Expats in Thailand, waar bezuinigen jullie op?

Bezuinigen. Veel expats in Thailand zullen er ongetwijfeld mee te maken hebben, nu de baht zo sterk staat. In sommige gevallen kan dat wel 15% minder koopkracht betekenen. Daarnaast staan pensioenen en uitkeringen onder druk.

In Nederland is het niet anders. 70% van de Nederlandse huishoudens heeft bezuinigd het afgelopen jaar. Alle inkomensgroepen van laag tot hoog bezuinigen. De helft van hen heeft het gevoel niet méér te kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. 60% van de mensen die bezuinigen zit in de laatste fase van bezuinigen, wat inhoudt dat ze bepaalde producten niet meer kopen. Zo heeft 9% zelfs de auto weggedaan.

Bezuinigingsstrategieën van Nederlanders

Dit blijkt uit onderzoek van het Nibud naar bezuinigingsstrategieën van Nederlanders, dat het Nibud met behulp van onderzoeksgegevens van creditmanagementorganisatie GGN heeft uitgevoerd. Een kwart van de Nederlanders heeft nog nooit bezuinigd, maar 24% van deze groep is wel van plan dit het komende jaar te gaan doen.

Alle inkomensgroepen bezuinigen

Het Nibud ziet dat het percentage Nederlanders dat bezuinigt nog nooit zo hoog is geweest de afgelopen jaren. De aanhoudende economische crisis in combinatie met de bezuinigingen van de overheid zijn hiervan mogelijk de oorzaak. Alle inkomensgroepen, van laag tot hoog, bezuinigen.

Zo’n 60% van de huishoudens met een inkomen boven modaal (hoger dan 3.200 euro bruto per maand) bezuinigt momenteel. Ook is er een aanzienlijke groep mensen (50%) die voor hun gevoel niet méér kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. Ook van hen heeft 22% een inkomen van boven modaal. Meest genoemde bezuinigingsposten:

 • Luxe artikelen (tv, computer, hifi)
 • Uitgaan
 • Uit eten gaan
 • Vakantie (het vaakst genoemd als eerste post om op te bezuinigen)
 • Tijdschriften/kranten (abonnementen)

9% heeft auto weggedaan

De belangrijkste bezuinigingsstrategie van de Nederlanders die bezuinigen, is zo veel mogelijk producten in de aanbieding kopen. 86% van hen doet dat. Dit wordt volgens de wetenschappelijke theorie van Van Raaij en Eilander (2009) de eerste fase genoemd. Deze fase heeft geen gevolgen voor de levensstijl.

 • De tweede stap is het kopen van minder producten en diensten, zoals minder uit eten gaan. Dit doet 75% van de bezuinigers.
 • De derde fase is het verminderen op kwaliteit, of juist investeren in kwaliteit om er langer mee te kunnen doen. Zo laat 60% nu iets dat kapot is repareren in plaats van vervangen.
 • De vierde en laatste fase is het stoppen met uitgaven in een bepaalde categorie, zoals niet op vakantie gaan of de auto wegdoen. Dit heeft grote gevolgen voor de levensstijl; mensen proberen deze fase zo lang mogelijk uit te stellen. Toch blijkt uit dit onderzoek dat 60% van de bezuinigers zich in deze fase bevindt. 57% heeft abonnementen opgezegd en 9% heeft de auto weggedaan.

Top 5 bezuinigingsstrategie

 • 62% van alle mensen (ook die niet bezuinigen) koopt dezelfde producten maar let meer op aanbiedingen.
 • 55% koopt minder of goedkope kleding.
 • 54% gaat minder vaak uit eten.
 • 52% gaat minder vaak een dagje/avondje uit.
 • 48% geeft minder uit aan vakanties.

Nederlander heeft het zwaar

Het Nibud ziet dat huishoudens het zwaar hebben. Overal wordt geld bij elkaar gesprokkeld zo lijkt het, allerlei bezuinigingsstrategieën worden door elkaar heen gebruikt. Het Nibud begrijpt dat de helft van de mensen die bezuinigen, het gevoel heeft dat ze niet méér kunnen bezuinigen dan ze nu al doen. Het is immers al het vierde jaar op rij waarin de meeste Nederlanders met een koopkrachtverlies te maken hebben, waardoor ze minder geld in de portemonnee hebben.

Expats in Thailand: waar bezuinigen jullie op?

De redactie van Thailandblog is benieuwd of expats in Thailand ook driftig aan het bezuinigen zijn geslagen? En zo ja, waarop bezuinig je dan? Heb je ook nog tips voor andere expats hoe je kan bezuinigen?

Ben jij al aan het bezuinigen? Geef een reactie en eventueel jouw bezuinigingstip.

No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Expats in Thailand, waar bezuinigen jullie op?”

 1. Bart Hoevenaars zegt op

  Hoi
  natuurlijk bezuinig ik hier om mijn vakantiebudget niet te laten slinken.
  in Thailand heb ik vorige vakantie veel minder bier gedronken.
  een fles whisky kopen in de 7/11, en in de bar gewoon cola bestellen.

  dat scheelt meteen een hele hoop, en aangezien je elke dag uitgaat op vakantie , blijft het vertoeven in Thailand meer betaalbaar !

  Groetjes
  Bart

 2. chris zegt op

  Ik zal niet ontkennen dat er met minder inkomen bezuinigd moet worden. Ik kan ook niet voorbij gaan aan het feit dat de wisselkoers van de Baht tegen de Euro van invloed is op het besteedbaar inkomen van expats. In mijn persoonlijke geval heb ik daar alleen maar VOORDELEN van. Ik werk nu bijna 7 jaar hier in Thailand op een Thai contract tegen Thai arbeidsvoorwaarden (die natuurlijk niet zo goed zijn als in Nederland). Krijg mijn salaris dus in Thai baht , krijg ook elk jaar een kleine loonsverhoging maar moet wel rekeningen betalen in Nederland, met name mijn alimentatie. In die zeven jaar tijd betaal ik ongeveer 20 % minder voor deze alimentatie terwijl mijn kinderen altijd hetzelfde bedrag in Euros krijgen. Ben nu in staat om ze wat meer te geven dan ik strikt genomen moet betalen.
  Voorts zijn de financiele voorwaarden voor expats om na pensionering in Thailand te (bljven) wonen zodanig dat ik denk dat het met bezuinigen wel meevalt. De meeste expats zijn boven-modaal en zeker met de kosten van levensonderhoud in Thailand kunnen de meesten heel aardig rondkomen. Het is niet voor niks dat Thailand in de top 5 staat van landen waaar gepensioneerden graag zouden willen wonen.

  chris

  • Cú Chulainn zegt op

   @Chris, groot gelijk heb je. Ik denk dat het voor die gepensioneerden wel meevalt. De toekomstige generaties zullen met veel lagere WAO/pensioenen te maken krijgen, en ook langer door moeten werken voor minder. Als ik die verhalen hoor van gepensioneerden over pick-ups, villa’s met zwembaden, meerdere woningen, een leven als een neo-koloniaal, dan denk ik dat het niet de vraag is of, maar wanneer men de AOW gaat aanpassen voor de toekomstige generaties die ook in Thailand willen gaan wonen. De AOW is een algemene voorziening, gebasseerd op het onderhoud in de kosten van het levensonderhoud van een normaal leven in Nederland (genoeg om niet te verhongeren, niet genoeg een normaal leven te hebben), niet het onderhouden van luxe optrekjes met zwembaden e.d. Daar zal in de toekomst zeker naar gekeken gaan worden, waar men daadwerkelijk woont. Grappig is wel die 9% die de auto eruit gooit omdat ze die niet meer kunnen opbrengen terwijl je hoort dat het personeel in de Mercedesfabrieken overuren draait en Porsche de grote vraag naar dure auto’s niet kan verwerken. Het gaat de gepensioneerden (onderzoek toont aan dat de oudere generaties voornamelijk de kopers zijn van duurdere auto’s en cabrio’s) in het buitenland niet zo slecht als men klaagt. Ik vermoed dan ook een storm van protest en verontwaardiging op deze reactie. Ik ben overigens 50 jaar, werk inmiddels ook al 32 jaar, heb mijn inkomen/koopkracht alleen maar achteruit zien gaan, krijg brieven over een minder pensioen en mag nu al langer doorwerken tot 67 (wat is dat vervroegd pensioen?) maar ben er wel zeker van dat ik tot 69 moet werken, dus kom a.u.b. niet met die verhalen dat de huidige generaties niet zouden (willen) werken.

   • Ferdinand zegt op

    @ Cru Chulaiinn. Wat een waanzinnige reaktie. Welke AOW-er (die dus uitsluitend van zijn aow leeft) kan in Thailand een luxe villa met zwembad en een dure auto kopen. Een alleenstaande aow heeft nog geen 1.000,- euro per maand, mag maximaal 8 maanden per jaar in Thailand leven, moet dus minimaal 1x per jaar heen en weer vliegen en nog eens een volwaardige woning in Nederland onderhouden. Onmogelijk.

    Dus je verhaal van rijke expats/pensionados betreft alleen mensen die hun hele leven keihard gewerkt hebben, waanzinnig veel pensioenpremie via hun werkgever (wat dus niets met de aow te maken heeft) of in prive hebben betaald, daarnaast een flink spaarbedrag opgebouwd hebben etc.

    Onzin verhaal van de bovenste plank, die het onbegrip tussen de nieuwe en de oude generatie onnodig vergroot. Die oude generatie heeft bij het ontstaan van de aow alles vooor de vorige generatie betaald, die immers nog nooit een cent hadden betaald, eenvoudig omdat toen de aow nog niet bestond.

    Het is precies zoals je in een andere zin zegt, aow is net genoeg om niet van dood te gaan en biedt zeker geen mogelijkheden om in Thailand van een riant leven te genieten.
    Wil je het hele jaar in Thailand wonen dan zie je je inkomen naar 600 euro omlaag gaan en ben je niet meer voor ziektekosten verzekerd.
    Kun je je het voorstellen, wat een luxe dat is ??

    A.u.b niet zo’n onzin uitkramen.
    Als pensionados het al breed hebben, dan heben ze dat zelf hun hele leven bij elkaar gespaard en heb jij daar geen cent aan bijgedragen. Alleen de aow wordt door allen betaald (en hebben zij 50 jaar voor anderen betaald) elke cent meer is zelf uit eigen middelen opgebouwd.En .. over elke cent aan zelfbetaald pensioen betalen ze keurig netjes belastingen.

    Iemand die bv zijn hele leven 65 uur in de week heeft gewerkt, jarenlang in zijn avonduren gestudeerd, soms eigen bedrijf heeft opgebouwd, anderen van een baan heeft voorzien, heeft vaak jarenlang de maximale premies AOW betaald. Dat kan al snel in de tonnen lopen.(12% van je inkomen) Hoe kun je dat ooit van zijn leven met een aowtje van 8.000 tot 14.000 per jaar terug krijgen. Niemand wordt 200. Deze aow-er heeft zijn hele leven tolerantie en solidariteit jegens anderen opgbracht. Er ligt nog een taak voor je.

    Zorg dat je zelf keihard werkt, zelf voor later spaart (al of niet via pensioen) en je kunt op je 69e (of zoveel eerder als je wilt met je eigen geld) van een leven in Thailand of elders genieten.

    Bovendien vraag je eens af wat er met de stijgende prijzen en de dalende euro, voor een pensionado hier nog goedkoop is.
    Maar nogmaals als er al een penisonade in het buitenland riant leeft, is dat omdat ie na een levenlang werken de juiste plek heeft uitgezocht, hij zelf voor later heeft gespaard en over elke cent belasting heeft betaald en/of nu weer betaald. Zou zeggen, zijn zaak wat ie met zijn eigen geld doet, heeft ie vroeger veel voor gelaten en voor anderen betaald.

    • Rob V. zegt op

     Een gepensioneerde die maar 8 maanden buiten NL mag wonen voor behoud van AOW en pensioen? Die krijg je gewoon volgens de regels uitbetaald (speelt wel mee of je alleenstaande bent -70% minimumleefloon- of samen woont -50%-. Waar terwereld je woont en hoelang doet er niet toe. Wel moet je je uitschrijven als inwoner van Nederland als je meer dan 8 maanden per jaar buiten NL woont, wat gevolgen heeft voor bijzondere uitkeringen als AWBZ en kinderbijslag. Dan gaat de Wet Woonlandbeginsel spelen en wordt die uitkeringen gekort (in Thailand krijg je 50%, in Marokko 70% van het hele bedrag).
     Natuurlijk niet de belasting vergeten, je belasting afdragen aan Thailand ipv Nederland (zijn verdragen/afspraken over) kan ook financieel voordelig uitpakken.

     On Topic:
     Als toerist die enkele weken per jaar naar Thailand gaat ( ik ben helaas geen expat die enkele jaartjes daar woont of zelfs emigrant die er permanent woont) bespaar ik nauwelijks. Ik zou niet weten waarop, misschien iets korter een auto huren of minder ver reizen met de bus? Naar uitgaansgelegenheden (bars) gaan we niet, naar dure resorts ook niet. Gewoon lekker rondtrekken en het hele land verkennen, op avontuur. Uitgaven zijn vooral de kosten van onderkomen, maar ook daar lette we altijd al goed op. Eten halen we altijd al op en langs de straat daar waar de Thai ook komen. Westers eten komt wel weer als we terug zijn… Geld pinnen we met het pasje van mijn Thaise vriendin vanaf haar Thaise bank, dus ook daar valt weinig te halen. Of zal er ook geen 50 baht service fee zijn voor pasjes van ern Thaise bankrekening die buiten hun district bij de Japanse Aeon bank pinnen? Dan bespaart dat nog wat geld maar geen schrikbarende bedragen.

   • Hans Gielen zegt op

    Beste Cu Chulainn,

    Ik ben één van die gepensioneerden, en ja ik red het best ondanks dat mijn besteedbaar inkomen 20% is gedaald.(4800 baht in 2009 tegen 3800 nu)
    Je bent 50 jaar, en zegt dat je tot je 67/69ste moet doorwerken.
    Ik durf best een weddenschap met je aan gaan, dat je niet tot die leeftijd doorwerkt, tegen die tijd ben je al lang vervangen, over compleet verklaard, kortom uitgerangeerd.
    Ik moest tot mijn 65ste werken maar op mijn 58ste kon ik wel gaan.
    Jammer dat de regering de sollicitatie plicht weer invoerde.
    Ik bezuinig overigins niet, ik kan alleen niet meer sparen.

    Hans

 3. Henk zegt op

  Moderator: u wordt te persoonlijk, reageer niet op elkaar maar op de vraag.

 4. Marcus zegt op

  Je moet natuurlijk uitkijken hoe je de bahts hier ophaal. Ik doe dat met lange tussen pauzes, 1 millioen baht per keer vaak, en dan als een bank transfer naar mijn TFB account. TFB belt op om de koers op te geven en of je daar mee accoord ga. Indien er even een dip in de wisselkoers zit kan je even wachten tot er herstel is. Koers is nu als ik het zou doen, 37.51 baht voor de euro. Je raakt er 10 euro aan de rabo kant aan kwijt en net zo iest aan de TFB kant. ATM zo maar in de straat, slecht idee, credit card nog slechter, traveler cheque’s iets uit een duur verleden.

  Nu bezuinigen. Niet in Thailand gaan wonesn als je aan de finaciele zelfkant zit natuurlijk.

  LED’s ik heb de laatste tijd nogal wat LED’s uit China laten komen. Verlichting van de muur om het lands , 30 lampem , zon 50 in het huis.

  Solar safety lights, krachtige, uit USA meegenomen en voor en achter. Veel helder with licht als er iets beweegt voor 3 minuten

  Solar water feature, mijn water bak met planten diverse overlopende amphora’s draaien op een solar panel van angever 1.4m2 met battery interface. Door de intyerface kan de water feature snachts draaien en heb ik er ook 12 vnoodverlichtih en tuin spotlight op draaien.

  Wat power betreft, een sonic humidifier die de humidity in de slaap kame goed hioudt maar ook extra koelt waardoor minder el verbruik.

  Eten uit, niet naar oplicht plekken gaan zoals New York steak house in Marriot. Wel eenm Marriot jaar abonnement waardoor alles daar 50% goedkoper is en veel voor nop zaken dmv een cheque book. Aan te raden als je in BKK en andere plekken eens goed wil eten voor niet te veel.

  Pool, tuin , onderhoud , zelf doe met af en toe hulp op dagloon. Contracten voor zeg maar poolcare zijn veels te duur en je hebt geen overzicht wat consumables betreft.

  Auto’s, niet geloven wat alwetende Chiangs je vertellen, het drijft de maandelijkse kosten op. Ik heb nog een pajero die ik in 1994 gekocht heb nieuw, en zelf het geringe onderhoud gedaan , soms in een lokale garage onde mijn toezicht. Loopt als een tierelier en komt met glory door de APK. Mijn Ford , nu 5 jaar oud hetzelfde. Ook de 60% korting op de verzekering bedingen!

  Water, ik heb een wate well geboort, voor het grote water verbruik, de tuin en noodvoorziening voor potable water. Zelf met de pool is mijn water rekening minder dan 200 baht. Verder een reverse osmosis systeempje, iets van 7000 baht, en maak eiegen drinkwater, water voor alles wat met eten en drinken te maken heeft, water voor ramen , marmeren vloer en auto. Scheelt op meid, zemen niet nodig.

  China town in BKK, daar kopen van engineering items maar ook huisehold consumables, stukken goedkoper. De speciale batterijen voor mijn ELRO draadloos alrmsysteem daar 1/4 van de prijs in town.

  Maar belangrijkste kosten besparing is wel het weghouden van thaise parasitaire free loading familie

  Success!!!

 5. Krelis zegt op

  Ondanks dat ik in Bahts behoorlijk minder kan besteden, heb ik nog geen reden om te bezuinigen. Kan nog steeds royaal rondkomen met mijn inkomen en zie daar vooralsnog weinig verandering in voor de toekomst,, zowel de nabije als de verre toekomst.

 6. andre zegt op

  Ik ben niet de oudste en gelukkig niet afhangkelijk van de thaise bath om dat ik geen inkomsten heb uit Nederland en wij ons geld hier in Thailand hebben verdient.
  Over 13 jaar krijg ik mijn AOW van 20 jaar werken in Nederland, hoop ik, nog opgestuurd naar Thailand.
  Bij ons blijft dus de bath de bath en voor mij is dit een extraatje.
  Ik heb het in deze 17 jaar, dat ik in Thailand woont, natuurlijk wel allemaal iets duurder zien worden.
  Het probleem is dus dat de mensen minder te besteden hebben als je hier woont of op vakantie komt.
  Nu moet ik nog 1 maal in herhaling vallen, toen ik voor het eerst in Thailand kwam, 1991, was het allemaal duurder dan nu.
  Toen was 10.000 bath 385 euro en nu 285 euro!!!
  Ik ben het dan ook met Cris eens dat de meeste bovenmodaal zijn en ik denk dat de meeste expats ook niet in de grote steden wonen maar er net buiten waar het allemaal toch stukken goedkopen is.
  En nog even aan Bart, drank is een luxe probleem dus een duur proleem.
  Ondanks dat alles duurder wordt blijven we toch maar in Thailand, je kan hier in ieder geval altijd nog meer doen met je 1000 euro dan in Nederland.

 7. piet zegt op

  We ontkomen er niet aan met zn allen,zeker nu de euro zwak staat tegenover de baht
  bezuinigen op luxe artikelen ; ff langer met mobieltje en laptop tevens auto vaker laten staan.

  Barbezoek ; sorry maar happyuurtjes zijn in ,dus niet naar 60 bath voor leotje bar.
  Kook eigelijk al altijd zelf, maar kijk nu meer naar aanbiedingen.

  Scholing is duur doch toekomst van kids ;geen bezuiniging !
  Kleding zowiezo al geen merken nodig hier.
  Vliegen naar kikkerland ; wacht aanbieding af en ga pas als er goeie is; wel rechtstreeks
  tevens 1x per jaar nu en niet 2-3 maal.

  Met kids naar het strand; nu ff goedkoper stekkie wat ook oke is.

  Het eurotje moet niet te veel zakken anders ziet het er slecht uit voor veel medelanders

 8. taveirne daniel. zegt op

  Hallo.
  Voor mij is het bezuinigen zeer eenvoudig. Ik drink s avonds graag een biertje of enkele. Ik ben dus overgestapt van de bar naar de winkel op de hoek.
  groetn en tot horen.

 9. Hans zegt op

  Ik heb geen idee hoe men bij 15% minder komt maar bij mij is het zeker 25-30% in een paar jaar en daar komt bij dat ze hier op Phuket gek geworden zijn mbt de prijzen……volgens de thai groeien de bomen tot aan de hemel dus uitkleden die farang. Prijzen in restaurants en supermarkt zijn gelijk of zelfs duurder dan in nederland. Ik heb het zelf niet slecht maar damn het is echt van de zotte. Heb inmiddels al mensen gezien die terug naar europa gaan.

 10. cor verhoef zegt op

  Wanneer je een pensioen of een uitkering hebt uit Nederland is het de afgelopen jaren inderdaad allemaal wat minder geworden. En in veel gevallen moet er ‘bezuinigd’ worden. Maar, zoals al eerder is opgemerkt, 1500 Euro per maand is hier bepaald geen kattepis en wanneer dat door de devaluatie van de euro ten opzichte van de harde baht ineens 1300 euro is, dan is dat nog steeds geen kattepis. Nedrlanders met een AOW en een aanvullend pensioen(tje) hebben hier een goed leven. Degene die klagen zijn ongetwijfeld mensen die nog zouden klagen wanneer alles gratis zou zijn.
  Wanneer je een SUV hebt op afbetaling, een banaanvormig zwembad in je achtertuin hebt laten graven en elke dag chocopasta eist op je tiengranenbrood, dan heb je ongetwijfeld moeilijk in deze hete dagen. Maar je verdient geen gram medelijden.

 11. T.van den Brink zegt op

  Dat de gepensioneerden “genoeg” geld hebben is natuurlijk een sprookje maar wordt graag gehanteerd door onze ministers zodat ze zelfs deze mensen die jaren hard gewerkt en gespaard hebben kunnen betrekken in het vergaren van nog meer belastingen! Er zijn meer dan genoeg gepensioeneerden die net hun hoofd boven water kunnen houden. Van mijn pensioentje van € 354,00 per maand is ingaand April nog eens ruim € 23,00 afgepakt terwijl we al 4 jaar geen compensatie meer krijgen , dus ten opzichte van de werkende al een flink bedrag hebben moeten inleveren. Het is niet alleen de auto maar ook de gepensioeneerde die een melkkoe blijkt te zijn! Mijn geliefde Thailand vakanties kan ik wel vergeten zolang “rupsje nooit genoeg “regeerd!

 12. chris zegt op

  Samengevat: niet voor iedere expat geldt hetzelfde.
  Het maakt verschil:
  – in welke valuta je je inkomen krijgt;
  – of je alleen van dat inkomen moet rondkomen (wellicht een partner die nog werkt);
  – wat voor vaste kosten je hebt (huur, hypotheek, alimentatie, Thai familie, ziektekostenverzekering, belasting in Nederland)
  – waar je woont (er zijn dure en minder dure regio’s);
  – waar je je boodschappen doet;
  – je dagelijkse en niet-dagelijkse consumptiepatroon.

  Als je als gepensioneerde Nederlander alleen leeft hier of met Thai partner die geen inkomen heeft en alleen van de AOW moet rondkomen heb je het moeilijk. Maar ik denk dat je het dan ook in de laatste jaren al moeilijk had. Dat geldt ook voor diegenen die hier in Thailand veel geld hebben verloren om de een of andere reden. De meeste Nederlandse expats hebben het – naar mijn ervaring – stukken beter. Weinigen hebben plannen om voor het geld en de kwaliteit van leven definitief naar het vaderland terug te keren. Ik ook niet.
  chris
  chris

 13. augusta pfann zegt op

  Je kan zeker bezuinigen op je eten
  Als buitenlander zal je dan simpel moeten kiezen voor het Thai eten ,waar niets mis mee is.
  Voor 30 baht heb je een heerlijke nodel soep, en per dag kan je leven van 100 bath !!! als je dat wilt!!!!
  Zo zijn er nog erg veel andere gerechten wat werkelijk heerlijk is, en betaalbaar.
  Dus ik raad aan, gooi je Europese mentaliteit overboord en je hebt hier met je AOW een goed leven.
  Iets wat je zonder meer niet meer hebt in Europa .
  ik zou zeggen geniet ,leef per dag, en als je het goed doet hou je nog geld over/.
  ik praat niet over een lux huis, nee een huis 10,000/15000 baht
  elektra 800 baht, internet 640 baht ,neem je maar niet zo,n snel internet verbinding kom je er ook.
  dan nog je eten ,dus lieve mensen wat is jullie probleem ?.
  gewoon een kwestie van keuze maken niet waar??
  En wees blij dat je nog zo kan leven in dit mooie land.
  in iedergeval ik ben happy dat ik ooit de stap heb genomen, en nooit spijt gehad.

  • hans schirmer zegt op

   ik vind het knap als je een elektra rekening heb van 800 bth dan heb je zeker 1 ventilator in huis geen ijskast wasmachine etc mijn elektra rekening isgemiddeld 2000 bth per maand en wij hebben de air in de 2 slaapkamers slechts 3 uur per dag aan

 14. Freddy zegt op

  Aan alle expats en toeristen in thailand,
  Ik verblijf 8 maanden per jaar in thailand en raadt aan om bij het uitgaan
  de duuste zakens te mijden, niet in te gaan op het vele bedelen van
  drankjes in bars, geen dure restaurants op te zoeken, het budget van uw vriendin of vrouw niet te verhogen voor gelijk welk doel, en uw benodigheden aan te schaffen
  in supermarkten van thaise origine, want ingevoerd is dubbel zo duur.

  Met plezier en respect
  Freddy

 15. Hans zegt op

  Augusta

  Ik weet niet hoe jij het doet maar electra 800 bath???? En 100 per dag ????? Ik betaal electra alleen al 8000 bath die 100 bath maak daar maar 1000 bath van volgens mij ben je overal een nul vergeten. Alleen al school voor mijn dochter kost 480.000 per jaar…… msg in de middle of nowhere kun je zo leven maar niet op Phuket

  • Khun Peter zegt op

   Hans, Phuket is de duurste provincie in Thailand. Was een tijdje terug in het nieuws.

  • chris zegt op

   ik betaal tussen de 400 en 500 baht per maand voor electra….
   Het is gewoon een beetje opletten; heb geen aircon maar twee fans. Scheelt naar schatting 2000 baht per maand.
   chris

 16. huaalaan zegt op

  Alles leuk en aardig, maar de koopkracht van de euro is ongeveer 20% gedaald t.o.v. de Baht.
  Daar komt bij dat hier in Thailand de prijzen wel zeker 5% per jaar stijgen.
  Als je hier dus 5 jaren geleden met 100% kon rondkomen is dat nu dus nog maar 55%.
  100 – 20 – (5×5) = 55

  Als je inkomen inflatie gecorrigeerd is naar europese maatstaven, dan mag je misschien uitgaan van 70% van ‘vroeger’. Dat is in beide gevallen gevoelig veel voor een hoop expats.
  Heb je een inkomen in Thai Baht dan is het wat anders, maar dat geldt niet voor velen.

  • chris zegt op

   ik denk dat je je vergist. De meeste expats werken hier: mensen met een onderneming, medewerkers van bedrijven in transport en industrie, leraren op alle schoolniveaus !!! De meesten krijgen hun geld/inkomen/salaris in Thai Baht, een geringer aantal in Euro EN Thai baht. (geld in Nederland op een bankrekening en geld hier om de mandelijkse kosten te betalen).

   • ruud NK zegt op

    Chris, in eerste instantie vond ik deze reactie grote onzin. Maar als je het over een expat praat heb je gelijk. Een expat is iemand die voor een aantal jaren wordt uitgezonden om in het buitenland te werken. In werkelijkheid zijn wij, die in thailand wonen immigraten (de thais ziet het niet zo) en die zijn meestal gepensioneerd en met een laag of medium inkomen. De vraagstelling gaat ook over deze groep mensen.
    Verder heb je in je andere reacties gelijk. Als je leeft als een thai, kan je nog steeds goed rondkomen met je AOW en eventueel pensioen. En zeker beter rondkomen dan in Nederland.
    Ik zou ook mijn leven hier niet willen ruilen voor een leven in Nederland.
    Overigens mopperde mijn vrouw vanmorgen vanwege de hoge lichtrekening, 364 bath, maar lachtte zij weer daarna want het kwam door de warmte en het gebruik van de ventilators zei ze. Normaal betaalt ze minder dan 300 bath per maand.

    • chris zegt op

     De vraag luidde: expats in Thailand: waar bezuinigen jullie op?
     Een expat is iedereen die zijn vaderland heeft verlaten om in een ander land en bestaan op te bouwen. dat kan op heel veel verschillende manieren: werken op een lokaal contract, uitgezonden of gedetacheerd worden, als gepensioneerde of uitkerinstrekker in een ander land leven. Ik tracht in mijn reactie duidelijk te maken dat er heel veel verschillende Nederlandse expats in Thailand zijn en dat je die niet over een kam kunt en moet scheren. Ook niet als het om bezuinigingsgedrag gaat in relatie tot de koers van de Baht.

 17. Sjaak zegt op

  Stroomrekening van 8000 baht en van 800 baht? Een flink verschil. Wat ik een goede besparing vind: ik ga over een paar maanden verhuizen naar mijn nieuwe huis: klein maar fijn: twee slaapkamers, woonkamer met inbouwkeukentje en badkamer. Dit kost me dan wel 500.000 Baht, maar daarvoor hoef ik niet meer de 11000 baht huur te betalen en ik heb een 800 m2 stuk land, waar mijn vriendin groente op laat groeien.
  Ik denk dat dit op lange termijn de beste besparing is.
  Verder doe ik op het ogenblik de tuin zelf. Dat geeft me wat te doen en ik bespaar weer 650 Baht, omdat ik dan geen tuinman nodig heb, die komt wanneer hij zin/tijd heeft.
  Besparen op alcohol kan ik niet, want ik drink niet. Uit eten is ook nooit zo duur – soms goedkoper dan inkopen – wij eten thuis altijd meer dan in een restaurant..
  Je kunt goed met weinig uitkomen. En ik heb niet het gevoel dat ik tekort kom.

 18. Poo zegt op

  Ja als je in Phuket gaat wonen weet je toch wel dat daar ” alles het duurste ” is …ook steden zoals Pattaya , Hua Hin …zijn duurder door hun toeristische aantrekkingskracht .
  Ik was onlangs op bezoek bij een landgenoot in Khon Kaen en daar zijn de prijzen heel wat minder ….vele Belgen en Nederlanders willen daar niet wonen doch is de streek heel aangenaam en zijn de mensen heel vriendelijk …komt volgens mij doordat er nog geen te grote aantal westerlingen wonen en hebben ze nog niet te veel slechte ervaringen met de toeristen meegemaakt .
  En ” Hans ” wat jij betaald voor school dat moet wel een super privee school zijn …zo duur ik heb twee dochters die in Pattaya naar school gaan maar die betalen nog niet de helft en het is ook geen staatsschool .
  En electra l hebben we op de warmste maanden 3000 bhat en dan staan de 3 airco’s bijna niet stil .
  En ik hoor dikwijls mensen zeggen ….ja ik koop geen Nutella meer want dat is hier duur …
  Ja ik weet niet hoe sommige mensen dat zien maar hoeveel sneden brood kan je smeren van een kleine pot ….en hoeveel zou dat kosten als je ander beleg komt voor op je boterham
  Ik denk wel dat het beleg duurder zal zijn of er zouden er moeten zijn die er rijst tussen stoppen ?…

 19. Bert Jansen zegt op

  Ik heb geen airco,en wil er ook geen.Bespaart een hoop stroom,en je lichaam past zich vanzelf aan.Ik douche met “het bakje water”,en wat er terug in de emmer valt gebruik ik voor de w.c.Dit is geen “vette” besparing,maar de recycling bespaart toch gauw 10-20 %.Ik “leef op de Thaise manier d.w.z. op de grond,Is een paar jaar afzien(pijnlijk),maar nu wil ik niet anders meer.Heb geen ledikant,maar een dunne matras op de grond.Geen tafel met stoelen,geen bank,geen bijzettafeltjes.Wat er niet is kan niet verslijten,en hoeft dus ook niet vervangen te worden !Als ik uit huis ga gaan alle stekkers-behalve de koelkast-eruit.Geloof het of niet,dit bespaart stroom.Wil je een pan soep koken ?Zet je pan met water eerst een uur in de zon.Het is al gratis voorverwarmd.Bij uitzondering eet ik Falang-style.Thais eten is lekker,gezond en goedkoper.Acha bier is trouwens ook goedkoper dan Singa of Heineken.En ook lekker!Zo zijn er nog wel meer dingen waar je zelf op kunt komen.O,ja,en als je toch tijd genoeg hebt,ga met de bus,de rode zijn ook nog dikwijls GRATIS.Genoeg zo ???

  • Chris Bleeker zegt op

   Geachte Bert,
   Ik heb veel onzin gelezen,….maar dit spant de kroon en hopenlijk niet die van Willem a.s dinsdag,want dan moet er hier nog meer bezuinigt worden

  • Ferdinand zegt op

   @Bert. Ik weet eigenlijk niet eens of je reaktie serieus was bedoeld of humoristisch. Maar is het jouw levenswens geweest om zo nog eens te eindigen ? Zo te moeten leven, matrasje op de grond, bakje water om te wassen, pannetje soep in de zon ? Zwervers onder de brug eten nog af en toe bij het Leger des Heils.

   Heb het gevoel dat jouw levensstijl niet echt een redelijk alternatief voor de gemiddelde expat is. Als je van land verhuist wil je toch een beter leven opbouwen niet een veel slechter.

   Ik weet … niet alles is materialistisch maar een bepaald minimum willen we toch, ook voor ons gezin en evt. kinderen. . Niet terug naar de middeleeuwen. Als je niets meer kan, nergens meer komt, dan is terug naar Nederland toch een menselijker alternatief ? Of heb je geen keus ?
   De gemiddelde Thai in de Isaan, het armste gebied van Thailand leeft heel wat comfortabeler dan jij omschrijft.
   Al eens gedacht om vrijwillig monnik in een tempel te worden, leef je nog goedkoper.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Mijn Thaise vrouw en ik leven niet op die “Thaise” manier, en ik zou niet weten waarom we dat wel zouden moeten doen.
   We kunnen ons een bank veroorloven, dus waarom zouden we dan op de grond gaan zitten. En als ze versleten is dan wordt die vervangen net als de rest.

   Iedereen leeft echter zoals hij wil wat mij betreft, en hopelijk binnen zijn mogelijkheden.
   Is dat 30, 40, 50 000 Bath goed dan, maar ik heb mijn eigen budget en dat ligt daar boven. Ik ga me daar zeker niet schuldig over voelen.
   Je levenswijze stoort mij dus helemaal niet, alhoewel ik sommige dingen wel extreem vind, maar goed, zolang je je maar goed in je vel voelt hiermee.
   Hopelijk vergis je je niet van douche en wc water en draai je de zaken niet om (grapje)

   Ik lees dikwijls dat men op de Thaise manier wil leven. Best voor mij.
   Echter de meeste Thais zouden dit zelf liever niet willen. Ze leven zo omdat het niet anders is en ze (financieel) geen andere mogelijk hebben.
   Kijk maar eens rond je, van zodra een Thai de mogelijkheid heeft, gaat hij in een modern huis of appartement wonen en richten ze het op een westerse manier in incl flatscreen en bank, etc..
   Leven op de “Thaise” manier is blijkbaar iets dat vooral door de farang gewild is, die “energie en prijsbewust” wil leven. (zo omschrijft men dat toch netjes tegenwoordig)
   Ik ken in ieder geval geen enkele Thai die van zijn appartement, flatscreen en bank af wil en wil terugkeren naar zijn hutje van golfplaten om daar op de grond op een matje te gaan zitten. Maar dat heeft natuurlijk ook zijn charme.

 20. andre zegt op

  Om even met de laatste reactie van Bert door te gaan, als ik zo zou moeten leven kan je beter een doodgraver bestellen die zal daar ook niet al te duur zijn en hoef je ook de stekkers er niet meer uit te halen dat is dan al gebeurd.

  • bert Jansen zegt op

   Even een reactie op een reactie: Bedankt Andre,ik hou van mensen met humor! En ja,als je zoals ik zou moeten leven,was dat misschien het beste !Het is anders als je zo WIL leven.Heb ook in Nederland gewoond als kleine zelfstandige,leuke auto,6 weken per jaar naar (droom)Griekenland,jezelf luxe kunnen permitteren.Het is allemaal leuk,maar uiteindelijk MAAKT het je leven niet !Als je ziet hoe veel mensen hier moeten (over)leven denk ik wat heb ik het goed,met m’n bakjes water gooien,en m’n stekkers.Omdat er voor mij een keus is ! Een tweede niet onbelangrijk punt voor mijn leefstijl is het feit,waar we dagelijks in de media mee geconfronteerd worden:vervuiling,overconsumptie,het interen op “onze” Aarde.Het geeft mij een goed gevoel,dat ik in ieder geval iets probeer om het tij te keren,hoe minimaal ook !En voor de rest: ik heb het goed….

 21. Ferdinand zegt op

  In het artikel wordt gerept over 15% inkomens achteruitgang door de koers van de bath. Maar de mensen die hier gekomen zijn bij een koers van 51 bath en nu met 36 zitten hebben te maken met 51/36 is 1,41, dus destijds 41% meer.

  • RonnyLadPhrao zegt op

   En hoeveel zouden dat er zijn ?
   Je moet geen vergelijkingen maken op basis van een paar uitschieters.
   Die mensen hebben niet op een dag beslist om naar Thailand te gaan omdat de baht toen toevallig even over de 50 ging.
   Toen werd er alleen maar winst gemaakt met die koerst, zo kan je het ook bekijken.

   • ruud NK zegt op

    Ronny, ik vind dat je wat laagdeunkend schrijft over anderen. Ook ik heb 7 jaar geleden toen ik besliste om naar Thailand te gaan gekeken of ik rond kon komen. Het was ook zeker geen beslissing van de een op de andere dag.

    Ik was nog niet met pensioen en had een hoge alimentatie te betalen. Op dat moment was de koers al lange tijd rond de 47-48 bath. Op basis daarvan heb ik beslist om ruim 5 jaar voor mijn pensioen naar Thailand te verhuizen en hiermee stopte ik mijn AOW opbouw, wat gezien de bath koers heel acceptabel was. Met mijn gekorte AOW en gedeelde pensioen (ex.) kan ik goed rondkomen, maar is toch ongeveer 10.000 bath minder dan ik had verrwacht.per maand.

    Ik woon hier goedkoop, maar als ik een huis van 20.000 bath per maand had gehuurd, zou ik nu in de problemen zitten. En ik weet van mensen die met dit probleem zitten. Ze moeten nu uitkijken naar een goedkopere huurwoning.

    • RonnyLadPhrao zegt op

     Hoezo laagdenkend ? Waar haal je dat vandaan.

     Vele rekenen alleen maar op basis van 51 bath want dat hebben ze ooit eens gehad en al wat daaronder is vinden ze verlies.(Puur rekenkundig is dat zo natuurlijk) .
     Je neemt een risico als je op basis van een koerswissel je verdere leven gaat organiseren.
     Als dit nu op het moment negatief is moet je daar mee leven en niet verbaasd zijn.
     Dat heeft niets met laagdenken te maken maar eerder met realisme.
     Men zou beter deze link eens bekijken over de Euro tov de Baht vanaf zijn ontstaan.
     We staan gewoon weer waar we begonnen zijn

     http://www.oanda.com/currency/historical-rates/

 22. Ferdinand zegt op

  @tjamuk. Verbaas me altijd over de reacties waarin waanzinnig lage energiekosten voor Thailand worden genoemd. Woon hier nu 7 jaar. Hebben een 3/4 kamer woning, de normale electrische aparaten (oven/magnetron/ijskast/computers/tv’s)

  Onze elektra rekening (na de eerste ervaringen met een explosieve rekening) bij beperkt gebruik van een of twee airco’s) liggen in de koude periode (nachten 12+ C) op ca 3.500 tot in de warme perioden 6.500 bath p mnd. Daarnaast 400-500 soms 900 bath aan water.
  Voor koken komt daar het gasverbruik bij. Daarnaast allerlei kleine kosten voor vuilophaal etc.

  Al naar gelang van gebruik van airco’s ligt het gebruik bij de diverse andere falang vrienden die we hier hebben niet veel anders.

  Wij wonen Nongkhai/Bueng Kan, water is hier soms duurder als in andere gemeenten.
  Natuurlijk zijn de energiekosten voor de hier in de Isaan wonende Thais aanzienlijk lager dan de onze. Hun woning is vaak voorzien van enkele tl balken en hier en daar een stopcontact. Ze leven veel meer buiten als wij.

  Wil je er er een “normale” westerse levenstijl op nahouden (je bent immers hier niet met pensioen of anders gekomen om 50 jaar terug te gaan) ook zonder al te veel luxe, dan is het leven hier niet zo goedkoop als iedereen zegt.

  (upc tv platinum 35.000 bath p jr, internet 1.000 bath p mnd, plus telefoon, verzekeringen etc Wegenbelasting van auto en brommer allemaal niet duur maar wel te betalen)

  Ook hier in het goedkoopste gebied van Thailand kost een eenvoudige fatsoenlijke stenen woning met vergelijkbaar comfort als in Nederland 15,000 of (veel) meer per maand.
  Zelf een redelijke vrijstaande woning incl grondprijs begint hier bij de 1,5 miljoen bath, een leuke zgn villa 6 miljoen, niks bijzonders en niet vergelijkbaar met de degelijkheid in NL.

  Ja .. ik ken al die mensen die voor een paar duizend bath per maand wonen, thaise deels houten woningen verbeterd met golfplaten. Sommige mensen hebben geen moeite met die “stap terug”, maar ik vergelijk de kosten hier met een vergelijkbaar leven in Nederland, waar de meeste gezinnen toch ook graag een fatsoenlijke eengezinswoning met een tuintje willen hebben.
  Veel falangs nemen hier noodgedwongen genoegen met een achteraf kamertje of een “appartementje” waar de elektrische bedrading aan de muur hangt. Dan kun je uiteraard veel besparen. Heb je ook een ander leven, wat niet echt de droom van ieder was voor als hij met pensioen ging.

  Als je in Rotterdam-c woont heb je een leuke 3/4 kamer woning voor 150 – 220.000 euro, in Bangkok heb je een leuk miniappartementje van 65m2 i d buurt van Sukhumvit voor 5 miljoen bath.

  Als je je eisen bijstelt en t.o.v NL aanzienljk verlaagd, kun je in Thailand goedkoper leven. Dan ook Thais eten en niet in Europese stijl restaurants, geen hier dubbel zo duur broodbeleg of vergelijkbare kwaliteit vlees. (een Nw Zeelands biefstukje bij Sizler kost ook 800 bath).

  Ken hier genoeg Europese gezinnen die 100.000 bath per maand beschikbaar hebben en daar niks bijzonders mee kunnen doen, hun geld ook elke maand moeten tellen en overal op letten.
  Een fatsoenlijke school voor je kinderen moet je zelf betalen, dat kan van enkele duizenden baths tot 100.000 bath zijn.
  Veel ziektekosten zij vaak voor je eigen rekening, een Thai gaat dan gewoon niet naar de dokter.

  Ik weet dat ik heel veel mensen over me heen krijg die menen hier van 30.000 in de maand te kunnen leven, maar geen vergelijkbaar leven als in Europa. Hoef je natuurlijk ook niet te willen. Maar als je eerlijk bent ging niemand naar Thailand om daar armoediger dan in NL te wonen.
  Natuurrlijk compenseert vrijheid, ruimte en aardige mensen weer heel wat

  • chris zegt op

   beste Ferdinand
   Het gaat om individuele verschillen en een verschillende levensstijl. Ik ben hier niet gekomen om rijk te worden, om me rijk te tonen of om het beter te hebben dan in Nederland. In tegenstelling tot jou heb ik een tweekamer-appartment in een van de buitenwijken van Bangkok. Betaal 4000 Baht huur, 200 baht voor water (vaste prijs, geen meter) en deze maand (zojuist betaald) 792 Baht elektriciteit. Moet er bij zeggen dat ik overdag doordeweek werk en niet thuis ben. Heb evenwel geen aircon (maar twee fans, in elke kamer 1), geen oven, geen magnetron, geen auto (echt niet nodig in Bangkok) kook electrisch (heb geen gas, verboden in dit gebouw), eet Thai (niks mee mee maar ‘s ochtends eet ik brood), 600 baht per maand voor een supersnelle (10GB) internetverbinding. Ben ambtenaar en tegen de kosten van de sociale zekerheid (700 baht per maand) tegen alle ziektekosten verzekerd. Betaal in het ziekenhuis nooit, niet voor de dokter en niet voor medicijnen. Ook na mijn pensionering kan ik deze verzekering voortzetten tegen 6500 baht per maand.
   Ben echter zielsgelukkig hier: fanstastische partner, geen honderd en een regelingen op mijn werk, een fractie van de Nederlandse bureaucratie en rat-race.

   chris

  • RonnyLadPhrao zegt op

   Onze energierekening is zowat vergelijkbaar.
   3 airco en koken op elec. Drie koelkasten, 3 TV, PC en nog wat andere media brengt de rekening rond de 3500-4000 Baht per maand..
   Waterverbuik is ongeveer 300-400 baht.
   Internet deel ik met de famlie naast de deur en kost mijn deel 500 Bath.
   Vaste telefoon rond de 300 Baht en mobieljte met oplaadkaart – 200Baht
   TV ‘s zijn aangesloten op satelliet dus geen maandelijkse kosten.
   Ik vind de kostprijs van dit alles best meevallen.
   Oh ja, vuilnisophaling moet je niet betalen in Bangkok.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website