De kapper is een hair-stylist en de kapsalon een trefpunt waar je ideeën uitwisselt, terwijl je geknipt wordt. Dat geldt althans voor een aantal trendy kapsalons in Bangkok. Bangkok Post belicht er vier: Never Say Gutz, Blue Harbour, Three Brothers en Wave Haircutz (foto homepagina).

Three Brothers

Three Brothers heet niet alleen zo, maar er staan ook drie ‘broers’ te knippen en alhoewel de klanten een dag tevoren moeten reserveren, is Udomkiat ‘Kui’ Thong-Rattana (bolhoed over een bandana, tattoos, Hawaiian shirt) niet van plan personeel aan te nemen. De salon is gevestigd in de (ondergrondse) Metro Mall van MRT-station Chatuchak. Kui’s specialisme is de rockabilly (a sliced back quiff with short back and sides – vertaling?).

Kui was eerder pubzanger. Hij rolde het vak in omdat een vriend hem vroeg samen naar een kappersschool te gaan en hij opende de kapsalon omdat zijn moeder hem aanspoorde iets met zijn leven te doen. ‘Ik knip graag het haar van vrienden en kennissen; mensen die elkaar begrijpen. Ik houd van dit soort kapsalons. Het is lekker rustig en ontspannend. Ik denk dat de mensen ervan houden omdat we heel grondig zijn en veel tijd aan elke klant besteden. We doen zeven of acht klanten per dag.’ (Zie de video voor een interview met Thui)

Never Say Gutz

In Never Say Gutz klinkt beatmuziek, de T-shirts van de klanten en kappers flodderen om hun lijf en hun broek hangt halverwege hun billen. Eigenaar van deze kapsalon, op loopafstand van BTS-station Thong Lor, is rapper Way van de hiphopgroep Thaitanium. ’t Is niet alleen een plaats om je haar te laten knippen, maar het is ook een trefpunt van like-minded mensen.

‘Hier maken we een praatje en wisselen ideeën uit’’, zegt kapper Samai Sudsaeng (zeg maar Jack). Alsof je naar het restaurant van je vriend gaat, waar je je op je gemak voelt. We doen alles: ouderwetse kapsels, maar ook nieuwe en hedendaagse kapsels. Tegenwoordig hebben stedelingen een verschillende leefstijl en individualiteit.’

‘Onze klanten variëren van 70-jarigen tot kinderen die met hun ouders komen. Als je naar binnen kijkt, denk je misschien dat we alleen hip hop kapsels doen. Maar we hebben verschillende types klanten, of het nou rock of indie is. Veel van onze klanten zijn mensen die zichzelf zijn en hun eigen leefstijl hebben.’

Wave Haircutz

‘Klanten zijn niet zo maar klanten, maar ze zijn als broers en vrienden’, zegt eigenaar Nattapon ‘Daeng’ Jankarn van Wave Haircutz. Zijn kapsalon staat temidden van oude gebouwen en flats bij de Mansri kruising in Pomprap Sattuphrai. ‘Ik vraag altijd hoe het met hen gaat en hoe het is op hun werk.’

Daeng nam de kapsalon over zijn vader, maar de salon lijkt niet meer op die van zijn vader. En het personeel ziet er ook wat anders uit. De kappers bij Wave Haircutz hebben tattoos en oorpiercings, waar met gemak vier of vijf strootjes in passen.

Daeng: ‘Dit is een nieuwe generatie kapsalon. We kunnen elke haarstijl doen en niet alleen voor mannen. Ik kan heel goed opschieten met mijn klanten, die net als ik into tattoos zijn. De aantrekkingskracht van dit soort kappers is meer dat je er kunt praten over tattoos, kleren en leefstijl. Ik wissel altijd ideeën uit met mijn klanten.’

Blue Harbour

Voor Sawad La-art heeft een kapsalon alles te maken met comfort en gedegenheid. Hij knipt al 40 jaar en heeft Amerikaanse soldaten geknipt die tijdens de Vietnamoorlog op R&R waren in Bangkok. Blue Harbour in gevestigd in K-Village en heeft een cliëntèle van hoger kantoorpersoneel en ministers, die er vaak al 20 jaar komen.

In deze kapsalon ontbreekt de harde muziek en hectiek die andere salons vaak kenmerken. De kapsalon biedt comfort en privacy; daar gaat het volgens Sawad om. Zo heeft iedere kapper zijn eigen compartiment. Tot de service behoort ook het trimmen van neus- en oorharen, iets dat elders zelden gebeurt, manicure, gezichtsmassage en peels.

Sawad vindt Thaise kappers de beste en grondigste kappers (hij zegt nog net niet: ter wereld) en hij kan het weten want hij heeft tal van kapsalons in het buitenland bezocht.

(Bron: Bangkok Post, 27 september 2013)

Video

[youtube]http://youtu.be/eDjxNX3ek5c[/youtube]

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website