Charly in Udon (9): Thaise belastingen

Door Charly
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
17 november 2019

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.


Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.

In mijn vorige posting, over het afsluiten van een testament in Thailand, nam ik alvast een voorschot op een posting over de Thaise belastingen. Helaas weinig reacties over het door mij afgesloten testament, wat toch het hoofdonderwerp van de posting was, maar des te meer reacties over mijn voorbeschietingen op het belasting gebeuren. Daar kwamen van een paar reageerders, nogal boute reacties op. Zonder die reacties overigens te staven met feiten, niet anders dan verwijzen naar een website van de Thaise belastingdienst.

Ik heb daar in eerste instantie wel op gereageerd, maar ik kreeg al snel in de gaten dat ik op deze manier nooit de waarheid over het voetlicht kon krijgen. Vandaar dat ik twee dingen heb besloten. In de eerste plaats even terug te gaan naar mijn bron om een en ander te checken. Want ja, ik kan er ook volledig naast zitten of zaken niet goed begrepen hebben. En in de tweede plaats in een aparte posting, deze posting dus, een en ander wat steviger neer te zetten. Ik doe dit, niet zozeer omdat ik de antwoorden en reacties van sommigen serieus neem, maar vooral om de overige lezers van de juiste informatie te voorzien. Die kunnen daar, naar ik hoop, hun voordeel mee doen.

Vandaag dus naar Paragon Legal, de heer Yong, getogen en hem nadere uitleg gevraagd over het Thaise belastingstelsel. Nadrukkelijk gevraagd naar de 40% regeling en waarom dit niet als zodanig op de Thaise belastingsite staat vermeld.

De heer Yong is een man uit de belastingpraktijk in Thailand, doet dit al jaren, heeft dus een zeer behoorlijke praktijkervaring. Volgens de heer Yong is de 40-50% regeling een “rule”, in het inkomen belastingstelsel. En, zo zei hij, afhankelijk van het soort inkomen kan dat percentage zelfs van 40 naar 50% gaan. Op mijn vraag of daar bovenop ook nog de aftrekposten aftrekbaar zijn, antwoordde hij bevestigend.

Een en ander heb ik, op basis van deze informatie, vertaald in onderstaande tabel.

Het voorbeeld is uiteraard slechts een voorbeeld, gebaseerd op een Nederlands inkomen van 2.400 euro per maand = 80.000 baht (1 euro is in dit verband iets meer dan 33 baht). Het jaarinkomen bedraagt dan 12 x 80.000 baht = 960.000 baht.

Bruto jaarinkomen 960.000 baht
40% in mindering op dit jaarinkomen -/-      384.000 baht
Ouder dan 64? – 65 jaar -/-      190.000 baht
Single tax payer -/-        30.000 baht
Premie ziektekostenverzekering, stelpost (Maximaal aftrekbaar is 100.000 baht) -/-        70.000 baht
Uitgaven voor medicijnen, dokter, e.d. stelpost -/-          5.000 baht
Diversen, zoals giften aan tempels, stelpost -/-             pm baht
Gehuwd zijn -/-             pm baht
Kindertoeslag -/-             pm baht
Net PIT (Personal Net Income) -/-             pm baht

Tax rates of the net Personal Income:

Personal Income                            %

1e schijf       0                 –  150.000 baht      =       0,00

2e schijf       150.000       –  300.000 baht      =       5,00

3e schijf       300.000       –  500.000 baht      =      10,00

4e schijf       500.000       –  750.000 baht      =      15,00

5e schijf       750.000       -1.000.000 baht     =      20,00

Gebaseerd op een Personal Net Income van 281.000 baht betaal je in Thailand aan

Inkomstenbelasting:

0                –  150.000 baht                                 =           0,00

281.000  -/- 150.000 = 131.000 baht x 5%              =     6.550,00 baht

Of te wel ruwweg 200 euro.

In Nederland betaal ik op jaarbasis over ditzelfde inkomen ruwweg 11.000 euro belasting. Hoezo bijna geen verschil met Nederland.

Ik ben niet zo vermogend dat ik een belastingvoordeel van 10.000 euro per jaar kan laten lopen.

Ik hoop dat lezers hiervan kunnen leren. Kijk naar je eigen situatie, want iedere situatie is anders natuurlijk. Lezers met uitsluitend een AOW-uitkering hebben hier verder, vrees ik, weinig aan. Maar heb je naast je AOW-uitkering ook nog een pensioen, dan is het de moeite waard hier eens naar te kijken en wat berekeningen op los te laten.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Charly in Udon (9): Thaise belastingen”

 1. Hennie Em zegt op

  Geachte Charly,

  Een dikke pluim voor u heldere uitleg en duidelijk weergegeven, waaraan menigeen zijn voordeel mee kan halen.
  Het zal nu voor vele appeltje/eitje zijn.
  Dank voor uw inzet en moeite.

  Hennie Em

 2. Henk zegt op

  Helder en duidelijk Charly. De reacties op je vorige posts waren soms erg neerbuigend, betweterig zelfs, onterecht. Ikzelf heb afgelopen jaren goede ervaringen gehad met de Thaise belasting. Viel mij erg mee. Ook het feit dat ik mijn schoonouders, voor een gedeelte onderhoud, leverde een aftrekpost op. Mijn ervaringen met de Nederlandse belastingdienst daarvoor, waren heel anders, zelfs vervelend te noemen. Hartelijk dank Charly!

 3. Ger-Korat zegt op

  Graag kijk ik in eerste instantie wat de Belastingdienst zegt en in 2e instantie naar de accountantantskantoren. Wat een advocaat schrijft als enige schrijft zonder bronvermelding of refentie heb je niet zoveel aan en zeker niet als dat door meerdere accountantskantoren en de belastingdienst zelf wordt weerlegd.
  Om een voorbeeld te geven: de ziektenkostenpremie is tot 15.000 baht voor de tax payer aftrekbaar indien betaald aan een Thaise verzerkeringskantoor

  Zie bijvoorbeeld: https://sherrings.com/personal-tax-deductions-allowances-thailand.html
  Een ander voorbeeld: aftrekbaar voor inkomen en pensioen is 50% tot een maximum van 100.000 baht en dus niet meer dan 100.000.
  Hoe de beste man het verzint om 40% van inkomen of pensioen af te trekken en dat zonder onderbouwing….hij doet maar denk ik maar je vult dan je aangifte fout in.

  Hier bijvoorbeeld een link naar PWC waarin hetgeen ik schrijf ook staat alsmede staat het in de 1e link in mijn reactie:

  https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.pwc.com/th/en/publications/assets/thai-tax-2017-18-booklet-en.pdf&ved=2ahUKEwjNxJWn8vDlAhXtyjgGHfNWAeUQFjABegQIDhAG&usg=AOvVaw3y33-OVbjaxl2S6rWxRNRj

  Of een van Ernst & Young, gerenommerd internationaal accountantskantoor net zoals PWC.
  En zo zijn er vele links tevinden welke onderbouwen wat ik schrijf over deze 2 punten.

  • Ger-Korat zegt op

   Hier nog de link van Ernst & Young als aanvulling op mijn reactie:

   https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-thailand-tax-facts-2018/%24FILE/ey-thailand-tax-facts-august-2018.pdf&ved=2ahUKEwjNxJWn8vDlAhXtyjgGHfNWAeUQFjAOegQICBAB&usg=AOvVaw3v7ajZ_5zcoSWA0lP4r2sG

  • RNO zegt op

   Hi Ger-Korat,

   ben het volledig met je eens en heb een reactie ingestuurd toen jouw reactie er nog niet stond. Staan dus dezelfde verwijzingen in.

 4. Tino Kuis zegt op

  Zie ik het goed, Charly, dat, als je in Thailand 960.000 baht verdient, je uiteindelijk maar 6.550 belasting betaalt? Geen wonder dan dat Thailand zulke slechte openbare en sociale voorzieningen heeft, en zo’n bijzonder grote ongelijkheid in bezit en inkomen. Vind je niet dat we daar ook in Nederland naar toe moeten?

  • Charly zegt op

   @Tino Kuis
   Een beetje een uitdagende posting van jou Tino. Als ras socialist vind jij natuurlijk dat we daar in Nederland helemaal niet naar toe moeten. Ik zou dat overigens wel aanmoedigen. Te veel mensen worden maar verzorgd, van de wieg tot aan het graf. Op naar meer daadkracht, meer initiatieven, meer wilskracht om van je leven wat te maken. Niet al dat gepamper. Krijg je alleen maar hele afhankelijke, niet nadenkende en niet werkende, weke burgers van.
   In Nederland is alles veel en veel te gemakkelijk gemaakt. Stop daarmee.

   Overigens ben ik het wel met je eens dat de inkomens- en vermogensverschillen in Thailand wel heel erg groot zijn. Maar Thailand moet zich verder ontwikkelen, net zoals Nederland in het verleden dat ook moest. Daar heeft Thailand tijd voor nodig, net zoals Europa in het verleden.
   En dan zullen die extreme verschillen op den duur verdwijnen.

   Met vriendelijke groeten,
   Charly

   • Tino Kuis zegt op

    Citaat:

    ‘Te veel mensen worden maar verzorgd, van de wieg tot aan het graf.’

    Ik ben huisarts geweest en bestrijd dat het om grote aantallen gaat, hoogstens hier en daar een paar. Verreweg de meeste Nederlanders studeren of werken redelijk hard.

    In Thailand worden zieke, gehandicapte en oudere mensen vaak aan hun lot overgelaten. Noem de wens tot verbetering daarvan maar ‘ras socialisme’.

   • Tino Kuis zegt op

    Wat die belastingen in Nederland betreft, beste Charly.
    Ik sprak eens een collega huisarts die klaagde dat hij van de 100 euro die hij kreeg voor een keuring er wel 50 aan de belastingen moest afdragen. Ik vroeg hem of hij ouders had die AOW kregen. Ja zeker. Ik wist dat hij twee kinderen had die beiden geneeskunde studeerden. Ik wees hem er op dat dat per persoon 50.000 euro per jaar kost. Daar, beste Charly gaan die hoge belastingen naar toe.

    En Thailand kan zich alleen goed ontwikkelen als die extreme inkomens- en vermogensverschillen die je noemt verdwijnen. Daar zijn alle economen het over eens. En dat gaat niet vanzelf.

  • Ger-Korat zegt op

   Meestal is de vrouw in Thailand een hele belasting voor de buitenlandse man, kijk dan compenseert het weer een beetje. Direkte belastingen, sla je de fiscus over en draag je gelijk aan moeder de vrouw af.

 5. Geertg zegt op

  Ik betaal al jaren met plezier hier belasting. Je leeft tenslotte hier. Daarnaast is de belastingvrijstelling over mijn bedrijfspensioen mooi meegenomen.

  De volgende wens is ook belastingvrijstelling over mijn AOW te krijgen.

 6. Jochen Schmitz zegt op

  Beste Charly.
  Ik wens je sterkte met je vrijstelling die je wilt hebben om alhier in Thailand je belasting te betalen.
  Vergeet niet, dat dit niet mogelijk is m.b.t. je AOW. Er is al veel gesproken in het verleden over dit onderwerp.(AOW.belasting)
  Er is een belasting verdrag tussen Nederland en Thailand dat de AOW blijft belast in Nederland. Dit belasting verdrag kun je bij SVB in Roermond opvragen.
  Ik wens je sterkte dat het jouw wel zal lukken om de belasting over je AOW uitkering wel in Thailand te betalen.

  • Erik zegt op

   Jochen en anderen, het verdrag kun je hier lezen en printen:
   https://wetten.overheid.nl/BWBV0003872/1976-06-09

  • Charly zegt op

   @Jochen Schmitz
   Bedankt voor je bijdrage aan deze interessante discussie. Nee, ik doe geen enkele poging om mijn AOW in Thailand belast te krijgen. Dat blijft gewoon in Nederland.
   Ik wil alleen de belastingheffing over mijn bedrijfspensioen overhevelen naar Thailand. Dat scheelt mij
   ruwweg 10.000 euro op jaarbasis. Ik woon hier in Thailand, dus het is ook nog eens gewoon verplicht.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 7. Cees1 zegt op

  Heel goed en duidelijk. Ik heb in de stad Chiangmai gevraagd of ik daar een belasting nummer kon krijgen. Maar die vertellen mij dat ik dat in mijn woonplaats ( Chiangdao ) moet doen. Maar daar is geen belastingkantoor. Ik heb volgens mij nu wel een belasting nummer via mijn gele huis boek.
  Maar in Nederland accepteren ze dat niet. Weet iemand raad ?

  • l.lagemaat zegt op

   Het belastingnummer zal wel geaccepteerd worden, niet wat u daarmee verder wilt gaan doen!

 8. Jan Bekkering zegt op

  Alle aftrekposten lijken mij duidelijk,alleen die “40 % regeling” is mij niets van bekend,en kan ik ook niets over vinden op internet,bij Thaise belastingheffing,noch op Thailandblog!
  Zou U daar mischien wat meer specifieke informatie over kunnen geven?
  Bij voorbaat dank!

 9. Rembrand zegt op

  Beste Charly,

  Iedereen is geïnteresseerd in die 40-50% regeling. Ook een ruling heeft een documentnummer. Wellicht kunt u uw contact meneer Yong naar dit nummer vragen en dit met Thailandblog lezers delen. Het mag ook alleen in de Thaise taal beschikbaar zijn. Of wellicht kunt u een foto van deze ruling met ons delen.

  Voor de categorie inkomsten uit arbeid (section 40 1 en 2) is er een 40% aftrek, maar die aftrek is afgetopt op 60.000 Baht. Maar dat zal u wel niet bedoelen. Enfin, ik ben benieuwd.

  • Rembrand zegt op

   Sorry, afgtopt op 100.000 Baht

 10. Erik zegt op

  Het ‘voordeel’ dat je noemt bestaat niet. Als jij in Thailand woont mag NL niet heffen over jouw bedrijfspensioen; dat is aan Thailand voorbehouden. Over de rekenmethode van jouw adviseur heb ik mijn mening al gegeven.

 11. RNO zegt op

  Hi Charlie,

  ik wil absoluut niet eigenwijs of betweterig overkomen maar doe al sinds 2015 aangifte in Thailand. Naar mijn bescheiden mening klopt je berekening niet helemaal. Uitgaande van belastingjaar 2019 (in 2018 bedragen genoemd onder 1,2 en 3 al van toepassing) luiden de bedragen als volgt:

  1. Je mag inderdaad 40% aftrekken maar tot een maximum van Thb 100.000.
  2. Ouder dan 65 jaar Thb 190.000 aftrekken.
  3. Single taxpayer niet Thb 30.000 maar Thb 60.000.
  4. Ziektekostenverzekering bij Thais bedrijf max. Thb 15.000.
  5. Levensverzekering bij Thais bedrijf max. Thb 100.000.

  Let wel punt 4 en 5 samen niet meer dan Thb 100.000.

  Als ik van jou bedragen uitga kom ik tot een andere berekening.
  1. Thb 100.000
  2. Thb 190.000
  3. Thb 60.000
  4. Thb 70.000 (zou denk ik Thb 15.000 moeten zijn maar om volledige verwarring te voorkomen houd ik
  jouw bedrag maar aan).
  5. Thb 5.000

  Totaal aan aftrekpost Thb 425.000. Uitgaande van Inkomen van Thb 960.00 bedraagt belastbare bedrag dan Thb 535.000.

  1e schijf 0 – 150.000 baht = 0%

  2e schijf 150.000 – 300.000 baht = 5% = Thb 7.500

  3e schijf 300.000 – 500.000 baht = 10% =Thb 20.000

  4e schijf 500.000 – 750.000 baht = 15% in jouw voorbeeld 15% van Thb 35.000 = Thb 5.250

  5e schijf 750.000 -1.000.000 baht = 20% n.v.t

  Totaal te betalen belasting Thb 32.750 en helaas niet Thb 6.550.

  Meer info ondermeer te vinden op deze website:
  https://sherrings.com/personal-tax-deductions-allowances-thailand.html

  Helaas lukt het mij momenteel niet om website Revenue Department Thailand te openen maar bedragen en percentages kloppen m.i. wel.

  • Charly zegt op

   @RNO
   Bedankt voor je constructieve bijdrage.
   We hebben eigenlijk niet zo veel erg grote verschillen.
   De heer Yong heeft mij niet verteld dat de 40% regeling is afgetopt op 100.000 baht.
   Dus ga ik er voorlopig maar van uit dat die aftopping er niet is (in januari weet ik dat met zekerheid).
   De punten 4 en 5 mogen gezamenlijk niet meer dan 100.000 baht aftrek opleveren. Dus met mijn 70.000 baht zit ik daar dik onder.
   Single tax player van 30.000 naar 60.000 > nou, alleen maar prettig.
   Nogmaals, in januari gaan we de Thaise IB 2019 invullen en opsturen. Voor mij is dat de eerste keer.
   Dus ik ben heel benieuwd wat de uitkomst gaat worden.

   Overigens, jouw berekening volgend en uitkomend op een te betalen IB van 32.750 baht, zeg even 1.000 euro, is altijd nog zo’n 10.000 euro minder dan in Nederland. Er zijn reageerders die stellen dat er nauwelijks een verschil is. Nou, dat is er dus wel degelijk.

   Maar RNO, zeer bedankt voor je bijdrage in deze discussie. Die bijdrage ervaar ik als zeer positief.

   \Overigens heb ik de contact gegevens van de heer Yong neergezet in een reactie op een posting van Jan Bekkering. Ik zou zeggen, neem eens contact met de man op.

   Met vriendelijke groet,
   Charlie

 12. teun zegt op

  Die 40 % is een soort algemene vrijstelling dus, met daarnaast enkele specifieke aftrekposten (Echtgenote, levensverzekering, ziektekostenverz etc) , begrijp ik dat goed?

 13. tooske zegt op

  Charly,
  Ik begrijp niet hoe je in NL over een inkomen van € 28.800 ruwweg € 11.000 aan belasting betaald.
  Ze zillen in Heerlen wel erg blij met je zijn.
  Volgens mij betaal je als inwoner van Thailand als buitenlands belastingplichtige niet meer dan 9 % ik in ieder geval niet.

  Verklaar U nader, Charly.

 14. Petervz zegt op

  Beste Charly,

  Een standaard 40% in mindering op het jaarinkomen bestaat volgens mij niet.
  Toch is het mogelijk in totaal 40% in mindering te krijgen door:
  – een jaarlijkse RMF bijdrage met een max van 15%
  – een jaarlijkse LTF bijdrage met ook een max van 15%
  – een jaarlijkse levensverzekering van max 100,000 baht

  Bij een jaarinkomen van 1 miljoen, worden dan 2×150000 + 1×100000 baht in mindering gebracht. Het te belasten bedrag is dan nog maar 600000 baht.

  Let wel dat je de RMF bijdragen pas belastingvrij kunt opnemen vanaf 55 jaar en ouder en na 5 jaar vast.
  De LTF bijdragen komen pas na 7 jaar belastingvrij.

 15. L.Burger zegt op

  Bij uitgaven diversen, daar kan waarschijnlijk nog visa kosten (inclusief reis).

 16. TnT zegt op

  Beste Charly,
  Zoals je het verteld is het duidelijk. Wat ik niet begrijp dat je over een bruto inkomen van Euro 2400 een belasting van Euro 916 betaald. Ik denk dat je van verkeerde zaken uitgaat. In Nederland zitten daar ook de premies van ziekenfonds en sociale hefingen bij. In Thailand dus niet. Dus uw verzekering voor ziektekosten zal u zelf moeten betalen.
  met vriendelijke groet,
  Ton

 17. TnT zegt op

  Beste Charly,
  Je verhaal is duidelijk en helder, maar een ding begrijp ik niet. Met een bruto inkomen van Euro 2400 betaal je in Nederland geen Euro 916 belasting.
  Het kan zijn dat je in totaal (belasting, sociale lastem ziektekosten etc.) aan Euro 916 komt. U zult zich in Thailand ook moeten verzekeren en dat moet u ook mee doorrekenen.
  mer vriendelijke groet,
  Ton

 18. Charly zegt op

  @Jan Bekkering
  Volgens de heer Yong van Paragon Legal is dit een “rule” die niet als zodanig staat aangegeven op de website van de Thaise belastingdienst, maar wel van toepassing is.
  Hij verzekerde mij dat die 40% van toepassing is, plus het toepassen van alle overige aftrekposten en daarna het toepassen van de Thaise belastingschijven. Zoals aangegeven in de posting hier.
  In januari ga ik samen met de heer Yong mijn Thaise inkomstenbelasting 2019 invullen en indienen bij de Thaise belastingdienst.
  Overigens hierbij de gegevens van de heer Yong. Mocht u vragen hebben over uw belastingaangifte in Thailand > bel hem gerust op en stel uw vragen.
  Paragon Legal, de heer Tawiyong Srikham (nickname de heer Yong), 1/3 Sitthisiri Road (zijstraat van de Srisuk road), in Udon Thani. Telefoon: 098 974 7677, email tawiyong@hotmail.com.
  Met vriendelijke groet,
  Charly

 19. Charly zegt op

  @tooske, TnT en mogelijke andere vraagstellers
  In het voorbeeld ga ik uit van een netto maandelijkse pensioenoverboeking naar Thailand van 2.400 euro.
  In Nederland is dat pensioen bruto zeg maar 3.400 euro.
  Daar gaat aan loonheffing en bijdrage ZVW bijna 1.000 euro vanaf.

  Na verloop van tijd, als de Nederlandse belastingdienst inziet dat ik belasting in Thailand moet betalen, wordt het netto bedrag natuurlijk het bruto bedrag dat ik van mijn pensioenuitvoerder ontvang. Maar dat zal nog wel even duren, gezien de tegenwerking in Heerlen.

  met vriendelijke groet,
  Charly

  • Henkwag zegt op

   Waarom ga je in de berekening uit van een netto bedrag van 2400 Euro ? Volgens mij zou je uit moeten gaan van de bruto 3400 Euro om een correcte vergelijking te maken. Als uitgeschrevene uit NL is er bij mij, net als bij Tooske, TnT, en vele anderen, een belastingheffing van 9 %.

 20. peter dekker zegt op

  ik ben laatst met iemand meegegaan naar de belastingsdienst met als doel een fiscaalnr. te krijgen, en hebben daar dus belasting betaald,
  Er is daar nooit iets verteld over die 40% regeling en ook niet dat de ziektekostenpremie aftrekbaar zou zijn.
  dus hebben we achteraf teveel betaald.
  Misschien kan uw contact persoon..dhr Yong DIT uitleggen.

  • Charly zegt op

   @peter dekker
   ik zou zeggen, neem even contact met de heer Yong op. Zijn contact gegevens staan hier bij andere antwoorden ergens vermeld. Anders zoek op Paragon Legal in Udon Thani.
   Met vriendelijke groet,
   Charly

 21. Henk zegt op

  Het is maar net wie je voor je hebt…. Ik vul mijn Thaise belastingformulier in bij de Amphur in ons dorp. Die helpen mij altijd heel aardig. Zo heb ik hen uitgelegd dat ik over mijn AOW in Nederland belasting betaal. Men accepteert dat, en vervolgens geef ik aan dat ik over mijn bedrijfspensioen belasting wil betalen. Daarna wordt het geheel met alle aftrekposten naar de belastingdienst in Bangkok gestuurd door de Amphur, Enkele dagen later krijg ik de aanslag, die betaal ik in de Amphur en klaar is Henk. Ook krijg is dan het RO22, waarmee ik de Nederlandse fiscus weer tevreden stel. Doe ik dit niet, dan gaan zij belasting heffen, en echt, dat is veeeeellllll meer! Wat ik zeer waardeer is dat Charly de moeite heeft genomen om zijn wederwaardigheden met ons te delen. Dit is echt behulpzaam! Beterweters zou ik graag verzoeken om hun kritieken op een respectvolle manier te berde te brengen. Zo heeft een ieder zijn eigen ervaring.

 22. Pieter zegt op

  “In Nederland betaal ik op jaarbasis over ditzelfde inkomen ruwweg 11.000 euro belasting. Hoezo bijna geen verschil met Nederland.”

  Ik kom uit op de helft.

  Belastingjaar 2019
  Inkomen:
  12x 2.400 is 28.800
  Belastingtarief:
  18,75% over 20.384 = 3.822
  20,20% over 8.416 = 1.700
  Totaal: 5.522

  Daarbij ga ik er van uit dat er geen inkomensafhankelijke premie Zvw meer verschuldigd is (anders komt er nog 1.600 bij, maar ook dan ruim onder de gestelde 11.000).

 23. NickSurin zegt op

  Beste Charly. Met verbazing je verhaal gelezen. Waar haalt die zogenaamde belasting expert de onzin vandaan. Wat Ger -Korat schrijft klopt. Belasting aangifte doe je met het PND91 formulier, te vinden op de thaise beasting site. Onder A4 van het formulier kan je “less expense” opvoeren, zgn verwervingskosten. Dit is 40 % met een maximum van 100.000. Dit was 60.000, maar is in 2017 verhoogd, evenals de single tax payer is verhoogd naar 60.000. (Foei dat je belastingexpert dat niet wist.) Op het belasting kantoor vul ik samen met de (behulpzame) dame van het kantoor het formulier in en zij wees mij op deze verhogingen. Aftrek van ziektekosten was mij onbekend en heb ik ook niet kunnen terug vinden. Belasting formulier wordt vervolgens naar hoofdkantoor Korat gestuurd, waar het nogmaals gecontroleerd wordt. Dan snel hierna ontvang ik het R.O.21 en R.O.22 formulieren, nodig voor Nederland. Altijd prima door de belasting dienst hier geholpen.
  Ik zou wel eens willen weten met welk formulier jouw expert dan je aangifte doet. Volgens mij kan je veel beter naar het belasting kantoor gaan, een engels sprekend persoon opzoeken en samen het formulier invullen. Kost je ook nog eens geen geld.

  • charly zegt op

   @NickSurin
   Je blaast nogal hoog van de toren. Ben je Thais belastingexpert?
   Vooralsnog heb ik geen reden te twijfelen aan het oordeel van de heer Yong, mijn belastingadviseur.
   In januari, bij de opstelling van de Thaise IB 2019, zie ik wel wie er gelijk heeft.
   Ik heb echter geen enkele reden aan het oordeel van de heer Yong te twijfelen.
   Met vriendelijke groet,
   Charly

 24. Peter Spoor zegt op

  Beste Charly,
  Ik heb jouw belastingbetalings-verhaal met interesse gelezen.
  Je hebt ook het verschil aangegeven tussen wat men, in jouw voorbeeld, in Nederland kwijt zou zijn aan te betalen belasting en wat in Thailand betaald zou moeten worden.
  Toch wil ik wel benadrukken dat indien men kiest voor emigratie naar Thailand men geen recht meer heeft op de loonheffingskortingen.
  Ikzelf wil volgend jaar, na mijn pensionering, op mijn 66ste jaar emigreren naar Thailand.
  Ik verlies daarmee dan wel mijn recht op de algemene loonheffingskorting, de ouderenkorting en de alleenstaande ouderenkorting.
  Daar de AOW in Nederland belast blijft en de loonheffingskortingen worden ingetrokken, zal ik dus een aanmerkelijk lagere netto AOW-uitkering ontvangen, dan wanneer ik niet zou emigreren. Het gaat om
  duizenden euro’s minder op jaarbasis.
  Dit gegeven moet men ook wel meenemen bij het maken van een meer zuivere berekening
  Groetjes,
  Peter

 25. Charly zegt op

  In reactie op diverse inzendingen toch maar even het volgende.
  Ik had dat overigens in een reactie geplaatst maar die is blijkbaar verloren gegaan.
  Mijn NETTO bedrijfspensioen inkomen is ruwweg 2.400 euro en mijn bruto inkomen ruwweg 3.400 euro per maand.
  Ik ga in mijn belasting berekeningen in Thailand even uit van mijn netto inkomen, omdat de Nederlandse belastingdienst er ongetwijfeld weer lang over gaat doen om toe te staan dat over mijn bedrijfspensioen in Thailand belasting geheven wordt. Zodra de Nederlandse belastingdienst door de bocht is, wordt mijn inkomen in Thailand derhalve ruwweg 3.400 euro per maand.
  AOW laat ik hierbij volledig buiten beschouwing.
  Met vriendelijke groet,
  Charly

 26. Hans van Mourik zegt op

  Woont in Thailand uitgeschreven uit Nederland,definitieve aanslag 2018, over 2019 kan ik nog geen aangifte doen, dus weet ik het ook nog niet.

  Deze definitieve aanslag is vastgesteld overeenkomstig uw aangifte over 2018.

  Inkomstenbelasting box 1 Belastbaar inkomen uit werk en woning € 28.467
  Eerste schijf 8,900% van € 20.142 € 1792
  Tweede schijf 13,200% van €8325 bij € 1098
  Inkomstenbelasting box 1 € 2890

  Verzamelinkomen € 28.467Verzamelinkomen
  Hans

 27. Hans van Mourik zegt op

  Heb een ABP pensioen en AOW.
  Dus in Nederland belast.
  Ga me niet arm of rijk rekenen
  Hans

 28. Erwin Fleur zegt op

  Beste Charly,

  Mijn dank voor deze uitleg. Ik zelf ben mij hier al een klein beetje in aan het verdiepen.
  Ik zie u’ uitleg helder en zit gemiddeld goed qwa berekening.
  Ik was de gene, met andere reageerders positief over de Thaise belastingen uitleg.

  Als ik in Thailand ben, hoor en zie ik mensen die daar mee bezig zijn en zich soms geen raad weten.
  Beste Charly, bij alle postings zijn negatieve en positieve reacties, maar dat ‘deert’ niet.
  Veel mensen zijn dankbaar voor deze uitleg, waarom? Het kost geld om info te krijgen.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

 29. hanso zegt op

  Beste Charly,

  Waarom over Thaise belastingen schrijven, als je niet (zeker) weet hoe de vork in de steel zit. Waarom dit onderwerp niet over gelaten aan de experts, zoals Lammert de Haan? Je zet op deze manier vele lezers op het verkeerde spoor.
  Waarom niet de Engelse versie van het aangiftebiljet geraadpleegd, dan kun je o.a. zien, welke aftrekposten er zijn. Er is géén 40% regeling, zoals Ger- Korat ook al heeft vermeld. Er bestaat een aftrekpost “Less expense (50 percent but not exceeding 100,000 baht)” Dus ook de aftrekpost voor “uitgaven voor medicijnen, dokter ..” bestaat niet, deze vallen onder de aftrekpost “Less expense…”
  Ik baseer me op mijn eigen aangifte (ingevuld door een deskundige van de Thaise belastingdienst) en bovengenoemde Engelse versie.

  Met vriendelijke groeten, Hanso

 30. Henk zegt op

  Beste Hanso,

  Je schrijft en ik citeer:
  Waarom over Thaise belastingen schrijven, als je niet (zeker) weet hoe de vork in de steel zit. Waarom dit onderwerp niet over gelaten aan de experts, zoals Lammert de Haan? Je zet op deze manier vele lezers op het verkeerde spoor.
  Ik waardeer zeer dat Charly zijn ervaringen met de Thaise belastingdienst met ons deelt op Thailandblog. We kunnen daar allemaal van leren. Jouw bovenstaande reactie daarop vind ik ongepast en niet getuigen van enige waardering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website