan om de wijn te proeven, en ik stemde natuurlijk maar toe. Het troebele vocht in het glas deed mij niet reikhalzend uitkijken naar de eerste slok maar de slok was nog erger dan wat ik verwachtte. Toch maar toegegeven dat het een lekkere wijn was en neef keek tevreden.

Die avond kwam een Duitse vriend op bezoek en ik wilde toch ook zijn mening horen want zelf ben ik niet echt een wijnkenner en bovendien is het proeven van wijn sterk afhankelijk van de verwachtingen en de ambiance. Maar ook hij liet heel verstandig na de eerste teug de rest van de wijn in z’n glas achter.

Later hoorde ik dat onze neef die wijn ruim 20 jaar geleden had gekocht en nog 8 flessen thuis had staan. Ik heb toen maar m’n leesbril gepakt en toen bleek dat er geen informatie op de fles stond over welke druivensoort was gebruikt en ook niet van welk jaar het was. En uit Bourgondië kwam die wijn natuurlijk niet. Kortom, het beeld was compleet: een inferieure wijn die ver over datum was. Maar wat gaat mijn neef nu met de resterende acht flessen doen? Toch niet aan mij geven?


» Laat een reactie achter


Rating: 4.50/5. From 12 votes.
Please wait...

6 reacties op “Je maakt van alles mee in Thailand (162)”

 1. Edgar Van Wemmel zegt op

  De wijn als item of pronkstuk bewaren-of uitgieten in de gootsteen.De meeste wijnen bewaren groot maximum 5 jaar.

 2. John Chiang Rai zegt op

  Klopt Thailand is,hoewel ze wel sommige Winzers hebben die wijn produceren,zeker geen wijnland te noemen.
  Zal zeker ook met de prijs te doen hebben,want ik ken verschillende Thai die in Europa wonen waar de wijn aanmerkelijk goedkoper is,die inmiddels wel graag een glas wijn drinken.
  Voor een wijn die in een Europese supermarkt 6 a 7 Euro kost,betaal je in Thailand al snel tussen de 800 en 1000 Baht.
  Niet dat ik niet graag een biertje drink,maar als je een wijnfeest vergelijken gaat met een bierfeest,merk je toch dat wijn iets met cultuur te doen heeft.
  Je zult op een wijnfeest,zelfs op de late avond, haast nooit geen ruzie met vechtpartijen zien, terwijl dit op erg veel bierfeesten duidelijk anders te zien is.

 3. PEER zegt op

  Hahaaaaaa,
  Ik kan me je zure mond goed voorstellen.
  En hoop dat hij je niet vergast met de rest uit z’n wijkelder.
  Maar er zijn superlekkere wijn uit California. Hou je van ‘n volle rode? Probeer de Isignia Grand Cru van Joseph Phelps. Kost wat maarrrr die is écht goed.
  Maar er zijn volop wijnen uit California in ‘n schappelijker prijsniveau
  Santé, shokdee khrub!!

 4. rori zegt op

  Heel herkenbaar

  Een vriendin vrouw jarig. Feestje in karaoke met eten. Zij had zelf wijn gekocht. (2.5 literfles)
  Schonk in en wat mij meteen opviel was de kleur bijna zwart.
  Kijk altijd naar de kleur en door het glas voordat ik ueberhaupt iets probeer.

  Onderin het glas meteen een laag droesem waar mijn maag van omviel.
  Het glas liet geen licht door zo donker was de wijn.

  Ik toch maar mijn lippen en tong even opgeofferd eh nee dus

  Heb haar via de vrouw laten vragen waar de fles was gekocht.

  Mijn vrouw voelde hem aankomen.
  Maar ik mocht niets zegen want de wijn koste iets van 1500 bath.

  De rest vond de wijn geweldig.

  De plantenbak achter mijn vrouw heeft ook genoten.

  noot. niet ver van uttaradit zit een australier welke wijn verbouwd en ook importeerd
  Haal daar wijn vandaan voor een 500 a 800 bath per fles. Maar top

 5. Wielren zegt op

  Voor de opa van mijn vrouw nemen wij uit Nederland elk jaar enkele flessen rode wijn mee. Trots deelt hij deze slokje voor slokje met zijn vrienden. Met een fles doet hij enkele weken, maar hij sluit de fles met een papiertje en elastiek. Na 2 dagen is het puur azijn.
  Toch geniet iedereen, want het is speciaal en het gaat om het idee. En als je toch niet weet hoe wijn hoort te smaken doet de smaak er ook niet toe.

 6. Edwin zegt op

  Mijn Thaise vrouw en al haar thaise vriendinnen zijn juist gek op wijn en drinken zo een paar flessen leeg op een avond


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website