Eén van de kleinkinderen is hier op bezoek. Ze kreeg voor de Kerst een paar centen die ze vrij mocht besteden. Ze was er blij mee, vooral omdat ze met het geld zelf mocht weten wat ze er mee ging doen. En dat ze ondanks haar leeftijd van 12 toch bijdehanter is dan je op het eerste gezicht zou denken bleek wel toen de telefoon ging.

Toen ik deze opnam kreeg ik een man aan de lijn die aanvankelijk leek te schrikken van de mannenstem én het Engels waarmee ik de beller begroette. Na enige aarzeling vroeg hij of ik genegen was te chatten omdat hij als Chinees de Engelse taal niet zo heel erg machtig was en dan een vertaalmachine kon gebruiken.

De kleindochter, die met belangstelling alles volgde, begon driftig met haar armen te zwaaien, ik vroeg de man even te wachten maar deze bleef gewoon doorpraten. Er was iets met een review die verwijderd moest worden. Ik vertelde dat ik niets van een review af wist maar dat kon de man niet weerhouden om door te ratelen en ik verzocht hem nogmaals even te wachten omdat iemand hier in huis mij kennelijk iets probeerde duidelijk te maken.

De ratel ratelde door en enigszins geïrriteerd verbrak ik de verbinding.

Ik keek de kleindochter aan en toen zij haar mond opende om mij iets te gaan uitleggen ging de telefoon alweer. Ik wilde deze weer opnemen maar dit keer was de kleindochter mij te snel af en zij drukte het gesprek weg.

Wat is hier aan de hand, vroeg ik. Nou, ik heb vorige week een portemonnee gekocht in een Lazada shop en die was niet goed. Nou, zei ik, dan moet je die terugsturen. Ja maar, zei ze, hij kostte maar 100 baht. Oh, maar wat mankeerde er dan aan, vroeg ik.

Wel, er zat een rare kleur vlek op, eigenlijk was het meer een soort sticker en die heb ik er af gekrabd en nu zit er een gat in de portemonnee en nou vind ik hem niet meer mooi, en ze begon te huilen. Dikke tranen van teleurstelling én kwaadheid.

Het bleek dat ze een review had geschreven in die webshop, ze had maar drie sterren gegeven én ze had erbij geschreven dat de winkel de producten eerst beter moesten checken alvorens ze naar de klant werden verstuurd. Maar dát pikte de winkelier niet en vervolgens werd zij talloze keren gebeld door een vrouw die haar vroeg de review te herzien en de kleindochter maakte van 3 sterren nu 4 sterren.

Toen begon het gedonder. Ze werd bestookt met telefoontjes en appjes via “Line” die geleidelijk aan steeds onvriendelijker werden en uiteindelijk had de kleindochter de telefoon uitgezet. Nu het Kerstmis werd en ze bij ons logeerde wilde ze de telefoon weer aanzetten en begon het gebel weer.

Ik pakte de telefoon die inmiddels alweer afging en bekeek de berichten, ze waren in Thai en ik kon ze niet lezen maar ik zag de onafzienbare stroom aan berichtjes van die shop. Omdat de telefoon steeds bleef gaan besloot ik de man eens goed te woord te staan en duidelijk te maken dat een klant het recht heeft een review te schrijven naar eigen goeddunken of de leverancier het nou wel of niet leuk vindt. En dat de review ook niet verwijderd zou worden en dus zou blijven staan!

Ik vertel er hier even bij dat ik jarenlang een goedlopende webshop heb gehad in Nederland en dat ik heel goed weet wat een minder goede review, terecht of onterecht, met je doet!

Dezelfde man begon weer te ratelen en ik kon er nauwelijks tussen komen. Ja, zijn baas zou geld inhouden en hij had een familie en kinderen en… en…. en…… Ik zei hem te stoppen met bellen want anders zou ik hem bij Lazada rapporteren. Maar hij bleef bellen, aan één stuk door bleef hij bellen, om gek van te worden.

Telefoon dan maar weer uit en na een tijdje maar weer aan en gelijk weer tudeltuut, tudeletuut.

Na twee uur zei de kleindochter: zal ik die review dan maar weghalen? Ja, doe maar, zuchtte ik. Nu moest ze de review zien terug te vinden en de juiste knop om de review “te deleten” en dat valt niet mee als je tussendoor elke keer wordt gebeld en steeds het binnenkomende gesprek moet wegdrukken. Zet het geluid dan uit, riep ik. Ja, zei ze, goed idee, inmiddels behoorlijk gestrestst door de hele situatie.

Gevonden, riep ze enthousiast, drukken dan, zei ik. Ja de review is weg! Het bellen stopte direct.

Ja mensen, als kleine kinderen groot worden….. en zij zijn groot geworden als ze weten hoe een telefoon werkt.

Nee, ik ga niet zeggen welke winkel het was. Het is Kerstmis.

Fijne feestdagen!

Ingezonden door Pim Warin

Rating: 4.56/5. From 16 votes.
Please wait...

6 reacties op “Ik WIL en ZAL een 5 sterren beoordeling…… (lezersinzending)”

 1. Rob V. zegt op

  Hopelijk een goede les voor je kleindochter in dat sommige volwassenen nogal kinderachtig kunnen zijn, en dat reviews niet altijd het hele verhaal vertellen over de kwaliteit van een dienst of product. Toch hoop ik ook dat het haar er niet van zal weerhouden in de toekomst in eerste instantie gewoon eerlijk en beleefd haar mening te geven, ook al zijn er mensen met lange tenen. De één is meer status gevoelig dan de ander, en soms is er een financieel belang bij betrokken.

  En ja, veel duimpjes of sterren is natuurlijk leuk, want weinig sterren of een duimpje omlaag is niet echt motiverend.. tenzij iemand dan beargumenteerd wat er dan zo slecht of teleurstellend aan was.

 2. Johnny BG zegt op

  Ik weet niet beter dan dat je naar het aantal verkopen moet kijken en wat dan de waardering is. Is het goed wat je ontvangt dan geef je dat aan en zoniet dan laat je het voor wat het is. Geen waardering is ook een waardering.

 3. dick zegt op

  ik had NOOIT de review verwijderd. Ik had van de drie/vier sterren een 1 gemaakt en een aanvullende review geschreven om die beller helemaal af te maken.
  Nu heeft die klojo zijn zin en je kleindochter een kater. Arm slim kind

  • Pim Warin zegt op

   Dat was precies ook mijn reactie in eerste instantie.
   Maar die vrouw en later die man die bijna 2 dagen lang geen mogelijkheid onbenut liet om het voor elkaar te krijgen dat die review zou worden verwijderd gaven mij het gevoel dat er daar meer aan de hand was.
   Zoiets extreems heb ik nog nooit meegemaakt en ik bedacht me dat het wel eens waar zou kunnen zijn dat er voor die mensen heel veel van af hing.
   Ik vergat nog te vermelden dat de shop 60 baht wilde betalen voor het verwijderen en later werd het 80 baht.

   Bovendien wilde wel graag van het gezeur af zijn, hoe langer het duurde en hoe erger het werd hoe groter de kwestie ook werd. En dat was het me niet waard.

   En ik heb het kind ook heel duidelijk uitgelegd dat het soms beter is om, ook al heb je gelijk, ergens een punt achter te zetten zodat de ellende niet groter wordt dan de zaak zelf.

 4. Vincent zegt op

  Wat een verhaal….
  En wat een asociale manier van zakendoen en dan ook nog eens tegen een kind…
  Is volgens mij nog strafbaar ook.

  Misschien volgende keer gewoon het nummer blokkeren ??

 5. Singtoo zegt op

  Ja virtuele kritiek verspreid zich zoveel sneller als van mond tot mond kritiek.
  En winkels, restaurants gaan dus soms erg ver om alleen maar positieve reviews te krijgen.
  Iemand van en restaurant had ook al eens iemand aangeklaagd wegens ene negatieve review.
  Reviews geven dus zeker niet altijd het juiste beeld over een bedrijf.
  Ik leer onze kinderen ook zeker om wel onderbouwt kritiek op dingen te geven.
  Maar ook zeker positieve feedback te geven als dingen goed zijn geleverd of afgehandeld.
  Kort geleden was ik ingegaan op een interessante aanbieding op Lazada op 1 van de promotie dagen met gelijke dag en maand nummers.
  Er werd ene gratis artikel beloofd als je dit artikel kocht.
  Afijn het bestelde product werd geleverd.
  Echter zonder het gratis artikel.
  Dus chatten met de shop in Lazada waarom ik het 2e artikel niet ontvangen had.
  Ja dit was alleen voor de 1e 10 orders.
  Ik sorry dat mag u dan wel vermelden in de advertentie.
  Dus hierna een review geplaatst waarin ik dit zelfde weergaf.
  En surprise na 4 weken een koerier met jawel het geadverteerde gratis artikel.
  Daarna heb ik de review, uiteraard, naar boven aangepast.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website